Fórum témák
» Több friss téma |
Tökéletes Gábor!
Akkor megnyerte tetszésedet a mini gyakorló vevő hangja. Ma meg HA8DQ QRPP kísérletét hallgattam és rögzítettem. Csak majd árnyékolni kell a kis trafós illesztőt mert búg. Holnap dobozba is szerelem a Potméterrel együtt. Ez akár SSTV vételére is jó lehet ha valaki ilyesmire adja fejét.
Ez a 100mW CW módban több mint elég, nagyon tetszik! De előbb a vizsgám és az engedélyem legyen meg. SSTV-t milyen frekvencián lehetne elcsípni? Van nálam mölcsönbe egy R326 típusú orosz katonai vevő ami 1,92...20MHz-es tartományban tud venni SSB és CW-t is, meg SSTV szoftvert is telepítettem, de nem sikerült még képet vennem...
14,23MHz-en szinte egész nap megy az SSTV.
Szia Gabo!
Igen több sávon van SSTV szegmens (sajnos sokan nem tartják be és ott SSB-znek a kellős közepében) Te a kis R-326-tal tudod venni a 3730KHz-3740KHz; 7035KHz-7045KHz; 14225KHz-14235KHz; sajnos a 21340KHz-t már nem tudod venni vele.
A napokban összébb szereltem a hangfrekvenciás illesztő trafós egységet a könnyebb kezelhetőség és persze a brummosság elkerülése végett. Az előlapra beiktattam egy kis kapcsolót mely segítségével a felvétel visszahallgatása közben a vevőről jövő hangot lekapcsolom , hogy ne hallatsszon egyszerre a felvétellel.
Elég praktikus kis eszköznek bizonyult mert többféle kimenetet lehet illeszteni a PC Mikrofon bemenetéhez, valamint a Digitális üzemmódok vétele is megvalósítható mint az SSTV; PSK; RTTY stb. így hangfrekvenciásan.
Szia Gábor!
Érdekes megoldás de jó.Milyen trafót használsz?
Szia Csaba!
Régi TV sassziról szereltem le pár éve. Talán Kékes volt. Tegnap este is olyan jól jöttek az állomások, és olyan szelektívnek hallatszik a kis vevő mint ha távíró szűrő lenne benne.
Szia Gábor!
Okés értem.Gratulálok a kis készülékhez!Én is csnáltam már illesztőt,de én telefon technikában használatosakat építettem meg.
Szia Csaba, üdv. a többieknek is! Ma is alkottam kíváncsiságból, mégpedig egy 14MHz-s szinkrodin vevőt. Még csak a naplómon kiterítve üzemel de szerintem így is tűrhetően szólnak az állomások. Most is egy VA3-as állomás hallatszik szépen a hallgatóban volt 7X; CR8; K ;W stb. A BURABU- börzén vettem 500.-Ft-ért SBL-1 DBM-et meg Amidon ferrit gyűrűket és abből állítottam össze egy VFO-t 14MHz-re amire csak simán rákötöttem a DBM-et. Kicsit brummos, kicsit bekeverednek BC állomások de szól.
Sziasztok! YAESU FTH2010 - hez kellene használati utasítás. Köszönöm.
Csak Röviden Gratula 73DX!
Hát biztos van valami muzeális leírás róla valakinek. De az egy viszonylag egyszerű készülék. Hol akadtál el??
Ott akadtam el, hogy valaki lezárta a billentyűzetét, és a programozás, /DTMF,stb/ sem ismert számomra. Van YAESU 246 - os de nem ugyan az a kezelése.
Egy CE2 nevű progi kell hozzá ahogy köbzoli is írja. Meg egy MAX232-es IC-s progizó. HG1DLV Luki fórumtárs oldalán megtalálod ezt a kapcsolástBővebben: Link
Elvileg a PTT-t fedő gumiborítás alatt van egy kis kapcsoló, azt át kell kapcsolnod ha programozni szeretnéd. Viszont a CE2 DOS-os gépen szeret futni általában. Bár volt már hogy sikerült Windows alatt is.
Mindenkinek köszönöm. Sajnos FTH -t nem találtam. Gondolom a H a hand, a kézi jelölés volna.Nem tudom kinyitni a billentyűzetet, úgyhogy vissza adom, "megőrzésre".
Sziasztok!
Kellene nekem egy 1,2 GHz es nagy nyereségű antenna, persze sehol nem kapni ilyet kis hazánkban...Ezért nekifutnék egy Double Bi-Quad antennának, a méretezéséhez viszont kérnék egy kis segítséget. Kiindulási pontnak egy 2,4 GHz re méretezett Bi-Quad antennát ( Link1 / Link2 )találtam, ezt kéne felnagyítani az 1,2 GHz frekinek megfelelően. Ahol elakadtam..: A reflektor mérete a 2,4 es antenna méreteit figyelembe véve kb 24,6 X 24,6 cm esnek kellene lennie, ekkora nyákom nincsen. kettőből viszont össze tudnám forrasztani, ez gondot jelent e? Már egy hosszú vísszintes forrasztás a reflektorban.. A másik kérdés, hogy a quad és a reflektor közötti távolságot is meg kell növelnem a kétszeresére? Ez 16 - 17 mm a 2,4 es antennánál, tehát nekem 3 cm körülinek kéne lennie..? Hogyan csináljam hogy jó is legyen..? Előre is köszönöm a segítséget.
Első körben, alumínium lapban is gondolkodhatsz. Egy BNC dugót átfűzöl a közepén és máris jó vagy forraszthatóság szempontjából. Ha végleg meg vagy lőve akkor alufólia is segít falapon. Mielőtt hurrogás lenne: polimer parabolát vontunk így be, és évek óta működik.
A távolság Lambda függvénye. Igen, arányosan kellene megnövelni, de végén egy SWR , vagy mérőhidas mérés jó lenne az egészre. Lehet hangolni a távolsággal is. Jó eséllyel simán működni fog. A nagy nyereség azért túlzás. Akkor ezt a kütyüt kellene egy parabola gyújtópontjába tenni lemezzel kifelé.
Hát igen a "nagy nyereséget" a "0" dBi hez viszonyítva gondoltam amit egy negyedes pálca produkálna.. Az SWR annyira "nem érdekes" mert a vevő oldalra kell ez a bi-quad, de tény hogy ha 1,2 Ghz en rossz az SWR akkor nyilván vételi oldalon se jó az antenna. Tehát érdemes lenne megmérni, de erre a frekire sajna nincs SWR mérőm, tehát csak reménykedem benne hogy jó lesz. A dupla bi- quad ot pedig közben elvetettem mert nem tud sokkal többet a szimplánál. Az egyikre 9 - 10 dBi t írnak a másikra 12- 13 at. Azért a + 2 dBi nyereségért ne legyen már kétszer akkora szélességében az antenna, így is elég nagyocska lesz....-) Ha hülyeségeket írok bocs, nem vagyok rádióamatőr csak műkedvelő... Köszi az infót.
Közben viszont öszeforrasztottam a reflektort két nyákdarabból...jó lesz az vagy dobjam a hátam mögé és nézzek valamit ami egyben van..? Nagy gáz az a forrasztás..?
Jó lesz az is, de jó akármilyen fémlap, sőt drótrács is, de jó a szendi001 féle fólia is, 1,2 GHz még nem olyan magas frekvencia, hogy némi egyenetlenség gondot okozzon.
Ok köszi, akkor hajrá megy a lyuk a közepébe.. SMA csatit gondoltam rá, bár ha jól emlékszem minden csatlakozó kb - 3 dBi a nyereségből, így lehet jobban járok ha H155 kábelt használok valami csőbe crimpelve és direktben a meleg érhez forrasztom a sugárzót. Régi izzó foglalatok kábel bevezetője rézből volt, volt olyan 8 mm külső ármérőjű, kívül menetes 2 db anyával, belül pedig kb. a H155 külső átmérője a mérete. No, azzal még hangolgatni is lehetne mert a sugárzó és a reflektor közti távolságot menetesen állítani lehetne. Vagy ne legyek ennyire maximalista...?
Tényleg..kb. mekkora sávszélessége van egy ilyen antennának? Egy videolink adó vevőhöz kellene, amin 1060 - 1280 MHz ig vannak a csatornák. Vajon átfogja ezt a tartományt? Nyilván a közepén a legtutibb (feltéve ha frekin van az antenna..) , a sávszéleken pedig kisebb a nyeresége....De nem szeretnék úgy járni hogy a két szélen már nem nyeresége van hanem csillapítása...
Kihasználva a szabad hétvégét tekergettem a rádiót, de elég zajos a Rövid hullám. Én meg főként itt érzem jól magam. A múltkorában megjelent egy érdekes zavar jel a lakótömbünkben amit fel is vettem és csatolom mellékletként. Nem tudom hova tenni ezt a vírnyogást. Ha valamelyikőtök tudja mi lehet ez , legyen szíves jelezze részemre! Kösz előre is.
Valami FSK jel, a sípolás 1200 Hz, a csuklás mennek az adatok. Nem sok.
Sziasztok,
Hasonlo zajt nekem is sikerult fognom. A hangfelvetel elejen hallhato tisztabban, mert a felvetel kozben tekergettem a forgokondenzatort. Mi lehet ez szerintetek?
Köszönöm Feri a gyors reagálást!
Sajnos a gondnok nem tud semmi olyan felszerelés beüzemeléséről ami hivatalos lenne , mert akkor be lehetett volna szűkíteni a keresés körét. Beüzemeltem egy REKI iránymérő vevőt (80m-est) 100kHz-n ként ott van mindenhol igen nagy térerővel . Ha az épületből kifele tartom a vevőt akkor halkul , a leg hangosabb a bejövő TV kábel mentén és kissé gyengébben a 230V-os hálózati vezetékeken is ott van végig a folyosón is. Amit Laci írt a 124303-as hozzászólásában az biztosan az éterből jön neki mert jól érződik a "fedding" a vételben. Az is valami FSK üzem mód lehet... Üdv. Gábor
Ezt már én is hallottam. Tá, titá, titititi.
Melyik frekin van?
80m kornyeken, a frekvenciat pontosan nem tudom.
Lehet valaki próbálgatja a billentyűjét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |