Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   247 / 564
(#) mpisti válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Ez a gép nem inverteres. A váltóáramú rész tirisztoros szabályozású(az egyenáramú is) és valószínűleg az üzemmód váltó lehet a hibás, de látatlanban nehéz pontos diagnózist adni.
(#) kovacs.zotya válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

valaha javítottam ilyet.Arra emlékszem,hogy nem inverteres,hanem ahogy Pisti bácsi is mondja tirisztoros.
Én is az üzem mód váltóval kezdeném a hibakeresést.
(#) nyekk válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Üdv.
Klimás56 gépéről van valaki birtokában kapcsolási rajz?
Megköszönném,ha közzétenné.
(#) klenósanyi válasza nyekk hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Én is örülnék neki.
(#) szell69 válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Szia,
Készítenél pár képet a gép belsejéről is.
(#) kralikandras hozzászólása Dec 8, 2011 /

Üdv Mindenkinek!Érdeklődöm az illetékestől,hogy milett a sorsa a mellékelt trafónak?Müködik,megvagy elégedve vele?Nem követtem az eseményt.
(#) szell69 válasza kralikandras hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Szia,
A trafó szépen működik,talán 4 órát használtam gépet ezzel a trafóval.Nem melegszik annyira mint az elődje és az 5mm-es vaslemezt is át tudom égetni vele.Az előző trafóval ez nem ment.
(#) klimás56 válasza szell69 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Sziasztok! Annyi infóm van a gépről, hogy már 4 alkalommal cserélték benne ugyanazt a panelt. A gyártó szervízese azt mondta erre a típusra, valami konstrukciós hiba van benne, amikor átkapcsolnak dc-ről ac-re vagy vissza, akkor száll el a panel... még a teljesen áramtalanított gépnél is!!!
Ez nem kicsit furcsa és érthetetlen számomra
(#) mpisti válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

"amikor átkapcsolnak dc-ről ac-re vagy vissza, akkor száll el a panel... még a teljesen áramtalanított gépnél is!!! "

Már pedig ilyen állat nincs.... mondta a paraszt, miután meglátta a zsiráfot az állatkertben.

Azaz ez a vicc része a dolognak. Ugye nem gondolod komolyan, hogy egy gyártó ilyen hibával egy gépet piacra tud dobni. Nem mondom azt,hogy nem lehet, de az eredeti állapot szerint nem lehetséges. Lehetséges a konstrukciós hiba, de csak bizonyos használati idő után, miután egy fajta hiba -pl. mechanikai kopás következtében(átkapcsoló!) előáll, amit a gyártó nem tud vagy nem akar kontrollálni. Több gép is megfordult a kezem alatt, ahol konstrukciós hibát kellett kijavítani, - de nem a gyártást követő néhány éven belül. Ezzel a gyártó nem számol, mert nincs nyúzópróba, illetve visszacsatolás a felhasználótól. Talán nem is érdek(Tervezett elavulás !?)hogy e hiba kiküszöbölése érdekében tegyenek valamit a gyártók. Ha megunja a javíttatást a felhasználó majd vásárol újat. De ha van esze, akkor nem attól a gyártótól.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 8, 2011 /

Teljesen egyet értek! Kapcsoló miatt már javítottam én is egy AC-DC masinát! Át kapcsoláskor megpunnyadt. A kapcsoló volt hibás!
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Milyen feteket használtál és mekkora áramot vettél ki belőlük? Van még egy marék fetem amiket nagyon olcsón vettem, tervben van egy kisebb gép max. 60A-ra, kifejezetten vékony anyagokhoz, 1,6-os és 2-es pálcával. Mivel ezek nagyjából a felét tudják mint az IGBT, úgy számoltam hogy a 60A-re elég lenne a 4db, többet nem akarok belőle elhasználni.
(#) klimás56 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Nézd !Idéztem amit nekem is elmondtak a gép eddigi életéről!
Nem barkácsolós helyen üzemeltetik, üzemeltetnék! Komoly lemez megmunkáló és termék gyártó cégé a masina, érthető módon nyilván azt akarnák ha tökéletesen működne. De a sokszori javítgatás után feladták és csak DC-ben használják, pedig jó lenne nekik is ha nem bérmunkában kellene az alu hegesztést csináltatni.
Én szavahihetőnek tartom őket, ezért elhiszem azt amit eddig tapasztaltak. Na majd csinálok képeket a belsőről is , hátha okosabbak leszünk!
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Dec 9, 2011 /

Sziasztok!

Problémám, és kérdésem is egyben a következő. Javítottam egy olasz gyártmányú 150A-es invertert, ami sikeresen el is készült. Szépen hegeszt, le is adja a 150A-t, de kattog. Én még nem tapasztaltam ilyet, ezért kérdem a tapasztaltabb kollégákat, ők találkoztak-e ilyennel? A meghibásodás, kiment a szenkunder oldalon lévő 80EBU02, amit valaki egy korábbi javítás alkalmával tett a gépbe, mivel a másik 150EBU02 és vitte magával az összes IGBT-t. Alaktrészek cserélve, az IGBT azonosra, csak TO-247-re, ha már ki van alakítva a nyákon a helye a diódák pedig 4x80EBU02 2-2 párhuzamosan. A kattogás olyan mint egy relé hangja, de mintha a fojtó, a trafó szolgáltatná! A kattogás nagyob áramnál gyorsabb kisebbnél lassab! Előre is köszi!

Leiszt Jani
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Így van, ez egy 18-20éves gép legalább és ebből 20-30db-ot gyártottak anno havonta. Vicces lenne, ha átkapcsoláskor meghalna. Én már javítottam jópár ilyet, de ilyet egyik sem produkált. A PIC-es verzió nem egyszerű, de abban rendszerint egy 324-es IC megy tönkre. 4 féle elerktronikákkal szerelték őket, van egy olyan verzió amiben két panel van, azokat egyszerűbb javítani. Persze látatlanban nehéz gépet javítani...
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

Ugyanilyen jelenséggel találkoztam az EP System gépeknél. nem is egy típusnál. A jelenség akkor lépett fel,amikor az ívfeszültség a kritikus érték alá esett,azaz az ív egy pillanatra kialudt. Ez a hiba(?) szinte észrevehetetlen normál (rutilos)elektródánál,de bázikusnál bosszantó tud lenni. A jelenség azoknál a gépeknél jellemzőbb, ahol a segédfeszültség ellenállásosztóval van előállítva, és működés közben a főtrafóra tekert egy menet látja el a gépet segédfeszültséggel. Mivel a tulajdonosok emiatt nem panaszkodtak, az okot nem kerestem meg.
(#) szell69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2011 /

IRFP22N50A A "maci " kapcsolást is ezekkel a fetekkel építettem meg (4-4db,de lehet,hogy elég lenne a 3-3db is) és azóta is tökéletesen megy a gép.A teljes hidasba is ezeket rakom,minden IGBT helyére 2 FET-et rakok.Hogy mekkora amper jön ki a gépből azt csak saccolni tudom,kb 70% poti állásnál tud annyit mind a 100A-os Hetra
(#) KissAttila hozzászólása Dec 11, 2011 /

Üdv mindenkinek. Mi a véleményetek a csatolt IGBT-ől, jó lenne a Maciba?

IKW30N60T.pdf

(#) dara válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Szia.
Szerintem tökéletes,2-2Db/oldal.
(#) Papp Ferike válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Üdv!

Elég tré konstrukció.Az üzemmód kapcsolót gyárilag masszívan burkolni kellett volna./nem csak egy nejlon zacsika/. Kikapcsolt állapotban mi száll el? Egyébkén a ac/dc kapcsolón van egy szegmens ami a gyengeáramú részt váltja. Ez szokott dögleni először. Aztán kicserélném a 24 V-os reléket újakra. Üdv! F u.i.:egy visszajelzést majd dobj.
(#) dara válasza Papp Ferike hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Ne vazze,ennyire értel hozzá,zsacsi a kapcsolóra?Az elözó hozzászólásaidból nem úgy láttam hogy közöd lenne a kapcsoló územhez.Meg így leszolni egy gépet,hogy tré kontrusció?Akik készítették dolgoztak rajta.
(#) KissAttila válasza dara hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Köszi a választ. Akkor vásárolok belőle, jó az ára.
(#) mpisti válasza Papp Ferike hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

A zacsis megoldásról csak annyit, hogy ezt a megoldást a nagy nevű gyártók azóta alkalmazzák, amióta van fokozatkapcsoló és nylonfólia. Még nem láttam hegesztőgépben külön IP védelmet biztosító megoldást a fokozatkapcsolónak,a gyártók tudják,hogy a műanyag fólia ugyanúgy megteszi. Jómagam már akkor alkalmaztam a módszert, amikor még idehaza egyetlen gyártó sem. Az üzemmód váltón alkalmazott megoldás valóban elég szerencsétlen, mivel az érintkezőn nem folyik annyi áram, ami az öntisztulásához elégséges lenne. Emiatt aztán a kialakuló kontakthiba tud produkálni érdekes dolgokat.
(#) VillTMK hozzászólása Dec 14, 2011 /

Látót már valaki ilyen csodamasinát "Technika 114"
Csak egy darab mosfet van benne.
És egy darab duál dióda.
Max 80A / 10%
(#) erbe válasza VillTMK hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Technika 114 inverter
Ahhoz képest, hogy 80 A-es, nehéz is meg drága is. Biztos az az egy FET meg az 1 dióda...
(#) Tubi56 válasza VillTMK hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

10% 80 A! Az meg mire jó?
(#) Ricsi89 válasza erbe hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Ez így valami elképesztő. Hogy tudnak ilyet eladni? Mire lehet ezt egyáltalán használni? Ponthegesztés? Ráadásul még drága is. Egy kicsit kell csak megpótolni és sokkal használhatóbb gépet is lehet venni.
(#) Papp Ferike válasza dara hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Hú!
És még ismerem is őket személyesen!! Ja,és tanulj meg helyesen írni.Köszi!
(#) Papp Ferike válasza mpisti hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Üdv!

Már javítottam olyan fokozatkapcsolós gépet amiben nem volt fólia. Egy igazi remekmű volt. Titánt hegesztettek vele. Sajna akkor még nem volt kamera a mobilban.
(#) VillTMK válasza erbe hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Csináltam pár képet róla.
(#) mpisti válasza Papp Ferike hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

"Egy igazi remekmű volt. " -Az első kontakthibáig.
Következő: »»   247 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem