Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Amit lerajzoltál,nem megoldható.Egy: 12V 2 A be= 24 Watt,ugye...?Kimenet pedig 12 V 4A és ez kétszer...Az meg testvérek között is 96 Watt. Ez hogy jön össze?
István
Ha kicsit kevesebb vas megy bele, nem számít, a feszültség-áttétel nem változik!
Jó kis gyakorlat lesz, amikor végleg rakod össze, már jobban fog menni (keresztezésre vigyázz!).
Ja hogy ez az "átalakítás" teljesítmény csökkenéssel jár? Ezt nem tudtam... de az sem gond, ha ez a hiány 1cm az 5 cm-ből?
Ez természetes általában 2-5 DB kimarad. 10 menetet tekerjél rá mielőtt össze rakod és pontosan mérd meg feszültséget. Így ki lehet számolni a végleges menet számot.
Ha rendesen (figyelmesen) rakod össze, semmiféle teljesítmény-csökkenéssel nem jár! Én csak a mérés idejére mondtam, hogy nem számít! Nagyon nagy hibával (trehánysággal)is nehéz lenne kihagyni annyi lemezt.
Kezdő koromban (1962), nem ékeltem ki kellően a csévét, 2 db. 0.35-ös "M"lemez kimaradt. Na, ilyen azóta sem fordult elő!
Azt javaslom tisztázd magadba mit szeretnél. Ez alatt azt értem(Wat igény hatásfokkal együtt). Akkor kérdezz!
A javaslatod helytálló. :$
Már én is rájöttem köszi... Ha megvannak a tervek visszatérek.
hát vagy 15 db maradt ki. Összeraktam, de nagyon zúg... pedig össze is húztam csavarral...
De én annyit nem birok sehogy sem visszarakni 1cm-ert az 5-ből vagyis ha csavarral összehúzom, akkor csak 4 cm lesz 5 helyett a vas vastagsága. Ha meg nem húzom össze, akkor annyira szétnyomják egymást a lemezek hogy nem fér több bele.... Majd holnap szétszedem teszek rá saját tekerést. Az összes vasat átcsiszolom hogy a rozsda foltok eltűnjenek, és akkor talán sikerül...
A rozsdafoltok csiszolásával óvatosan, mert ha megsérül a lemezszigetelés, vaszárlat lesz! Cseppents vizet rá, az fellazítja, utána háztartási súrolószer. Smirgli nyet. Olvass vissza, tanult kollégám leírta; mitől nem férhetett be a vas. Méréshez elég egy oldalról(irányból) berakni a lemezeket, akkor nem tudsz "keresztezni". Mint írtam, a feszültségeket így is le tudod mérni.
A primer 0,8-0,9 mm a sec. 1mm (most jobban hozzá fértem így pontosabb eredményt tudok adni, ha ez jelent valamit). és a sec.-en 53V van, akkor ebből tekerjek le? A többi vékonyabb szekunder kört eltávolítom.
Gratulálok hozzá, próbáltál már olyan lemezt össze rakni ami füstöl a rozsdától, ha kötegbe ütögeted. Nem minden lemez tökéletes. Aki javít ócska vasat az bizony jár így.
Kb.: 76 tekerés ami 53V-ot ad, akkor ha elvileg 40-et letekerek akkor lesz 25V?
Az 53V üres-járási fesz., ha terhelnéd, leesne 48-50V-ra. ezzel keresztmetszettel (d=1mm=0.785mm2, ez 2x, J=3.5A/mm2-tel is csak 130VA jönne le). Tehát, ha letekered mindet, és duplán vissza, fele menetszámmal, akkor ennyi! A primer keresztmetszet kb. 350VA teljesítményhez elegendő. Ezért 5 szál 1mm-essel kellene a szekundert tekerni; hogy minimum, a primer teljesítményt kapd a szekunderen. Vagy ennek megfelelő, d=2.2-2.4mm-es huzallal.
Hajjaj! Csináltam olyanból, hogy a reve rétegekben vált le, másik lemezzel kellet kipótolni a keresztmetszetet, hogy megközelítsem a kívánt teljesítményt. Kicsit melegedett, de bírta! Nagy úr a szükség. :yes:
50W-os teljesítmény is elég volna a szekunderen, akkor elég letekerni?
Ha látod a 76 menet közepét, ott megbontod, és a két tekercset párhuzamosan kötöd.(Azonos menetszámok!) Ha nem látod, akkor leteker(az összes, mind a 76), párhuzamosan(egyszerre) visszateker. Ha netán 2x 24V-ra is gondolsz, akkor áganként 2-2.5A-t vehetsz ki.(( Aztán később, amikor rájössz, hogy de jó lenne egy kicsit /sokkal/ nagyobb teljesítmény; újratekered! ))
Haverom adott egy méretben kisebb trafót amin 30V jön és ha rákötöm az 50W-os wellere akkor a feszültség vissza esik 22V-ra, de a trafó nem melegszik... 10 perc után. Tehát akkor ez jó a weller meghajtására nem?
Jó, ha a páka rendesen melegszik. Azért mérd meg az áramot, hogy tudd milyen teljesítményen dolgozik.
A páka szépen melegszik, áram a pákánál 1,6A és a trafó hője az olyan kellemes meleg. Ha ez lesz a végleges trafó, akkor majd erősítek rá egy hűtőbordát is és egy számítógép táp fémdobozában lesz amiben menni fog a ventilátor is.
Sziasztok.
Egy trafót szeretnék tekercselni, az alapot egy kb 20 éves stabilizátor trafójai, magja adnák. TDA7294 IC kell hogy meg hajtson igy kb +-24VAC kell, ki hozni belőle. A stabilizátorban három trafó van. Hogy mi milyen nem tudok róluk semmit... 200VA 220V a teljesítménye. A trafó amit kiválasztottam belőle az nem EI hanem [] . Erre a trafora ugyanazok a kepletek mennek?
Igen a válasz. Ha teszel fel képet méretekkel válaszokat (tanácsokat) is fogsz kapni.
Nah arra a döntésre jutottam hogy:
Nekem A primernek normálisan 1mm es lakkozott rézdrót szügséges és 314 menet belőle. A szekndernek meg normálisan 2x42 menet és 2x36vdc kellene legyen terheléssel és 12A amihez 2mm es drótot kell használjak. Szóval ha 1000 menet megy a vasmagra 1mm esből kb akkor arra gondoltam, hogy a primer gyári huzalját viszatekerem ami 2mmes vastagságú a szigeteléssel. És még veszek 2 mmes rézdrótot a szekundernek. Akkor rá kell férjen a huzal nem? És mit használjak soronkénti szigetelésnek? És milyen hoszú huzal kell a szekundernek?
Nekem úgy tűnik hogy cerimen szigetelésű az a huzal. Nemfog rá férni. A primert 1-es zománcozott huzalból kell tekerned,sajnos. A sorszigetelésre (csomagoló papír), arra is jó hogy jobban látszik a tekercselés. Ne feled a cséve testet rokkanás ellen ki támasztani, de granpa már le írta hogyan. Jó tekerést minden értelemben.
Nah, mondd, Te elolvasod amiket írunk neked? Nekem nem úgy tűnik (vagy csak nem érted?). A d=2mm-es drót, 12A-hez nagyon vékony, közel 4A-os áram sűrűséget hegesztő trafóknál és impulzus-üzemnél használnak!!! Számolni meg nem tudsz, vagy nem akarsz? 314 pr.menet esetén, a 42 sec, menet ~30V-ot ad (ez pufferolva 42V- a diódák nyitófeszültsége, ~2V)! De írtam, hogy szerintem a 314 menet primer kevés.(túl nagy lesz fluxus) 1000 menet d=1mm-esből, 10cm 2; d=2mm-esből,~40cm2!-hogy is van ez?!
Én programmal szamolt lehet amiatt nem jók a számítások. Egyenirányítva ugy tom 36-38 volt kell legyen mert terhelve viszaesik.
Szétszedtem a trafómat hát nagyot csalódtam mivel, I alakú vasmag volt... Úgy hogy most sír a lelkem...
Tudna valaki leírást adni hogy kell össze rakni majd? A cséve méretei: 2* (32*32*70)mm 80*75mm az ablak belső területe. Mekkora teljesítményt tudok majd akkor ki hozni már ha össze tudom rakni...
Nagyobb méretű trafókat általában I lemezekből készítik, mert ezt a formát könnyebben lehet veszteségmentesen darabolni. Az I lemezekből összerakhatod az [] formát, ilyenkor a csévetestet rakhatod csak az egyik oldalára, de mindkét oldalára is. Jobb, ha egyik oldalra rakod a csévetestet, akkor kapod a legnagyobb ablakot, és a tekercsek is szoros csatolásban lesznek, kisebb lesz a trafó szórása. Ha mindkét oldalon van tekercstest, akkor a szórás csökkentése miatt fele fele menetszámokat kell mindkét csévére tekerni. Ugyanazokkal a képletekkel számolhatsz mint EI magok esetén, már ha nem szabványos méretű magokra szól a képlet, a vasmagkeresztmetszet ugyanannyi, a közepes erővonalhosszat pedig a méretekből ki tudod számolni.
Összerakni légrés nélkül kell, ahogy a kőművesek is teszik, "kötésben". |
Bejelentkezés
Hirdetés |