Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 182
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /

A 20 egységeset elírtam (az aksisat), pontosan ott 69 db ledről van szó tehát az 23 egység. Na ehhez jó lesz a 4 db 1N4007? Aztán ezzel ezt lezárom,és majd otthon megmérem a másikat és írom hogy mennyit mértem.
(#) vladcepes hozzászólása Ápr 18, 2012 /

Sziasztok! Megmértem 0.28 at mértem.Csak egy sima AC-DC 12V 300mA-es adaptert kötöttem rá és csak egyik végénél. Gondolom hosszútávon megenné az adaptert.
(#) Szebence hozzászólása Ápr 19, 2012 /

Sziasztok!

A következő paraméterű ledhez milyen áramgenerátort javasoltok?
Led paraméterei:

850nm - infra
DC Forward Voltage (VF): 1.5-1.7V
DC Forward Current (IF): 1A
Maximum Pulse Current: 1500mA

Az lenne a legfontosabb, hogy az áramgenerátor minél alacsonyabb feszültségről üzemeljen, pl 2db AAA méretű akku-ról.
(#) nedudgi válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Világítani akarsz vele, vagytávvezérelni akarsz valamit?
(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Így már világos.
-Lehet, hogy a legcélszerűbb az lenne, hogy csak a meglevő ledsor elé tennéd a diódát, és a megvásárolt 82 ohm -os ellenállásokat lecserélnéd nagyobbra, a később elkészülőbe már azt forrasztanád be.
-Ha nem ezt választod, akkor nagyobb áramú diódákat tegyél be az 1N 4007 helyett.
-Áram szempontjából a korábban linkelt tápod (12V 7A) jó választás, nem a specifikáció határain fog menni, lesz tartalékod is, tovább bírja.
(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Cseréld le nagyobbra. Én a tápokat 70%-nál jobban sose terhelem le.
(#) Szebence válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Szia! Világítani szeretnék vele.
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Okés. Teljesen egyértelmű,a 12V 7A adapterrel fogom használni,ezt most csak azért kötöttem rá hogy valamivel kipróbáljam.(ez volt otthon). Akkor úgy csinálom hogy az újba 120 ohmosat teszek(veszek) mint a képen(jól számoltam)? És akkor a meglévő 5M csíkra most konkrétan(mert akkor úgy csinálom) milyen diódát és hány darabot rakjak? És gondolom elég egy irányból nem kell mindkét irányból.

UI: Az aksis változatra akkor jó az a 4 db 1N4007? Nem kaptam megerősítést. csak mert azt ma este meg is csinálnám mert nemsokára kelleni fog.
(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 19, 2012 / 1

5 méteren van 5*30=150 leded. Hármasával vannak kapcsolva, 20mA áramot fog felvenni egy hármas csoport. Tehát 150/3*0,02=1A lesz az 5 méter áramfelvétele. Vagy nagyobb diódát tegyél be vag kettőt köss párhuzamosan.
Amikor elkészül azért áramot és feszültséget mindig célszerű megmérni, a gyakorlat nem mindig azt hozza, mint az elmélet.
Ha jól értettem a 20 egységeset (20*3 led) szeretnéd aksiról üzemeltetni. Ennek a várható áramfelvétele 20*0,02A=0,4A. Ha így van akkor elég a 4 sorbakötött 1N4007.
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Okés,igenis megértettem.
(#) csapeter válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 19, 2012 / 1

Én azért a helyedben, (ha már úgy is venni kell) 150 ohmosat tennék, mint említettem a gyáriban is az van, valószínűleg a LED-ek élettartama is nagyobb lesz, ha nem 20 hanem csak 18 mA-rel üzemelnek. A fényerőn gyakorlatilag észre sem lehet venni a csökkenést.
(#) vladcepes válasza csapeter hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /

Okés akkor 150ohm osat veszek. Köszöntem az infókat.
(#) lac08 válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Sajnos egy komolyabb fényerejű világító bigyóhoz nagyon sok LED kellene.
Nekem a mennyezet-világításomban eredeti (tehát gyári készítésű) SMD-s LED-es spotlámpáim vannak, mindegyikben 20 vagy 21 db. LED-del és mégis mit mondhatnék rá? Egyetlen szem lámpa nagy fényerőt nem ad. Állítólag 3 W-os darabja, ami kb. 25 W-os hagyományos izzónak felelne meg. De ...
Amikor a fürdőszobában a tükör mellé tettem kétoldalt a spot-okba, a család fényerő tekintetében nem igazán volt tőle elragadtatva.
Aztán ott lennének a kapható nagy teljesítmény LED-ek - mind "drágaszágosz" ...
szó ami szó, két baj van ezekkel.
Egyrészről irtóra drágák,
másrészről eléggé pontszerű fényforrások, tehát vakítanak. Belenézni nem túlzottan tanácsos.

Sajnos nem ismerem különösebben a jelenleg kapható midenféle LED-lámpa csodákat, de házilag csinálni valami nagyon brutálisat - nemigen éri meg.
A készen kaphatóak meg árukban
simán verik a lottó ötöst.
Az általam "gyártott" lámpácskában 12 db. LED van - de tényleg tutira csak irányfény jellegű, vagyis mondhatnám még azt reá - túlontúl hangulatos.
Bár az elkészülte óta világít folyamatosan, nem vagyok nagyon el vele. Sötétben jó arra, hogy ne menjek a falnak.
A fotó alapján döntsd el, mennyire jó egy ilyen? Nekem elmegy.

P4168073.JPG

(#) spgabor válasza lac08 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Szia!

Először is köszönöm a gyakorlati tanácsot.
Nekem a kertbe relatíve kicsi helyiségbe kellene, valamint nem szükséges a túl nagy fényerő, ezért a 25W-os hagyományos izzó teljesítménye teljesen kielégítő lenne.
A pontszerű fényforrást úgy szeretném kiküszöbölni, hogy a mennyezetre helyezett (kb. 2.2m belmagasság) ledeket szétszórva helyezném el, körülbelül 20-30 darabot első körben. Aztán ha nem lesz jó, akkor újragondolom a tervet.
Áron úgy szeretnék spórolni, hogy rendelek ebay-ról ledet, ami árban kedvezőbb az itthoni, főleg bolti árakhoz képest. Bár lehet, hogy némi kompromisszummal is jár ez, ami az esetleges teljesítményadatokban mutatkozik meg. (kevesebbet tud, mint amit ráírnak). Aksit azt tudok szerezni használtan, ami már kocsiba nem való, de ide talán még 1-2 évig használható. A többi alkatrészt meg azért megveszem itthon. Bár így is belekerül majd pár ezer forintba.

Üdv:
Gábor
(#) nedudgi válasza lac08 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Kolléga az eBay-ről venné a LED-eket. Ahonnan veszi, más gazdasági háttér miatt valamivel jobb az ár/érték arány.
Egy komolyabb 5mm vagy SMD LED ugyanúgy elvakíthat, ha közvetlenül belenézel. Akkumulátoros táplálásra a sok kis LED a rossz hatásfok miatt nem kifizetődő.
(#) Imi65 válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Nem ismerem a körülményeket, így nem értem, miért ragaszkodsz a LED-es megoldáshoz, akkuval. Én annak idején 3 soros zöld LED-del világítottam (10mA-re beállítva az áramot) a nap 24 órájában 7Ah-s akkuból (persze, fényerőről nem beszélhetünk, egy óra számlapját világítottam meg 2 méterről, éjszaka a fekete mutatók láthatóak voltak a fehér hátlapon, de a szoba számára ez semmit nem jelentett, még tájékozódás szintjén sem). Számolva kb. 4 naponta 1Ah-t fogyasztott, így kb a valóságban 3 hetenként kellet akksit tölteni. Pedig szobahőmérsékleten volt. Ha egy lepukkant akksit kiviszel a fagyba, pont akkor nem fog normálisan működni, mikor arra szükség lenne (nyáron igen hosszú a nappal). Nem lenne egyszerűbb mégis kivinni a villanyt?
Az egyik 14m^2 területű szobába a akartam LED-es fényforrást építeni, álmennyezetbe. A megfelelő megvilágítást több, mint 1800 db fehér LED biztosította volna - hálózati tápellátással. Az ára miatt álltam el egyenlőre a megoldástól. A másik "riasztó tényező" az, hogy a LED-ek kezdeti fényereje viszonylag rövid idő alatt "megkopik.
A készen kapható LED-lámpák valóban nagyon drágák, és nem is elég megbízhatóak (az első kompaktok sem voltak azok, volt, hogy 3 hetente hordtam a villamossági boltba vissza, míg megunták, és visszaadták az árát), az 1 év garancia - most még - elegendő (gyakran eddig sem tartanak ki), de - ha az ígért élettartamot vesszük figyelembe - akkor vajmi kevés, 5 évet is adhatnának!). Mondjuk, Osram-os tapasztalatom nincs, lehet azok jobbak, az ára viszont tényleg horror. A mellékletben láthatót most cserélem a forgalmazónál.

01CEL402.jpg

(#) didyman válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Mikor vettél első kompaktot? Én amiket 96 körül veszegettem, azok egy kivételével a mai napig mennek. Tungsram, 7-20W vegyesen. A LED-eknél annyira nem lehet technológiára írni a dolgot, a LED is kiforrott és a kompaktokhoz hasonló elvű előtétek is. Csak az ilyen Landlite és társai minőséget tudatos vásárlói szokással el kéne kerülni messzire.

Most nézem, te is pont landlite-ot linkeltél. Nem direkt volt a név, tényleg.
(#) bbalazs_ válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Nem erdekuk. Majd a vevo megfizeti.

Meg ha lattad mar ennek a szemetnek a belsejet, akkor nyilvanvalo az aramgenerator teljes hianya.
Anelkul meg a ledek vagy nem vilagitanak rendesen (ha tulmeretezik), ezt a gyar nem szereti, mert akkor nincs eleg feny, nem lehet rairni, hogy megfelel x wattos hagyomanyos kortenek....
Vagy alulmeretezik es akkor jo nagy fennyel vilagit egy darabig, aztan egyszercsak huss, kezdenek halni a ledek... mint amikor a rossz gebet ostorral verik, az is szalad egy ideig sebesen kinjaban....

A ledek minosege megint mas kerdes, de arrol nem tudok nyilatkozni, mert nem ismerem.

Didyman: pontosan, most neztem en is, egy 12 eves Tungsram 23W-os eg a csillarban a mai napig.
(#) spgabor válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Azért ragaszkodom a led-hez és az aksihoz, mert a kertben nincs áram és nem is lesz, mert annak a kiépítése csak a világítás miatt felesleges feleslegesen nagy anyagi befektetést jelentene. Valamint az aksi bár nem új, hanem használt lesz, a terv, amit már korábban vagy itt, vagy a napelemes fórumban írtam, hogy nem csak terheléses ág, napközben visszatöltés is lesz a rendszerben.
A téli kevés napsütés valamint hidegben gyenge aksi pedig nem érdekel, mivel akkor úgyis csak addig megyek ki, amíg körbenézek, hogy nem voltak-e látogatók, valamint ha van valami konkrét elvégzendő munka. Tehát inkább nyáron akarom használni, de akkor úgyis hosszabbak a napok, lesz idő visszatölteni.
Fényerő szempontjából meg ismételten csak a fentebb írottakat tudom ismételni, hogy jelenleg 2 később lehet, hogy 3 kb 6 négyzetméteres helyiséget kell megvilágítani de csak olyan szinten, hogy amikor fullra besötétedik, legyen egy minimális fény, hogy lehessen közlekedni.
(#) Imi65 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

[OFF]A Tungik nekem is mennek. A villamosságis ajánlgatott egy 24W-os ismeretlen (gondolom Kínai) valamit, potom 2400Ft-ért, no azok csak egy-két hónapig működtek, maximum. Már nem emlékszem a nevére.
A Landlite végülis a "csapból is folyik", és árban nem rossz, pl. az Osramhoz képest (1:3,5). Addig nem nézegetem a belsejét, míg szó nélkül kicserélik. Vajon a Ledles Livarno jobb lehet?
(#) Imi65 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Idézet:
„nem lehet rairni, hogy megfelel x wattos hagyomanyos kortenek....”

De, rá lehet írni, legfeljebb nem igaz. 300lm a mellékelt LED-lámpa "tudománya", ez - szerintük - 40W-nak felel meg. Sajnos ez nem igaz, mert a 40W-os izzó több, mint 400lm fényt ad. A valós teljesítmény inkább olyan 30W lehet. De a kompaktoknál is szeretnek "nagyzolni", ugyanez cég 36W-os kompaktja 1800lm-nel 200W-nak felel(ne) meg, ez inkább a 150W-os izzóhoz tartozó érték. De a papír mindent elbír.........
(#) Imi65 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

[OFF]Egyébként ezek a LED-es csodákkal éppen a kompaktok gyengeségeit próbáltam kiküszöbölni. Nevezetesen a téli szabadtéri üzemről van szó, udvari falikarokban a kompaktok igen rosszul szerepeltek, a Philips PLT-T PRO - nem is éppen olcsó - energiatakarékosból 4 db-ot üzemeltettem. Egy telet bírtak ki, (2-3000 órát, este bekapcsolva, reggel ki), és 2 tönkrement, míg a másik 2 elfeketedett csövekkel kb. 2/3 fényerővel még üzemel (máshol). A LED-ek eddig jól működtek (kb. 8 hónapot), és egy ment tönkre (fele villog, kialszik). A legnagyobb hidegben is teljes fénnyel indulnak, azonnal. A kompakt 5 perc múlva is csak gyenge fénnyel volt hajlandó világítani.
Tudom, hogy nem kintre való, de a kezdeti időkben alkalmazott 4x100W izzót nem lehet megfizetni (már a fogyasztását), így most a LED-es megoldással 18W-ra mérséklődött a fogyasztása a 4 lámpatestnek, igaz a fényerő is 1/3-ára. Tud valaki jobb megoldást?
(#) Tomi111 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Üdv!

A lidles livarno nekem bevált. Még egyszer akciós volt, ha jól emlékszem 299 vagy 399 volt darabja. Azóta is jó. Nem egyből világít, mint a legtöbb gagyi, hanem mint a régi tungsramok, először felizzanak az anódok. Bár én egy fajtát vettem, nem biztos, hogy mind ilyen.

Üdv! Tomi
(#) Imi65 válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Én igazából a LED-es Livarno lámpákra gondoltam.........
(#) Tomi111 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Bocsi, én nem ledesre gondoltam.
Azokkal nincsen tapasztalatom, de én is a lument szoktam nézni a dobozon. Még várok velük, azt hiszem. Az árukhoz képest elég csekély a fényerő.
(#) lac08 válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

LED-eket az Ebay-ról venni? Hmm.
Sokkal olcsóbb valami kínai gyártmányú fehér LED-es gagyilámpákat megvenni, abban általában van egy csomó LED és úgy egyáltalán nem kerül sokba.
Én pl. tavaly vettem a Kispesti áruház második emeletén valami kulcstartó kockát, az asszonynak meg egy hasonló de gömb alakú sárga színű smyle-t, melyek az egyik oldalukon LED-ekkel voltak "kicsipkézve", ezért valami lámpa-funkciójuk is volt. Mindebből - ha egységárra bontjuk le a kérdést, szinte bagóért vannak meg a LED-ek.
Az egész lámpa-kulcsdísz 300 Ft volt és 6 db. erősfényű fehér LED van benne. Ha lecsiszolod a diódák félkerek fejét, ami által símává lesz és homályossá + az egészet egy opálüveg mögé rakod, ami teljesen szétszórja a fényt, egészen jó kis világítás összejön. Ha nem jössz ki egy 6-800 forintból, megeszem a sapkám!
Méghogy párezer forint ... mi vagy te - gazdag ember?
(#) lac08 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Ezeknek az emlegetett Landlite lámpáknak csak egy nagy bajuk van - az, hogy kínaiak csinálják. De ez egyáltalán nem olyan nagy baj!
Én már kettőt összeszedtem kidobott állapotában.
Az egyiket a Sparban, a másikat egy OBI-ban kukáztam ki. Hazavittem, szétkaptam ........
az OBI-snak az volt a baja, hogy a többszintes panelkivitelezés miatt az egyik átvezető vezetéknél érintkezési hiba lépett fel.
"Megküldtem" a forrasztópákával, azóta is ég.
A másiknál meg az egyik szinten egy dióda behalt. Egy lecsiszolt fejű LED-del kipótoltam, azóta ég!

Még az a nagy szerencse, hogy a laikusok rögtön szemétre dobják az ilyen "rossz" és elromlott elektromos dolgokat ...

Szedtem én már szét kikukázott kompackt-ból Philips-et is meg Osram-ot is, ám ebben a Tungsram se kutya, belül meg mindben ott vírit a kézijelzés - Made in China. (PCR)
Ezek csak árukban Philips, Osram és a többiek. Egyébként gagyi mind!
Az Osram kompacktoknál van egy olyan széria (azt hiszem - a 18 W-os), ahol egy az egyben rendre az elektronika dobja be a kulcsot, mintha az egész áramkör jó alaposan de szándékosan alá lenne méretezve, avagy tényleg nagyon gagyi anyagokból van összerakva. (Kínában) A rossz elektronikájú Osram cső meg még évekig elvilágít egy más, pl. kiégett csövű Tungsram lámpa SMD FET-es elektronikájával. Mert ilyen az élet ...
meglepő.
(#) lac08 válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Nekem az étkezőhelység spotjaiban Lidl-is Livornó LED-eseim vannak. Összesen 10 db.
Vakító fény a helység fehér falaival. Király!
Igaz, hogy nem volt olcsóba megvenni, de ha csak egyedül arra gondolok, hogy vagy 10-15 évig elmegy, és hogy összfogyasztása csak 25 W, míg hagyományosból 250 lenne, (ha nem 400) akkor máris bejött az ára bő 2 év alatt!
(#) didyman válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Katódok.
(#) didyman válasza lac08 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Azoknak már semmi közük a régiekhez. A Tungsramnak volt a GE által gyártott, kezdetben 125 fokos, ipari elkós előtétje, az Osramnak a Siemens kondis, üvegbiztosítós, műanyag keretes jósága, a Fülöpnek meg a saját ballaszt IC-je köré épülő megoldása. Mind-mind kiváló, remek mérnöki produktum volt, remek csőkezeléssel! Most már a csövek közül is csak néhány drágább modellben van a saját gyári fajta (csövek hajtása jellegzetes, felismerhető mindháromnál), a spirálok már egyike sem készül talán házon belül, elektronika meg ott is a kommersz, ritkán SMD-s alap oszcillátor az Aishi/Gecco házatájáról .
Következő: »»   44 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem