Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1762 / 3985
(#) kadarist válasza zoltan0801 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Szerintem ezt a videót Sonus készítette a feltöltő nevének elemzése alapján.
(#) zoltan0801 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Akkor csak gratulálni tudok, viszont a véleményem akkor sem változik, nagyon jó kedvcsináló anyag...
(#) Rainbow15 hozzászólása Aug 13, 2012 /

Sziasztok
Csináltam egy egyszerű végfokot, 12V DC tápjáról tökéletesen működik, de ez nem biztonságos. Van egy másik trafóm, egy graetz diódával egyenirányítottam a 12V-ot. Viszont így nagyon búg az egész. Ez a táp egy rossz lámpának a tápja, védőföld nélkül (-ez a gond?)
(#) silent15 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Kötöttél rá kondit, amivel szűröd?
(#) zoltan0801 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Helo!
Diódák után raktál pufferkondit?? Esetleg stabilizátort?? Én is üzemeltetek itthon védőföld nélküli szerkezetet, eddig nem volt gond, de ez még nem jelenti azt, hogy így jó...
(#) silent15 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

ÚÚÚ kétszer egymás után ugyanaz a visszakérdezés, itt pufferkondi nem lesz
(#) Urbán László hozzászólása Aug 13, 2012 /

Sziasztok!

Van egy elvetemült 5 letem, és ehhez kérnék segitséget.
12 v 55 Ah akkumlátorról üzemel egy valós sinuszus inverterem, Az inverter 300w ot tud. jelenleg nekem ez a fűtési rendszer tartalék áramforrását biztositja. Ha a szivatyú müködik akkor az akkumlátorból kb 4 A folyik. És arra gondoltam, hogy az inverter álltal átalakitott 230 v ra rá kötnék egy akksitöltőt . Elvileg ez müködik, de a gyakorlati részével nem vagyok tisztában, hogy miképp védjem le az invertert, hogy ne kapjon 12v nál és 4 A nál többet
(#) silent15 válasza Urbán László hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Biztosíték?
(#) gabrisherceg válasza Gezaba hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Küldöm ha kész. Bár most elakadtam, mert a boltos tanácsára csináltam inkább egy áramkört: http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/alkatresz_9.html
Csakhogy nem akar menni. Feltételezem hogy a potit kötöttem be rosszul. A E S lábakat hova kell kötni? Nekem most az S láb van az LM 317-en.
(#) Sonus válasza zoltan0801 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Hali!

Most villamosmérnök szakon vagyok. Úgy tervezem, hogy egy tutorial sorozatot készítek. Sok ilyen könyvet olvastam már, de a mai világban egyesek nem hajlandóak könyvet ragadni, talán a lustaság miatt is, ráadásul a youtube-on nincs magyar nyelvű elektro tutorial.

Remélem azért nem lesz nulla nézettsége. Az alapoktól egészen a bonyolult áramkörök tervezéséig / javításáig megyek el. Akár mikrokontrollert is programozunk majd.
(#) Gezaba válasza Urbán László hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Na most ezt nem értem aksiról megy egy inverter arról egy pumpa és akkor még egy aksi töltőt is rátennél az inverterre?
És az mit tőltene egy másik akkut vagy sajat magát
(#) SzervízMacska válasza Urbán László hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Kicsit olvasgass az energia megmaradás, és a hatásfok témakörében... Ha ennek értelme volna, az áram szolgáltatók rég csődbe mennek...
(#) zoltan0801 válasza Sonus hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Szuper, nagyon ötletes. Ha jól csinálod meg, akkor szerintem lesz nézettsége. Abban igazad van, hogy manapság nem sokat olvasnak az emberek... Sajnos. Sok sikert hozzá
(#) Adams90 hozzászólása Aug 13, 2012 /

Sziasztok egy kerdesem lenne ! TudJa-e valaki hogy miLYen transZformator ez mert 5 szal jon ki belole es nem jovok ra mire van 5 neki ! Csatolok kepet is hozZa ! Ez egy aku tolto 9v meg 1.5 V ceruza elemre! VaN neki 2 piros 2 feher meg egy fekete ...lehet hogy a 2 piros kozos es a 2 feher kozos fekete minusz es nem tUDom 12 v meg 6v vagy van oLYan trafo ameLYik 3V-ot meg 9V-ot ad le ?

Ennyire igénytelen (MSN, chat) írásmóddal még egy kezdő fórumosnál is ritkán találkozom, de ha nem változtatsz ezen nagyon sürgősen, akkor nem leszel itt hosszú életű! Nem véletlenül van a fejlécben a sárga alapú szöveg:
"És végül büntetés terhe mellett kerülendő, az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is !"
Frankye
(#) Gezaba válasza Sonus hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Én megnézem, majd küldjed a linket
(#) granpa válasza Adams90 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Szia! Méréssel próbálkoztál már? Trafóból nem jön mínusz (plusz se). Tudod melyek a primer bevezetések?
(#) Gezaba válasza Adams90 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Azért mert tobb tekercs van a szekunder oldalon. Ezek tobb féle feszültséget állítanak elő. Ugye itt sok féle feszültség kell.
(#) Rainbow15 válasza silent15 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Ezt a kapcsolást csináltam, 2200µF kondi van ott gyárilag benne. Ez nem elég? Ha nem, hogyan kell méreteznem? Köszi a válaszokat.

Hat latzik a kepen hogy 9v meg 2.8 V-ot kell le agyon! de nem tudom hogy akor a 2 piros szal lene 12 es a 2 feher meg mondgyuk 6v. Mas fele trafot nem tudnak el kepzelni! Ja es nem merek csak 0.05 meg 1 volt-ot ebol nincs hogy ra jojek meik menyi ! Szoval ha megyek veni egy trafot ako 12V - 6V al kerek secunder tekercs dupla !

Frankye bocs az iras miatt de itt romaniaban ez vann magamtol tanultam meg magyarul irni olvasni es minda 12 osztajt romanba jarttam ugyhogy ez vann !! Igyekszem majd !
(#) Szpisti válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Sajnos semmilyen külső hangkártya ezen nem segít.
Van FireWire külső keverőpultom, van Alesis IO2 express külső hangkártyám.
Egyik FW másik USB kapcsolaton keresztül dolgozik. A pc tápzaját, a megszakításokat (egér, video, stb) kísérő pc zajokat a galvanikus kapcsolat az árnyékoláson keresztül mind átviszi a számítógépről az erősítő felé.Még ha egyik végén megszakítod az árnyékolást akkor is megszórja a jelet.
Ezért kell Di-Boxot alkalmazni.
Ugyanezzel kínlódtam a napokban én is.
Ezzel kapcsolatban kérdeztem azt is itt nemrég, hogy a Beag mikrofontrafó mennyire alkalmas ilyen célra, de aztán szokás szerint el lettem küldve .
Ezért aztán ma megmértem egy ilyen illesztő trafót.
Nagyon szép átvitele van, ezért úgy döntöttem inkább ezzel kísérletezek mint hogy 15 ezerért gyárit veszek.
Mert gyárit is lehet kapni : pc-diBox
Persze vannak olcsóbbak is, amik ugyanígy megfelelnek otthoni felhasználásra.
Gyakorlatilag egy audio leválasztó/illesztő trafó található ezekben amivel szimmetrikussá lehet tenni a kimenetet, mellette van "grund lift" kapcsoló amivel a földhurok okozta zajokat lehet csökkenteni.
Nálam elég kényes a dolog, mert zenekari kihangosításra megy róla Vsti alkalmazás. Párszáz wattos hangfalakon meg azért elég idegesítő ha kerregések jönnek egy Hammond orgona hangja mellett.
(#) mark.budai válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Ha már itt tartunk, a Hammond orgonához profi keverőpult dukál, nem számítógép. Felesleges sok helyen számítógépet alkalmazni. Egy akármilyen zenekar hangosítását meg lehet csinálni PC nélkül - nem is akár hogy.

Hmm, 1500 oldal, ez a régi számozás szerint a 3000. lenne! Gratulálok mindenkinek!
(#) proli007 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Hello!
Az eladónak sokkal jobb ötlete volt. Mert felesleges egy drága potira költeni pénzt, mikor egy olcsó poti, és egy IC-vel jobb eredményt lehet elérni, mint egy teljesítmény potival. De egy sima tranyóval és egy olcsó potival is jobb szabályozás érhető el, köszönhetően a tranzisztor áramerősítési tényezőjének..
Remélem ez alapján, már boldogulni fogsz. Kondikat nem rajzoltam be, de szerintem kitalálod, hova kell kötni.
üdv! proli007
(#) pjg válasza Adams90 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Dicséretes az igyekezet. Hidd el megéri.
(#) speed008 hozzászólása Aug 13, 2012 /

Üdvözletem!
Egy nagyon sürgős problémát szeretnék orvosolni.
Egy üzemanyag ár kijelzőt készítek. A problémám a LED-ekel van.
A táblába piros színű ledek kellenének és legalább 120 fokosak, hogy minden szögből jól látható képet biztosítson és száras fajta kellene. Az interneten hosszas keresgetés után nem találtam számomra megfelelő helyet.
Érdeklődnék, hogy valaki nem tud-e nekem ajánlani valami helyet, ahol beszerezhető lenne az alkatrészem?
(#) vicsys válasza speed008 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

(#) David.zsombor hozzászólása Aug 13, 2012 /

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy sikerült-e már valakinek rendesen működő fm mikrofonos adót csinálnija? Én kipróbáltam többet is de semelyik nem működött rendesen. Volt aminél több méter hallótáv és többszáz méter hatótáv volt ígérve de az enyém a tizedét se tudta. Valakinek van valami kapcsolása esetleg nyákrajzzal együtt neki működött szépen? Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) gabrisherceg válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Köszönöm, sikerült, valóban a potit kellett elforgatnom és már működik is. üdv
(#) speed008 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Köszönöm az átirányítást!
(#) pucuka válasza David.zsombor hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Azért már néhány emberkének sikerült.
Bővebben: Link
Következő: »»   1762 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem