Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor csak be kell állítani a jelek invertálását.
azt hiszem, hogy én már mindent össze-vissza állítottam. Meg tudnád mondani, mit és mire állítsak?
Ott van Watt oldalán a kép. Ha 74(LS)06 -tal készült el a programozó, akkor a mellékelt képen pirossal jelölt területben levő három négyzetbe pipát kell tenni.
7405-el készítettem ami Juhász Róbert oldalán található. (Ott sem tudtak segíteni) A pirossal bekeretezett részt is kapcsolgattam minden lehetséges variációban ... persze tudom, hogy biztosan én csinálok valamit rosszul. Szóval a jelzett részben mind a hármat kapcsoljam be? Esetleg egy egyszerű multiméterrel (este) rá mérjek valahová? Hátha azzal Ti előrébb lennétek és tudnátok a kezemet irányítani. Vagy lehetetlen ebben a felállásban amit csinálni akarok?
![]()
Szia!
Sajnos a net -en rendkívül sok hibás kapcsolás található... Hányszor, de hányszor leírtam már én magam is, hogy a 74(LS)05 nem alkalmas a Vpp -t kapcsoló pic égető áramkörökbe: Az adatlap 3. oldaláról Idézet: „Off state output voltage absolute maximum 7V. Stresses beyond those listed under "absolute maximum ratings" may cause permanent demage of the device.” ... A Vpp 12 .. 13.5V - a kapcsolási rajzon a 2. és a 8. kimenet felmehet a Vpp feszültségig, ami a 74(LS)05 esetében a módszeres tönkretétel. ![]() Vedd ki belőle a 7405 -öt (hiába szerepelteti Juhász Róbert a rajzon), tegyél bele 74(ls)06 -ot. Utána lehet méricskélni. Az állandó Vdd táplálás miatt a belső oszcillátoros konfigurációk programjával problémáid lesznek, ha a MCLR is le van tiltva. Nem tudom miért kell egy áramkörbe két Vpp kapcsoló fokozat. A megadott programok nincsenek felkészítva a két Vpp kapcsoló fokozatra. A kapcsolatlan Vpp és a két kapcsolt Vpp visszajelzésére szolgáló három LED -et még értem, de miért van közös áramkorlátozó ellenállásuk. A Vdd tápfeszültséget miért nem kapcsolja az áramkör? Inkább a biztos forrásból származó Oshonsoft párhuzamos portos programozót kellene megépíteni. De még jobban jársz, ha átalakítod egy Watt féle LPT programozóvá, azzal felprogramozol egy 18F2550 -et a PICKit2 -be.
köszönöm a segítő válaszodat, de magamat legfeljebb a lelkes amatőrökhöz sorolnám, így kezdőként nem tudok válaszolni a kétszeres VPP-s dolgokra. Ha kicserélem arra amit javasolsz, akkor működőképes lesz a mostani kapcsolás? Amikor döntenem kellett, hogy melyiket építem meg, az döntött, hogy van-e LED-es visszajelzés az írásról. Ez amatőr dolognak hangzik (belátom), de amikor új területre tévedek, szeretem, ha visszajelzést kapok (akár a hardvertől is). Egyébként hülye kérdés, de lehet valahogy ilyen LED visszajelzőt rakni a Watt féle égetőre?
A belinkelt Oshonsoft -oson van led a Vdd és a Vpp vonalon, és még szrepük is van: a vonalakon felhalmozott töltés ezeken a fogyasztókon keresztül távozik el a Vpp és a Vdd lábakról. A Watt féle és Oshonsoft nem különbözik lényeges dolgokban egymástól. A különbségek a programok beállításával kezelhetők.
Mindenképen 74(LS)06 vagy 74(LS)07 típust tegyél bele a 13.5V Vpp feszültség miatt.
Köszönöm a segítséget! Kidobom a meglévőt és elkészítem valamelyiket a kettő közül. Köszönöm!
Ne dobd ki - több, mint a fele jó. Csak a második Vpp kapcsolóból kellene Vdd kapcsolót csinálni az Oshonsoft szerint. Ezt csak egyszer - kétszer fogod úgyis használni, mert a modernebb kontrollerekkel nem kompatibilis. Programozz fel vele (ha majd rendesen működik) egy 18F2550 -et a PICKit2 -be.
Ha kézi kapcsolású LPT mini -re alakítod, még a 74(ls)05 is maradhat benne.
Sziasztok! Megépítettem a WLPT_Vpp_mini_v4-t(7407pc) nyákra és tökéletesen működik!Köszönet érte és az égető szoftverért ami szintén jól végezte a dolgát.Annyi hiányosságot észleltem,hogy az "OK" gomb csak kattintássan működik égetéskor ENTERre érzéketlen.16F628A-t égettem vele sikeresen,igaz,hogy az elsőt kivégeztem a bambaságom miatt.Annyit változtattam rajta,hogy LED-eket tettem a kimenetekre 1K ellenállással az égetés idejére is,még 2 LED-et a tápokra is 2,2K(12V)-ra 470 Ohm az 5V-ra.A tápom egy ősi csengőtrafoból készült,stabilizálva.Az első PIC halálához lehetséges ,hogy a PC-táp is hozzájárult.
Inkább mégis kidobom, és újrakezdem a WATT félét (mert amíg nem tiszta a fejemben a működés, addig nem tudok továbblépni), de mivel folyamatosan összehasonlítottam az OSHON-al, így lenne pár apróbb kérdésem:
- a watt féle LPT-n a 13-as is be van kötve a földre, az OSHON-on nincs. Ennek milyen jelentősége van (ha bekötöm, vagy ha nem)? - A Data, a Clock és az Ack 1K-val, illetve 10K-val vannak a VDD-re kötve. És ennek milyen jelentősége van? - és ha a WATT féléhez, a 4-es és 5-ös LPT lábra bekötném az OSHON féle LED-es bekötést úgy, hogy a 74LS07 9. 11. lábára menne ez rá? Vagy ezt máshogyan kellene bekötni, mint ami a 74LS06 esetén látható? (PICKIT2-t egyenlőre nem szeretnék)
Szia!
Idézet: „a watt féle LPT-n a 13-as is be van kötve” Nem számít, az is egy bemenet az LPT porton. Idézet: „A Data, a Clock és az Ack 1K-val, illetve 10K-val vannak a VDD-re kötve.” Csak a meghajtók terhelésében különböznek (a 10k -s megoldás lassabb is, de itt nem számít). A PIC is elbírja. (Az újabb kontrollerek már nem tudnak ekkora áramot, de nem is programozhatók ezzel a megoldással, mert nem 5V -osak.) Idézet: „ha a WATT féléhez, a 4-es és 5-ös LPT lábra bekötném az OSHON féle LED-es bekötést” Nem csak a LED -ek vezérlése a feladata az áramkörnek, hanem a Vdd és a Vpp kapcsolása. A Watt féle kapcsolás kiegészíthető vele, de akkor kell a két PNP tranzisztor is - a programozás alatt nem kell majd kézzel kapcsolgatni a kapcsolókat. Ekkor végkép az Oshonsoft programozót kapod - érdemesebb abból indulni. A legjobban akkor jársz, ha egy bevált kapcsolást építesz meg. Legyen az a Oshonsoft vagy a Watt féle. Mind a kettő működik 7407, 74LS07 vagy 7406, 74LS06 meghajtókkal. A meghajtók közti különbséget a programozó program beállításánál lehet orvosolni. Ezzel az LPT -s megoldást tényleg csak arra érdemes használni, hogy felprogramozd a 18F2550 -et a PICkit2 -be. A most vásárolt gépekben, laptopokban nincs LPT port, az USB - LPT átalakítóval nem megy a programozó.
Sziasztok!
Megepitettem http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_lpt_egtoaramkor...4.html egeto aramkort es letoltottem hozza a WPB 1.32b verziot es ezzel probalom felprogramozni a PIC 16F628A mat. Sok probalkozas utan sikerult feldobni ra mindent,a Flash,EPROM memoriat es a Configot is beolvasva es egyeztetve a hex file al azonossagot talal,tehat jo. Az ID LOC al viszont valami gubanc van,mert a pic rol beolvasva nem egyforma es nem tudom mi a gond. Esetleg valami tippetek van,hogy mit figyeljek meg,mivel probalkozzak? ![]() Esetleg valaki elmagyarazna,hogy mi is egyaltalan az ID Loc es hol lehet beallitani,vagy mi fa'n terem... ![]() Elso kiserletezesem pic el es jo lenne,ha pozitiv elmenykent maradna meg es nekifoghatnak a programozasi nyelv megtanulasanak is ![]() Elore is koszonom a valaszt! Udvozlettel, Csabi
WATT! Légyszíves segíts, mert nem bírok ezzel a programozóval. 16F690-et szeretnék programozni. Az Orshonsoft programozót építettem meg, de egyik programmal se akar menni. A te programodat is beállítottam a kép alapján, de semmi nem talál picet.
Köszönöm.
Igen a tápok jók, amibe nem vagyok biztos az a pic bekötés a két data vonalat összekötöttem és a pic 19-es lábára tetem lehet, hogy ez a baj?
Köszi, így be tudtam állogatni csak a data vonal fesz nem jó 2.36V az lpt-n és az icsp-n is. Ezt lehet valahol állítani?
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Egy zárlat volt a panelen, de most már működik.
WPB_F18_F16_F12_v1.32b verzióval 16F690 sikeresen programozva.
Sziasztok! Nem tudom tudna e valaki segíteni. A gondom az lenne, hogy a Watt féle programmal és Ezzel az égetővel nem sikerül hibamentesen beégetni egy 16F88-as Pic-et. A 16f628 ugyanakkor zökkenőmentesen megy. A hiba konkrétan az, hogy kiírja, hogy a konfigurációs fájl tartalma nem azonos. Az oshon nem jelez hibát, vagy csak amatőr vagyok hozzá. Már próbáltam fél nap alatt is beégetni de akkor is hibát jelez.. Előre is köszönöm a választ.
Lehet, hogy ez program hiba, vagy olyan beállítás van a konfig szóban, ami nem alapértelmezett kiolvasással egyező, de nem használt helyen van. Próbáltad a programot futtatni?
Köszi a segítséget! Még nem próbáltam futtatni, de összerakom az áramkört és megpróbálom. Az az igazság, hogy az általad írt progival én eddig mindent hibátlanul tudtam felprogramozni és köszönet érte! Volt amikor a sebességgel játszani kellett picit, de zökkenőmentes volt a dolog. Ez az első "kudarc" hisz lehet ez is jó, csak valamiért "config nem azonost" jelez...
Ha felteszed a hex-et, megnézem mi az ami eltérést okozhat.
Mellékeltem az asm-t is. Előre is köszönöm a segítséged. Jelzem még nem próbáltam áramkörben, csak aggaszt a hibajelzés, de lehet ettől müx... Íráskor minden f@sza (eprom tulajdonképpen üress). Minden stimmel, kizárólag a config fájl nem tetszik neki az ellenőrzés során...
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
Megnéztem, van egy kis eltérés a szerkesztői ablakba feljövő és a képernyőn megjelenő két config szó között, de nem biztos, hogy ez okozza a hibajelzést.
Sajnos pont most szórakozik a Win7 a Virtual XP-mmel, kékhalállal lefagy, ezért nem tudom megnézni a programot. Lehet, hogy újra kell telepítenem az egész rendszert, ami idő. Ha visszaolvasod a tartalmat, amit beírtál, akkor mi látható a két konfig ablakban? Szemre egyezik a kiírni kívánttal a használt területeken? Esetleg két képet kivághatnál, hogy lássam(írás előtt, visszaolvasás után).
Sziasztok!
Számítógépet cseréltem, de az újon állandóan hibázik az égető különböző helyeken. A régi gépen tökéletesen működött. Megnéztem a vpp, vdd, data, clk kimeneteket a leírásnak megfeleően működik. A picet rendesen felismeri. égető program: WPB_F18_F16_F12_v1.32b.exe Valakinek van ötlete?
Köszi az infót és neked lett igazad. Első nekifutásra működik az áramkörben így "hibás" configgal is, de majd informállak a továbbiakról, ha teljeskörűen kiprbálltam.
Lassítsd az égetés sebességét a csúszka fokozatos növelésével.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |