Fórum témák
» Több friss téma |
Na, akárhonnan nézzük, FET kell oda. Simpi meg is adta a lehetséges típusokat.
Egy tranzisztor Ucesat/Icmax ellenállása egyszerűen nem versenyképes a FET-ek milliohmos Rdson ellenállásával. Ezért is nem kell pl. hűtés a FET-nek. Gondolj bele: 0,006 ohm x 10 Amper még mindig csak 0,06 Watt (!). Még 30 Ampernél is csak 0,18 Wattnál tartunk. Az lófütty. Még ha gyorsan kapcsolgatod, akkor is rendben van. Nem véletlenül néznek így ki a repülős motorvezérlők. (Nincs hűtőborda, nincs extra tömeg. Ott grammok számítanak, különösen helikopterben.) A kép stimmel. Azért van két FET, mert két motorvezérlőt raktak a panelre a két koaxiális rotort hajtó független motorokhoz. Egyébként a fordulatszámnak/motorterhelésnek itt sokkal kisebb jelentősége van, mert az egész vezérlés kapcsolóüzemű, vagyis a FET a motorra vagy a komplett aksit direktben ráteszi, vagy semmit. (Csak ezt olyan gyorsan csinálja, hogy a motor gyakorlatilag egy átlagos áramot lát. Szkópon igen jól megfigyelhető a dolog.) Végülis a fordulatszám a kapcsolgatás kitöltési tényezőjétől függ, azt állítod a gázkarokkal. Persze ha befogod a forgórészt a satuba, és ráadod a maxigázt, akkor az közelít a folyamatos indítóáramhoz, mert majdnem 100% a kitöltési tényező. Átlagos motorvezérlőkben (az én három példányom közül a legolcsóbb 3000,- forintosban is) kb. 10 másodperc múlva lekapcsol a vezérlő, mert "érzi a bajt" - tényleg kipróbáltam satuban, vagyok olyan hülye - , játékokban meg verseny kezdődik, hogy a motor égjen le, vagy a FET. (Esetleg robbanjon a lítium aksi, ha nincs védelme...) Neked mázlid van, mert még mindig a FET a legolcsóbb Szóval, szerintem méretezd túl, de a motor védelmében vedd el a gázt zuhanáskor...
Hogy lehet kideríteni ennek a diódának az adatait? 24VDC relé behúzótekerccsel volt párhuzamosan kötve, de jó lenne tudni, hogy esetleg hova tudom még felhasználni. A sima 1N4148 üveg diódához képest vastagabb lába van.
Hello!
Ez szemre, egy BYW(95) gyors dióda. üdv! proli007
Szia proli007! Köszönöm a segítséget! Ezt honnan lehet tudni? A panelen van még néhány dióda DO35 átlátszó tokozásban, felirat nélkül, szintét kék vastag vonallal jelölve a katód, és azon vékony kék vonal sincs.
Köszönöm a segítséget meggyőztél most viszont az a kövi kérdésem h akkor te meiket tennéd bele a fentebb felsoroltakból na meg akkor gondolom érdemes párban az az mind kettőt cserélni ez menyiben meg miben befolyásolná a kész kapcsolást kell-e még valamit alakítanom rajta vagy csak vegyem meg s be is építhetem a régi helyére esetleg mi a lábak kiosztása meiket hogyan tegyem bele? Egyépként van védelem ebben is csak hát kerti tóba eset és egy kicsit megzavarodott a vezérlés mire sikerült lehúznom az akut pár pillanat volt csak de ez elég volt ahhoz hogy elfőjön szegényke viszont szárítás után leteszteltem a kicsikét és minden a régi működik meg teszi a dolgát csak az az egy vacak halálozott el ezt onnan tudom hogy át tettem a meglévő jót a halott helyére és működött ott is minden megfelelően. Tanulság kerüljétek a tavakat meg a vizeket .
Hello!
Tudni nem lehet, csak saccolom. Sokan használnak jelöletlen, vagy egyéni jelölésű alkatrészt. A legtöbb, mezei 1N4148, vagy helyettesítője. üdv! proli007
Szia! Köszönöm a segítséget! Üdv, Gábor
Gyakorlatilag bármelyik jó a gép méretét nézve. Én azt tenném bele, amelyik a legolcsóbb, vagy a legközelebbi boltban kapható. Nincs boltos tapasztalatom, mert másfél éve a vaterán vettem egy marékkal fillérekért több típust.
Lábkiosztásban még nem tapasztaltam eltérést azonos tokozások esetén, de ökölszabályként nézd meg, hogy melyik lábra megy a nyákon a vékony sáv. Az a gate. Ha az stimmel, akkor nagy meglepetés talán nem érhet. Első körben nem cserélném mindkettőt, mert a kapcsolóüzem miatt úgyis tökig nyit mindegyik, amikor nyitnia kell, a csatornaellenállásban meg nem lehet túl nagy különbség a motorok szempontjából nézve. Ha esetleg mégis kicsit kanyarban megy a gép, korrigálhatod a távirányító trimmjén (gondolom van rajta). Ha nincs, vagy nagyon eltérően viselkedik a két motor, akkor érdemes a másikat is ugyanolyanra cserélni, de annak a valószínűsége szerintem csekély. P.S. Na ezért nem szeretem a kerti tavat Bár egyszer egy etetőhajó tesztjéhez igénybe vettem a szomszédét, és tény, hogy arra kitűnő volt...
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok To-220 - as tokozású és azt írja rajta, hogy TB10N6. Mire jó?
Szia! Ha jól néztem akkor triac BT136-600 jó helyette.
Mit keres egy 24v-os égő előtt? És szerinted tranzisztor vezérelheti?
Fotót tudsz róla feltölteni? Biztosan jól olvastad a feliratot? STB10NBxx esetleg?
Itt vannak a képek
Kapcsolási rajz részlet sokat segítene....
Csak magáról a feliratról nem töltöttél fel képet.
Ott a pont, teljesen igazad van! BT138 jó lesz helyette.
Nagyon jó ez a román újság, remek (tanulságos) kapcsolások vannak benne. Még a régi szép (kezdeti) elektronikai hobbista időkből, melyekhez már nehéz hozzáférni...
Próbáltam megkeresni a pdf fájlok indexét, sajnos nem férek hozzá. A keresősorban a hónapokat lépegetve letöltöttem pár példányt, de hosszadalmas. Böngészem a vásárban az elektronikai turit, sok régi nyák (ismeretlen alkatrészekkel is!) feltűnik, hasznos lenne az újságok letöltése. Az indexben (előre is kösz!) tudsz segíteni? Bízom a moderátor megértésében...
Idézet: „Böngészem a vásárban az elektronikai turit” Ez alatt mit értesz? Milyen turi? Ezzel a kereséssel meg tudod jeleníteni az összes PDF-et az oldalon. Esetleg az inurl rész után használhatod a könyvtár neveket is, például így.
Ilyen újságokat (és orosz lapokat is) DC+ fájlcserélővel lehet megszerezni a legkönnyebben
Pécsi vagyok. A heti vásárokban időnként (egyre ritkábban) feltűnik 1-2 jóember, aki bőröndszámra hoz régi bontott nyákokat.
Külföldről kukázott elektronikus eszközök is fel szoktak néha tűnni.
Kösz!
Korábban is találtam már jó anyagokat, a címsorban vissza-vissza lépegetve megtaláltam a katalógust ("indexet", a fájlok ömlesztett felsorolását), innen aztán az összeset kijelölve "free download manager"-rel "egy szuszra" letöltettem a fájlokat. Esetenként akár több tucatot is. (Gyűjtögető vagyok, amíg ingyenesen is meg lehet tenni a netről...) Ilyesféle lehetőségre gondoltam.
Köszönöm, érdekel a dolog, de sajnos tájékozatlan vagyok a "DC" ügyben, ez meg ugye nem "az" a fórum...
Igen, kadarist helyesen irta meg a választ. A TB10N6 egy 10 amperes és 600 voltos triac, mellyet az I.P.R.S. Baneasa a 80 as évek elején kezdet gyártani.
Szevasztok! Előkerült néhány antkva (szelektálok, mert már sok az ismeretlen): TO92 tokozással. R1010 C743, R1012 C744, 1001 9J, 1201-(-2,-3,-6); C102 M61. Nem tudtam azonosítani őket (méréssel sem). Aki tudja, hogy mik, vagy miként azonosíthatóak, segítsen. Meg dióda kinézetűek (2 lábú): 100BB, 100 3H, T312 8F; mit tudhatnak?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |