Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WPB égetőszoftver fejlesztése/tesztelése
Lapozás: OK   18 / 22
(#) potyo válasza pzsola hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Akkor csak be kell állítani a jelek invertálását.
(#) pzsola válasza potyo hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
azt hiszem, hogy én már mindent össze-vissza állítottam. Meg tudnád mondani, mit és mire állítsak?
(#) Hp41C válasza pzsola hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Ott van Watt oldalán a kép. Ha 74(LS)06 -tal készült el a programozó, akkor a mellékelt képen pirossal jelölt területben levő három négyzetbe pipát kell tenni.
(#) pzsola válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
7405-el készítettem ami Juhász Róbert oldalán található. (Ott sem tudtak segíteni) A pirossal bekeretezett részt is kapcsolgattam minden lehetséges variációban ... persze tudom, hogy biztosan én csinálok valamit rosszul. Szóval a jelzett részben mind a hármat kapcsoljam be? Esetleg egy egyszerű multiméterrel (este) rá mérjek valahová? Hátha azzal Ti előrébb lennétek és tudnátok a kezemet irányítani. Vagy lehetetlen ebben a felállásban amit csinálni akarok?
(#) Hp41C válasza pzsola hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Szia!

Sajnos a net -en rendkívül sok hibás kapcsolás található...

Hányszor, de hányszor leírtam már én magam is, hogy a 74(LS)05 nem alkalmas a Vpp -t kapcsoló pic égető áramkörökbe:
Az adatlap 3. oldaláról
Idézet:
„Off state output voltage absolute maximum 7V.
Stresses beyond those listed under "absolute maximum ratings" may cause permanent demage of the device.”

... A Vpp 12 .. 13.5V - a kapcsolási rajzon a 2. és a 8. kimenet felmehet a Vpp feszültségig, ami a 74(LS)05 esetében a módszeres tönkretétel.

Vedd ki belőle a 7405 -öt (hiába szerepelteti Juhász Róbert a rajzon), tegyél bele 74(ls)06 -ot. Utána lehet méricskélni.

Az állandó Vdd táplálás miatt a belső oszcillátoros konfigurációk programjával problémáid lesznek, ha a MCLR is le van tiltva. Nem tudom miért kell egy áramkörbe két Vpp kapcsoló fokozat. A megadott programok nincsenek felkészítva a két Vpp kapcsoló fokozatra. A kapcsolatlan Vpp és a két kapcsolt Vpp visszajelzésére szolgáló három LED -et még értem, de miért van közös áramkorlátozó ellenállásuk. A Vdd tápfeszültséget miért nem kapcsolja az áramkör?

Inkább a biztos forrásból származó Oshonsoft párhuzamos portos programozót kellene megépíteni.

De még jobban jársz, ha átalakítod egy Watt féle LPT programozóvá, azzal felprogramozol egy 18F2550 -et a PICKit2 -be.
(#) pzsola válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
köszönöm a segítő válaszodat, de magamat legfeljebb a lelkes amatőrökhöz sorolnám, így kezdőként nem tudok válaszolni a kétszeres VPP-s dolgokra. Ha kicserélem arra amit javasolsz, akkor működőképes lesz a mostani kapcsolás? Amikor döntenem kellett, hogy melyiket építem meg, az döntött, hogy van-e LED-es visszajelzés az írásról. Ez amatőr dolognak hangzik (belátom), de amikor új területre tévedek, szeretem, ha visszajelzést kapok (akár a hardvertől is). Egyébként hülye kérdés, de lehet valahogy ilyen LED visszajelzőt rakni a Watt féle égetőre?
(#) Hp41C válasza pzsola hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
A belinkelt Oshonsoft -oson van led a Vdd és a Vpp vonalon, és még szrepük is van: a vonalakon felhalmozott töltés ezeken a fogyasztókon keresztül távozik el a Vpp és a Vdd lábakról. A Watt féle és Oshonsoft nem különbözik lényeges dolgokban egymástól. A különbségek a programok beállításával kezelhetők.
Mindenképen 74(LS)06 vagy 74(LS)07 típust tegyél bele a 13.5V Vpp feszültség miatt.
(#) pzsola válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget! Kidobom a meglévőt és elkészítem valamelyiket a kettő közül. Köszönöm!
(#) Hp41C válasza pzsola hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Ne dobd ki - több, mint a fele jó. Csak a második Vpp kapcsolóból kellene Vdd kapcsolót csinálni az Oshonsoft szerint. Ezt csak egyszer - kétszer fogod úgyis használni, mert a modernebb kontrollerekkel nem kompatibilis. Programozz fel vele (ha majd rendesen működik) egy 18F2550 -et a PICKit2 -be.

Ha kézi kapcsolású LPT mini -re alakítod, még a 74(ls)05 is maradhat benne.
(#) locked hozzászólása Jan 27, 2012 /
 
Sziasztok! Megépítettem a WLPT_Vpp_mini_v4-t(7407pc) nyákra és tökéletesen működik!Köszönet érte és az égető szoftverért ami szintén jól végezte a dolgát.Annyi hiányosságot észleltem,hogy az "OK" gomb csak kattintássan működik égetéskor ENTERre érzéketlen.16F628A-t égettem vele sikeresen,igaz,hogy az elsőt kivégeztem a bambaságom miatt.Annyit változtattam rajta,hogy LED-eket tettem a kimenetekre 1K ellenállással az égetés idejére is,még 2 LED-et a tápokra is 2,2K(12V)-ra 470 Ohm az 5V-ra.A tápom egy ősi csengőtrafoból készült,stabilizálva.Az első PIC halálához lehetséges ,hogy a PC-táp is hozzájárult.
(#) pzsola válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Inkább mégis kidobom, és újrakezdem a WATT félét (mert amíg nem tiszta a fejemben a működés, addig nem tudok továbblépni), de mivel folyamatosan összehasonlítottam az OSHON-al, így lenne pár apróbb kérdésem:
- a watt féle LPT-n a 13-as is be van kötve a földre, az OSHON-on nincs. Ennek milyen jelentősége van (ha bekötöm, vagy ha nem)?
- A Data, a Clock és az Ack 1K-val, illetve 10K-val vannak a VDD-re kötve. És ennek milyen jelentősége van?
- és ha a WATT féléhez, a 4-es és 5-ös LPT lábra bekötném az OSHON féle LED-es bekötést úgy, hogy a 74LS07 9. 11. lábára menne ez rá? Vagy ezt máshogyan kellene bekötni, mint ami a 74LS06 esetén látható?
(PICKIT2-t egyenlőre nem szeretnék)
(#) Hp41C válasza pzsola hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szia!
Idézet:
„a watt féle LPT-n a 13-as is be van kötve”

Nem számít, az is egy bemenet az LPT porton.
Idézet:
„A Data, a Clock és az Ack 1K-val, illetve 10K-val vannak a VDD-re kötve.”

Csak a meghajtók terhelésében különböznek (a 10k -s megoldás lassabb is, de itt nem számít). A PIC is elbírja. (Az újabb kontrollerek már nem tudnak ekkora áramot, de nem is programozhatók ezzel a megoldással, mert nem 5V -osak.)
Idézet:
„ha a WATT féléhez, a 4-es és 5-ös LPT lábra bekötném az OSHON féle LED-es bekötést”

Nem csak a LED -ek vezérlése a feladata az áramkörnek, hanem a Vdd és a Vpp kapcsolása. A Watt féle kapcsolás kiegészíthető vele, de akkor kell a két PNP tranzisztor is - a programozás alatt nem kell majd kézzel kapcsolgatni a kapcsolókat. Ekkor végkép az Oshonsoft programozót kapod - érdemesebb abból indulni.

A legjobban akkor jársz, ha egy bevált kapcsolást építesz meg. Legyen az a Oshonsoft vagy a Watt féle. Mind a kettő működik 7407, 74LS07 vagy 7406, 74LS06 meghajtókkal. A meghajtók közti különbséget a programozó program beállításánál lehet orvosolni.

Ezzel az LPT -s megoldást tényleg csak arra érdemes használni, hogy felprogramozd a 18F2550 -et a PICkit2 -be. A most vásárolt gépekben, laptopokban nincs LPT port, az USB - LPT átalakítóval nem megy a programozó.
(#) Csabesz04 hozzászólása Márc 4, 2012 /
 
Sziasztok!

Megepitettem http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_lpt_egtoaramkor...4.html egeto aramkort es letoltottem hozza a WPB 1.32b verziot es ezzel probalom felprogramozni a PIC 16F628A mat.
Sok probalkozas utan sikerult feldobni ra mindent,a Flash,EPROM memoriat es a Configot is beolvasva es egyeztetve a hex file al azonossagot talal,tehat jo.

Az ID LOC al viszont valami gubanc van,mert a pic rol beolvasva nem egyforma es nem tudom mi a gond.

Esetleg valami tippetek van,hogy mit figyeljek meg,mivel probalkozzak?
Esetleg valaki elmagyarazna,hogy mi is egyaltalan az ID Loc es hol lehet beallitani,vagy mi fa'n terem...

Elso kiserletezesem pic el es jo lenne,ha pozitiv elmenykent maradna meg es nekifoghatnak a programozasi nyelv megtanulasanak is

Elore is koszonom a valaszt!
Udvozlettel, Csabi
(#) zaza99 hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
WATT! Légyszíves segíts, mert nem bírok ezzel a programozóval. 16F690-et szeretnék programozni. Az Orshonsoft programozót építettem meg, de egyik programmal se akar menni. A te programodat is beállítottam a kép alapján, de semmi nem talál picet.
Köszönöm.
(#) potyo válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
(#) zaza99 válasza potyo hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Igen a tápok jók, amibe nem vagyok biztos az a pic bekötés a két data vonalat összekötöttem és a pic 19-es lábára tetem lehet, hogy ez a baj?
(#) potyo válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Ott nem csak tápokról van...

Ezt is olvasd el
(#) zaza99 válasza potyo hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Köszi, így be tudtam állogatni csak a data vonal fesz nem jó 2.36V az lpt-n és az icsp-n is. Ezt lehet valahol állítani?
(#) pjg hozzászólása Márc 12, 2012 /
 
Működik! Működik! Le is töltöttem az első F-es PIC-emet.
(#) zaza99 válasza potyo hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Egy zárlat volt a panelen, de most már működik.
(#) zaza99 válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
WPB_F18_F16_F12_v1.32b verzióval 16F690 sikeresen programozva.
(#) mutyur hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Sziasztok! Nem tudom tudna e valaki segíteni. A gondom az lenne, hogy a Watt féle programmal és Ezzel az égetővel nem sikerül hibamentesen beégetni egy 16F88-as Pic-et. A 16f628 ugyanakkor zökkenőmentesen megy. A hiba konkrétan az, hogy kiírja, hogy a konfigurációs fájl tartalma nem azonos. Az oshon nem jelez hibát, vagy csak amatőr vagyok hozzá. Már próbáltam fél nap alatt is beégetni de akkor is hibát jelez.. Előre is köszönöm a választ.
(#) watt válasza mutyur hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Lehet, hogy ez program hiba, vagy olyan beállítás van a konfig szóban, ami nem alapértelmezett kiolvasással egyező, de nem használt helyen van. Próbáltad a programot futtatni?
(#) mutyur válasza watt hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Köszi a segítséget! Még nem próbáltam futtatni, de összerakom az áramkört és megpróbálom. Az az igazság, hogy az általad írt progival én eddig mindent hibátlanul tudtam felprogramozni és köszönet érte! Volt amikor a sebességgel játszani kellett picit, de zökkenőmentes volt a dolog. Ez az első "kudarc" hisz lehet ez is jó, csak valamiért "config nem azonost" jelez...
(#) watt válasza mutyur hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Ha felteszed a hex-et, megnézem mi az ami eltérést okozhat.
(#) mutyur válasza watt hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Mellékeltem az asm-t is. Előre is köszönöm a segítséged. Jelzem még nem próbáltam áramkörben, csak aggaszt a hibajelzés, de lehet ettől müx... Íráskor minden f@sza (eprom tulajdonképpen üress). Minden stimmel, kizárólag a config fájl nem tetszik neki az ellenőrzés során...
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012

asm-hex.rar
    
(#) watt válasza mutyur hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
Megnéztem, van egy kis eltérés a szerkesztői ablakba feljövő és a képernyőn megjelenő két config szó között, de nem biztos, hogy ez okozza a hibajelzést.
Sajnos pont most szórakozik a Win7 a Virtual XP-mmel, kékhalállal lefagy, ezért nem tudom megnézni a programot. Lehet, hogy újra kell telepítenem az egész rendszert, ami idő.
Ha visszaolvasod a tartalmat, amit beírtál, akkor mi látható a két konfig ablakban? Szemre egyezik a kiírni kívánttal a használt területeken? Esetleg két képet kivághatnál, hogy lássam(írás előtt, visszaolvasás után).
(#) zaza99 hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
Sziasztok!
Számítógépet cseréltem, de az újon állandóan hibázik az égető különböző helyeken. A régi gépen tökéletesen működött. Megnéztem a vpp, vdd, data, clk kimeneteket a leírásnak megfeleően működik. A picet rendesen felismeri.
égető
program: WPB_F18_F16_F12_v1.32b.exe
Valakinek van ötlete?
(#) mutyur válasza watt hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
Köszi az infót és neked lett igazad. Első nekifutásra működik az áramkörben így "hibás" configgal is, de majd informállak a továbbiakról, ha teljeskörűen kiprbálltam.
(#) watt válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
Lassítsd az égetés sebességét a csúszka fokozatos növelésével.
Következő: »»   18 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem