Fórum témák
» Több friss téma |
Ebben a topikban egy picit OFF lesz, de azért megkérdezném: egy ilyen ábra "összeszerencsétlenkedése" kb. mennyi ideig tart?
Írd be, hogy tanuló, vagy egyetemista vagy,a lakhelynél meg ország, megye, cím, de elötte (pusztán jóindulatból, és ne vedd se sértésnek se másnak) olvasd el a (#1065326) hsz-t.
Jórészt attól függ, hogy tudja-e az ember, hogy MIT akar megrajzolni, vagy menetközben kell kitalálni. A szerencsétlenkedés főleg ez utóbbira érvényes (gyakorlatilag ráment a mai napom).
Nem akar felmenni az lcd-s óra progi... tud valaki segíteni? Hibaüzenetek IAR-al:
Error[e46]: Undefined external "nokia_gotoxy" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "nokia_write_data" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "printlcd" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "logo" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "nokia_clear_screen" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "nokia_init" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "normal" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "invert" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "DS18B20_Init" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "ds1820_egesz" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "ds1820_tized" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "orapont" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 ) Error[e46]: Undefined external "kszam" referred in main ( C:\Users\Zsombi\Desktop\ÓRA\Debug\Obj\main.r43 )
Nagyon jó rajzkészséged van :yes: köszönjük, igy sokkal érthetőbb a működés.
Már szépen fejlődik az I2C-Nokia LCD MSP4302231-el, de csak lépésben. Mitől lehet, hogy lefuttatva a programot mást kapok eredményül, mint lépésekben lejátszva (USI I2C használatában). Már tettem be szűrőkondit, felhúzó ellenállást, lecsökkentettem az óra frekijét, betettem "delay"-t pár helyre, de nem jó. Találkoztatok már ilyennel? :no: Idézet: Nekem? Egy szál se! Innen vettem a mintát a rajzoláshoz, s John Davies könyvéből az ötleteket. A többi meg az Inkscape-nek köszönhető. „Nagyon jó rajzkészséged van”
Szia!
IAR -al semmi kép sem fog felmenni, csak ha full verziód van mert a program mérete majdnem 16 Kb. CCS -en fel kell mennie. CCS -be fontos hogy a Printf minimális -ra legyen beállítva mert ha nem akkor nem fog beleférni a program a 2553 -as prociba.
Szia!
Lenne még pár kérdésem ezzel kapcsolatba! Az első hogy a háttérvilágítás mekkora feszültségről megy és kb mekkora az áramfelvétele ? A másik hogy a driver-ed publikus ? mert ha igen megköszönném ha megosztanád velem . Üdv.
Ez lesz a probléma. Hol tudom beállítani?
Project -> Properties, majd baloldalt a listában kiválasztod C/C++ Build, további info a csatolt képen.
A program felmegy a minimal -al és a noFloat -al is. Én a noFloat -ra állítva használtam.
Nekem nem így néz ki a properities...
Melyik verziót használod?
Áhh nemmegy Most valami más baja van a 4.0-val
4.2.4.00033
Letöltöttem azt is de:
MSP430: Trouble Writing Memory Block at 0xc000 on Page 0 of Length 0x1c92: Could not write device memory Az 5 nél meg nem tudom hol lehet átállítani de: MSP430: Trouble Writing Memory Block at 0xdc92 on Page 0 of Length 0x1a12: This operation is not supported by this driver MSP430: GEL: File: C:\Users\Zsombi\workspace_v5_1\ora\Debug\ora.out: Load failed. Az 5 nem talál más hibát de a 4 még vagy 38 at ilyesmit: "unsigned char *" is incompatible with parameter of type "char *"
Már feltettem a forrást külön-külön, de felrakom egyben is, így jobban érthető. Nem titok, én is másoltam innen-onnan.
Nokia 6100 displayhez való, de sok más tipusnak is ugyanez a displaye. Kétfajta gyártmány van, nekem EPSON (zöld panel). Ha neked PHILIPS (barna panel) van, akkor át kell írni az LCD utasításokat. Először meg kell alkotni a 85 x 85 pixeles bmp képből konvertált "picture.h" header fájlt, ebben van a kép. Ezt be kell másolni az inc könyvtárba és mehet a program. A program először egyfajta színnel feltölti a teljes képernyőt (a szín megváltoztatható), majd a képernyő közepére helyezi a képet. Az LCD háttérvilágítását a telefon LI-Ion akksijával oldottam meg. Az MSP430 Launchpad 3,3 Voltja hajtja meg az LCD elektronikáját, ezzel sorbakötöttem az akksi 3,7 Voltját, így az LCD kereken 7 Voltot kap. A fogyasztása kevesebb, mint 15 mA.
Szia!
Köszi hogy feltetted, majd ha lesz időm átnézem. Hát nekem ezzel a háttérvilágítással lesz gondom. Az egyik osztálytársammal akarunk közösen összehozni egy nagyobb óra méretű kütyüt ami óra is és ki is ír egy szöveget a kijelzőre egy memóriakártyáról. Na ez már egy 8x8 centis méretben működik is egy 3410 lcd-vel de ő mindenképpen színeset akarna, de még ezzel is meg kell küzdeni hogy beleférjen,ha még egy dc/dc konverter is kel akkor már végkép nem fog.
Közben készülget még egy nagy led-es óra az osztályterembe,már csak a maradék két kijelző panel van hátra. Egy MSP430G2252 vezérli az egészet és a ledeket egy TLC5916 hajtja meg multiplexelve.
Rakok fel pár képet róla
Nos így lefordítja hibátlanul.Viszont ha az oldalról én írom be akkor nem.Pedig minden egyezik. 7 szer próbáltam meg. Még olyat is csináltam, hogy két IAR programot nyitottam meg, és az egyikben a működőt, a másikban a nem működőt.Minden beállítást meg tudtam nézni, de nem találtam eltérést a kettő között.Nagyon kíváncsi lennék mit rontottam el!!Minden kezdet nehéz, de ennyire??
Az .eww állomány helyett ZIP-peld össze a projektet, úgy csatold be! Ezen az oldalon igyekeztem részletesen leírni az új projekt létrehozásának lépéseit. Azt csak te tudod kideríteni, hogy mit csináltál másképp. Fontos, hogy minden projekt külön könyvtárba kerüljön!
Ha vágólapon keresztül másolod a programot, akkor soha nem másolj HTML oldalról, hanem mentsd le, és Notepad, vagy Total Commander Viewer (F3), vagy egyéb - csak szöveges - alkalmazásból másolj. Számíthat esetleg az is, hogy Unicode vagy ANSI kódolású a forráskód, vagy van-e sorvége az utolsó sor végén.
Na akkor ez volt a hiba. Vágólapról másoltam HTML oldalról. Ezt nem tudtam. Így egyszerűbbnek tűnt, és a karakter hibát is el tudtam kerülni. Köszönöm a segítséget.
Elkészült az új forrasztóállomásom, de a doboz amibe akartam rakni sajnos kicsi. Muszály volt befejeznem, mert egy Praktikeres 4e Ft forrasztóállomásom van és a hétvégén szétesett a pákája forrasztás közben. Ilyen pákát vettem, sajnos a rotációs enkóder nem olyan amilyet szerettem volna.
A programban biztos van egy két hiba, ami használt közben majd előjön. A háttérvilágításért hálás köszönet Szitko fórum társunknak.
Sziasztok!
Szeretnék egy msp430->PC soros kommunikációt létrehozni(c nyelven persze)...(tehát egy integert vagy akármilyen hasznosítható információt szeretnék küldeni a PC nek)... ( a PC oldal megírása nem problémás) {eddig sajnos csak PC_>msp irányú kommunikációra találtam példákat...} Valaki tudna segíteni? Zoltán
Nézd meg ezt a cikket!
Sziasztok.
Elkapott engem is a nokia lcd láz. Előszedtem egy 5110-es kijelzőt és elkezdtem kísérletezgetni vele, és el is akadtam. Odáig nagyjából megértettem, a meghajtó programot (5110.c), hogy a beolvasott karaktert a megadott X,Y pozícióba írja ki:
És itt van a problémám. A 39 ugy az X pozíció, amit pixelenként lehet megadni. De az Y pozíciót nem lehet pixelenkén megadni? Csak soronként?
Szia!
Amit eddig én láttam driver-t annál csak így lehetett megadni, vagyis a sorok számát nem a pixelekét, de ez a kijelző vezérlője miatt van így. Nem értem miért baj ez,úgyis egy sornyi magasak a karakterek is.
Bonyodalmat okozna, ha Y irányban nem bájthatárra kerülne a szöveg, mert akkor össze kellene kombinálni a korábban írt, vagy később kiírandó sorral. Visszaolvasni azonban nem lehet a kijelző memóriáját, tárolni meg nincs hol...
Köszi a válaszokat. Most találtam meg az adatlapját, és így már világos. Ezekszerint, ha szerkesztek egy karaktert, azt is a sorokhoz kell igazítani. (pl. egy nagy 3-ast, ami mondjuk 3 sor magas, de 3,5 már nem lehet.)
Eljátszottam ma a nokia Lcd-vel, és a gyorsulásmérővel, és ezt csináltam belőlük. Plusz a lányom nyaggatott, (4 éves) hogy csináljak neki valami játékot. Hogyan tudnám megcsinálni azt, hogy a * ne tudjon kimenni, egy adott körből, amit egy bmp-ből viszek be?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |