Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Azt nem tudom ott mi van az oszlopon, de a vasúti felsővezeték az AC 25 kV. És ez egy nagyon megbízható információ, mert azt a szakembert kérdeztem meg (mellékesen az egyik tenisz partnerem), aki ott dolgozik az alállomáson, ők biztosítják ennek a feszültségnek a folyamatos üzemét.
Idézet: „mellékesen az egyik tenisz partnerem” Én sem tudtam, de legutóbbi érved totál meggyőzött, az őszinte kiegészítéssel.
A 25kV AC-t én is megerősíteni, de Magyarországon. Jdani fórum társunk viszont Szlovákiában lakik ahol rengeteg helyen 3kV DC a vasúti feszültség.
Ha nem egységes a felső vezeték feszültsége és áram-neme, akkor hogyan megy át a vonat egy ilyen "váltó-ponton"? Esetleg mindig mozdonyt kell cserélni?
Vagy mozdonyt cserélnek, vagy pedig 2 feszültségnemű mozdonyt használnak.
Vannak mozdonyok amik mennek AC és DCre is. A szakasz amin járok egyedi, széles nyomtáv, (SK) amin végig 3kV van, de nem ez a lényeg.
A jelenség. Mitől tud egy kerítés drótja izzani? Van ettől meredekebb is, amikor a hídon lévő korlát világít erősen, messziről... A hozzászólás módosítva: Sze, 19:51
3 a menő áramnem mozdonynál, mert akkor nem kell cserélni.
Meg alsó/felső vezeték, interoperabilty, last mile. Hidrogén, akkus mozdony. Sokat változott a világ. ![]() Még hazánkban is, hogy a vasút és a busz közösültek. ![]() Világítania semmiképpen nem lenne szabad a kerítésnek, de nagyon ha le akarod pipilni, akkor keress nem világító bokrot. Ez szerintem semmiféle szabványnak nem felel meg.
Mozdonycsere vagy kétáramnemű mozdony ami mindkettőről működik. De Szlovákia déli részén ami Magyarországgal határos ott 25kV AC van pont az átjárhatóság miatt.
Amúgy meg dízelmozdony annak nem számít. Térkép róla, nem tudom milyen friss.
Igen, ezek működnek.
(Talán azért, mert a Bohém Rapszódia egy remekmű ![]()
Ahogy látni a képen is, a kerítés másik oldalán egy házikó kertje van.... Ha ott laknák, messziről elkerülném azt a részt.
Általában mindig egy helyen látom a fényt, a beton oszlopra ahol rá van fogatva a drótkerítés. Mintha a kerítésdrót lenne a plusz, a beton oszlop meg a mínusz, és ahol a kettő összeér, ott világít.
Hát, egy ilyen elektromos térben a hosszabb fémtárgyakban talán indukálódhat akkora feszültség, hogy aztán a hegyesebb részeknél vagy valamilyen jobban földelt pont környékén koronakisülést lássunk, de meg nem mondom, hogy a gyakorlatban ez mennyire szokott előfordulni. A drótkerítés mindenesetre egy elég hosszú fémtárgynak tűnik... Elvileg hőjelenség is lehet a fentik okokból, hogy valami átforrósodik az átfolyó áramtól, de ezt sem és ívhúzást sem tartok valószínűnek, mert hamar megenné az anyagot azon a részen és már rég elmúlt volna a jelenség. De bármi lehet.
Szerintem nem az áram miatt, hanem a feszültség miatt világíthat.
Idézet: „3.47. Villamos távhatás Az a villamos jelenség, melynek folytán a feszültség alatt álló berendezések közelében lévő villamos vezető anyagból készült tárgyak feszültsége környezetükhöz képest megemelkedik, mely feszültségemelkedés veszélyes mértékű is lehet.” Gondolom nincsen leföldelve: Idézet: „4.1.3. A felsővezetéki berendezés veszélyessége ... A felsővezetéki berendezések környezetében lévő villamosan vezető anyagból készült tárgyak feszültsége környezetükhöz képest a villamos távhatás következtében - érintésvédelem nélkül - megemelkedhet, mely feszültségemelkedés veszélyes mértékű is lehet. ...” Mondhatnám kapacitív feszültségosztónak is. Fényjelzőben izzót cserélni is csiklandós dolog lehet. ![]() A hozzászólás módosítva: Csü, 10:50
Bár nem nekem írtad: igaz, a kapacitív csatolás lehet a domináns, csak a rádiófrekis múlt miatt nekem inkább az induktív csatolás szokott beugrani. : -)
Ez nekem is leesett, hogy oké, ég a drót, átég... De miért mindig ugyanott világít, miért nem ég el akkor.
Lehet a kerítés nincs foldelve, igen. De a vasúti korlát,... Nem figyeltem, de gondolom erre ügyelnek. Van egy videó, feltöltöm majd, de érdekes jelenség. Közel érve hozzá megláttam, híg, mi az ami nagy fényerővel világított. Van pl 3m korlát, 3 lábon áll, benne a betonba. Utána megint egy ilyen 3m korlát, az első korlát vége, és a másik korlát eleje közel egymáshoz, és a kettőnek a teteje egy kis vas rudacskával összekötve-összehegesztve. Menet közbe nemigen sikerült lefotózni. De ezt is többször láttam, nem csak egyszer, míg,, el nem égett,, Maga a világítás színe is érdekes, fehér... Először mikor megláttam, dudálok, fékezek, ki a fene van a hídon lámpával... Megyek közelebb, a fény világít, de embert nem látok...
Videó.
Bővebben: Link
Klassz. Ez tényleg ívnek tűnik, nem valami lightos koronakisülésnek. Aztán ahogy közeledik a szerelvény, enyhül a jelenség, és csak a vörösen izzó vasat látni... Ezt leginkább be kellene jelenteni.
A hozzászólás módosítva: Csü, 16:45
Jól néz ki!
Ez villamos ív egyértelműen. Azért nem ég el gyorsan, mert ugyan folyamatos (legalábbis annak látszik) az ív, de viszonylag kis áram folyik. Szerintem a felsővezeték miatt indukálódik annyi feszültség, hogy létrehozza az ívet. Ahogy a vonat a közelébe ér, az árnyékoló hatás miatt csökken a feszültség és könnyen lehet, hogy a szerelvény elhaladtával újra feléled. Az szinte biztos, hogy a két rész eltérő módon érintkezik a földdel és az sincs kizárva, hogy az egyik fele egyáltalán nincs földelve. Innen nézve érthető, miért vannak összekötve a korlátok.
Egy ilyen videóból egyértelműen megállapítani valamit, hát azt szerintem nem nagyon lehet. Az elektromos ívek meg nem arról híresek, hogy viszonylag kis áramok folynak bennük/rajtuk. Egyszer meg kellene jdani-nak állnia a helyszínen, és jól lefotóznia/videóznia a jelenséget.
Nézz megy egy AWI (TIG) hegesztést, ott is lehet szabályozni az áramot miközben a munkadarab és az elektróda közötti távolság nem változik. Az áram a feszültségtől és a rendszer ellenállásától függ. De ha megnézel egy ún. plazma lámpát, ott sem folynak nagy áramok igaz, a gömbben nem a földfleszini légnyomás uralkodik.
Elképzelhető, hogy amikor a szerelvény arra megy, akkor a hatalmas áramfelvétele miatt elhúzza a környezetében földpotenciált (pl a sinek rossz földelése miatt). A korlát egyik fele esetleg kapcsolatban van a sínnel, a másik fele meg nem, az áram meg arra folyik ammerre éppen tud..
Amikor nicns ott a sinen a szerelvény, akkor lehet, hogy "nincs ív, nincs probléma"...
Lehet, hogy évek óta cserére szorulna a szikraköz. 25kV-nál minden oszlopon van, kérdés, mennyire jó még?
Videó alapján Te vagy a mozdonyvezető.
![]() Ebben az esetben két lehetőség van: - Mennél több helyre feltölteni a netre a képeket, és videókat, és a népszerűség gazdaggá tesz, - Várni, amíg meghal valaki, és évekig ingyen koszt és szállás, ameddig megmagyarázod hogy miért nem jelentetted. Az nem ér, hogy nem tudtál róla, az internet nem felejt...
Van annak a pályának gazdája is. Rendszeres vonalbejáró, pályamesteri beutazás, vágány, felépítmény szakemberei, mérővonat stb. Rendszeresen vizsgálják, szemrevételezik, műszerekkel mérik a vonal állapotát. Feltételezem, hogy nem a mozdonyvezetőt fogják bebörtönözni....
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:49
Idézet: „Feltételezem, hogy nem a mozdonyvezetőt fogják bebörtönözni.” Ha tudott egy életveszélyes állapotról, márpedig tudott, hiszen posztolt róla képet és videót is, akkor miért ne lehetne? ![]() Egyetlen értelmes érvet mondjál, ami miatt nem kellene szólnia róla? ![]()
Hol láttad, hogy ne szóljon róla? Csupán azt mondtam, hogy rajta kívül van egy csomó ember, aki kifejezetten ezért veszi fel a fizetését.....
Ami a korlátot illeti, az felettéb gyanús volt, nem csak apró fény volt. Volt már rá példa, hogy egyszer kint a pályán meg kellett állnom, és tudtam hogy a közelben van egy ilyen híd. Mivel a pálya mentén a sín két részén nagyon meredek, sokszor probléámát okoz a le- és vissza feljutás a mozdonyra, ezért inkább megálltam egy ilyen kis hídon, legalább sík a felülete, lehet rajta normálisan járni. Körbe jártama gépet, várni kellett, addig kikönyököltem a korlátra, és a tóba szotyiztam.
Így most visszagondolva, hogy láttam utólag ezt a jelenséget, nem feltétlen volt biztonságos a hídon járni. Kitudja annak milyen földelése volt. De a videóban szereplő, sok év alatt 2x láttam kb 1 heten belül, és azóta se. Bizonyára javították. De ezt a ház keritéses kis világítást minden alkalommal látom szinte, már nemegyszer megfordult a fejembe hogy jelentsem. Persze mindig csak este látni, reggelre meg elfelejtem jelenteni. Másik érdekessége, ha a mozdony elől van, és húzza a vonatot, a kerítés nem világít. Mindig csak akkor látom, ha a vonat végén vagyok, tolom a vonatot, tehát mintaki amikor odaér a vonat eleje, nem világít, amikor a vonat a végén van már a pontnak, akkor látni.. írtam, vagy csak akartam írni, de nem szívesen állnék a kertecskémben, hogy a keritésen belül megnézzem az elhaladó vonatot..
Abban legalább konszenzus van, hogy ez nem a normális üzem része?
![]()
Ha már jogászkodtok, bár nem kellene: szerintem _ha_ a vonatvezetőnek nincs külön kiképzése rá és nem szerződés szerinti feladata, hogy felismerje a vasút elektromos berendezéseinek hibás működését (vagy hibás telepítéséből fakadó veszélyeit), akkor nem lehet felelősségre vonni azért, mert látott valamit szokatlant - amiről hivatalosan nem kell tudnia megítélni, hogy a rendes működés része-e, veszélyes-e stb. -, és nem szólt akárkinek is a cégen belül. Talán még az sem várható el a vezetőtől vagy akár tilos is, hogy menet közben megálljon és megnézze, de ez nyilván a munkahelyi szabályoktól függ, amikről fogalmam sincs.
Más kérdés a józan ész, az általános műveltség (fizika, elektromosság) és felelősségérzet, hogy a magam részéről szélsebesen tudattam volna valakivel ezeket a jelenségeket már az első alkalommal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |