Fórum témák
» Több friss téma |
Hopp véletlen töröltem Meg szerintem neked sztereo poti kell.
Igen pont ezt akartam írni, h nekem nem 6 lábú, hanem csak 3.
Akkor azt hogy kössem???
Heló ! Olyan problémám van hogy a stereo poti kimenetére szeretnék 2 680nf os kondival leválasztani az aktív sub nak, hogy egyszerre állítsam a hangerőt a sztereo végfokkal. A probléma ,hogy ha eltolom a sz.gépen a balansz ot ,akkor áthallani a másik csatornába kicsit a hangot. Kérdésem hogy meglehetne e ezt oldani , esetleg ez a összehidalás okoz e valami kárt az R/L hang minőségben. Fontos lenne a válasz mert szedném szét az erőlködőt !!! Kösziii
Így természetesen áthallásod lesz, mert a két kondi a hangfrekvenciás sávban elég kis impedanciát (ellenállást) képvisel, és úgy néz ki mintha összekötötted volna a két oldalt.
A két oldal jelét egy egy viszonylag nagy értékű ellenállással összeadod, közösíted, az áthallás kicsi marad. A használható ellenállás értékét a terhelés, a rákapcsolt erősítő bemeneti ellenállása korlátozza, mert az összeadó ellenállások, (10 - 100 kohm) és az erősítő bemeneti ellenállása (impedanciája) feszültségosztót alkot. Megfelelő értékű kondenzátort csak akkor kell használni, ha egyenáramú leválasztás is szükséges
Köszi
Sziasztok!
Olyan lehetséges hogy egy potira az van írva hogy 110R és 4,78K-t mérek rajt? Ez egy RC távirányítóban van, vagyis kettő is van belőle, és mindegyiken 110R van és a másikon 4,56-ot mérek! Valaki tud segíteni hogy ez mitől van? Előre is köszi! üdv PIXI
Ha nincsenek lekötve a kivezetések akkor a poti szakadt, és az egyéb áramköri részekből adódik a 4k7.
Ha le van kötve és a két széle között méred akkor is a poti rossz. Esetleg még ki kéne próbálni, hogy a széle és a közepe között mérsz, és közben tekered. Ha folyamatosan változik az ellenállás bármely szél és a közép között akkor a felirat rossz. (Egyéb eset még hogy a műszered rossz ) szerintem...
Hali!
Megnéztem és belül nem a teljes ív ellenállás, csak a középső fele! Vagyis balra jobbra egy negyednyi résznek nincs ellenállása! Kikötés meg volt, mert külön 3 lábú csatlakozóval megy rá a panelra! A műszerem is tuti jó, mert nem a legolcsóbb Maxwell van nekem! Valahogy nem értem miért 110R van rajt! Meg annak mennyi az esélye hogy mind a két potinál ugyan az a hiba legyen!?
Üdv!
Építettem egy TDA2050-es erősítőt, aminek a nyákrajzán alapból nem volt poti bekötve. Gondoltam nem baj, bekötöm én, viszont jelen állapotában ha be van kapcsolva az erősítő, csak búg hangosan és néha pattog a hangszóró, mintha földhurok lenne. Poti nélkül, ha a jel direktben megy az erősítőre, minden rendben, szól szépen. Segítenétek, mit rontottam el? Előre is köszönöm!
Heló, 1 potméterrel szeretném szabályozni a számítógépbemben az egyik keringetőventilátort. az lenne a kérdésem, hogy hogy kellene ezt rákötni a ventilátorra? Nincs semmi tapasztalatom ilyen téren.
Ismerni kéne a ventillátort, mert nem mindíg lehet egy sima potméterrel szabályozni. Erre kizárólag kis teljesítményű, max. 2W-os ventillátorral van esélyed normál potméterrel, hacsak nem sikerül beszerezned egy nagyobb teljesítményű huzalpotenciométert. Egyébként sorba kell vele kötni, a poti (ajánlottan 100 ohmos, de ez ventillátor függő) egyik szélét és a középső kivezetését a ventillátorral. A HE Store-ban van is: http://www.hestore.hu/search.php?pg=0&cat=search&sf=huzal&lo=27&s=K...C3%A9s. de mielőtt megrendeled vagy megveszed, egy ellenállással próbáld ki a maximális értéket, amikor még kielégítően forog a ventillátorod és annak az értékével közel megegyezőt kell venned.
Szia!
Szerintem a potméter hibás, de azért mérd le ellenállásmérővel hogy bizos legyél benne.
Sziasztok!
Balance-ot lehet úgy szabályozni ahogy a képen rajzoltam, vagy máshogy kell őket bekötni? P1 egy sztereo potméter hangszabályzónak.
A balance poti középső lábát kösd testre a másik 2-t meg a bemenetre
Kössz a gyors választ!
Ugye így kell ?
Én a sztereo poti kimenetére kötném de így is jó
Üdv!
Egy bontott potiról hogyan állapítható meg hogy logaritmikus vagy lineáris mert az értékén kívül semmi sincsen ráírva.
Beállítod a csúszkát a pálya felére, és rámérsz az osztó két felére. Észre fogod venni a különbséget. Feltételezem, hogy a poti lineáris, vagy logaritmikus lehet.
Köszönöm a válaszokat, neked és Simpi nek is.
Idézet: „Feltételezem, hogy a poti lineáris, vagy logaritmikus lehet.” Azért írtam ezt, mert vannak másféle karakterisztikájú potik is. Milyenek és ezeket hol használják?
Sziasztok!
Létezik olyan potméter, amivel viszonylag nagy áramot lehet szabályozni? Mindenféle egyéb alkatrész nélkül képes kb. 1A áramot 12 V mellet változtatni? 12V-os motor fordulatszámát akarom minél egyszerűbben megoldani. Vagy inkább alkalmazzam ezt a kapcsolást?
Hello, vannak nagy teljesítményű potik, én pl 50w-osat láttam anno az általános iskolám szertárában. Szerintem te olyat nem akarsz, inkább úgy oldd meg a feladatot, ahogy a linkeden van.
Sziasztok
Egy kérdésem lenne. Mit jelentenek a potmétereknél a következő jelölések: pl. xyKohm/N vagy xyKohm/G? Másképpen mit jelent az N és a G? A választ előre is köszi. Vinci
A bekötéssel rendben vagyok, de... szeretném megtudni, hogy a végerősítő bemenetére tett potenciométer karakterisztikájánál, milyennek kell lenni? Logaritmikusnak vagy lineárisnak??
Hangerőszabályzáshoz mindig logaritmikus karakterisztikájú potikat használj. Ugyanis az ember hangerő érzékelése is ahhoz hasonló.
Üdv! Valaki megtudná mondani, hogy hogyan kell bekötni ezt a 8lábú motoros, RK-16-os potmétert. Köszi!
A képét mellékeltem.
Te mire tippelsz? Ugye a potinak van két végállása, meg egy leágazás a csúszka. Na most mivel ez sztereo pályás, így a poti részénél 6 kivezetés van. A meghajtó motor pedig DC motor két pólussal. Ránézésre meg lehet állapítani, hogy melyik melyik láb, már így a kép szerint is. Előbb mérd ki melyik láb micsoda. (Ohm mérő) Ha már poti akkor logikusan a középső láb a csúszka, a két szélső a végállás. A motor meg egyértelmű.
Sziasztok!
Adott egy (stereo)végfok, potméter nélkül, jelen esetben STK496-090C (2x50W, 30-40V, max. 1A) a tápegység (30V, max. 0,4A). Az lenne a kérdésem, hogy a potmétert hova kössem be, és hogy hogyan tudom kiszámolni a megfelelő ellenállásértéket. Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |