Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1758 / 3984
(#) tib12 hozzászólása Aug 8, 2012 /

Üdv, kellene egy kis segítség. Van egy fejlámpám amiben akku van, de nem tudom mekkora feszültségű. Annyit tudok hogy 220-rol lehet tölteni(persze áramkörön keresztül) a 220 egy ellenálláson és az elenállással sorbakötött kondin keresztül halad, majd egy diódahíd egyenírányítja és megy az akkura. Az ellenállás 550kOhm-os a kondi pedig egy 1µF-os 400 V-os kerámia. Azt szeretném megtudni milyen feszültséget és áramerősséget állít elő az ellenállás a hálózati feszültségböl. Kicsit hosszúra sikerült, remélem értehető, és köszönöm előre a segítséget.
(#) proli007 válasza tib12 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Hello!
Egy 550kohm ellenállásnak, és egy 1µF-nak nem sok értelme lenne sorba. Mert a töltő, itt a kondi reaktanciáját használja az áram korlátozására. ahol Xc=1/2*Pi*f*C értékű impedanciát ad.
üdv! proli007
(#) tib12 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Bocsánat, most látom csak hogy elírtam, párhuzamosan van.
(#) subway válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

köszi, de sajna a rögzítési pontok miatt csak egyféleképpen lehet visszarakni az állórészt. A forgórészt raktam bele először fordítva, de aztán rájöttem, hogy az se okés. A kondi szerintem teljesen jó, mert pöccre indul, de ha azon múlik kimérem. Kötés fordítás, na az még lehet. Bár már azt is fordítottam és nem változott semmi. Azért még egyszer majd megpróbálom.
(#) zolika60 válasza subway hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Az enyém valami ilyesmi. Bővebben: Link Ebbe simán be lehet szerelni az állórészt fejjel lefelé is.
(#) gyulank hozzászólása Aug 9, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy éjjel-nappal egyenletesen látható képet. Mivel lehetne viszonylag olcsón, és energiatakarékosabban megoldani?

Gondoltam arra, hogy világító papírra kéne nyomtatni, vagy fóliára, és világító festékkel bevont anyagra tenném rá, de ez biztos nem tartana ki reggelig. Ha LED-eket raknék köré, nem nézne ki jól, és nem egyenletesen világítaná meg. Na meg, ha ilyen foszforeszkáló, vagy fluoreszkáló anyag lenne a háttér, akkor nem is kéne látni más fényt, de ahhoz, hogy világítson, azt is meg kéne világítani, mondjuk időnként olyan rövid ideig felvillanna, hogy nem lehetne látni, de elég lenne ahhoz, hogy a festék világítson. De ahhoz is egyenletesen kéne megvilágítani. Esetleg valami LED háttérvilágítással talán meg lehetne így, de azok nem valami nagyok, és nem is olcsók. És azt sem tudom, hogy az ilyen háttereknek szükséges-e valami céláramkör, vagy működik úgy, mint egy sima LED?
(#) Izeg. válasza gyulank hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

mindenképpen hátulról kell szerintem megvilágítani.
Ha ledet használsz(nem kell neki semmi áramkör csak minnél több led megfelelő ellenálásokkal, valamint én beraknék a kép és a ledek közé még egy tejüveget is, hogy szórja(egyenletesebbé tegye) a megviláfgítást.

Vagy az lcd monitorokban hazsnált pici neoncső a meghajtó áramkörével együtt
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Igen, jól jönne egy részletesebb adatlap... azért köszönöm.
(#) gyulank válasza Izeg. hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

De én nem egyenletesebbet, hanem egyenletest akarok.
Ilyesmire gondoltam. Amúgy mi az a tejüveg?
(#) zolika60 válasza gyulank hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

A tejüveg olyan, hogy nem átlátszó, de a fényt átengedi. De szerintem a pauszpapír olcsóbb és ugyanúgy megfelel.
(#) sooska3 hozzászólása Aug 9, 2012 /

Sziasztok.

Kérdésem lenne felétek kondenzátor ügyben. Egy koppanásgátló áramkör bemenetén (bemenet és föld között) sorba van kötve két 47µF/16V-os ELKO. A koppanásgátló bemenetére egy +-13V-os tápfeszről működő 8W-os végfok kimenete csatlakozik.
Ha jól gondolom az erősítő kimenetén (tápfesz. miatt) max. 26V jelenhet meg. Tehát ha a kondenzátorok csak 16 voltosak, de kettő sorba van kötve együtt már 32V-ot elviselnek? Már megterveztem a nyákot és beépítettem a két kondit (pont elférnek), ha nem muszáj nem akarom lecserélni őket. Választ előre is köszönöm.
Képet mellékeltem a kapcsolásról.

kapcs.jpg

(#) reloop válasza sooska3 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Szia! A kondenzátorok eleve nem töltődhetnek 13V-nál nagyobb feszültségre, mivel a +/-13V a testhez képest értendő. Ha például ilyen a DC figyelő bemenete akkor 6V-os feszültségtűrésű kondenzátor is bőven megfelel, akár a bipoláris kialakítástól is el lehet tekinteni.
(#) kuka88 hozzászólása Aug 9, 2012 /

Sziasztok,
Megépítettem ezt a kapcsolást. Van rajta 5 darab poti... Meg tudnátok mondani, hogy melyiknek mi a feladata?
-mivel alul áteresztő, így nem tudom miért ugy szól mint mellette a normál hangszóró és a magas hangokat dobálja ki(persze elég esetlenül) Éppen ezért nem is mertem sokáig bekapcsolva hagyni, mert féltem a hangszórót. Remélem csak be kell állítani a potikat rendesen...

potik.jpg

(#) kadarist válasza kuka88 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Szia!
Mi az, hogy "dobálja ki"?
(#) kuka88 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Úgy értettem, hogy nem mély és magas hangokat is produkál.

Ha mélyeket és magasakat sem produkál, akkor milyeneket? Középhangokat? Egyébként a potméterek funkciója ott van a rajzon, leírást pedig találnod kell a rajz forrásánál.
(#) kuka88 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Most jel nélkül kapcsoltam be és erre válaszul a membrán előreugrott és folyamatos zúgás mellett ott is maradt amíg áram alatt volt.
Egyenfeszt kaphat?
-közben át is vonulok a erősítős témába-

Gerjedés, földhurok, ilyesmi lehet. De az ilyen membránkiakadásos problémákat végerősítő szokott okozni, mert a bemenete kondenzátorral le van választva egyenáramúlag.
(#) -balint01- hozzászólása Aug 9, 2012 /

Az lenne a kérdésem hogy hogy lehet mondjuk egy lednek kiszámítani az ampert?Mert nem tudom
(#) proli007 válasza -balint01- hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Hello!
Rossz kérdés! Mert a Led-re adható maximális áram, az adatlapjában van. Ha meg az előtét ellenállás értékének számítására gondolsz, arra még segédprogram is van itt.
üdv! pöroli007
(#) krysn95 hozzászólása Aug 9, 2012 /

Sziasztok!

Sokk a több témában is szakértő tag itt, így talán itt a legcélravezetőbb érdeklődnöm.

A ma kapható technológiákkal lehetséges megoldani azt bármilyen módon, hogy valamiylen médialejátszó, érintőképrenyős kütyüt (note, tab, ipad, ipod touch midnegy..) lehessen vezérelni valós időben több helyről is? Elmondom konkrétan mire gondolok:

Az agy (ami maga a készülék egy helyen pihen és még 1 vagy 2 helyről valós időben lehet látni a képernyőjét és persze vezérelni is lehet. Tehát mondjuk az x szoba falán ott van a cucc, de a másik szoba falán is hozzá lehet férni ugyanazokhoz az adatokhoz. Remélem érthető.

Ha nem lehet csak érintőpanel és kijlező kombóval megoldani akkor olyan megoldáés is érdekel, hogy mondjuk 2 készülék van összekötve de csak az egyik az agy a másik meg csak kijelző és vezérlés.

Köszönöm a hozzászólásokat
(#) -balint01- válasza proli007 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

ja akkor az a ledhez alapból kiszámították
értem mert a led összekötéséhez kellet a kiszámításhoz
köszi a választ
(#) compaqamplifier válasza djcrash hozzászólására (») Aug 9, 2012 1 /

Ezért a zenéért én még fel is kötnélek.
(#) djcrash válasza compaqamplifier hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Meik zenéért?
(#) djcrash válasza (») Aug 9, 2012 /

Na most hogy wan ez? ha rosszul irok valamit akkor kitiltasz ha meg ez a ... .... " compaqamplifier " "Ezért a zenéért én még fel is kötnélek." ez irja akkor ez jolvan? akkor szarok bele
(#) Moderátor hozzászólása -balint01- hozzászólására (») Aug 9, 2012

Bálint!
Légy oly kedves és használd a mondat eleji nagybetűket kérlek! Köszi!
(#) subway válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

sajna nekem is ilyesmi van, de a magasságok miatt nem lehet fordítva beszerelni az állórészt, mert alul felütközik a házban.
(#) Moderátor hozzászólása subway hozzászólására (») Aug 9, 2012

Látom Te sem olvastad amit írtam... :eljen:
(#) subway válasza (») Aug 9, 2012 /

Most komolyan egy darab S miatt harapsz? Nem csináltam semmi rosszat és szerintem érthetően írtam amit írtam végre kivételesen.
(#) ferii válasza dr.Birinyi hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

szia ha a fesszabájzód rosz, ne dobd ki javitható , tudok neked ojan embert aki javitja
Következő: »»   1758 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem