Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1577 / 3965
(#) kadarist válasza mate_x hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Ezzel nem lehet nullára levinni a kimeneti feszültséget, mert a meghajtó tranzisztor maradékfeszültsége hozzáadódik a kimeneti feszültséghez. Ilyen követelményeket negatív segédfeszültséget alkalmazó tápokkal lehet teljesíteni.
(#) mate_x válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Egy példát tudnál rá mutatni, ha nem nagy kérés?
(#) gkari válasza mate_x hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Szerintema "labortáp" topicban sok megoldást találhatsz erre.
(#) jani1987 hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
Most kaptam szomszédtól egy erősítőt, amibe úgy tűnik, hogy csak a BD243C tranyó ment ki. Nem tudja valaki, hogy mennyibe kerül egy?
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
96.59 Ft
Bővebben: Link De ha rákattintasz a hozzászólásodban a pontokkal aláhúzott BD243C re, már jön is az oldal.
(#) gergelyaki99 hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
Értem én de otthonra szerintem semmi logikus értelme nincs. Ha nem vagy úgy megnyomva pénzzel mint orbán akkor ne építs ilyet mert nem egy olcsó dolog.
(#) elektromoska hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
Sziasztok! Milyen arányban kell keverni tömény sós savat hidrogén/oxiddal, hogy ideális legyen a marás? (a h/oxidom 35%-os) Maratáskor kell melegíteni a folyadékot? (mint a vas-klorid alapúnál) Mennyire gyors a marás? Lézernyomatot (vasalásos technika)vagy a festékfilcek rajzolatát nem "bántja"? Előre is köszönöm segítségeteket!
(#) Dániel X hozzászólása Feb 4, 2012 /
 
Üdv!
Eme lednek ha az adatlapját jól értelmezem akkor 3-3,2 V és 100 mA az ideális,és 5 V-ot és 5 uA-t visel el záróirányban? A kapacitás értéket csak érdekességként osztják meg velünk vagy az mért szükséges nekünk?
(#) sastas01 válasza elektromoska hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Én 1:1:1 arányban keverek sósavat, hiperolt és melegvizet(csapból ami legmelegebb kijön).
Mennyire gyors? Kb. olyan 5 percbe kerül egy kisebb panel (keverési arányon sok múlik/pl mennyi vízzel hígítod/).
A rajzolatot nem bántja de, ha túl tömény az oldat akkor hajlamos gyorsan marni és mikor "végzett" a marni kívánt résszel utána megkezdi, és alámar a rajzolatnak is.
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Nem jól értelmezed. Ebben a LED ben 3 LED van. Ha 3×20 mA folyik át rajta, akkor a rajta eső feszültség min 3, tipikusan 3,2 V. Az áramot kell pontosan beállítani.
Arra figyelni kell, hogy záróirányban nem kaphat 5 V -nál többet, ekkor még a záróirányú áram 5 uA, utána hirtelen letörik, és az áram gyorsan nő.
A kapacitás azért fontos, mert ha impulzussal (PWM) vezérled, akkor ha túl nagy a frekvencia, nincs ideje a diódának "feléledni", ill. megnőnek a töltő/kisütő áramok, ezzel együtt a disszipáció, anélkül, hogy a dióda világítana.
A határadatok megközelítése élettartam csökkenéshez, elérése tönkremenéshez vezet.
(#) El_Pinyo válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Nem. A tokban levő 3 darab diódát egyenként 20mA árammal hajtva a nyitófeszültségek 3-3.2 V közé esnek. A 90 mA abszolút maximum, tehát a működés határa, ennél nagyobb értékek esetén a gyártó nem garantálja a működést (tönkre is mehet). Nem vagyok benne teljesen biztos, de szerintem a 90 mA a 3 LED-re összesen vonatkozik, tehát egy-egy LED 30mA-t visel el. Az 5uA záróirányú áram azt jelenti, hogy 5 V zárófeszültség mellett ennyi áram fog záróirányban szivárogni, aztán jön a letörés. A kapacitás az impulzus üzemű meghajtásnál lényeges.
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Üdv!

Akkor minden képen áramgenerátor kell hozzá ami pontosan20 mA-ra van beállítva. Válaszodat köszönöm
(#) Dániel X válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Üdv!

Akkor 20 mA elegendő lesz nekik. Köszönöm válaszod.
(#) El_Pinyo válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Nem kell feltétlenül áramgenerátor, megfelelő értékű ellenállás is teljesen jó megoldás. Az oldalon a segédprogramok között található LED előtét ellenállás számoló segédprogramot is használhatod.
(#) Dániel X válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Igaz. De esetleges feszültség ingadozás esetén az áramgenerátor biztosabb megoldásnak bizonyul.
(#) gergelyaki99 hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Akit érdekel nekem van dtmf hanggenerátor áramköröm. Ha érdekel írj!
(#) valaki99 hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Elsősorban keress egy kapcsolást hozzá vagy nézd meg nagyítóval milyen ic-k vannak rajta. Keresd ki őket meg nézd meg milyen fajtájú memória van benne. Amikor találsz egy valamilyen memóriát író ic-t és az a valamilyen memória megegyezik a pendrive memóriájával az lesz a te ic-d. Azzal az ic vel kell azt csinálni hogy keresel hozzá egy bekötési rajzot ás leveszed róla a tápfeszt. Ha nem tudsz smd-t forrasztani vagy tényleg bitonságossá akarod tenni megfogod a minidrillt és levágod a lábait a mini flex koronggal. Ezután az ic mehet a kukába.

Nem tudom min tárolja az adatot de ha keresel egy hasonló memóriát amit csak írni lehet kicserélheted.
(#) Temela válasza (») Feb 5, 2012 /
 
Bocs! ..., ha nem is csak a nagy fiúké, de a házat sem a tetőépítéssel kezdik... - erre utaltam az én hozzá szólásommal gergelyaki99-re! (...szerenitem vannak azért olyan kérdések, amit csak olyan nagyon empatikusan lehet megválaszolni, ami már mesébe illlő...) - Nem fikázni szeretnék!, de világos, hogy kérdezni is csak ismeret bírtokában lehet! (lehet tévedek...)

Tudjátok: hallgatni a bölcsesség jele..., de olykor-olykor a butaségé is! (,hogy ne feljetsük el a magyar nyelvet, közmondásait, a gondolkodást - hiszen e fórum "nagyfiúi" is ilyenen nevelkedtek sejtéseim szerint...
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Viszonylag magas feszültség, nagy ellenálláson keresztül, már eléggé közelíti az áramgenerátort. Az áramgenerátor nagy belső ellenállású áramforrás. A probléma a nagy üresjárási feszültség biztosításával szokott lenni, aminek nagysága a LED -en eső feszültség többszörösének kellene lenni, hogy a LED feszültsége elhanyagolható legyen. A félvezetős áramgenerátor azért jobb, mert jelentősen eltér az egyenáramú (statikus, Is=U/R), és a váltóáramú (dinamikus, Id=dU/dR) ellenállása, ezért a változásokra jóval kevésbé érzékeny, alacsonyabb tápfeszültségből is megoldható ugyanakkora áram stabilitás, és a disszipáció is jóval kevesebb.
(#) majorka hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Szerbusztok.
Szeretnék építeni CB rádióhoz való mikrofonok kipróbálására egy kis szerkentyűt. Elég sok problémám volt mert nem tudtam ,hogy miért nem tudok forgalmazni.
Ha valaki tudna egy kapcsolási rajzzal segíteni nagyon megköszönném.
Üdv majorka
(#) (Felhasználó 46585) válasza Temela hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nem is a kérdéseivel, meg az elképzeléseivel van baj... nézd meg a figyelmeztető, piros háromszög alatt írtakat. Ebben a topicban tényleg nem olyan eszközzel kell büszkélkedni, amire itt nincs szükség...
(#) kemikál hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Sziasztok !

Lenne egy kérdésem . Az találtam egy infravevő tervet melyet meg építettem de szeretnék hozzá csatolni egy ( Sonet SPR-9F-12V-S-C ) típusú relét ami kapcsolna 3 db ledet . Kérdésem , hogy hova kel kötni a nyákon a relét illetve a relén pedig a ledeket. Csatolom hozzá pdf-ben a nyák és beültetési rajzót ,és
a relé adatlapját .
Előre is köszönöm .
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Üdv!

Lehet valamit félre értelmeztem. 3 volttal megtápláltam 50 ohmon keresztül- ez ugye 60mA-t jelent összesen a 3 ledre- de csak 5 mA vesz fel led. Most vagy rosszul számoltam vagy félre értelmeztem valamit.
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Szinte biztos. Ki sem nyitnak a LED -ek. Az adatlapot szedd elő, a nyitóirányú karakterisztikába rajzold bele a tápfeszültséget, meg az 50 ohmos ellenállást, ami egy ferde egyenes. Nézd meg, hova esik a metszéspont, az a munkapont.
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
A ledek világítanak. Utánaszámolok aztán lesz valami.
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Akkor jó, nem biztos, hogy max. áramot kell átkergetni rajtuk, attól nem világítanak sokkal jobban, viszont hamarabb tönkremennek. Az átfolyó áram, és a fényerő között nincs lineáris kapcsolat, ezért használnak fényerő szabályzáshoz PWM -et.
(#) CsemanAttila hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Üdv! Adott egy izzítógyertya. Belső ellenállása 0,3ohm. Mennyire romlik a teljesítménye, ha pl a duplája lesz a belső ellenállás? Előre is Köszönöm!
(#) SzervízMacska válasza CsemanAttila hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Ohm törvényéről hallottál már? Az alapján tudod kiszámolni...
(#) silenthill2 hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Sziasztok!
Adott egy PIONEER KEH-3930R típusú 1999- es kiadású kazettás, rádiós fejegység.
A probléma az lenne, hogy nem ad hangot.
Minden funkciója működik, ha felveszem a hangerőt maximumra, vagy közel maxra, akkor halkan, de szól.
Talán végfok hibája lenne, vagy az erősítő részénél van valami hiba, amiből kifolyólag esetleg hangtiltás opcióban lenne....??
Bár szerintem azt kiírná a kijelzőre...
Kiégve nem látok semmit, néhány forrasztási hibát javítottam.
Itt van néhány kép, hátha tud valaki segíteni mit csináljak.
Várom válaszaitok!
Sziasztok!
(#) silenthill2 válasza silenthill2 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Még néhány kép...
Következő: »»   1577 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem