Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   20 / 276
(#) hagerferi hozzászólása Márc 20, 2012 /

Válasz a "játékra": Mondjuk úgy: "Eltalálom a vételt" !
Az oszcillátor /"sávtartomány" megegyezik az SW-el ! / s úgy lett meg-építve , hogy a forgó kondenzátorát és az SW. állomás keresőjét együtt kell forgatni. /JÁTSZANI ! / "Kétkezes játék" !

Sajnos, -rajzot NEM tudok mellékelni- mert NEM tudom feltenni a nettre ! De, fellelhető ilyen készülék a netten,csak az MW-re van meg építve. Az általam épített ugyan olyan, csak a rezgőkőr nem egyezik, valamint a Visszacsatoló tekercs és a F.kondenzátora !
(#) laszlo29 válasza hagerferi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Azért köszi, tudod a neten sok * van.....én kiváncsiságból építettem volna meg. Ha megosztottad volna velem, konkrét ellenállás, kondi, tekercs értékeket egy tuti működő kapcsiról, akkor nagyon nem fognék mellé.
(#) laszlo29 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Bocsi modi, nem tudtam, hogy ilyet se lehet írni!
(#) sz_ferko válasza hagerferi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Én így tudom venni a cw és ssb éllomásokat. A fájl mellékletben 80m-en hallhatók az amatőrök. Késő esti órákban 160m-en is sikerült amatőr állomásokat halani. A készülék visszacsatolt audion 1T4T csővel + erősítő. A felvétel egy kicsit túlvezérelt. Üdv. sz_f

cw_ssb_.mp3

(#) hagerferi hozzászólása Márc 20, 2012 /

A MORZE vétel nagyon JÓ. És a "fónia" ???
(#) sz_ferko válasza hagerferi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Van az is a mellékleten.
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Jól gondolod, ott egy kissé másabb a demodulálás módja.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Szia! Csak azért írtam, hogy valaki hátha "rámoccan". Van valahol egy könyvem, amiben van ilyen kapcsolás, ha jól emlékszem csak elvi rajz, tudnál nekem abban segíteni, hogy konkrét kapcsi rajz legyen belőle? (Csővel még csak hangfrekis erősítőt építettem, de mostmár nagyon érdekel a rádió is) Üdv:Laci!
(#) madzagos válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Makai Kis rádiókészülékek építés működése Én is onnan próbálkozom. Üdv Madzagos
(#) Vales válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Döbbenetesen jól szól, elismerésem!
Valószínűleg jó antennád is van hozzá, ha a 160m vétele sem okoz gondot (gondolom kertes házban élsz).
(#) szendi001 hozzászólása Márc 21, 2012 /

Itt lenne az én mechanikám képe. Csak össze kell huzalozni. EF184 az eleje és EF80 a hangvégfok. 10 fordulatú mechanika van rajta. RT 75 szám alapján épül.

VEVO.png

(#) laszlo29 válasza madzagos hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Szia! Köszi, tudnád szkennelni a nekem kellő oldalakat? Üdv:Laci!
(#) szikorapéter hozzászólása Márc 21, 2012 /

Helló.Én a legelejéről akarom kezdeni a rádióépítést.Már van egy 4m-es antenná,megvan a földelés is(konnektor földelése) és a két legfontosabb dolog: Germánium dióda (TUNSGRAM oa 1172) és a forgókondenzátor.Ehhez kéne nekem egy összeállítási terv(tekercs menetszám,bekötés...stb).Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) zolika60 válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Itt van több is. Bővebben: Link [OFF]A kis fényképező ikonra kattints a lap tetején.
(#) tomi52 válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Ha valóban a leg elejéről akarod kezdeni, a felsorolt alkatrészek is azt sugalják, hogy először detektoros vevőt akarsz építeni. Akkor ajánlom először a másik topicot:Crystal radio - detektoros rádió
(#) madzagos válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Üdvözöllek. Ha vissza lapozol a 19-ik oldalra a fórumba ott megtalálod hogy honnan tudod a könyvet letölteni. Én is úgy töltöttem le.
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

A tekercs adatok. L1 30 menet, L2:95 menet L3:30menet. A tekercs átmérője 30 mm, a teljes hossz 70mm. Én litze huzallal tekertem meg. A csövek:2X 1S4T A tekercsek közti távolság 4mm. Sok sikert a megépítéshez.
(#) sz_ferko válasza madzagos hozzászólására (») Márc 21, 2012 / 1

Valami nem stimmel a menetszámokkal. Ha leírásod, és mellékleted alapján kötötted be a tekercset ez lehet az oka, hogy nem úgy működik a készüléked ahogy szeretnéd. A nagyobb menetszámú, 95menetes tekercsnek kell (100pf-en keresztül) a rácsra csatlakozni. A 30 menetes L2-es tekercs pedig legyen az L3 hideg vége felöl. üdv. sz_f

tekercs.jpg

(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Halihó! Van egy szuper de elég régi urh-s világ vevőm, a kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet airbandra állítani?

Bővebben: Link

Itt vannak a képek róla.
A segítségeket előre is köszönöm!
(#) hatvanasjocó válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Az air band AM-et használ és az URH rádiód FM módban működik. Az esetleges átalakítással már nem fog rendesen az FM sávon üzemelni.
(#) Marczilla válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Hali! meg mutatom kívülről is, hogy miről van szó.
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Háthogy világvevő, az enyhe túlzás. Ez egy műsorvevő, ami több RH műsorszóró sávot is tud venni. Világvevőhöz hozzá tartozna, hogy modulációs módot a frekvencia állítástól függetlenül is váltani lehessen.
Az URH műsorvevő részét át lehet ugyan piszkálni a repülős sávra, de akkor egyrészt tönkre teszed az eredeti állapotát, és a repsávon se lesz igazán jó, és nemcsak az eltérő modulációs mód miatt, amit hatvanasjocó említett. Az eltérő sávszélességek miatt az érzékenységgel is bajod lesz, csak akkor hallasz valamit torzan, és gyengén, ha reptér közelében laksz, vagy éppen a feletted elhaladó repülőgép forgalmaz.
Az átalakítást a mod, és az oszc tekercs menetszámának csökkentésével tudod elérni. A mod 2,5 - 3, az oszc 1,5 - 2 menet, majd a forgón levő trimmerekkel lehet hangolni. Én a helyedben nem ezen a készüléken kísérleteznék.

URH.JPG

(#) sz_ferko válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Szia!
Az, hogy megmutattad ezt a szép videót nem változtat a kérdésedre kapott válsz lényegén. Semmi sem lehetetlen, de egy ilyen átalakításhoz, megfelelő szakmai tapasztalat, gyakorlat szükséges. üdv. sz_f
(#) Marczilla válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Hm köszönöm a válaszokat! Még meg várok egy választ valakitől, ha még is nagyon bonyolult, akkor így hagyom. Igazából magyar rádió beszélgetéseket szeretnék fogni vele .
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Akkor jobb, ha tőlem tudod, a repülésben hivatalos nyelv az angol. Pláne a mostani MALÉV nélküli helyzetben.
(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

A tekercset úgy kötöttem be ahogy leírtad. A tekercsadatokat emlékezetből írtam be. Köszönöm a helyreigazítást. Üdv Madzagos
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Szia! Nem akarok vitatkozni egy nálam tapasztaltabbal, de én javasoltam neki, nekem sikerült már, privátban akartam leírni neki "szájbarágósan",az átalakítás menetét de ezekszerint türelmetlen volt . Marci, nem akarom magam ismételni, de egy szóval nem mondtam, hogy magyar az adás (a belföldi nagy része egyébként magyar), olvasd el a airband konverter építése CB rádióhoz tv tunerból című témát, ott már leírtam egy okoskodónak!
(#) laszlo29 válasza madzagos hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Sziasztok! Köszi mindkettőtöknek!
(#) Marczilla válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Én is köszönöm! ezt a rádiót ha nem is, majd egy másikkal próbálom ki, ezt azért sajnálnám
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Mikor hangolgattam a rádiómat, bele akadtam egy ilyen "zaj" ba. ez micsoda? adattovábbítás? ÉS ha igen, lehet ezt valahogy fájl-á varázsolni ezt az adathalmazt?
Következő: »»   20 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem