Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 74
(#) airsound hozzászólása Júl 16, 2011 /

T. felhasználók, ha tudtok segítsetek! Kisfiam véletlen (nem értem hogyan) leformázta egyik vinyómat, amin kb 400 giga zene volt. A helyreállítás sikerült ugyan, de nem úgy ahogy én szerettem volna. A "file recorver" nevű progival helyreállítottam a vinyót. Összesen kb 130 ezer zeneszám volt rajta, 28 könyvtárban. Helyreállító progi könyvtárak nélkül visszarakta a zenéket a vinyóra. Így egy hatalmas káosz lett az egész. Kérdésem az, hogy van-e valakinek arra ötlete (progija), hogy hogyan tudnám visszavarázsolni a régi kőtárakat, és bele a zenéket? Előre is kösz mindenkinek!
(#) peter76bp hozzászólása Aug 9, 2011 /

Sziasztok!

Van egy 2008.01. gyártású Samsung HD250HJ típusú HDD-m, ami egyik pillanatról a másikra leállt minden előjel nélkül. Windows kifagyott és már a gépet sem lehetett elindítani, a boot menüig sem volt hajlandó eljutni.

Szétszedve a gépet kiderült, hogy meghalt a vinyó, fel sem pörög meg sem moccan. Kipróbáltam melóhelyen másik gépben hátha nálam van a hiba, de se kép se hang. Fizikai behatás nem érte, még csak a gép sincs mozgatva. Gondolom elektronikai jellegű lehet a probléma, de sajnos nulla szakértelmem van ehhez.

Vállalná-e valamelyikőtök vagy tudtok-e ajánlani Budapesten vagy Pest környékén valakit, aki némi juttatás fejében megnézi esetleg életre kelti nekem addig amíg lementem róla a dolgaimat? Igazából magánjellegű dolgaim vannak rajta amiknek egy részéről nem volt mentésem és nagyon bosszant a dolog.
(#) Zsora válasza peter76bp hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Szia!
Tennél fel fényképet az elektronikájáról, amin jól kivehető minden alkatrész? Esetleg van rajta valami látható dolog, ami a hibára utal.
Általában bekapcsoláskori feszültségmegszaladás, vagy túlmelegedés szokta megölni a vezérlőelektronikát. Ilyenkor a sérült alkatrész eltávolításával, cseréjével, ill. a teljes panel cseréjével megmenthetők az adatok. Egyszer már nekem is elfüstölt a motorvezérlő IC az egyik meghajtómon, aztán szereztem egy másik rossz HDD-t (aminek más baja volt), és átraktam róla az IC-t. Utána még kb. 1 évig hibátlanul működött. Arra jó volt hogy az adatokat lementsem róla.
Akkor van nagy gond, ha a mechanika, vagy a fejelektronika sérül. Ilyenkor adatmentésre szakosodott cégeket kell igénybevenni, ami nem olcsó mulatság. Ha nem létfontosságú adatokat kell visszahozni, akkor ezt inkább hagyjuk ki!
(#) micimacko válasza peter76bp hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Szia,
ha gondolod, megnézem Neked, ha valahogy eljut hozzám.
MM
(#) peter76bp válasza Zsora hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Szia!

Csináltam nagyfelbontású képeket: Kép 1 - Kép 2 - Kép 3

A hiba nem bekapcsoláskor történt, ment a gép egy pár órája. Én nem látok semmit, de hátha szakértő szem többet lát.
(#) Zsora válasza peter76bp hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Jó, akkor megvárunk egy szakértőt.
Ez nem tünik egyszerű esetnek.
(#) micimacko válasza Zsora hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Ha "csak" elektronika csere, akkor egyáltalán nem reménytelen. Este megnézem, hogy ami nekem van elektronika, jó-e hozzá. Ha igen, szívesen lementem neked az adataidat, mostanában úgyis csak ezért ketyeg a gépem otthon...
(#) mizsei.robi válasza peter76bp hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Mérd meg a képen bejelölt alkatrészeket, hogy átvezetnek-e. Ezek a HDD túlfesz elleni védelmének részei. Ha a bejelöltek közül valamelyik átvezet forraszd le a panelról és próbáld ki, hátha megy.
(#) Zsora válasza micimacko hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Persze hogy nem reménytelen, csak azt nem lehet távgyógyászattal megoldani, hanem méregetni kell. Ha a tápfeszek és a védődiódák rendben vannak, akkor a következő lépés annak eldöntése, hogy a panel a hibás egyáltalán vagy a mechanika ill. fejerősítők. Ehhez viszont egy azonos sorozatú winchester jó panelja kell.
Lehet méregetni a vezérlő és az SDRAM közötti kommunikációt, vagy a motorvezérlő jeleit is de az macerás.
(#) peter76bp válasza micimacko hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Köszönöm. Mindenképp felkeresnék vele valakit, én nem piszkálok bele, nem is távgyógyításra gondoltam, hanem mindenképp olyanra aki szívesen foglalkozik ilyesmivel meg ért is hozzá és nem nyűg neki, ha felkeresem egy ilyennel

Ha csak elektronika kérdése és ez sérülés nélkül áttehető egyikről a másikra, akkor kérdés, hogy pontosan milyen típusú vinyóké lehet jó rá, mert ha a Tiéd nem megfelelő, akkor megpróbálhatok kérni én is valakitől, ha nem nyírjuk ki neki
(#) mizsei.robi válasza peter76bp hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Olyan panelt kell szerezned aminek egyezik a neve és száma az eredetivel. A panel szélére van ráírva a neve, a Te esetedben R01 BF41-00180A Storm Rev 07. Leginkább egy teljesen egyező tipusszámú HDD lenne a legjobb.
(#) peter76bp válasza mizsei.robi hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Köszi az infot, látom is. Google barátunk viszont csak erre az egy típusra hozta be találatnak, azért remélem más Samsungra is tettek ilyet

micimacko: Mindenképp írj majd ha meg tudtad nézni, hogy van-e ehhez való elektronikád, mert ha nincs akkor mielőbb nekilátok vadászni
(#) micimacko válasza peter76bp hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Szia, este mindenféleképpen megnézem, és írok.
(tapasztalatom, ha a panel sorozatszám alapján rokon, akkor is megy az adatmentés, de használni már nem használnám...)
Panel: ha az otthoni nem ilyen, körbekérdezem a "volt" kollégáimat is, hátha nekik van kéznél...
MM
(#) micimacko válasza mizsei.robi hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Szia, sajnos egyáltalán nem ilyen a vinyóm. Máshol van (kb 15-20 fokkal elfordítva) a motorcsatlakozó Ha találok megfelelőt, szólok. (hasonló kiosztású csak 200 GB-os van)
(#) mizsei.robi válasza micimacko hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Ha a panel elrendezése és neve naggyából egyezik, akkor egy próbát szerintem megér.
(#) didyman válasza mizsei.robi hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Aztán elég egy apró eltérés a fej csatlakozója körül és tönkre is tetted a fej körüli elektronikát meg a próbára kitett panelt, a lemez csak megbontással javítható, nem akarod tudni, mennyiért. Jobb az ilyet nem forszírozni, ha kényes adatról van szó, akkor nem talán, hanem biztos az egyetlen opció!
Bocs, de elég randa hiba: Nagyjából.
(#) didyman válasza peter76bp hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Pontosan ilyen típust keress. Lásd előző hozzászólást.
(#) micimacko válasza mizsei.robi hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Az a baj, hogy a motor csatija "nem jó helyen van". Tapasztalatom szerint (20-40GVB-os MAXTOR) a "hasonló" panel is eredményre vezethet, ha ugyanott vannak a csatlakozók, de valóban jobb a békesség (ugyanolyan).
(#) mizsei.robi válasza didyman hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Elnézést a hibáért, nem láttam már este amikor írtam.
(#) peter76bp válasza micimacko hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Sikerült vennem egy ugyanilyen panellel rendelkező vinyót.

Közben kiderítettem, hogy a panelt csak a csavarok tartják és nincs forrasztva vagy egyéb más módon csatlakoztatva, így megoldottam magam a cserét és hibátlanul működik minden. Már át is mentettem az egészet egy mobil vinyóra.

Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) zbartalos hozzászólása Szept 16, 2011 /

Sziasztok nekem lenne egy seagate hdd (ST3400620AS) winyóm 3AAK firmware-el. Sajna az van hogy egyik pillanaban még ment majd leállítás után másnp már nem ismerte fel a bios. Utána olvasgattam netem és elméletileg ez egy rossz firmware, amit lehetne javítani.
A motor felpörög egy bizonyos szintig, bár szeritem korántsem ugy ahogy kellene. És fej fej meg folyamatosan vissza akar állni parkoló helyzetbe, legalábbis gondolom a kis kattogások ezt akarják jelenteni és ilyenkor a motor is megáll egy pillanatra.
Firmware-t sem igazán találtam hozzá. Elméletileg azt olvastam hogy MAX232 és hiper terminál segítségével meg lehet oldani majd firmware frissítés utána. Tudna valaki nekem ebben segíteni esetleg ha valakinek lenne elektronikája ehhez a tipushoz. Sokminden nem kellene róla csak 1-2 GB kép lenne a fontos mert azokat nem tudom pótolni. A segítséget előre is köszönöm.
Üdv.: Zoli
(#) Kocska válasza zbartalos hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Hali.

Próbáltam elküldeni a freemailra. De szokás szerint visszadobta a freemail... Szóval csatolom ide is a kis gyűjteményem. Biztos jól jön másoknak is

seagate.zip

(#) csonti hozzászólása Szept 20, 2011 /

sziasztok!
nekem az lenne a problémám, hogy a HDD egyik napról a másikra megmihálylott. nem ismeri fel a BIOS több gépen sem. felpörög, nem hangos, nem zajol. elektronika lehet a gáz?
köszi.

seagate barracuda 7200.11 500gb
(#) fulopmartin hozzászólása Okt 22, 2011 /

Az normális ha a multimáter szakadásvizsgálatánál a motor mind a 4 kábelén minden kombinációba sípol?
(#) DJ Tacki válasza fulopmartin hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Igen! Ez egy BLDC motor, leírást neten találsz róla.
(#) fulopmartin hozzászólása Okt 23, 2011 /

és valami segítséget tudnátok anyit hol mit kellene mérten?
(#) fulopmartin válasza fulopmartin hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Hát én néztem egy ideig követtem az áram útját nem látni sehol sérülés de a motorhoz már semmi nem jut el
(#) tsabee hozzászólása Dec 8, 2011 /

Sziasztok!
csontihoz hasonlóan (#1067042), nekem is egyik pillanatról a másikra szállt el a barracsoda 7200.12 500GB. Találtam egy pontosan olyan típust (ST3500418AS), még a S/N is egyezik (9VM...) Levettem a rossz vinyóról a panelt, egyből láttam az égésnyomot. Kicseréltem a panelt és SAJNOS rádugtam a gépre. HÁLISTENNEK nem indul vele a gép. Utólag olvastam ezen a topikon Blint #44999-ik hszben, hogy általában a panelen lévő egyik IC tárol egyedi beégetett adatokat a lemezről.
Az a vinyó amin jó a panel, még garanciális.

Kérdésem: hogyan tudom a régi HDD-n lévő adatokat forrasztgatás nélkül megmenteni?
(#) válasza tsabee hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Szia!

Idézet:
„Utólag olvastam ezen a topikon Blint #44999-ik hszben, hogy általában a panelen lévő egyik IC tárol egyedi beégetett adatokat a lemezről.”

Így van, de ettől függetlenül - persze csak az adatok lementésének idejére - nyugodtan használhatod egy másik, azonos típusú hdd vezérlőjét.

Idézet:
„HÁLISTENNEK nem indul vele a gép.”

Ennek a helyedben nem örülnék, nem kimondottan jó jel... Egyébként ez a ,,nem indul vele a gép" konkrétan mit takar? Be sem kapcsol, vagy talán csak nem látja a bios? Vagy ha bekapcsol, és a bios is látja, akkor talán nem bootol be róla?

Idézet:
„Az a vinyó amin jó a panel, még garanciális.”

Ha valóban levetted róla az elektronikát, akkor már nem az, ugyanis a szervízben egy pillanat alatt észreveszik a csavarfejeken, hogy valaki már hozzányúlt egyszer.

Idézet:
„Kérdésem: hogyan tudom a régi HDD-n lévő adatokat forrasztgatás nélkül megmenteni?”

Ha a másik vezérlővel sem működik a hdd, akkor - otthoni körülmények közt - gyakorlatilag sehogy. Amennyiben nagyon fontos adatok vannak rajta, akkor vidd adatmentő céghez (és persze kapaszkodj, amikor árajánlatot adnak, mert gyengébb idegzetűek simán elájulnak tőle).
(#) csonti hozzászólása Dec 9, 2011 /

FW-probléma van ezekkel a vinyókkal,
itt a megoldás. http://www.msfn.org/board/topic/128807-the-solution-for-seagate-720...-hdds/
nekem bevált (nem én csináltam, az egyik pH-s tag foglalkozik ezzel, hibátlanul működik, szerencsére minden adat megmaradt.
Következő: »»   19 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem