Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Nem hiszem,hogy jó ötlet 10kohmos potit áthidalni 500ohm értékűvel. Az egyik végállásban ez bekövetkezik. Simán kösd sorba az eredetivel.
Csatlakozom mex álláspontjához... nagy hiba lenne a párhuzamos kötés..
Sorba kösd a rajz szerint - de mindig az 500 ohmos poti középállásában állítsd be a 10k-t, akkor lesz +/- a finom. Igaz, így sem lineáris a változás, de ez nem sok vizet zavar. Árammérő műszert galvanikusan leválasztva köss be, célszerűen a soros mérő ellenállásra kötve a 100 mV-os (pl..) feszmérő bemenet. Hitelesítés értelemszerűen egy sorosan kötött árammérővel.
Miért nem használsz többmenetű (heli) potenciométert?
Hopp, valóban! Bocsi!
Elírtam. A 10k-s poti és a 500 Ohm-os poti pont fordítva kellene hogy legyen. Én legalábbis így kötném be.
Nem mélyedtem bele a kapcsolásba,de szerintem igy is nagyon beterhelne az 500 ohmos poti. Sorbakötve igaz hogy nem teljesen lineáris,de működőképes.
Tedd fel a rajzot, Attila...
Ha megcseréled a potikat a rajzodon, akkor az 500 ohm tartományából dolgozik a 10k, valamint az 500 ohm terheli az áramkört, stb... rossz.
Néha mekkora butaságokra vagyok képes...
Ez a kapcsolás amit rajzoltam arra lenne jó, ha határolni szeretnénk a maximális feszültséget anélkül, hogy az osztó áramfelvétele jelentősen megnőne. Persze ekkor is illene nem 500 Ohm-ot használni, hanem nagyobbat. De mivel itt nem ez hanem a finomhangolás a cél, a soros megoldás a helyes amit ferci is mutatott. Bár nem szándékos volt, mégis mégegyszer bocsánatot kérek a félrevezetésért miklosch!
Sziasztok!szerintetek hova érdemes bekötni,a PCB-tápba,a fesz,és az áram mérőt?
Szia !
Feszmérőt minnél közelebb a kimenetre, árammérőt meg a söntre természetesen. Üdv!
Az árammérőt,a 0,22 Ohm-os ellenállásra lehet kötni?
Szia!
megvan(ak) a bord(ák) 4 darabből volt összerakva az egész hossza 38.5cm szélessége: 15.5cm mélysége 6.5cm 1 darab 9.5cm széles ebből hány darab kéne a tápba? és ha 1et levennék úgy is elég lenne? úgy majdnem 30 cm széles üdv!
Így van. Párhuzamosan a söntellenállással!
Szia !
Minden tranyó alá tegyél egy darabot. Üdv!
menden tranyó alá?
szal akkor mind a 4 et használjam fel? és nem kéne 1 bordán lennie az egésznek? ne kösszem vhogy össze? milyen vastag legyen a derékszögű lemez?
oké,de ha az ellenálláson mérem,az áramot,ott kevesebbet mutat,mint mikor a kimeneten mérem multiméterrel.
Akkor úgy állítsd be műszert a helitrimmerrel, hogy hiteles legyen az árammérés.
Szia !
Az ellenálláson nem áramot mérsz, hanem az azon eső feszültséget. Ezzel a feszültséggel működteted a műszert. Tehát ha az az ellenállás 0.1 ohm akkor 2A -nél 200mV lesz az azon eső feszültség. Ezt a feszültség fogja az ampermérőd feldolgozni, attól függően, hogy milyen műszered van. Példának írom: Van egy analóg műszered ami ampermérésre van skálázva, tegyük fel 5A-t mutat végkitérésben és ehhez a végkitéréshez 500mV -t feszültség kell. Akkor ez a 200mV a műszered skáláján 2A-t fog mutatni. Üdv!
Szia !
Idézet: „milyen vastag legyen a derékszögű lemez?” Tökmindegy, elbírja a bordák súlyát. Üdv!
Szia!
ahonan bontottan alulemezre fel volt fogatva az egész és nem tudom hogy jó lenne -e úgy hogy: a bordákat felfogatom 1 alulemezre ami betakarja az egész hűtőfelületet és azza 1 derégszögű lemezt amin a tranyók vannak ez így jó lenne? üdv!
Szia !
Az igazi az lenne ha helyetcsinálnál a bordák közt a tranyónak és magára a bordára fogatnád fel. (igy használod ki a hűtőbordát a legjobban) Ha ezt nem tudod megoldani, akkor fogasd fel minimum 5mm vastag L alaku alulemezre, és a borda sima része felöl. (igy már leromlik a hűtés) Ha egy alulemezt a bordák felöl teszel és arra teszed a tranyót a hűtése nagyon rossz lesz. Üdv!
Szia!
félreértettél arra a felületre szeretnék alulemezt amire fel kell (kéne) szerelni a tranyókat hogy összekössem a 4 bordát vagy ez nem fontos? mert valaki azt mondta h ha 1 bordán van minden úsz a jó üdv! Idézet: „ Az igazi az lenne ha helyetcsinálnál a bordák közt a tranyónak és magára a bordára fogatnád fel. (igy használod ki a hűtőbordát a legjobban)” az az igazság hogy nem szeretném szétfúrni a bordát inkább matad a derékszügű lemez
vagy van fobb 5letem szerintem ez lessz a legjobb
4 bordára teszek 4 tranyót mégpedig úgy hogy: a sima részre kifúrnám a trnyó hegyét és akkor felfekszik rá teljesen bemenetelnék a csavarnak és a lábakról a kábelt behúznám bentre ez így jó lenne? üdv!
Elvezetheted a tranzisztort a paneltől a hűtőbordáig vezetékekkel nyugodtan. Labortápnál, DC szinttel ez nem gond.
Szia !
Idézet: „az az igazság hogy nem szeretném szétfúrni a bordát inkább matad a derékszügű lemez” Idézet: „a sima részre kifúrnám a trnyó hegyét és akkor felfekszik rá teljesen bemenetelnék a csavarnak” "(#119421) nem ezt mondtam " Ez tényleg jó ötlet Üdv!
Sziasztok! Kaptam egy házi gyártmányú labortápot, de elég lestrapált,müködik csak egy két kábel leszakadt meg 2 telj-tranyó hiányzik és ebben szeretnék segítséget kérni, vagy ötleteket, jó lenne feltámasztani!
(#119759)-itt vannak képek róla. Elöre is köszi: Doncso
hello. valaki segítsen hogy ezen a kapcsoláson a bekeretezett rész mit csinál mert nekem sehogy se működik.
Az áramkorlát (ha jól látom).
Ha az áram meghaladja a beállítottat, T2 kinyit és nyitja T1-et, ami bekapcsolja a LED-et (gondolom túláram a felirata vagy CC) és nyitja T3-at, ami a kimenőfeszültséget csökkenti, amíg a beállított max. áram vissza nem áll. Átmegy a táp áramgenerátoros üzembe.
Szia !
Áramkorlát ha nem tévedek. Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |