Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   24 / 276
(#) Vales válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Kedves Kera_Will!
Köszönöm a segítséget, mindenképpen forgóval szeretném megoldani, hogy hangolható legyen legalább a Kossuth és egy 1MHz alatti MR6 állomás.
(#) sz_ferko válasza Vales hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Kedves Vales!
Hozzászólásom esetleg másoknak is segíthet (akár detektoros rádióhoz is) rezgőkörök kalkulálásában a mellékelt nomogram segítségével. Egyszerűbb rádiókban a melékletben látható tekercseket találhatjuk. Piros az oszcillátor tekercs közép hullámra, nem tartalmaz beépített kondenzátort. Induktivitása 225 - 520uH között változtatható a vasmaggal. A Kf tekercsekbe (sárga, fehér, fekete jelölésűek) 180pf-os kondenzátor van beépítve. Ezt a kondenzátort kiemelve, a tekercs induktivitása 400 - 850uH között változtatható a vasmaggal. A vasmagot jobban kitekerve, mint ahogy az árnyékoló serleg engedi a tekercs joságának jelentős romlásával kell számolni, tehát nem érdemes. Egy példa: a fehér tekercsben a 180pf-es kondenzátort meghagyva vasmaggal hangolva a rezgőkör rezonanciája 420 - 600Khz között változtatható. Ha a 180pf-et 47pf-re cserélem akkor pedig 825Khz-1200Khz-ig. Melléklet: kinyomtatva vagy rajzoló programba megnyitva segíthet további további variációk kalkulálásában. Általam berajzolt példa: piros tekerccsel párhuzamosan kötök 220pf-es kondenzátort és egy diódás vevőben kossuthra hangolom. A tekercs induktivitása ekkor 420uH. Ha egy 1250Khz körüli helyi állomást szeretnék hallgatni, akkor a kondenzátort 40pf-re kell változtatnom. Részletek,megoldások remélhetőleg a mellékletből kiolvashatók.
Jó rádiózást! sz_f

nomogram.jpg

(#) Kera_Will válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Akkor nem is saccoltam mellé a KF tekercsek vasainak hangolásával elérhető frekiknek a tartományát .
Idézet:
„Egy példa: a fehér tekercsben a 180pf-es kondenzátort meghagyva vasmaggal hangolva a rezgőkör rezonanciája 420 - 600Khz között változtatható.”
(#) Vales válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Kedves Sz_Ferko!

Nagyon Köszönöm a részletes segítséget! Ezek a "nomogramok" hirtelen be is ugrottak, még a szakmunkástanuló évekből (elektroműszerésznek tanultam anno). Így már mindjárt könnyebb lesz számolni velük, és remélem hamarosan konkrét rádiókat is tudok építeni. Örök Hálám!
(#) sz_ferko válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Szia! Igen, a saccolásnál azért több volt a hozzászólásodban. Nekem volt még néhány apró adatom amivel ki tudtam egészíteni. Kösz, üdv. sz_f
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Üdvözlet minden fórumozónak!
Azt szeretném kérdezni hogy van bontott videóból tápegységem,és a 220voltos résznél van beépítve zavarszűrő kondezátor,illetve tekercs azt beépíthetem-e a csöves rádiómba. Az anódpótló tápegység hálózati részéhez? Készítettem a rádiómhoz egy új sasszét mert a régi nem fért be a dobozba! Remélem ez már kulturáltabban néz ki.
(#) gkari válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Valószínűleg beépíthető, de azért ellenőrizd, hogy át tud-e annyi áramot engedni, ami szükséges!
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

És hun a harmadik csű? Persze beépítheted, de nem sok szükség rá, Az a 10 - 20 mA meg se kottyan a zavarszűrőnek. A trafó üresjárási árama nagyobb, mint az egész áramkörödé. Azért telepes.
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Szia mindenkinek! A 3.ik csövet először megépítem deszkamodellen ha érezhető a változás akkor be lesz építve a sasszéba!Nem azért szenvedtél a rajzzal hogy még ki se próbáljam. Remélem te is így gondolod? Üdv Madzagos
(#) sz_ferko válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Egy kedves ismerősöm gondosan, mézsejt tekercseléssel elkészítette az L1, L2, L3-as tekercseket. Mind a hármat 100uH értékkel, úgy ahogy a rajzon meg van adva. Ne mosolyogjátok meg, ö nem elekronikai szakember, de kitűnő mechanikus és rajzról megadott alkatrészekkel már készített működő 2 csöves rádiót.
sz_f
(#) gkari válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

De jó lenne ezt képeken is látni, sőt a tekercsek konkrét méreteit is!
(#) sz_ferko válasza gkari hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Nem 'kamuzok'. Amiről tudok, jelenleg három, 3 csöves rádió készül. Ha kész lesznek, lesz fotó és tekercs adat is. üdv. sz_f
(#) pucuka válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Nekem volt egy édesapámtól örökölt kereszttekercselő gépem, de eltűnt a sok költözés folyamán.
(#) sz_ferko válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Kár, hogy nincs már meg Ha valakit érdekel az ilyesmi, nézzen meg egy lehetséges megoldást ebben a topikban: Bővebben: Link
(#) gkari válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Semmi "kamu"-t nem feltételeztem!
(#) sz_ferko válasza gkari hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Ok, annyira én sem vettem komolyan. Visszatérünk a témára gyakorlatilag is. Üdv. sz_f
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Azzal a problémával fordulok felétek hogy a rádiómhoz kész az anódpótló de a kijövő egyenfeszültség terheletlenül mérve a 90V-hoz képest nagy.Ha ráteszem a kondenzátort akkor kb 200V. Ha nincs rajta a kondenzátor akkor kb 55V. terhelve kellene mérnem?
Bocsi a skiccért de a lényeg így is látható. A telepes csöveimet féltem a magas anódfeszültségtől,nem szeretném ha elszállnának.
Üdv Madzagos

táp rajz.jpg

(#) hatvanasjocó válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Kisebb szekunder feszültségű trafó kell mert 100V váltófeszültségből (100*1.41) 141 V egyenfeszültségre töltődik az elkó. Ez teljesen normális.Ha kétszáz V körül mérsz akkor valami hiba van a mérésnél.
(#) madzagos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Köszönöm a gyors válaszokat!
Üdv Madzagos
(#) sz_ferko válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Az általad használt csövek anódfeszültsége csőtáblázat szerint max 85V. Ekkora ill. ennél nagyobb feszültséget ne használj. A tápegységed által szolgáltatott feszültséget lehet csökkenteni klf. módszerekkel. pld. a trafó szekunder tekercs menetszámának csökkentésével, zener, vagy áteresztő tranzisztor beépítésével, stb. A megfelelő szűrésről is gondoskodni kell. Az általam megépített tápegységek adhatnak tippet neked. lsd. mellékletben. üdv. sz_f

te_f.jpg

(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Szia köszönöm a segitséget. Megoldottam a problémát, a trafo szekunderéröl letekertem a felesleget. most 60V. a szekunder váltófesz.
Űdv Madzagos
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Segítő szándékú hozzászólásom:A tápegységek kép alsó kapcsolásán nagyon bátor dolognak érzem az LM317 bemenetére adott pufferelt, még szűretlen anódfeszültséget. Nem javaslom utánépítésre, ez így kockázatos. A felső kapcsolás korrekt ha a hiányzó alkatrészértékek is pótlódnak.( BD 139 bázisosztó alsó tag, puffer és szűrőkondenzátorok) Öreg rókák hasukra ütve is tudják ezek szokásos értékét de a kezdőknek ez komoly fejtörést okozhat.
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 17, 2012 / 1

Kedves hatvanasjocó!
Köszönöm a hozzászólásod, amely helytálló. Most tulajdonképen az történt aminek törénnie kellene mindig, ha valami hibás kapcsolás, hozzászólás jelenik meg. Javítsuk ki! Sajnos ez nem mindig van így. A felső kapcsolásnál a hiányosságok a beültetési rajzon már rendbe vannak és egy éve működik belőle 2db. Az alsó rajz kimenetén 75V anódfesz szerepel de a rajzot 24V-os trafóhoz készítettem és úgy nem találtam kritikusnak, de legyen ez inkább csak tipp. A tanúlság mindebből az, hogy legyünk mindig körültekintőek mielőtt hozzáfogunk valamit elkészíteni egy leírás alapján, vagy éppen hozzászólunk egy kérdéshez.
Üdv. sz_f
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Szia mindenkinek! Csak nem boldogulok a táppal.Ma szétszedtem a trafót és a szekunderböl újra letekertem. Így a kijövő fesz. 52volt ha bekötöm az egyenirányítót akkor kb70volt lesz.Ha bekötöm a kondenzátort akkorkb100volt lesz a kimeneten. Az egyenirányító az új,tipusaC RL W06M a kondi az bontott 47mF 100v-os Mi lehet a gond?
Üdv Madzagos
(#) hatvanasjocó válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Amikor 100V-ot mérsz akkor a műszered át van kapcsolva egyenfeszültségre?
(#) madzagos válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Igen átkapcsolom egyenfeszültségre. Terheletlenül mértem a kb.100voltot. Lehet hogy az a baj? Ez a müszerem van eddig jól működött.
Üdv Madzagos
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Valahol, valamit biztos rosszul mérsz. Ha a trafóból 52 V~ jön ki, akkor az egyenirányított, pufferelt feszültség üresjáratban nem lehet több 73 - 75 V nál. Ebbe még az esetleges mérési hiba is belefér.
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

Szia! Holnap elmegyek a boltba és veszek egy új mérőműszert. Ezt pedig leteszteltem egyen és váltófeszültséggel is és jól mér.
(#) zsolti_90 hozzászólása Ápr 18, 2012 /

Sziasztok!
egy meglevo Sharp radiot szeretnek kicsit felturbozni1
A lenyeg az, hogy kiszedtem belole a kazettaolvasokat es az egyik hangszorot mivel mar nem mukodott, es most szeretnem felujitani egy FM modulatorral es egy 6mAh akumlatorral.
a kerdesem a kovetkezo lenne:
tolthetem-e az akumlatort a mar benne levo transzformatorral es ha igen nem kell-e valamilyen rele h ne toltodjon tul?
Következő: »»   24 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem