Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   34 / 252
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Tökéletes Gábor!
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Akkor megnyerte tetszésedet a mini gyakorló vevő hangja. Ma meg HA8DQ QRPP kísérletét hallgattam és rögzítettem. Csak majd árnyékolni kell a kis trafós illesztőt mert búg. Holnap dobozba is szerelem a Potméterrel együtt. Ez akár SSTV vételére is jó lehet ha valaki ilyesmire adja fejét.
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Ez a 100mW CW módban több mint elég, nagyon tetszik! De előbb a vizsgám és az engedélyem legyen meg. SSTV-t milyen frekvencián lehetne elcsípni? Van nálam mölcsönbe egy R326 típusú orosz katonai vevő ami 1,92...20MHz-es tartományban tud venni SSB és CW-t is, meg SSTV szoftvert is telepítettem, de nem sikerült még képet vennem...
(#) Ferkógyerek válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

14,23MHz-en szinte egész nap megy az SSTV.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Szia Gabo!
Igen több sávon van SSTV szegmens (sajnos sokan nem tartják be és ott SSB-znek a kellős közepében) Te a kis R-326-tal tudod venni a 3730KHz-3740KHz; 7035KHz-7045KHz; 14225KHz-14235KHz; sajnos a 21340KHz-t már nem tudod venni vele.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

A napokban összébb szereltem a hangfrekvenciás illesztő trafós egységet a könnyebb kezelhetőség és persze a brummosság elkerülése végett. Az előlapra beiktattam egy kis kapcsolót mely segítségével a felvétel visszahallgatása közben a vevőről jövő hangot lekapcsolom , hogy ne hallatsszon egyszerre a felvétellel.
Elég praktikus kis eszköznek bizonyult mert többféle kimenetet lehet illeszteni a PC Mikrofon bemenetéhez, valamint a Digitális üzemmódok vétele is megvalósítható mint az SSTV; PSK; RTTY stb. így hangfrekvenciásan.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Jún 7, 2012 /

Szia Gábor!
Érdekes megoldás de jó.Milyen trafót használsz?
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Jún 8, 2012 /

Szia Csaba!
Régi TV sassziról szereltem le pár éve. Talán Kékes volt. Tegnap este is olyan jól jöttek az állomások, és olyan szelektívnek hallatszik a kis vevő mint ha távíró szűrő lenne benne.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Jún 8, 2012 /

Szia Gábor!
Okés értem.Gratulálok a kis készülékhez!Én is csnáltam már illesztőt,de én telefon technikában használatosakat építettem meg.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Szia Csaba, üdv. a többieknek is! Ma is alkottam kíváncsiságból, mégpedig egy 14MHz-s szinkrodin vevőt. Még csak a naplómon kiterítve üzemel de szerintem így is tűrhetően szólnak az állomások. Most is egy VA3-as állomás hallatszik szépen a hallgatóban volt 7X; CR8; K ;W stb. A BURABU- börzén vettem 500.-Ft-ért SBL-1 DBM-et meg Amidon ferrit gyűrűket és abből állítottam össze egy VFO-t 14MHz-re amire csak simán rákötöttem a DBM-et. Kicsit brummos, kicsit bekeverednek BC állomások de szól.
(#) kovacspista hozzászólása Jún 12, 2012 /

Sziasztok! YAESU FTH2010 - hez kellene használati utasítás. Köszönöm.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Csak Röviden Gratula 73DX!
(#) erobi82 válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Hát biztos van valami muzeális leírás róla valakinek. De az egy viszonylag egyszerű készülék. Hol akadtál el??
(#) kovacspista válasza erobi82 hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Ott akadtam el, hogy valaki lezárta a billentyűzetét, és a programozás, /DTMF,stb/ sem ismert számomra. Van YAESU 246 - os de nem ugyan az a kezelése.
(#) erobi82 válasza kovacspista hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Egy CE2 nevű progi kell hozzá ahogy köbzoli is írja. Meg egy MAX232-es IC-s progizó. HG1DLV Luki fórumtárs oldalán megtalálod ezt a kapcsolástBővebben: Link
Elvileg a PTT-t fedő gumiborítás alatt van egy kis kapcsoló, azt át kell kapcsolnod ha programozni szeretnéd. Viszont a CE2 DOS-os gépen szeret futni általában. Bár volt már hogy sikerült Windows alatt is.
(#) kovacspista hozzászólása Jún 13, 2012 /

Mindenkinek köszönöm. Sajnos FTH -t nem találtam. Gondolom a H a hand, a kézi jelölés volna.Nem tudom kinyitni a billentyűzetet, úgyhogy vissza adom, "megőrzésre".
(#) menyus hozzászólása Jún 15, 2012 /

Sziasztok!

Kellene nekem egy 1,2 GHz es nagy nyereségű antenna, persze sehol nem kapni ilyet kis hazánkban...Ezért nekifutnék egy Double Bi-Quad antennának, a méretezéséhez viszont kérnék egy kis segítséget. Kiindulási pontnak egy 2,4 GHz re méretezett Bi-Quad antennát ( Link1 / Link2 )találtam, ezt kéne felnagyítani az 1,2 GHz frekinek megfelelően.

Ahol elakadtam..:

A reflektor mérete a 2,4 es antenna méreteit figyelembe véve kb 24,6 X 24,6 cm esnek kellene lennie, ekkora nyákom nincsen. kettőből viszont össze tudnám forrasztani, ez gondot jelent e? Már egy hosszú vísszintes forrasztás a reflektorban..

A másik kérdés, hogy a quad és a reflektor közötti távolságot is meg kell növelnem a kétszeresére? Ez 16 - 17 mm a 2,4 es antennánál, tehát nekem 3 cm körülinek kéne lennie..? Hogyan csináljam hogy jó is legyen..?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) szendi001 válasza menyus hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Első körben, alumínium lapban is gondolkodhatsz. Egy BNC dugót átfűzöl a közepén és máris jó vagy forraszthatóság szempontjából. Ha végleg meg vagy lőve akkor alufólia is segít falapon. Mielőtt hurrogás lenne: polimer parabolát vontunk így be, és évek óta működik.
A távolság Lambda függvénye. Igen, arányosan kellene megnövelni, de végén egy SWR , vagy mérőhidas mérés jó lenne az egészre. Lehet hangolni a távolsággal is. Jó eséllyel simán működni fog.
A nagy nyereség azért túlzás. Akkor ezt a kütyüt kellene egy parabola gyújtópontjába tenni lemezzel kifelé.
(#) menyus válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Hát igen a "nagy nyereséget" a "0" dBi hez viszonyítva gondoltam amit egy negyedes pálca produkálna.. Az SWR annyira "nem érdekes" mert a vevő oldalra kell ez a bi-quad, de tény hogy ha 1,2 Ghz en rossz az SWR akkor nyilván vételi oldalon se jó az antenna. Tehát érdemes lenne megmérni, de erre a frekire sajna nincs SWR mérőm, tehát csak reménykedem benne hogy jó lesz. A dupla bi- quad ot pedig közben elvetettem mert nem tud sokkal többet a szimplánál. Az egyikre 9 - 10 dBi t írnak a másikra 12- 13 at. Azért a + 2 dBi nyereségért ne legyen már kétszer akkora szélességében az antenna, így is elég nagyocska lesz....-) Ha hülyeségeket írok bocs, nem vagyok rádióamatőr csak műkedvelő... Köszi az infót.
(#) menyus válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Közben viszont öszeforrasztottam a reflektort két nyákdarabból...jó lesz az vagy dobjam a hátam mögé és nézzek valamit ami egyben van..? Nagy gáz az a forrasztás..?
(#) pucuka válasza menyus hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Jó lesz az is, de jó akármilyen fémlap, sőt drótrács is, de jó a szendi001 féle fólia is, 1,2 GHz még nem olyan magas frekvencia, hogy némi egyenetlenség gondot okozzon.
(#) menyus válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Ok köszi, akkor hajrá megy a lyuk a közepébe.. SMA csatit gondoltam rá, bár ha jól emlékszem minden csatlakozó kb - 3 dBi a nyereségből, így lehet jobban járok ha H155 kábelt használok valami csőbe crimpelve és direktben a meleg érhez forrasztom a sugárzót. Régi izzó foglalatok kábel bevezetője rézből volt, volt olyan 8 mm külső ármérőjű, kívül menetes 2 db anyával, belül pedig kb. a H155 külső átmérője a mérete. No, azzal még hangolgatni is lehetne mert a sugárzó és a reflektor közti távolságot menetesen állítani lehetne. Vagy ne legyek ennyire maximalista...?
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Tényleg..kb. mekkora sávszélessége van egy ilyen antennának? Egy videolink adó vevőhöz kellene, amin 1060 - 1280 MHz ig vannak a csatornák. Vajon átfogja ezt a tartományt? Nyilván a közepén a legtutibb (feltéve ha frekin van az antenna..) , a sávszéleken pedig kisebb a nyeresége....De nem szeretnék úgy járni hogy a két szélen már nem nyeresége van hanem csillapítása...
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Kihasználva a szabad hétvégét tekergettem a rádiót, de elég zajos a Rövid hullám. Én meg főként itt érzem jól magam. A múltkorában megjelent egy érdekes zavar jel a lakótömbünkben amit fel is vettem és csatolom mellékletként. Nem tudom hova tenni ezt a vírnyogást. Ha valamelyikőtök tudja mi lehet ez , legyen szíves jelezze részemre! Kösz előre is.

Zavar jel.wav

(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Valami FSK jel, a sípolás 1200 Hz, a csuklás mennek az adatok. Nem sok.
(#) debiansix hozzászólása Jún 16, 2012 /

Sziasztok,

Hasonlo zajt nekem is sikerult fognom. A hangfelvetel elejen hallhato tisztabban, mert a felvetel kozben tekergettem a forgokondenzatort. Mi lehet ez szerintetek?

zaj.wma

(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Köszönöm Feri a gyors reagálást!
Sajnos a gondnok nem tud semmi olyan felszerelés beüzemeléséről ami hivatalos lenne , mert akkor be lehetett volna szűkíteni a keresés körét. Beüzemeltem egy REKI iránymérő vevőt (80m-est) 100kHz-n ként ott van mindenhol igen nagy térerővel . Ha az épületből kifele tartom a vevőt akkor halkul , a leg hangosabb a bejövő TV kábel mentén és kissé gyengébben a 230V-os hálózati vezetékeken is ott van végig a folyosón is.
Amit Laci írt a 124303-as hozzászólásában az biztosan az éterből jön neki mert jól érződik a "fedding" a vételben. Az is valami FSK üzem mód lehet... Üdv. Gábor
(#) szsrobert válasza debiansix hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Ezt már én is hallottam. Tá, titá, titititi.
Melyik frekin van?
(#) debiansix válasza szsrobert hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

80m kornyeken, a frekvenciat pontosan nem tudom.
(#) pucuka válasza debiansix hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Lehet valaki próbálgatja a billentyűjét.
Következő: »»   34 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem