Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égető kapcsolás. Szerintetek működni fog?
Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Szia!
+5V -ra húzva: a pont összekötve a +5V -os táp pontjával. Előnyösebb, ha 1k ellenállással kötöd a +5V -ra. Földre kötve: a pontot ellenállással a föld pontra kötni, de lehet vezetékkel is. 74LS07 max 1k, 7407 max 420 ohm. Az ellenállás használata lehetőséget ad a tesztelendő ponton való mérésre. Pl. ha a bemeneti pont egy forrasztási hiba miatt zárlatban van a földdel. A direkt +5V -ra kötés tápzárlatot okoz, míg az 1k ellenállás nem, es még arra is lehetőséget ad, hogy megmérd a bemenet feszülsségét - 0V -ot mérsz, ami azt jelenti, hogy az ellenállás nem tudja a magas szintet létrehozni a bemeneten. A következő lépés, hogy kiderítsük, mi nem engedi a magas szint kialakulását - a forraszhíd. Hasonlóan, ha a pont más kimenettel van zárlatban, akkor a kimenetet tönkreteheti a direkt tápra / földra húzás.
Szia!
Lemértem azokat ahova azt írtad, hogy nem jó, de ugyanazok az értékek vannak ennyik se változott. Megcsináltam úgy ahogy mondtad 1k-s ellenállással. Most mihez kezdjek?
Szia!
Menjünk lépésenként: - LPT D4 és D3 +5V-ra húzva, J2 5. lába miért van 13,40V -on? Mérd meg a feszültséget az U3 2. és 4. lábán a földhöz képest, Mérd meg a feszültséget a Q1 emitterén, bázisán a feszültséget a földhöz képest.
Szia!
U3 2. 0,06V 4. 0,06V Q1 bázis: 12,66V emitter: 13,39V A 13,40 voltot én sem értem hogy mért akkora.
Milyen IC van az U3 helyén? Tényleg 7407 vagy 74LS07?
Ezt építetted meg - javítva.. - Az LPT csatlakozó D4 pontja megy az U3 3. lábára. Ha a D4 -et +5V -ra húzod, akkor milyen feszültség mérhető az U3 3. lábán? - Az LPT csatlakozó D3 pontja megy az U3 1. lábára. Ha a D4 -et +5V -ra húzod, akkor milyen feszültség mérhető az U3 1. lábán? - Vedd ki a Q1 -et! Q1 nélkül is mérd meg a feszültséget az U3 2. és 4. lábán, a Q1 bázis furatán és a J1 5. pontján.
Szia!
Igen az építettem meg és 74LS07-es IC van benne. +5V U3 3. 5,01V U3 1. 0,06V U3 2. 0,05V 4. 0,05V Q1 kiszedve: bázis:6,70 J2 1. 0V
Szia!
Az LPT D3 és D4 is legyen +5V ra húzva... Q1 nélkül és Q1 -el is mérd meg a Q1 bázisán és kollektorán a feszültséget.
LPT D4,D3 +5V-ra húzva
Q1 kollektor:13,37V bázis:12,70 Q1 nélkül: kollektor 0V bázis:6,71
Szia!
Nézd meg a Q1 környékét! Miért van a bázisán 12.7V illetve 6.71V, ha az U3 kimenetei nem vezérlik a bázist. Úgy tűnik, hogy az R3 kivezetése (ami az U3 4. és 2. lábára megy) máshonnan is megkapja a földet, így az R3 és R2 közös pontja Q1 nélkül a 13.4V felére áll be, ha Q1 be van ültetve, akkor a Q1 -et kinyitja, így Q1 vezérlés nélkül is vezet. Ha nem találod a hibát, vedd ki az R3 azt a kivezetését, ami az U3 4. és 2. lábára megy. Ekkor Q1 -nek le kell zárnia, azaz a kollektorán 0V körüli értéket kellene mérni. Ha az R3 kivett lábát a földre kötöd, akkor Q1 nyit, a kollektora 13 - 13.4V -ra áll be. Ha kikapcsolod a tápot, akkor ellenállásmérővel is keresheted a zárlatot az U3 2. és 4. kivezetésénél. Lehet, hogy más kimenetével van zárlatban. Az is lehet, hogy a 74LS07 már tönkrement... Jó lenne egy jó fénykép a forrasztási oldalról...
Szia!
Nem találta zárlatot nagyító alatt néztem át de semmi.Kerestem a multiméterrel ellenállás és csinpógós módban is.Kiszedtem az R3 csatlakozási pontját és ugyan az történ mint amit leírtál, kollektor 0V, földre húzva 13,40V
Itt van a forrasztási oldal:
Gergő! Hány éves vagy? Sajnos nagyon rosszak a forrasztásaid, így nem csoda, hogy nem boldogulsz!
Jövő héten vegyél fenyőgyantát (hangszerboltból, vagy elektronikai bolt is árul), denaturált szeszt, és egy jól záródó műanyag kenőcsös tégelyt a patikából. A gyantát fel kell oldani a szeszben, és azzal átkenni a kész nyákot fúrás után. Így amikor forrasztani kezded, sokkal jobbak lesznek a forrasztások. Ezen a panelen is segíthet, ha az összes forrpontot letisztítod (ónszippantóval), és átkened az oldattal, majd újra beforrasztod az alkatrészeket. Addig is vannak az oldalon videók a helyes forrasztásról, mert a technikád is lehet, hogy nem a legjobb. Nem bántásból írtam, segíteni szeretnék !
Szia!
15 éves vagyok. A forrasztásról én is elismerem hogy csúnya, de már gondolkodtam hogy forrasztás előtt le kellene valamivel védeni a nyákokat.
Szepen at lehet forrasztani. Femet melegited, annak nyomod neki a gyantas ont. Ne sajnald.
Pillanatpaka vagy egyenes, folyamatosan meleg pakat hasznalsz? A kepen latszik par olyan forrasztas, ahol az ongomb a lab tetejen van, lathatolag nem is erinti a nyak rezreszet.
Szia!
Q1 jó. Kösd vissza az R3 -at. A D3 és D4 is legyen +5V -on! Mérd meg az U3 1., 2., 3., 4. lábain a feszültséget! A D3 és D4 is legyen fölön! Mérd meg az U3 1., 2., 3., 4. lábain a feszültséget!
Szia!
LPT D4 és D3 +5V: U3. 1. 5,02V 2. 0,06V 3. 5,02V 4. 0.06V D4,D3 földön: 1. 0V 2. 13,28V 3. 0V 4. 13,28V
Milyen tranzisztort használsz? A kapcsolási rajzot kerestem, nem találtam, belinkeled?
Szia!
Programozó
Ezek szerint akkor BC327-eket használsz? (A bekötésük miatt kérdezem.)
Rendben. Amikor mérted a D3+D4-et, a piros LED mit csinált? A tranyót jó irányba ültetted be? (Ha magad felé fordítod a feliratát, akkor a bal oldali a Collector.)
Szia!
Amikor a D4-D3 +5V-ra volt kötve a piros led világított de amikor ugyanez földre volt kötve akkor nem. A tranyó jól van bekötve.
Akkor ez rendben van eddig. Azt mérd meg, hogy amikor a D3+D4-et teszteled, akkor a Vpp csatlakozási pont az ICSP csatiban(tranyó Collectora) 0 és 13V között változik-e?
(Ha a LED nem világít, akkor nem szabadna 6V-nak ott lenni a kimeneten, ahogy korábban mérted.)
Szia!
Most megint nem értek valamit: A 7407 nem negál, azaz, ha a 1. láb alacsony szinten van, a 2, lábnak is alacsony szintet kell kiadnia, és ha az 1. láb magas, a 2. lábnak fel kellene mennie 13.4V -ra. A méréseid szerint ha az 1. láb magas szinten van, a 2. láb alacsony szinten van, és ha az 1. láb alacsony szinten van a 2. láb felmegy 13.4V -ra. A mérésed 74(LS)06 -ra jellemző működést mutat. Milyen IC van az U3 helyén? Készíts egy fényképet az alkatrész oldalról is!
Közben látom, az akkor volt, amikor a tranyó nem volt benn. Mindegy, a lényeg az ICSP Vpp lába lesz!
Igen ez nekem is feltűnt, vártam mi van a Vpp-n...
Az lehetetlen. A Vpp kimenet a LED-el össze van kötve! Ha a LED villog, akkor a kimenet el van kötve, azaz nem a tranyó kollektorára megy, hanem hozzáér a táphoz, vagy eleve oda lett huzalozva. Ezt nézd meg!
Szia!
Most 7404 van benne és a piros led világít. Amikor kicserélem 74LS07-re akkor nem világít. Akkor ez most hogyis van? |
Bejelentkezés
Hirdetés |