Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos fűtés
 
Témaindító: Djatis, idő: Aug 12, 2008
Lapozás: OK   3 / 14
(#) wpetya hozzászólása Máj 15, 2011 /
 
Egy ismerősömnek vegyestüzelésű kazánja van, és ingyen szerzi a fát. Lomtalanításkor összeszedi a kidobott fa bútorokat, feldarabolja, és amikor kell elégeti. Szólt az ismerőseinek, hogy ha van kidobásra ítélt bútor, ő elviszi, vagy lerakhatják nála. Rengeteg nem élfóliázott bútort szed így össze.
(#) Atis57 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Szia!
pár kérdés;
Beszámoltad a tartószerkezet+a forgató költségétis?
mert kb 160m2-t tartani , szél ellenében?
A napelemek amortizációja ? Mert az is "öregszik" --jelentősen!
2-5 napi felhős idő esetén mi van ?Pl nov-dec. hónapokban ...
A napkollektor valóban jobb, de a "kinai mértékrendszer" miatti 0,2-0,5 szorzót ne hagyd el!
(#) zolika60 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Különösen nem szabad megfeledkezni az éjszakai alacsony termelés áthidalásáról. -20C° esetén. :yes:
(#) Matsushita hozzászólása Okt 10, 2011 /
 
Szeretném, ha segítenétek felsorolni, leginkább elektromos, és gazdaságos fűtési technikákat, Pl fűtőszálas, légkeringtetős, megoldások, minek a legjobb a hatásfoka?
(#) kameleon2 válasza Matsushita hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Egyértelműen a villamos fűtésnek legjobb a hatásfoka, mert nem kell átalakítgatni, nem kell hozzá segédenergia, azonnal felhasználható primer energiaforrás. Azonban egyben ez a legdrágább is - nálunk, mivel a zöldenergiának nincs kellő támogatása. A többi energiahordozóhoz mind kell villamos segédenergia is. Például keringetőszivattyú, ventillátor, hőcserélők, szabályozás, vezérlés.
Felsorolás: Villamos energia (napelemek is); szénhidrogének:szén, olaj, gáz (és biogáz), biomassza, napenergia, szélenergia, vízenergia. Fűtési módok: gáz, olaj, szén, fa és vegyestüzelés, szénpor, pellet, hőszivattyú (klíma is), napkollektor. A legjobb a hatásfoka annak, amelyik a legolcsóbb számodra Egyes fórumokon szerepelt a magyarországi legjobb ár/teljesítmény mutatójú tüzelőanyag: a "lopott fa"
Ha igazán gazdaságost szeretnél, akkor szolgáltatófüggetlen megoldást érdemes választani - ezek a legdrágábbak: Napelem, napkollektor, hőszivattyúk, légkollektor ( a sörkollektor olcsóbb), stb. Gázból a kondenzációs kazánok, de csak akkor, ha ki is használod a 100% fölötti visszanyert hőt, egyébként sima gázkazán szintet hoznak. Említhetnénk még a durranógázas fejlesztéseket és a tüzelőanyagcellás megoldásokat is.
(#) mihist4 hozzászólása Okt 21, 2011 /
 
Adott egy 1.000W-os fűtőbetét, mely egy villanykályhából való.
A cekászt szeretném kicserélni benne, mert elromlott.

4db d=0.4mm 125cm összesodrott huzal van benne, valószínű kanthal.
Egy másik, működőnek 77ohm az ellenállása. Ez utóbbi működik, de lehet, hogy ennek a szálai között is van szakadt. A működőt még nem néztem meg Amper-mérővel.

A cekász-huzal m-kénti ellenállást számoltam ki, amihez az ellenállások párhuzamos kapcsolása képletét vettem: 1/Re=1/R1+1/R2+1/R3+1/R4

Így (most nincs előttem a papír, amin a számolásokat végeztem) kb. 150ohm/m ellenállás jött ki 1db cekász-huzalra. Ilyen pedig nincs. A kanthal huzalok általában 20ohm/m ell-uak.

Mit rontottam el ? Milyen huzalt használjak?

Kösz
(#) proli007 válasza mihist4 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Hello!
- 230V mellett, 1000W-os fűtéshez, 53ohm-os betét kell. (R=U^2/P)
- Ha négy azonos ellenállás van párhuzamosan kötve, akkor az eredő ellenállás a negyede lesz. Vagy is egy szálnak így az eredő négyszeresének, 212ohm-nak kell lenni.
- A mit találtam, a Kanthal fajlagos ellenállása, 1,3ohm/m/mm^2. (Ami ha felmelegszik, még növekedni is fog.)
- 0,4mm átmérőjű huzal keresztmetszete, kb. nyolcszor kisebb, mint az 1mm^2-es huzalé, tehát egy méter ellenállása is nyolcszor nagyobb lesz. Vagy is a 0,4mm-es huzalnak 10,4ohm/m az ellenállása.
- Vagy is ebből a huzalból 212ohm-hoz, 20,4m huzal kellene.
De miért nem méred meg egy szakadt rész ellenállását? Hátha okosabb leszel
üdv! proli007
(#) potyo válasza mihist4 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Én nem vagyok barkácsellenes, de ezesetben megéri vacakolni vele ahelyett, hogy vennél egy újat?
(#) mihist4 válasza potyo hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Igen, vennék, de már nem lehet ilyet kapni.
(#) madmike hozzászólása Okt 28, 2011 /
 
Sziasztok. A fűtöfilmes megoldásrol mi a véleményetek?? http://www.homecenter.hu/show.php?content_id=112
(#) Action2K válasza madmike hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Működése során lebegő porhatás léphet fel, ezért az érzékenyek, allergiások, asztmások számára nem ajánlott. De aki még nem allergiás annak sem, mert majd ezután az lesz.
(#) kameleon2 válasza Action2K hozzászólására (») Okt 29, 2011 / 1
 
Sziasztok!
Már bocsánat - de ez butaság. Mármint a lebegő poros megjegyzés. Biztosan nagyon tudományosan hat és egy kórházban, vagy tisztatérben fontos szempont lehet - ugyanúgy mint az antibakteriális kapcsolók - de egy családi házban, vagy lakásban nem szempont. A családban sok az allergiás - nekik éppen ez a jobb megoldás, mert az allergének a klasszikus hidegburkolatok miatt, vagy a papír-fa alapú padlóburkolóknál kevésbé tudnak megtapadni, mint a szőnyegben stb. Illetve a kétkedőknek javaslom - nézzenek időnként egy takaríthatatlan radiátor belsejébe! Nem személyre szóló a megjegyzésem, csak sok helyen olvastam én is - de a személyes tapasztalatom más. A legkomfortosabb fűtések egyike a filmes fűtés - mondom ezt annak ellenére, hogy nem vagyok dealer. Nálam is van egy kis részen és alig várom, hogy felkerüljenek a napelemek - mert azzal jelentősen csökkenne a fűtési költségem is. Az azonban mindenképpen a film mellett szól, hogy jobb a hőérzete az embernek tőle.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 29, 2011 / 1
 
Hello!
Alapvetően mindenkinek igaza van/lehet, de tény, hogy felszálló porörvényt hoz létre, ha nincs abszolút tisztaság. De az egésznek nincs köze a filmes fűtéshez, kizárólag csak a padlófűtésről van szó.
Ismereteim szerint (talán nem véletlen) hogy ezt eredetileg a Görögök találták fel, de Ők a fürdők fűtésénél alkalmazták.
Egyébként a prospektus igen kevés információt és annál több sejtelmes dolgot tartalmaz. Ezért az ember óvatosan közelíti meg a dolgot. Szó nincs konkrétumokról. Megtakarítás annyi lehet, ami a hőérzetbeli különbség okoz de ezzel vége is. Nem beszél a műszaki megoldásáról, szabhatóságáról, teljesítményekről, hálózat betáplálási igényekről...

A cégnél alkalmaztam PTC ellenállás alapú szekrény fűtőelemeket, és bizony "véges élettartamúak" voltak, áruk is jelentős. Itt egy beépítés utáni csere, már nem a vicc kategória. Én gyanítom ez is valami hasonló elven működik. De csak feltételezésem van, mert adatok nincsenek..
Szerintem ezért a szkeptikus hozzáállás. Túl sok a csoda, mai világunkban. Régen nem volt ennyi. Ezért bár lehet valami akár jó is, már óvatosan közelítjük meg. De somásan fogalmazni nem szabad, mint ahogy a katalógusnak meg eleve kötelessége lenne nem ezt tenni.
üdv! proli007
(#) Tanzman hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Központ fűtést szeretném kiegészíteni villany fűtéssel ami rásegít a jelenlegi gáz fűtésre. Fűtőszállal vagy egyéb megoldással.Kipróbált működő ötleteket várok ami "házilag"kivitelezhető és nem egy "Ökör ára"
(#) Tanzman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Köszi,de ez nem volt válasz kérdésemre.......
(#) Holubek válasza Tanzman hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia! Talán segíthetek, ilyesmikkel foglalkozom, csak ipari méretben (szállodák, irodaházak). Én személy szerint nem ajánlanám, mert pl ha egy csőfűtőbetéttel segítenél rá a kazánra az lakástól függően minimum 2kw/h, de minél nagyobb annál hamarabb felfűt. A kivitelezése szinte "filléres" , de az üzemeltetése gazdaságtalan. Amit igazán tudnék ajánlani az a napkollektor, ez qva drága, de "ingyen" fűti a rendszert napsütésben. Ha mindenképp elektromosan szeretnéd inkább ajánlanám az infra-paneleket, Google-ba keress rá. Bár ez sem olcsó.
A kérdésedre válaszolva: veszel egy mosógép/bojler fűtőbetétet (2kw kb 2000-5000Ft) beleépíted a fűtésed előremenő csövébe + egy csőtermosztát (1800Ft) és kész is.
(#) Tanzman válasza Holubek hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Igen valami ilyesmire gondolok.Fűtő száll ami beépíthető,és a keringetett vizet melegítené..
(#) medion2 hozzászólása Feb 17, 2012 /
 
Szeretnék segítséget kérni egy fűtésrásegítő építésében igazából az elektronikájának a megépítéséhez. Három darab 2000W-os fűtőszál ami 25-30 fokosra melegítené a vizet Nincs vezetékes gázom ezért a padlófűtés szinten tartásához kellene a rásegítő fűtés, hogy ne hűljön le a padló vize. Be szeretném kötetni a három fázist a hálózat ki van építve . A segítséget előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza medion2 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Nem kell sok elektronika. 3 villanybojler a három fázisra, beállítva a kívánt hőmérsékletre, a keringtető szivattyú meg úgyis nyomja.
(#) medion2 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Ez egy hasonló szerkezet lenne mint amit a neten árulak nagyon sok pénzért.Bővebben: Link
(#) pucuka válasza medion2 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
El lehetne készíteni átfolyós rendszerű melegítővel is.
(#) zoly15 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
A modern fűtési rendszer éppen arról szól, hogy ne legyen sok a víz a rendszerben. Ha 3 villanybojlert bekötne rengeteg vizet kéne melegíteni, ami csak felesleges energia lenne. Igaz lenne puffer bőven, de akkor is feleslegesnek tartom. Én már láttam ugyan ilyen megoldást. Kell hegeszteni 2-3mm-es acél lemezből egy "hőcserélőt" ami egy téglatest alakú doboz, ebbe a fűtőszálakat valamint 2 csonkot, vagy esetleg mehet még egy csonk légtelenítés céljából. Aztán kel legy cső termosztát az előremenőre ami kapcsolgatja a szivattyút, vagy egy termosztát ami a fűtőszálakat kapcsolgatja.. Ennyi az egész Ezt az egész tartályt szabással mindennel együtt max 8-10 óra alatt össze lehet hozni, vagy még annyi idő alatt se..
(#) zoly15 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
"El lehetne készíteni átfolyós rendszerű melegítővel is."
Ha gázüzeműre gondolsz, akkor az nem működne, mert a szivattyú nem tud akkora nyomás különbséget teremteni ami meg bírja mozdítani a membránt, és nyitja a gáz szelepet. Amúgy a mechanikai úton működő kazánok is olyanok mint az átfolyós vízmelegítők, csak nagyobb membrán felülettel, hogy a kisebb nyomás meg bírja mozdítani. (A processzoros és a kondenzációs kazánok előttire gondolok)....
(#) elektromos hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Ezt találtam a neten:Bővebben: Link
Épített már valaki ilyet? Ha igen, akkor érdekelne, hogy hogyan tudják elérni, hogy a fázis ne tudjon ki kerülni a radiátorokra? Az érthető, ha minden fém, (csövek, radiátorok) fémesen össze vannak kötve, és jol vannak földelve, akkor biztosan nem tud rázni. A képeken, viszont műanyag csővel van össze kötve a rendszer. A működése, ahogy ki tudtam venni a képekből, van két rúd, egyikre adnak fázist, a másikra megy a nulla, és a vízbe kevert szódabikarbónával van be állítva a víz vezetése. Jól értelmeztem a dolgokat?
Kellene egy ilyet csinálni próbára, mert a marketing szöveg az jó, de ki szeretném inkább próbálni, hogy tényleg ennyit lehet vele sporolni?
(#) elektromos válasza elektromos hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
És még egy kérdésem lenne. Milyen szigetelő anyagot használhatnék, hogy ne üssün átt a két elektróda, hogy bírja a vízet, és a villanyt is
(#) xenon válasza elektromos hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Ezzel spórolni nem fogsz, egyszerű parasztvakítás. Semmivel nem fog kevesebbet fogyasztani, mint a fűtőszálas fűtés, a marketing nem fog meleget csinálni.
A fűtés vizébe 230V-ot vezetni... ne próbáld ki inkább.
(#) elektromos válasza xenon hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Szia!
Akkor ezt Te meg építetted? Vagy csak mondasz valamit rá? Néztem youtube-s videokat. Sok beszerelésről van videó, halál esetekről nem volt beszámoló, vagy csak én nem találtam? Amugy igazad lehet, de inkább olyan segítsen aki már épített ilyet. A vaterán is van ilyen saját kreálmány, de 70000ft-ot kérnek érte.
(#) xenon válasza elektromos hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Nekem mindegy mit csinálsz, csak leírtam, mint tényt, hogy nem fogyaszt kevesebbet a fűtőszálasnál. Ehhez nem kell megépíteni semmit. A pontos kivitelezési módokat tényleg nem ismerem, de nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek ilyeneket barkácsolni.
(#) pucuka válasza elektromos hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Mikor még ifjú voltam, és bohó, bizony melegítettünk úgy vizet, hogy két zsilett penge a drót végén, ami a konnektorba volt dugva, a zsilettek meg egy bögre vízbe. Forrt is a víz rendesen (koleszos technika). Igaz volt néha megrázó élmény, de akkor eldobtuk.
Az viszont igaz, hogy bárhogy melegíted a vizet, a hő az bentmarad a rendszerben (már ha elég jól van szigetelve a környezettől), talán így gyorsabb. Ezzel energiát szerintem sem lehet spórolni, esetleg akkor, ha túl nagy a hőveszteség a gyorsabb felfűtés, és a hőtehetetlenség játéka miatt.
(#) proba válasza elektromos hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
"pótolhatatlan olyan helyeken,ahol nincs gázhálózat,ahol az elektromos áramerősség labilis!"
Azért ez talán egy kicsit ellentmondás nem ? Az elektromos teljesítmény igénye viszont nem kicsi.Kíváncsi vagyok egy labilis hálózat meddig bírná.
Semmi műszaki magyarázat ,semmi működési leírás...
Az egész humbukk. Az alkotó sem veszi magát komolyan(eléggé silány,gagyi weblap.) .Különösen tetszik a gázkazán előtti víz előmelegítés.A villamos áramú fűtés a legdrágább fajlagosan ezt beépíteni rásegítő fűtésnek egy jóval gazdaságosabb elé már némi mazochizmust vetít előre.(Még ha 100% hatásfokú ,a gázkazán meg 50% akkor is dupla költség..)
Következő: »»   3 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem