Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Funai Tv 2000MK7

Témaindító: hard, idő: Aug 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) koviferi hozzászólása Jan 16, 2011 /

Sziasztok !
Nekem Funai TV 2000 MK6 táp problémám van.
Eredetileg 2SD1710, 15V zéner,068 ohm és BD140(opto vevő oldal), 4A biztosíték lett kicserélve a primer oldalon.Ezek után ismét csak egy pár másodpercig indult el a 116V, majd újra totális füst.Megpróbáltam egy leírásnak megfelelően a 11 db nélkülözhető alkatrész kivétele után is, ismét füst.Tanácstalan vagyok ha tud valaki segíteni azt megköszönném !
Köszönettel:koviferi
(#) kadarist válasza koviferi hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Szia!
A primer oldali diódák és az kis elkók jók? Ha az összes alkatrész jó abban a tápban, akkor annak atombiztosan indulnia kell!
(#) koviferi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

220 és 330 mikro kondikat újra cseréltem de az átalakított tápban már az sem szól bele, mivel kiszedtem. A FET , az opto csatoló a régi a többi dióda műszerrel mérve jó.

Milyen átalakítás ez? Honnan származik? Szerintem állítsd vissza az eredeti állapotot. Ennél a tápnál az elkók kiszáradása miatt szokott a táp megszaladni. Jó módszer, ha egy 230V-os izzón keresztül indítod a tápot, ez hatékony áramkorlátozást visz be a rendszerbe, hiba esetén megmentve a végtranyót.
(#) koviferi válasza koviferi hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

A Q502 (2SC3807) műszerrel mérve jó , ezért nem cseréltem ki. Szerinted ha esetleg egy 100W os izzót tennék a 4A betáp biztivel sorba akkor füst mentesen lehetne próbálni?
(#) koviferi válasza koviferi hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Az átalakítást az elektrotanyáról vettem.

A bizti helyére tedd be az izzót, így könnyebb dolgod lesz. Légy szíves linkeld be azt a Tanyás cikket.

A forrásaim:http://elektrotanya.com/?q=hu/content/funai-ctv-20f
Egy másik hely:http://proelektronic.atw.hu/7/funai/funai.htm

Ezek szerint az eredeti hiba még mindig fennáll. A tápegység-egyszerűsítéssel a hiba megmaradt, tehát tovább kell kutatni hibás alkatrészek után.

Szerintem Q501 akkor lehet erősen nyitva ha Q502 sokáig zárva van.Mert a Q501 először mindig csak lavina szerűen melegedett majd füst.
Tehát Q502 akkor lehet jobban zárva ha R506 hibás, vagy az OPTO felől nem jön a nyitási plusz feszültség segítsége .Magyarán azt hiszi hogy a szekunder oldalon még nincs meg a 116V, amit ugye 1-2 másodpercig mérni is tudtam. Tehát vagy az OPTO kapu rossz, vagy az adó oldali részen a 116 V-ot leosztó ellenállások.Ha D507 vagy R509 szakadt akkor
Q502 mindig nyitva van tehát Q501 ki sem tud nyitni.
A FET-es részt kiiktattam így az továbbra sem számít semmit.
Bekötöm a 100W-os izzót, OPTO kaput cserélek és leellenőrzöm az adó oldali alkatrészeket, aztán
majd meglátjuk.
Majd jelentkezek.

Így van! Ha jók a táp alkatrészei, akkor működnie kell!

Az OPTO csere után a szekunder tápok felálltak , a betápra tett 60W(a nagyfeszes)izzóm az induláskor felvillan, majd elalszik, de a nagyfesz 116V még nincs összekötve , tehát üresen fut a táp.
Sajnos terhelve,ha rákötöm a nagyfeszt akkor az izzó folyamatosan világítana, de ezt már nem mertem hosszabban próbálni.Lehet hogy az izzómat cserélni kellene egy 150W körülire? Ha a nagyfesznél lenne a
zárlat, akkor a Q501 emitter ellenállásával be kellene lépnie a túláram védelemnek(0,68 ohm).
A nagyfesz résznél műszerrel elvileg minden oké,nincs zárlat az elmenőjénél sem.Szerinted is megpróbálhatom nagyobb izzóval?
(#) kadarist válasza koviferi hozzászólására (») Jan 16, 2011 / 1

Menj feljebb az izzó watt-jával és közben (persze kikapcsolva) ellenőrizd, hogy nincs-e extrém módon melegedő alkatrész a tápban.
(#) koviferi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

A betápra 100W, a nagyfeszre 60W izzót sikerült szereznem.Bekapcsolás után "közepes halványan" világít mindkét izzó. (A 60 W-ost rövidre zárva a 100W-os teljes fénnyel világít.)
Az izzók védelme alatt a táp működik hosszabb ideig is, de a készenléti LED nem világít, távkapcsolóra sem reagál.Elmarad a szokásos indulási nagyfesz zizzenés is, mintha a sortrafó már halott lenne. De akkor a 114 V miért nem esik le pár volttal, ha a zárlatos sortrafó terheli?
Vagy ennél a TV-nél ez nem így működik?
A készenlét csak akkor világíthat ha a sor már rápróbált hibamentesen?
(#) kadarist válasza koviferi hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Ha nem találsz melegedő alkatrészt, akkor vedd ki először a táp izzóját. Ha direktben nincs gond, akkor a sortápét is vedd ki és normál helyzetben próbálj indítani.
(#) koviferi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

A tápegység most már tökéletesen működik, de a sor tápban az izzót benne hagytam(60W), mert az izzó után csak 30 V van a 118V-ból. A végtranyó(2SD2333) műszerrel mérve jó, kollektor kondik jók(5,6nF és 1nF 1500 V).Függ.elt és a többi sortrafó secunder táp lekötve az esetleges zárlatok miatt, de a 118V így sincs.Lehet hogy most már csak a sortrafó csere jöhet?
(#) koviferi válasza koviferi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Sajnos tovább bonyolódott a helyzet, ugyanis kaptam egy ismerősömtől egy FUNAI sortrafót, amit beforrasztottam és semmi változás. Az eltérítő tekercseket is lehúztam, és semmi.Próbáltam egy másik sortranyót (2SC3892A) , de ezzel sem áll fel az izzó után a 118V-os táp fesz.Természetesen sortranyó nélkül a táp oké, a bázison a 15Khz oké. Van esetleg valakinek valami mentő ötlete?
(#) koviferi válasza koviferi hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Végül is megoldódott a helyzet, mert a primer tápban minden kondit, tranyót, zénerdiódát kicseréltem újra.A 115V -os nagyfesz táppal sorba raktam egy 0,33 ohmos ellenállást. Így a TV tökéletesen üzemel. A kiforrasztott alkatrészeket megmérve nem találtam hibásat közöttük.Remélem másoknak több szerencséjük lesz ehhez a TV-hez !
(#) sinomis hozzászólása Feb 2, 2011 /

Sziasztok, nekem a Funai TV 2100-MK7 típ. TV-m képe összeugrott középre egy kb. 2mm-es csíkba. Hang van.
Tudnátok segíteni a probléma megoldásában?
Előre is köszi.
(#) kadarist válasza sinomis hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!
Biztosan nem kap tápfeszültséget a függőleges eltérítés.
(#) Szentgyörgyi Lajos válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!

Lehet ,hogy maga a függőleges eltérítő IC a hibás.
Nem egy házára,de azért érdemes megnézni a lábakon
a feszültséget.
(#) sinomis válasza Szentgyörgyi Lajos hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Megnézem, köszi!
(#) kadarist válasza sinomis hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Rajz: Bővebben: Link. A C261-en (sortrafó mellett) mérj feszültséget. Innen kap tápot a végfok IC.
(#) sinomis válasza kadarist hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Sajnos az analóg műszeremet költözésnél valahová elpakoltam. Digivel a legkisebb méréshatár AC-ban 200V, így mértem 0,3V-ot.
(#) sinomis hozzászólása Feb 22, 2011 /

Ezek szerint nem kap tápot, ha jól értelmezem. Mi okozhatja?
(#) bartalaj hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok nekem van egy kis problémám a funai 21d-3810 tv-mel egyszer csak ki kapcsolt és be már nem a STBY. müködik de nem kapcsol be ja és pi-pikel kérlek benneteket segitsetek köszönöm
(#) gaben62 válasza sinomis hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Szerintem inkább maradj a digi multiméternél, és ne csak tápfeszt. mérjél meg Sd tranzisztort, hanem ami előtte van azt is.
Gondolok itt a meghajtó kis Sd tranzisztor kollektorában levő, meghajtó kis kerek trafóra, nincs esetleg megszakadva, vagy leégve a primer.
Mert engem párszor megszívatott már majdnem, aztán tekernem kellett.
Freki mérős multival, vagy szkóppal nézd meg a nagy Sd bázisát, van 15,6KHz rendesen?
(#) gaben62 válasza bartalaj hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Amennyiben erősen pittyeg az a valószínűleg sorvégtranyó, vagy a kollektorköri védő dióda zárlata miatt van, terheli a tápot ami ilyenkor persze leszabályoz.
Ritkább esetben sorkimenő trafó zárlata okoz ilyen hibát.
Amikor gyengén adja elő a táp, már nincsenek meg a szekunder körben a szükséges feszültséget, pl. műszerrel mérve nem áll fel a táp pillanatra sem, akkor az elkok cseréje a primerben, és a szekunderben szükségeltetik.
Elsősorban.
(#) laboda73 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Nekem egy funai 2000a mk6 tévém van. Hideg (kicsit párás) állapotban lett bekapcsolva,majd szikrázott egyet. Most nincs semmi kép csak hang van. Milehet a probléma?
Köszi
(#) gembird hozzászólása Ápr 14, 2011 /

hali!!
nekem is a funai TV2000 MK6-al van problémám.
Vagy egy éve elromlott és most úgy gondoltam hogy megjavítom.
A hibája az hogy nem kapcsol be egyáltalán de még a készenléti led se világít. Átalakítottam a tápot ahogy le volt írva mindent úgy csináltam ahogy ott volt de úgy se ment . Aztán kimértem a sorvégtáranyót műszerrel a 2SD1710 de úgy tűnik jó. ( am úgy mértem hogy a mérőkábel plusszát a bázisra tettem és megmértem a emmitert először majd a colektort és mind két esetbe 500ohm körül mértem majd rátettem a mínuszt és ugyan ezt csináltam és úgy nem mért semmit ) így kell nem?
nah és így jó volt a sorvégtanyó. de semmi nem is kapcsol be még a LED se világít. Valaki valami ötlet hogy hogy kezdjek neki??
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem