Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   149 / 371
(#) granpa válasza golem hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Szia! Nobel-díj, perpétum mobile (4x!)
(#) BarnaPili válasza golem hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Amit lerajzoltál,nem megoldható.Egy: 12V 2 A be= 24 Watt,ugye...?Kimenet pedig 12 V 4A és ez kétszer...Az meg testvérek között is 96 Watt. Ez hogy jön össze?
István
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Ha kicsit kevesebb vas megy bele, nem számít, a feszültség-áttétel nem változik!
Jó kis gyakorlat lesz, amikor végleg rakod össze, már jobban fog menni (keresztezésre vigyázz!).
(#) store92 válasza granpa hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Ja hogy ez az "átalakítás" teljesítmény csökkenéssel jár? Ezt nem tudtam... de az sem gond, ha ez a hiány 1cm az 5 cm-ből?
(#) Mályi László válasza store92 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Ez természetes általában 2-5 DB kimarad. 10 menetet tekerjél rá mielőtt össze rakod és pontosan mérd meg feszültséget. Így ki lehet számolni a végleges menet számot.
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Ha rendesen (figyelmesen) rakod össze, semmiféle teljesítmény-csökkenéssel nem jár! Én csak a mérés idejére mondtam, hogy nem számít! Nagyon nagy hibával (trehánysággal)is nehéz lenne kihagyni annyi lemezt.
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Kezdő koromban (1962), nem ékeltem ki kellően a csévét, 2 db. 0.35-ös "M"lemez kimaradt. Na, ilyen azóta sem fordult elő!
(#) Mályi László válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Azt javaslom tisztázd magadba mit szeretnél. Ez alatt azt értem(Wat igény hatásfokkal együtt). Akkor kérdezz!
(#) Dj Decybell válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
A javaslatod helytálló. :$
Már én is rájöttem köszi...
Ha megvannak a tervek visszatérek.
(#) store92 válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
hát vagy 15 db maradt ki. Összeraktam, de nagyon zúg... pedig össze is húztam csavarral...
(#) store92 válasza granpa hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
De én annyit nem birok sehogy sem visszarakni 1cm-ert az 5-ből vagyis ha csavarral összehúzom, akkor csak 4 cm lesz 5 helyett a vas vastagsága. Ha meg nem húzom össze, akkor annyira szétnyomják egymást a lemezek hogy nem fér több bele.... Majd holnap szétszedem teszek rá saját tekerést. Az összes vasat átcsiszolom hogy a rozsda foltok eltűnjenek, és akkor talán sikerül...
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
A rozsdafoltok csiszolásával óvatosan, mert ha megsérül a lemezszigetelés, vaszárlat lesz! Cseppents vizet rá, az fellazítja, utána háztartási súrolószer. Smirgli nyet. Olvass vissza, tanult kollégám leírta; mitől nem férhetett be a vas. Méréshez elég egy oldalról(irányból) berakni a lemezeket, akkor nem tudsz "keresztezni". Mint írtam, a feszültségeket így is le tudod mérni.
(#) store92 válasza granpa hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
A primer 0,8-0,9 mm a sec. 1mm (most jobban hozzá fértem így pontosabb eredményt tudok adni, ha ez jelent valamit). és a sec.-en 53V van, akkor ebből tekerjek le? A többi vékonyabb szekunder kört eltávolítom.
(#) Mályi László válasza granpa hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Gratulálok hozzá, próbáltál már olyan lemezt össze rakni ami füstöl a rozsdától, ha kötegbe ütögeted. Nem minden lemez tökéletes. Aki javít ócska vasat az bizony jár így.
(#) store92 válasza granpa hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Kb.: 76 tekerés ami 53V-ot ad, akkor ha elvileg 40-et letekerek akkor lesz 25V?
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Az 53V üres-járási fesz., ha terhelnéd, leesne 48-50V-ra. ezzel keresztmetszettel (d=1mm=0.785mm2, ez 2x, J=3.5A/mm2-tel is csak 130VA jönne le). Tehát, ha letekered mindet, és duplán vissza, fele menetszámmal, akkor ennyi! A primer keresztmetszet kb. 350VA teljesítményhez elegendő. Ezért 5 szál 1mm-essel kellene a szekundert tekerni; hogy minimum, a primer teljesítményt kapd a szekunderen. Vagy ennek megfelelő, d=2.2-2.4mm-es huzallal.
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Hajjaj! Csináltam olyanból, hogy a reve rétegekben vált le, másik lemezzel kellet kipótolni a keresztmetszetet, hogy megközelítsem a kívánt teljesítményt. Kicsit melegedett, de bírta! Nagy úr a szükség. :yes:
(#) store92 válasza granpa hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
50W-os teljesítmény is elég volna a szekunderen, akkor elég letekerni?
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Ha látod a 76 menet közepét, ott megbontod, és a két tekercset párhuzamosan kötöd.(Azonos menetszámok!) Ha nem látod, akkor leteker(az összes, mind a 76), párhuzamosan(egyszerre) visszateker. Ha netán 2x 24V-ra is gondolsz, akkor áganként 2-2.5A-t vehetsz ki.(( Aztán később, amikor rájössz, hogy de jó lenne egy kicsit /sokkal/ nagyobb teljesítmény; újratekered! ))
(#) store92 válasza granpa hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Haverom adott egy méretben kisebb trafót amin 30V jön és ha rákötöm az 50W-os wellere akkor a feszültség vissza esik 22V-ra, de a trafó nem melegszik... 10 perc után. Tehát akkor ez jó a weller meghajtására nem?
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Jó, ha a páka rendesen melegszik. Azért mérd meg az áramot, hogy tudd milyen teljesítményen dolgozik.
(#) store92 válasza granpa hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
A páka szépen melegszik, áram a pákánál 1,6A és a trafó hője az olyan kellemes meleg. Ha ez lesz a végleges trafó, akkor majd erősítek rá egy hűtőbordát is és egy számítógép táp fémdobozában lesz amiben menni fog a ventilátor is.
(#) luluzulu hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Sziasztok.
Egy trafót szeretnék tekercselni, az alapot egy kb 20 éves stabilizátor trafójai, magja adnák. TDA7294 IC kell hogy meg hajtson igy kb +-24VAC kell, ki hozni belőle.

A stabilizátorban három trafó van. Hogy mi milyen nem tudok róluk semmit... 200VA 220V a teljesítménye.
A trafó amit kiválasztottam belőle az nem EI hanem [] . Erre a trafora ugyanazok a kepletek mennek?
(#) Mályi László válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Igen a válasz. Ha teszel fel képet méretekkel válaszokat (tanácsokat) is fogsz kapni.
(#) Szabi1 válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Nah arra a döntésre jutottam hogy:
Nekem A primernek normálisan 1mm es lakkozott rézdrót szügséges és 314 menet belőle.
A szekndernek meg normálisan 2x42 menet és 2x36vdc kellene legyen terheléssel és 12A amihez 2mm es drótot kell használjak.
Szóval ha 1000 menet megy a vasmagra 1mm esből kb akkor arra gondoltam, hogy a primer gyári huzalját viszatekerem ami 2mmes vastagságú a szigeteléssel. És még veszek 2 mmes rézdrótot a szekundernek. Akkor rá kell férjen a huzal nem? És mit használjak soronkénti szigetelésnek? És milyen hoszú huzal kell a szekundernek?
(#) Mályi László válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Nekem úgy tűnik hogy cerimen szigetelésű az a huzal. Nemfog rá férni. A primert 1-es zománcozott huzalból kell tekerned,sajnos. A sorszigetelésre (csomagoló papír), arra is jó hogy jobban látszik a tekercselés. Ne feled a cséve testet rokkanás ellen ki támasztani, de granpa már le írta hogyan. Jó tekerést minden értelemben.
(#) granpa válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Nah, mondd, Te elolvasod amiket írunk neked? Nekem nem úgy tűnik (vagy csak nem érted?). A d=2mm-es drót, 12A-hez nagyon vékony, közel 4A-os áram sűrűséget hegesztő trafóknál és impulzus-üzemnél használnak!!! Számolni meg nem tudsz, vagy nem akarsz? 314 pr.menet esetén, a 42 sec, menet ~30V-ot ad (ez pufferolva 42V- a diódák nyitófeszültsége, ~2V)! De írtam, hogy szerintem a 314 menet primer kevés.(túl nagy lesz fluxus) 1000 menet d=1mm-esből, 10cm 2; d=2mm-esből,~40cm2!-hogy is van ez?!
(#) Szabi1 válasza granpa hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Én programmal szamolt lehet amiatt nem jók a számítások. Egyenirányítva ugy tom 36-38 volt kell legyen mert terhelve viszaesik.
(#) luluzulu válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Szétszedtem a trafómat hát nagyot csalódtam mivel, I alakú vasmag volt... Úgy hogy most sír a lelkem...
Tudna valaki leírást adni hogy kell össze rakni majd?
A cséve méretei: 2* (32*32*70)mm 80*75mm az ablak belső területe.
Mekkora teljesítményt tudok majd akkor ki hozni már ha össze tudom rakni...
(#) pucuka válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Nagyobb méretű trafókat általában I lemezekből készítik, mert ezt a formát könnyebben lehet veszteségmentesen darabolni. Az I lemezekből összerakhatod az [] formát, ilyenkor a csévetestet rakhatod csak az egyik oldalára, de mindkét oldalára is. Jobb, ha egyik oldalra rakod a csévetestet, akkor kapod a legnagyobb ablakot, és a tekercsek is szoros csatolásban lesznek, kisebb lesz a trafó szórása. Ha mindkét oldalon van tekercstest, akkor a szórás csökkentése miatt fele fele menetszámokat kell mindkét csévére tekerni. Ugyanazokkal a képletekkel számolhatsz mint EI magok esetén, már ha nem szabványos méretű magokra szól a képlet, a vasmagkeresztmetszet ugyanannyi, a közepes erővonalhosszat pedig a méretekből ki tudod számolni.
Összerakni légrés nélkül kell, ahogy a kőművesek is teszik, "kötésben".
Következő: »»   149 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem