Fórum témák
» Több friss téma |
kb. 3500,- Ft 1 méter led ami darabolható 3 ledenként, nem bonyolultabb csak ha a fényerő szabályozást is megakarod oldani.
Arra gondoltam. Plusz besuvasztani értelmesen, plusz olyan (egyenletes) fényerőt adjon, amilyet a cső adott... :S Lehet olcsóbb, mint egy új inverter, de meló is lehet vele.
Hinar83 : Gettertükör. A gyártás során keletkezik, ha csak kicsit szürke, az normális, de ha nagyon, az általában döglött csövet jelez.
Sziasztok. Segítségeteket kérném . Félig meddig sikerült egy lcd monitort megjavítanom de még vannak hibái. A hátérvilágítás színe pirosas ,+ nem egyenletes fényerejű (foltos) . Ez cső hiba lenne ? A másik pedig valami enyhe sípolás hallatszik ha nyomkodom a gombokat . Minden gombnyomásra sípol egyet vagy ha a menüt előhozom. Ennek mi lehet az oka? Köszönöm.
Sziasztok!
Vásároltam egy maxdata belinea 10 17 15 típusú monitort, ami bekapcsoláskor ütemesen pattognak a hangszórók és fel-fel villan "középen" pillanatra, de nem ad semmilyen képet sem. Szétszereltem csak, kivettem a kapcsolóüzemű tápját. Erre ha ~230V-ot kötök, akkor a már előbb említett ütemben zizegést hallat. Táp elvétel után még jó néhány másodpercig (gondolom puffer kondi töltését emészti fel). Mérni még nem mértem semmit. Egy darab 220µF / 25V kondit találtam amelyik púpos. Kép a tápról: http://alr.atw.hu/pics/belinea_tap.JPG Jelöltem a púpos kondenzátort. A naranccsal jelzett tüskesorra kapcsolódik egy második panel. Ezen van a tda audio ic, stb. A vörössel jelölt részhez egész vékony kábelek csatlakoznak. Valamelyik csatlakozókon mérjek valamit? Csak úgy vaktában nem merek... A púpos kondi cseréjén kívül mit érdemes megejteni? Köszi!
minden esetre cseréld le az elkót és úgy próbáld ki de csatlakozz rá a PC-re és meglátod mi fog történni.nekem az elkó feletti inverter is gyanus mert rá van olvadva ,látszik a huzalozása a másikon meg nem,meg a panel is ellégé megbarnult.
Köszi!
Kicseréltem a púpos kondit. Kiforrasztottam a trafókat, szerencsére egyformának mérem őket. A trafók mellett vannak 2SC5706 tranzisztorok: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/sanyo/ds_pdf_e/2SA2039.pdf Ezek közül az egyik teljesen átütött. Ezt is kiforrasztottam és mellette a 22nF / 100V kondit is. Ezen apró hajszálrepedést észrevettem kiforrasztva. Kipróbáltam ezek nélkül a tápot, még mindig zizeg. Utána kiforrasztottam a nagy puffer kondit. Enélkül is zizeg, viszont táp elvétel után egyből elhallgat - merem azt gondolni, hogy ez a kondi még megfelelően működik. A táp bemenetén van egy graetz híd. Ez jól működik. Mellette van egy 2SK2996 mosfet: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/toshiba/2917.pdf Ezt még nem forrasztottam ki, nem jutott rá idő. Illetve van még egy STPS10H100CT dupla schottky: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronic...yy.pdf (kép jobb oldali hűtőborda, 2 kondi felett) Tapasztalat szerint, rossz fet okozhat zizegést, ami hallható? Merre tapogatózzak? A hang arról a részről hallható és nem üzemszerű, mivel vele egyező ütemben kapcsolgat a monitor. Arra gondolok, hogy ha megtalálom a zizegés forrását és megszüntetem, talán a monitor is életre kel.
A primer köri puffer nélkül ne nagyon járasd mert kinyírhatod a tápot.
Próbáld elkülöníteni teljesena tápot az invertertől mégpedig úgy hogy kiforrasztod a biztijét, ha nincs akkor valamelyik átkötést amin a 20v körüli feszültséget kapja az inverter. A hiba amit leírtál teljesen arra utal hogy tilt a táp a szekunder köri zárlat miatt.
Ez a zizegés akkor olyasmi jellegű lehet, mikor egy pc táp rövidre van zárva és zizeg áramtalanításig?
Mondjuk teljesen logikus... Kondi nélkül csak pár pillanatig járt, nem erőltettem. Itt egy újabb kép: http://alr.atw.hu/pics/ollozva.jpg A pirossal jelölt részt gondolom én a "tápnak". A trafó, a 4 lábas opto és egy kék kondi köti össze a két területet. Iitt kellene elválasztanom, ahogy írtad? Trafót kiforrasszam, vagy azon keressek 20V körüli értéket és azt a vezetősávot szakítsam meg?
Sziasztok!
Nem teljesen ide tartozik a kérdésem, de az elv ugyanaz. Egyik nap egy olyan jelenségre lettem figyelmes a laptopom kijelzőjén, hogy ha pl. képernyő kímélő kikapcsolja a képernyőt, és egy bizonyos idő után megmozgatom az egeret akkor picit rózsaszínes árnyalattal tér vissza a kép. Ez az árnyalat pár másodperc múlva eltűnik és szép éles képe lesz. Bekapcsoláskor is ugyanezt csinálja. Szerintetek mennyire cinkes a dolog, öregszik a CCFL cső? Tönkre fog menni hamarosan?
Igen. Egyre pirosabb lesz. Levegot kapott a csoved, de vegulis tokmindegy. Amig elviseled, OK, utana cserelni kell majd.
Hello
Bekarikáztam hogy melyik átkötést forraszd ki. Majd írd meg hogy így beindult-e a táp.
Köszönöm, 17:00 - 17:30 között jövök és írom a fejleményeket!
Az átkötést megszüntetve még mindig zizeg hálózatra csatlakoztatva.
Egy Dell 1703 (asszem) moncsiban voltak ugyanilyen tranyók, amik elhaltak a HEstore.ból rendeltem cserét, de az se sokáig bírta -> más baja is lehetett. Viszont a helyettesítője jobb paraméterekkel rendelkezik, az lehet nem száll el 2 hét után, ha kicseréled.
Köszi a tippet!
Igazából a rövidzár okát kellene meglelni és megszüntetni. Magam használnám, műhelybe - ha életre kel. Oda tökéletes lenne...
Akkor nem zárlat miatt tilt. Ezek után a Tl431-es icre tippelnék még.
Zárlat biztosan kilőve?
Ugyan én fotóztam, de nincs előttem - melyik a TL 431-es ic? Amelyik párban van, vagy amelyik egyedül? Érdekesek amelyek "párban" vannak - nyák alulnézet és itt az alsó részénél. Q4 - Q42 - Q4-nél 2-2 láb össze van kötve ónnal, Q42-nél már ugyanaz a 2-2 láb nincs.
Hogy elnézem a tápot egyszer 12-18V-os feszültséget csinál, míg a legtöbb táp 2-3féle feszültséget állít elő.
Azért mondtam hogy nem zárlatos mert minden potenciális zárlat "forrástól" megszabadítottad és még mindíg pittyeg. A tl431-es feszültségreferencia ic-t bekarikáztam, ha ez meghal többnyire vagy megfut a táp vagy be sem indul, az optoval van kapcsolatban, figyelik a kimenő feszt.
Létezik, hogy egyszerű cseréje lesz a megoldás, vagy reménytelen az egész?
nekem ezek voltak zárlatossak ,közvetlenül a inverter előtt ezért zizegett mert nem tudott normálisan kapcsolni,azért zárlatra ezeket is kimérhetnéd,amatőr vagyok hozzá én is csak tippelek vagy kérdezek
Az jó megoldás, ha bekapcsolt állapotban rámérek DMM-mel, vagy szkóppal a tl431 Vref lábára?
Mekkora feszültséget kell mérnem - ~2.5V?
Hogyan mérted ki ezeket?
Sziasztok, kaptam egy Medion Md 30219 ph-tipusú lcd monitort aminek a problémája az hogy nincs kép, szét kaptam és találtam benne 4 darab kis iccének kinézetű alkatrészt, amit le mértem a lába i közt és zárlatosak voltak, azt gondolom hogy egy kapszulában lehet két MOS-FET tranzisztor, csak az a bajom vele hogy nem tudom hogy mivel tudjam helyettesíteni, és hogy miért purcantak ki ezek az alkatrészek. A gond még az hogy erről az alkatrészről nem tudtam be szerezni semmilyen információt nem lök ki a google semmit, és a rajz sincsen meg a monitornak. A neve az icé kinézetű alkatrésznek BD5D41. MA meg próbáltam helyettesíteni AO4801-es típusú alkatrésszel, ez is egy dupla pnp MOS-FET egy kapszulában, de elpukkantak szegények. Meg kérek mindenkit aki tud segíteni az segítsen, mert már ideje volna hogy le cseréljem a ősrégi monitoromat egy lcd-re, újat meg nem akarok venni, nincs rá keret. Előre is köszönöm.
![]()
nem én mértem hanem 1 tv szerelő én csak forrasztottam mert azt jobban tudok,régi multival mérte olyan mutatós.
kérdezd meg ]soos csaba[ hogy is mérte a zárlatot a MOS-FET-eken
elkókat cseréltél már benne?
Igen azokat mar le cseréltem mindet, amelyik az alimentálásban van.
Azt tudod, hogy milyen alkatrészek ezek?
Ha ezt megmondanád, szerintem azért én is kimérném, hogy jók-e, vagy sem. Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |