Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ez a gép nem inverteres. A váltóáramú rész tirisztoros szabályozású(az egyenáramú is) és valószínűleg az üzemmód váltó lehet a hibás, de látatlanban nehéz pontos diagnózist adni.
valaha javítottam ilyet.Arra emlékszem,hogy nem inverteres,hanem ahogy Pisti bácsi is mondja tirisztoros.
Én is az üzem mód váltóval kezdeném a hibakeresést.
Üdv.
Klimás56 gépéről van valaki birtokában kapcsolási rajz? Megköszönném,ha közzétenné. ![]()
Én is örülnék neki.
Szia,
Készítenél pár képet a gép belsejéről is.
Üdv Mindenkinek!Érdeklődöm az illetékestől,hogy milett a sorsa a mellékelt trafónak?Müködik,megvagy elégedve vele?Nem követtem az eseményt.
Szia,
A trafó szépen működik,talán 4 órát használtam gépet ezzel a trafóval.Nem melegszik annyira mint az elődje és az 5mm-es vaslemezt is át tudom égetni vele.Az előző trafóval ez nem ment. ![]()
Sziasztok! Annyi infóm van a gépről, hogy már 4 alkalommal cserélték benne ugyanazt a panelt. A gyártó szervízese azt mondta erre a típusra, valami konstrukciós hiba van benne, amikor átkapcsolnak dc-ről ac-re vagy vissza, akkor száll el a panel...
![]() Ez nem kicsit furcsa és érthetetlen számomra ![]()
"amikor átkapcsolnak dc-ről ac-re vagy vissza, akkor száll el a panel... még a teljesen áramtalanított gépnél is!!! "
Már pedig ilyen állat nincs.... mondta a paraszt, miután meglátta a zsiráfot az állatkertben. Azaz ez a vicc része a dolognak. Ugye nem gondolod komolyan, hogy egy gyártó ilyen hibával egy gépet piacra tud dobni. Nem mondom azt,hogy nem lehet, de az eredeti állapot szerint nem lehetséges. Lehetséges a konstrukciós hiba, de csak bizonyos használati idő után, miután egy fajta hiba -pl. mechanikai kopás következtében(átkapcsoló!) előáll, amit a gyártó nem tud vagy nem akar kontrollálni. Több gép is megfordult a kezem alatt, ahol konstrukciós hibát kellett kijavítani, - de nem a gyártást követő néhány éven belül. Ezzel a gyártó nem számol, mert nincs nyúzópróba, illetve visszacsatolás a felhasználótól. Talán nem is érdek(Tervezett elavulás !?)hogy e hiba kiküszöbölése érdekében tegyenek valamit a gyártók. Ha megunja a javíttatást a felhasználó majd vásárol újat. De ha van esze, akkor nem attól a gyártótól. ![]()
Teljesen egyet értek! Kapcsoló miatt már javítottam én is egy AC-DC masinát! Át kapcsoláskor megpunnyadt. A kapcsoló volt hibás!
![]()
Milyen feteket használtál és mekkora áramot vettél ki belőlük? Van még egy marék fetem amiket nagyon olcsón vettem, tervben van egy kisebb gép max. 60A-ra, kifejezetten vékony anyagokhoz, 1,6-os és 2-es pálcával. Mivel ezek nagyjából a felét tudják mint az IGBT, úgy számoltam hogy a 60A-re elég lenne a 4db, többet nem akarok belőle elhasználni.
![]()
Nézd !Idéztem amit nekem is elmondtak a gép eddigi életéről!
Nem barkácsolós helyen üzemeltetik, üzemeltetnék! Komoly lemez megmunkáló és termék gyártó cégé a masina, érthető módon nyilván azt akarnák ha tökéletesen működne. De a sokszori javítgatás után feladták és csak DC-ben használják, pedig jó lenne nekik is ha nem bérmunkában kellene az alu hegesztést csináltatni. Én szavahihetőnek tartom őket, ezért elhiszem azt amit eddig tapasztaltak. Na majd csinálok képeket a belsőről is , hátha okosabbak leszünk!
Sziasztok!
Problémám, és kérdésem is egyben a következő. Javítottam egy olasz gyártmányú 150A-es invertert, ami sikeresen el is készült. Szépen hegeszt, le is adja a 150A-t, de kattog. Én még nem tapasztaltam ilyet, ezért kérdem a tapasztaltabb kollégákat, ők találkoztak-e ilyennel? A meghibásodás, kiment a szenkunder oldalon lévő 80EBU02, amit valaki egy korábbi javítás alkalmával tett a gépbe, mivel a másik 150EBU02 és vitte magával az összes IGBT-t. Alaktrészek cserélve, az IGBT azonosra, csak TO-247-re, ha már ki van alakítva a nyákon a helye a diódák pedig 4x80EBU02 2-2 párhuzamosan. A kattogás olyan mint egy relé hangja, de mintha a fojtó, a trafó szolgáltatná! A kattogás nagyob áramnál gyorsabb kisebbnél lassab! Előre is köszi! Leiszt Jani
Így van, ez egy 18-20éves gép legalább és ebből 20-30db-ot gyártottak anno havonta. Vicces lenne, ha átkapcsoláskor meghalna. Én már javítottam jópár ilyet, de ilyet egyik sem produkált. A PIC-es verzió nem egyszerű, de abban rendszerint egy 324-es IC megy tönkre. 4 féle elerktronikákkal szerelték őket, van egy olyan verzió amiben két panel van, azokat egyszerűbb javítani. Persze látatlanban nehéz gépet javítani...
Ugyanilyen jelenséggel találkoztam az EP System gépeknél. nem is egy típusnál. A jelenség akkor lépett fel,amikor az ívfeszültség a kritikus érték alá esett,azaz az ív egy pillanatra kialudt. Ez a hiba(?) szinte észrevehetetlen normál (rutilos)elektródánál,de bázikusnál bosszantó tud lenni. A jelenség azoknál a gépeknél jellemzőbb, ahol a segédfeszültség ellenállásosztóval van előállítva, és működés közben a főtrafóra tekert egy menet látja el a gépet segédfeszültséggel. Mivel a tulajdonosok emiatt nem panaszkodtak, az okot nem kerestem meg.
IRFP22N50A A "maci " kapcsolást is ezekkel a fetekkel építettem meg (4-4db,de lehet,hogy elég lenne a 3-3db is) és azóta is tökéletesen megy a gép.A teljes hidasba is ezeket rakom,minden IGBT helyére 2 FET-et rakok.Hogy mekkora amper jön ki a gépből azt csak saccolni tudom,kb 70% poti állásnál tud annyit mind a 100A-os Hetra
Üdv mindenkinek. Mi a véleményetek a csatolt IGBT-ől, jó lenne a Maciba?
Szia.
Szerintem tökéletes,2-2Db/oldal.
Üdv!
Elég tré konstrukció.Az üzemmód kapcsolót gyárilag masszívan burkolni kellett volna./nem csak egy nejlon zacsika/. Kikapcsolt állapotban mi száll el? Egyébkén a ac/dc kapcsolón van egy szegmens ami a gyengeáramú részt váltja. Ez szokott dögleni először. Aztán kicserélném a 24 V-os reléket újakra. Üdv! F u.i.:egy visszajelzést majd dobj.
Ne vazze,ennyire értel hozzá,zsacsi a kapcsolóra?Az elözó hozzászólásaidból nem úgy láttam hogy közöd lenne a kapcsoló územhez.Meg így leszolni egy gépet,hogy tré kontrusció?Akik készítették dolgoztak rajta.
Köszi a választ. Akkor vásárolok belőle, jó az ára.
A zacsis megoldásról csak annyit, hogy ezt a megoldást a nagy nevű gyártók azóta alkalmazzák, amióta van fokozatkapcsoló és nylonfólia. Még nem láttam hegesztőgépben külön IP védelmet biztosító megoldást a fokozatkapcsolónak,a gyártók tudják,hogy a műanyag fólia ugyanúgy megteszi. Jómagam már akkor alkalmaztam a módszert, amikor még idehaza egyetlen gyártó sem. Az üzemmód váltón alkalmazott megoldás valóban elég szerencsétlen, mivel az érintkezőn nem folyik annyi áram, ami az öntisztulásához elégséges lenne. Emiatt aztán a kialakuló kontakthiba tud produkálni érdekes dolgokat.
Látót már valaki ilyen csodamasinát "Technika 114"
Csak egy darab mosfet van benne. És egy darab duál dióda. Max 80A / 10% ![]()
Technika 114 inverter
Ahhoz képest, hogy 80 A-es, nehéz is meg drága is. Biztos az az egy FET meg az 1 dióda... ![]()
Ez így valami elképesztő. Hogy tudnak ilyet eladni? Mire lehet ezt egyáltalán használni? Ponthegesztés? Ráadásul még drága is. Egy kicsit kell csak megpótolni és sokkal használhatóbb gépet is lehet venni.
Hú!
És még ismerem is őket személyesen!! Ja,és tanulj meg helyesen írni.Köszi!
Üdv!
Már javítottam olyan fokozatkapcsolós gépet amiben nem volt fólia. Egy igazi remekmű volt. Titánt hegesztettek vele. Sajna akkor még nem volt kamera a mobilban.
Csináltam pár képet róla.
![]()
"Egy igazi remekmű volt. " -Az első kontakthibáig.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |