Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Egy mikró kontrollerről. Később vele lesz összeépítve és jobb híján onnét kapja a táp feszt is.
Közben beraktam egy potit is. A gond hogy 1,2K-s ellenállást nem találtam még itthon, csak 4.6-os ami a legkisebb. Lehet ezért nem működik jól? Most keresgélek az alkatrészeim között, hátha valamelyiken van 1,2-es. Jelenleg a középső pár LED világít, ha tekergetem a potmétert, akkor a fényeket jobba-balra tudom tolni. Hangra jelenleg egy LED villan fel. Szóval jó ez, csak még nem tökéletes....
4,6K ellenállásból köss 3-at párhuzamosan. Az kb 1,5K-nak felel meg.
A 9-es láb a tápra van kötve? Olyan mintha dot módban menne.
Nincs rákötve semmi.
Tuti egy jó ellenállás kell csak, mert másikakkal kipróbálva egész tűrhetően működik. Annyi szépséghibával, hogy a 4. LED-től felfele kezd el világítani, valamint az első világít halványan. Gondolom a helyes ellenállása az elsőtől kezdené, csak olyat nem találok itthon, szóval majd be kell mennem a boltba. Egy kérdés viszont még akad: Miért világítanak halványabban a LED-ek, mint az IC nélkül? Kevés az az 5V vajon?
A 9-es lábat kösd a 3-ashoz, akkor normál kijelzést fogsz kapni.
A halvány világítás oka, hogy a jel pozitív félperiódusának pillanatnyi értékei határozzák meg, hogy mely ledek világítsanak. Erre írtam a csúcsegyenirányító nélkülözhetetlenségét. Az adatlapon találsz 5V-ra ilyen kapcsolást.
Áhh, köszi, így már alakulgat.
Mármint az IC PDF adatlapján?
Átnyálaztam a topikot, ha jól sejtem, nekem pontosan erre a kapcsolásra van szükségem a tökéletes működéshez?:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/c0/c093fa26bc0da5c60407f...00.jpg
Közben találtam tök másfélét is: http://pira.cz/enbar.htm
Ez annyiban jó, hogy LM386-os erősítővel van, amit én is használok, viszont ez 12V-al operál. Szal most totál káosz van
Itt az ajánlott fokozat a kivezérlésjelző elé. Bővebben: Link
A tranzisztor típusa nem lényeges. BC212 stb. Ennek és az LM3915-nek elég az 5V.
Szerintem nem jó irányba haladsz. Itt messze többről van szó, mint hogy a LED-ek bevillanjanak. Azt kell elérni, hogy a hangfrekis jelhez köze legyen a villogásnak, amihez -mint proli részletesen leírta- nélkülözhetetlen a csúcsegyenirányító, és egy ésszerűen logaritmikus karakterisztika.
Javaslom, esetleg kedved/időd szerint olvasd el ezt, és még amikre hivatkozok ott.
reloop által linkelt raj a csúcsegyenirányító tulajdonképpen, nem?
Viszont az azon lévő diódát nem látom a HEStoreban Mivel lehetne helyettesíteni, ami megtalálható az áruházban is?
Az "input" közvetlenül ráköthető a hangszóra. Az "output" megy az IC 5-ös lábára.
A logaritmikus érzékenységet tudja az LM3915. A diódát ahogy simpi megadta.
Lerajzolva talán érthetőbb
Köszönöm szépen! Azt hiszem most már nem lesz gond. Jövőhéten beszerzem a maradék alkatrészt és nekifekszek
Hellosztok olyan kérdésben kérném a segitségetek hogy a ventilátor szabályzomhoz szeretnék készíteni 3 ledes kivezérlés jelzőt ugy hogy az első led 4-5V-nál világitson a második 7-8V-nál világitson a 3 pedig 10-11V-nál! Azon gondolkodtam hogy diódával meg lehetne e oldani meg ellenállással? Válaszotokat elöre is köszönöm!Üdv Attis
Ha lehetne benne tranzisztor, akkor ebből könnyű volna kiollózni. Bővebben: Link
Lehetne benne de ugy gondoltam hogy a ventivezérlő adja a tápot ha 7-8 vra állitom akkor csak az első kettő vilgitson? Talán tudnál vmi egyszerű kapcsolást?
Itt van a ventivezérlő kapcsolása is mint irtam ha a kimeneten 7-8 v van akkor világitson az első kettő led meg stb.!Bővebben: Link
Négynél vágtam el, lehet több-kevesebb. A potit meghagynám finombeállításhoz.
Még mindig nem világos ahova irva van hogy ventilátor ott ha 12 V van akkor mi történik? Mert ugye bár 0-12V szabályoz a venti vezérlő gondolom a táp elhagyható vagy nem? És ahogy láttam ez a kapcsolás hanghoz van ott meg pár minivolt a fesz az inputon it meg a max 12 V!
Mikor rajzoltam, még nem láttam a venti vezérlő rajzát. Most pontosítom a csatlakozás jelzéseit.
Az "A" pont 1,2V feszültségénél 1 led kapcsol be. 1,8V-nál kettő, 0,6V-onként a többi. Ha a potival 1:4 feszültség osztást állítasz, akkor kb. 5V-ról indul, és 2,5V-onként nő a világító ledek száma.
Értem ezt csak azt nem miért kell külön táp? Hisz a ventivezérlő 0-12 V-ig szabályozható, akkor az megtudná hajtani a ledeket nem kéne led meghajtás nem? Vagy rosszul tudom?
Elnézést hogy ennyit kérdezgettek de szeretek világosan látni mi merre hány méter! Üdv Attis
Hali gyors összedobtam egy nyák rajzot megnéznéd hogy igy jó-e? Ezzel már csakannyi kérdésem lenne hogy a 12V Táp GND-ét azt a venti GND-ére rakjam?
Köszönöm a gyors választ! Akkor már ennek is neki láthatok! Üdv Attis
Köbzolinak köszönöm a besegítést!
Három vezetékkel kell a ventillátor vezérlővel összekötni. GND, +12 és ventillátor +. Nekem mindig tanácsolják, hogy tömörítsem a nyáktervet. Kicsit húztam rajta.
Ugy nem jó hogy a ventilátor földjét a táp földjével összeköttöm? Meg egy olyan kérdésem lenne hogy olvastam hogy egy elko is kell a BC549 és a földközé hogy ne villanjon ki az összes led! Vagy ez elhagyható ebben az esetben?
Nyugodtan összekötheted. A ventillátor és a táp földje mindkét kapcsolásban közös. A tervezett lay-on csak az egyik GND-re kell kötni, tetszőleges melyiket választod.
A fordulatszám vezérlő C2 kondenzátora a szükséges szűrést elvégzi.
Köszönöm a válaszodat! További szép estét! Üdv Attis
Még egy kérdés:
Az árán a C1 0.1µF kondi milyen legyen? Elektrolitban ilyen kicsit nem látok HEStoron A többi alkatrész rendben!
Megvan! Kiböngésztem már megépített kapcsolásokból, hogy az egy kerámia kondi és az van a boltban
|
Bejelentkezés
Hirdetés |