Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Csináltam képet a hangerő szabályzó két oldaláról.Az egyik oldalon 3 a másik oldalon 2 lába van.Remélem meg lehet oldani.
Komám én nem vitatkoztam hanem elmondtam a véleményem arról amit hallottam hogy mit tudnak csinálni
ne kapd fel a vizet semmi vita nem volt . vagy mégis és mi is volt? na ugye csak vélemény volt látom nálatok hatott a melegfront
Meg lehet oldani, mint előbb írtam. De ezek alapján képesnek érzed magad rá? (ahogy nézem ezeket a képeknek nevezett maszatmányokat, nem hiszem)
Igen, a listában csak 4558DX szerepel, amire rákeresve nekem az (RC)4558D-t hozza ki helyettesítőnek, ami kettős. A felső sorban pedig írja, hogy The 4558DX op-amp can be replaced by any standard dual 8 pin op-amp with the same pin-out. Mindazonáltal ha tényleg jó lenne egy szimpla is, felőlem lehet, csak nem értem, akkor miért ezt írja.
Én úgy gondolom hogy ha már a mute gombot és a szám továbbítás 2 gombját(next,forward) be tudtam kötni gondoltam ezt is be tudom csak itt belefutottam egy kis gondba de nem hittem hogy ilyen bonyolultan lehet csak megoldani hogy még az ic-t is programozni kelljen.Azt hittem hogy ugyan úgy mint ezeket a gombokat ugyanúgy ezt is csak be kell forrasztani a megfelelő lábakhoz.Képet pedig jobbat nem tudok csinálni mert a telefonom csak ilyen "pacára) képes.Ennek a hangerő szabályzónak 5 lába van.3 elől 2 hátul.Sajnos ennyi infót tudok csak mondani róla.
Ha alapvető átalakításban gondolkodsz, (márpedig ez az) teljesen közömbös, hogy mi volt előtte, így annak se sok jelentősége, hogy hány lába volt az eredeti potinak. Egyébként azt már tudod, hogy azokra a lábakra milyen jelek mentek? Mert ezt egy fénykép alapján kitalálni elég nehéz ügy, varázslással egyenértékű. A készülék nálad van, a nyákon le tudod követni a jelutat, meg tudod nézni az alkatrészek értékeit, magyarul tudsz tájékozódni a készülékben. Nekünk, így távolból a "képek" alapján eléggé nehéz dolgunk van.
Az csak egy buta elírás lehet. A listában is duál szerepel, de a rajz egy szimpla egyerősítős kapcsolás van, ezért furcsa a ez a típusmegadás.
Sziasztok!
Volna egy kérdésem, mégpedig az, hogy ha egy dióda katód végére ellenállást kötök, az befolyásolja-e valami formában a működését? Azért kérdem, mert olvastam, hogy az anód végére szokták kötni, viszont nálam már kész a kapcsolás és nehézkes lenne szétszedni!
Mindegy, hogy melyik kivezetésére kötöd, mert ugyanaz az áram folyik át rajtuk mindkét esetben. Gondolom az a dióda egy LED.
Ok, akkor valószínűleg kipróbálom a 741-est. Kösz a segítséget!
Vagy mi lenne, ha az 1IN+ az 1IN- és az 1OUT lábakkal operálnék, a 2IN+/- és 2OUT szabadon maradna; mert már megvettem egy RC4558D-t.
Csak úgy a levegőben lógva ne hagyd a használaton kívüli erősítő lábait, mert begerjedhet. Az a biztos, ha egy egyerősítős tokot használsz. A 741 helyett szinte akármilyen hagyományos opamp jó, ezt csak példának szántam.
Még nem szüntettem meg azt a hangerő szabályzót tehát még működik.Azt még nem mértem ki hogy mik mennek a lábán de ez a rádió egy sal vb 2000 autórádió lenne.Tájékozódni tudok de most nemsokára megyünk nyaralni és majd csak utána tudok értékeket mondani.
Mitöl lesz okostelefon egy telefon? ha több funkciót nyújt a megszokott mobilok szolgáltatásain túl. ...nagyon sokan azt hiszik, hogy ha egy telefon érintőképernyőt kap már smartphone..ugyanez érvényes a szupertáblagépekre is..
Igen, LED diódáról van szó és köszi a választ!
Sziasztok,
Meg tudnátok mondani, hogy egy akkumulátor meddig bír ellátni egy fogyasztót?(Pl.: egy hangszórót,...) Köszönöm
Attól függ, hogy milyen az akkumlátorod. Mindenesetre meglehetősen rövid ideig, mert seperc le fog égni. Minél nagyobb az akku kapacitása annál hamarabb.
Hangszórót? Semeddig. Ha rákötsz egy hangszórót azonnal lángba borul. Ha egy erősítőre gondoltál akkor mondd meg a teljesítményét. Azt nem tudom hogy ezt a teljesítményt bemenőbe vagy kimenőre értik mert ezeknek elég ratyi a hatásfokuk... Amúgy az akksi Ah értéke és feszültsége is kell. Majd valaki leírja a képletet te meg szépen kiszámolod. Amúgy a szabályzatba benne van hogy fogalmazd meg és gondold át a kérdésed és egybe írj le mindent. Ebből a végére 20 hsz lesz ami egybe fért volna. Ja, és még valami. Az erősítő és az akksinak egyforma a tápfesze? Mert ugye akkuból is van több. Na szóval kell az erősítőnek a wattja az aksinak a voltja és amperórája. (Azért írtam így hogy értse.)
Mi ég le és miért?:O
Nincsen aksim csak elméleti kérdés, mert elgondolkodtam egy hordozható zenegépen( persze nem egetrengető teljesítménnyel) Szerk.: Konkrétan egy egyszerű aktív hangszóróra gondoltam.
A hangszóró ellenállása kicsi 4, - 8 ohm. Az akkuk belső ellenállása még kisebb. Tehát jó nagy áram fog folyni, ami a hangszóró lengőtekercsének vékonyka drótját elégeti. Más kérdés ha zenelejátszót üzemeltetsz róla, aminek a végén van a hangszóró. Ilyenkor a zenelejátszó fogyasztása, és az akkumlátor kapacitása határozza meg, hogy meddíg tudod használni.
Látom szerkesztettél. Ideírom hogy ne engem nézzenek hülyének. Amúgy válasz után nem szoktunk szerkeszteni.
SZÓVAL ÉN A #1274995 HSZ-T HAMARABB ÍRTAM MINT HOGY TE ODAÍRTAD VOLNA A SZERKESZTÉST...
Nem vagyok valami tapasztalt az elektronikában... De Istenem .. Azért írom ide a kérdésem, mert tanulni szeretnék/szerettem volna.
Azért köszönöm, hogy így lenézel, kellemesen rosszul esett.
De jobb ha tudod, a hangszóró az egy passzív alkatrész. Aktív hangszóró nem létezik, ilyen elnevezés sincs a szakmában. A hangszóró egy passzív elektromos-pneumatikus átalakító. Attól nem lesz aktív, hogy erősítőt kötsz elé. Ebben az esetben aktív hangdobozról (és nem hangszóróról, ami a hangdoboz része, ahogy az erősítő is) beszélünk.
Elnézést, de az a hozzászólás teljesen értelmetlen volt. HA annyit tudsz hogy aktív hangszoró akkor tudod mi az a passzív. Ezt valahogy jelöld is mert se itt se a való életben nem fogják érteni mit mondasz, és -nek fognak nézni...
Amúgy ha megadod az AKTÍV hangszóród teljesítményét és az akksi amperóráját és feszültségét akkor ki lehet számolni. Tegyük fel van egy 100 wattos AKTÍV hangszóród. Az akksi 10 voltos és 10 amperórás. Amúgy az amperóra azt jelenti hogy annyi ampert lehet kivenni belőle egy óra alatt. Ezt arányosan viheted le meg fel az idő függvényében. Ebből jön az akksi wattórája ami Wh jelölést kap. Ez egyszerű mert V szorozva A-ral egyenlő W. (Most így nem tudom a jelöléseket meg nem írok képletet.) Na és ha voltot amperórával szorzunk akkor wattóra lesz. Tehát: Akksi 10 volt 10 amperóra. Erölködő 100 watt. 10V*10Ah=100Wh/100W=1h magyarul ezekkel az adatokkal egy óra... A crazy-t meg nem azért mondtam mert hü*e vagy hanem mert nem érthető hsz-volt.
Az az aktív hangláda amiben van egy erősítős egyben. Magyarul egy hangláda meg erősítő egy dobozba.
Nagyon szívesen. Ha nem értesz hozzá akkor jobb ha az első hsz-be beírod hogy nem vagy benne. Akkor elkerülhetők az ilyen félreértések. Egyébként írj bármikor és segítek ilyen dolgokba kiválasztani cuccokat stb. :yes:
Egy valamilyen áramkör esetében (most mindegy mit építünk) hogyan határozzuk meg a biztosíték nagyságát?
Szia!
Nem értem miért mondod ezt... IV6-os vfd csövek, 15V anódfeszültség is elég, de lehetne egy kicsivel nagyobb még a fényerő, és ha megoldható lenne ezzel az icvel, hogy bekapcsolt szegmensnél Vdd, kikapcsoltnál meg Vee legyen a kimeneten, akkor tökéletes lenne... bár valószínűbb, hogy nem meghajtott szegmensnél Vss van az lcd szegmensen... ki tudja, ezt nem tudtam kiolvasni az adatlapból. Úgy látszik hogy többet érek el azzal ha inkább kipróbálom gyakorlatban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |