Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 313
(#) Brown válasza ColT hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

kb. 3500,- Ft 1 méter led ami darabolható 3 ledenként, nem bonyolultabb csak ha a fényerő szabályozást is megakarod oldani.
(#) ColT hozzászólása Márc 2, 2012 /

Arra gondoltam. Plusz besuvasztani értelmesen, plusz olyan (egyenletes) fényerőt adjon, amilyet a cső adott... :S Lehet olcsóbb, mint egy új inverter, de meló is lehet vele.

Hinar83 : Gettertükör. A gyártás során keletkezik, ha csak kicsit szürke, az normális, de ha nagyon, az általában döglött csövet jelez.
(#) zsa hozzászólása Márc 3, 2012 /

Sziasztok. Segítségeteket kérném . Félig meddig sikerült egy lcd monitort megjavítanom de még vannak hibái. A hátérvilágítás színe pirosas ,+ nem egyenletes fényerejű (foltos) . Ez cső hiba lenne ? A másik pedig valami enyhe sípolás hallatszik ha nyomkodom a gombokat . Minden gombnyomásra sípol egyet vagy ha a menüt előhozom. Ennek mi lehet az oka? Köszönöm.
(#) hinar83 válasza ColT hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Köszönöm az útbaigazítást
(#) albinolynx hozzászólása Márc 4, 2012 /

Sziasztok!

Vásároltam egy maxdata belinea 10 17 15 típusú monitort, ami bekapcsoláskor ütemesen pattognak a hangszórók és fel-fel villan "középen" pillanatra, de nem ad semmilyen képet sem.
Szétszereltem csak, kivettem a kapcsolóüzemű tápját. Erre ha ~230V-ot kötök, akkor a már előbb említett ütemben zizegést hallat. Táp elvétel után még jó néhány másodpercig (gondolom puffer kondi töltését emészti fel).
Mérni még nem mértem semmit. Egy darab 220µF / 25V kondit találtam amelyik púpos.

Kép a tápról:
http://alr.atw.hu/pics/belinea_tap.JPG

Jelöltem a púpos kondenzátort.
A naranccsal jelzett tüskesorra kapcsolódik egy második panel. Ezen van a tda audio ic, stb.
A vörössel jelölt részhez egész vékony kábelek csatlakoznak.

Valamelyik csatlakozókon mérjek valamit? Csak úgy vaktában nem merek...

A púpos kondi cseréjén kívül mit érdemes megejteni?

Köszi!
(#) poci261 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

minden esetre cseréld le az elkót és úgy próbáld ki de csatlakozz rá a PC-re és meglátod mi fog történni.nekem az elkó feletti inverter is gyanus mert rá van olvadva ,látszik a huzalozása a másikon meg nem,meg a panel is ellégé megbarnult.
(#) albinolynx válasza poci261 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Köszi!

Kicseréltem a púpos kondit.
Kiforrasztottam a trafókat, szerencsére egyformának mérem őket. A trafók mellett vannak

2SC5706 tranzisztorok:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/sanyo/ds_pdf_e/2SA2039.pdf

Ezek közül az egyik teljesen átütött. Ezt is kiforrasztottam és mellette a 22nF / 100V kondit is. Ezen apró hajszálrepedést észrevettem kiforrasztva.
Kipróbáltam ezek nélkül a tápot, még mindig zizeg.

Utána kiforrasztottam a nagy puffer kondit. Enélkül is zizeg, viszont táp elvétel után egyből elhallgat - merem azt gondolni, hogy ez a kondi még megfelelően működik.

A táp bemenetén van egy graetz híd. Ez jól működik. Mellette van egy

2SK2996 mosfet:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/toshiba/2917.pdf

Ezt még nem forrasztottam ki, nem jutott rá idő.
Illetve van még egy

STPS10H100CT dupla schottky:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronic...yy.pdf

(kép jobb oldali hűtőborda, 2 kondi felett)

Tapasztalat szerint, rossz fet okozhat zizegést, ami hallható? Merre tapogatózzak?
A hang arról a részről hallható és nem üzemszerű, mivel vele egyező ütemben kapcsolgat a monitor. Arra gondolok, hogy ha megtalálom a zizegés forrását és megszüntetem, talán a monitor is életre kel.
(#) hinar83 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

A primer köri puffer nélkül ne nagyon járasd mert kinyírhatod a tápot.
Próbáld elkülöníteni teljesena tápot az invertertől mégpedig úgy hogy kiforrasztod a biztijét, ha nincs akkor valamelyik átkötést amin a 20v körüli feszültséget kapja az inverter.
A hiba amit leírtál teljesen arra utal hogy tilt a táp a szekunder köri zárlat miatt.
(#) albinolynx válasza hinar83 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Ez a zizegés akkor olyasmi jellegű lehet, mikor egy pc táp rövidre van zárva és zizeg áramtalanításig?
Mondjuk teljesen logikus...

Kondi nélkül csak pár pillanatig járt, nem erőltettem.

Itt egy újabb kép:

http://alr.atw.hu/pics/ollozva.jpg

A pirossal jelölt részt gondolom én a "tápnak". A trafó, a 4 lábas opto és egy kék kondi köti össze a két területet.
Iitt kellene elválasztanom, ahogy írtad? Trafót kiforrasszam, vagy azon keressek 20V körüli értéket és azt a vezetősávot szakítsam meg?
(#) ibpeti hozzászólása Márc 5, 2012 /

Sziasztok!
Nem teljesen ide tartozik a kérdésem, de az elv ugyanaz. Egyik nap egy olyan jelenségre lettem figyelmes a laptopom kijelzőjén, hogy ha pl. képernyő kímélő kikapcsolja a képernyőt, és egy bizonyos idő után megmozgatom az egeret akkor picit rózsaszínes árnyalattal tér vissza a kép. Ez az árnyalat pár másodperc múlva eltűnik és szép éles képe lesz. Bekapcsoláskor is ugyanezt csinálja. Szerintetek mennyire cinkes a dolog, öregszik a CCFL cső? Tönkre fog menni hamarosan?
(#) bbalazs_ válasza ibpeti hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Igen. Egyre pirosabb lesz. Levegot kapott a csoved, de vegulis tokmindegy. Amig elviseled, OK, utana cserelni kell majd.
(#) hinar83 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Hello
Bekarikáztam hogy melyik átkötést forraszd ki.
Majd írd meg hogy így beindult-e a táp.

ollozva.jpg

(#) albinolynx válasza hinar83 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Köszönöm, 17:00 - 17:30 között jövök és írom a fejleményeket!

Az átkötést megszüntetve még mindig zizeg hálózatra csatlakoztatva.
(#) ColT válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Egy Dell 1703 (asszem) moncsiban voltak ugyanilyen tranyók, amik elhaltak a HEstore.ból rendeltem cserét, de az se sokáig bírta -> más baja is lehetett. Viszont a helyettesítője jobb paraméterekkel rendelkezik, az lehet nem száll el 2 hét után, ha kicseréled.
(#) albinolynx válasza ColT hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Köszi a tippet!
Igazából a rövidzár okát kellene meglelni és megszüntetni. Magam használnám, műhelybe - ha életre kel. Oda tökéletes lenne...
(#) hinar83 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Akkor nem zárlat miatt tilt. Ezek után a Tl431-es icre tippelnék még.

Zárlat biztosan kilőve?

Ugyan én fotóztam, de nincs előttem - melyik a TL 431-es ic? Amelyik párban van, vagy amelyik egyedül?

Érdekesek amelyek "párban" vannak - nyák alulnézet és itt az alsó részénél. Q4 - Q42 - Q4-nél 2-2 láb össze van kötve ónnal, Q42-nél már ugyanaz a 2-2 láb nincs.
(#) hinar83 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Hogy elnézem a tápot egyszer 12-18V-os feszültséget csinál, míg a legtöbb táp 2-3féle feszültséget állít elő.

Azért mondtam hogy nem zárlatos mert minden potenciális zárlat "forrástól" megszabadítottad és még mindíg pittyeg. A tl431-es feszültségreferencia ic-t bekarikáztam, ha ez meghal többnyire vagy megfut a táp vagy be sem indul, az optoval van kapcsolatban, figyelik a kimenő feszt.

ollozva.jpg

(#) albinolynx válasza hinar83 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Létezik, hogy egyszerű cseréje lesz a megoldás, vagy reménytelen az egész?
(#) poci261 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

nekem ezek voltak zárlatossak ,közvetlenül a inverter előtt ezért zizegett mert nem tudott normálisan kapcsolni,azért zárlatra ezeket is kimérhetnéd,amatőr vagyok hozzá én is csak tippelek vagy kérdezek
(#) albinolynx válasza hinar83 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Az jó megoldás, ha bekapcsolt állapotban rámérek DMM-mel, vagy szkóppal a tl431 Vref lábára?
Mekkora feszültséget kell mérnem - ~2.5V?
(#) albinolynx válasza poci261 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Hogyan mérted ki ezeket?
(#) soos csaba hozzászólása Márc 8, 2012 /

Sziasztok, kaptam egy Medion Md 30219 ph-tipusú lcd monitort aminek a problémája az hogy nincs kép, szét kaptam és találtam benne 4 darab kis iccének kinézetű alkatrészt, amit le mértem a lába i közt és zárlatosak voltak, azt gondolom hogy egy kapszulában lehet két MOS-FET tranzisztor, csak az a bajom vele hogy nem tudom hogy mivel tudjam helyettesíteni, és hogy miért purcantak ki ezek az alkatrészek. A gond még az hogy erről az alkatrészről nem tudtam be szerezni semmilyen információt nem lök ki a google semmit, és a rajz sincsen meg a monitornak. A neve az icé kinézetű alkatrésznek BD5D41. MA meg próbáltam helyettesíteni AO4801-es típusú alkatrésszel, ez is egy dupla pnp MOS-FET egy kapszulában, de elpukkantak szegények. Meg kérek mindenkit aki tud segíteni az segítsen, mert már ideje volna hogy le cseréljem a ősrégi monitoromat egy lcd-re, újat meg nem akarok venni, nincs rá keret. Előre is köszönöm.
(#) poci261 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

nem én mértem hanem 1 tv szerelő én csak forrasztottam mert azt jobban tudok,régi multival mérte olyan mutatós.
(#) poci261 válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

kérdezd meg ]soos csaba[ hogy is mérte a zárlatot a MOS-FET-eken
(#) poci261 válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

elkókat cseréltél már benne?
(#) soos csaba válasza poci261 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Igen azokat mar le cseréltem mindet, amelyik az alimentálásban van.
(#) albinolynx válasza poci261 hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

Azt tudod, hogy milyen alkatrészek ezek?
Ha ezt megmondanád, szerintem azért én is kimérném, hogy jók-e, vagy sem. Köszi!
Következő: »»   67 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem