Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1886 / 3984
(#) pucuka válasza kamaro hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Szerintem először mérj meg egyet, ahogy leírtam. Akkor már tudod, hogy mekkora áramnál világít legerősebben, lehet, hogy kevesebb áram is elég. Ha többet engedsz át rajta, mint a maximált érték, hamarabb tönkremegy. Szerintem a max 20 mA lesz az igazi. Akkor mérd meg a rajta eső feszültséget, és számolj 3 -at sorba előtét ellenállással, és három ilyen ágat párhuzamosan. Az előtét ellenállás számolásához használd a fórum fejlécében jelzett "segédprogramok" közül a megfelelőt.
(#) vladcepes hozzászólása Dec 25, 2012 /

Sziasztok! Kellemes Ünnepeket. Egy kis játék markoló gépbe szeretnék beszerelni 4 db ledet,a működése 3 db1,5V gomb elemről működne, (az elem helye meg is van-mivel gondolom gyártottak ilyen típust amibe bele is rakták csak többe is kerül). A kérdésem az lenne hogy egy olyan nyomógomb kapcsolót vagy mi a neve szeretnék beletenni -(tehát nem ki-be kapcsolót) hogy egy nyomásra kb fél percig világítson aztán elaludjon.Ehhez milyen kapcsolási rajzot keressek? A válaszokat előre is köszönöm.Üdv.
(#) zoltan0801 válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Helo!
Szerintem 555-ös monostabil multivibrátor megfelelne neked, a segédprogramok között ki is tudod számolni.
(#) vladcepes válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szia! Köszi a választ,közbe meg is néztem azt miről írtál,(gondolom a 4 -ledet párhuzamosan kell kötnöm.Na de hogyan tovább? Az IC 3 lábát kötöm a led anódjához a led katódot meg viszem a GND-re? Üdv

A Be IC 2lábára mi megy? és a nyomó gombot azt hova kössem be?
(#) mps válasza kamaro hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Nos, hogy állsz vele? Megcsináltad amit Pucuka írt? Lehet amikor a 30Ohm-mal próbáltad kicsit megsütötted őket. (Milyen színűek?)
(#) zoltan0801 hozzászólása Dec 26, 2012 /

Helo!
Most találtam a Hobbielektronika egyik számában ezt a megoldás +-5 V előállítására. Azt szeretném megkérdezni, hogy esetleg valaki állított-e már így elő valaki +-5 V-ot? Az ujság azt írja, hogy legfeljebb 50mA terhelést bír ki. Ezt nem lehetne valahogy megnövelni egy icsit?

+-5.jpg

(#) mps válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Valóban működik, ám csak akkor használhatod, ha egyedül működik. Tehát nincs semmi más rákötve a táplált kütyüre, ami a bemenetére kötött tápról működik.
Remélem érthető mit akarok mondani.
(#) Gafly válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Idézet:
„Ezt nem lehetne valahogy megnövelni egy icsit?”

Cseréld ki nem "L"-re...
Mit akarsz működtetni róla?
Azon érdemes elgondolkozni hogy honnan-hová folyik az áram....
Lehet gogy 7805/7905 párossal jobban járnál...
(#) zoltan0801 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Köszönöm szépen a gyors válaszokat.
Mps: Igen érthető volt amit írtál, ha megépítem erre is figyelek.
Gafly: Őszinte leszek, még nem terveztem sehova beépíteni, csak volt már olyan, hogy valamit át kellett gondolni, mert nem volt +-5 V-om. Ez azért tetszett most meg, mert nem kell hozzá középmegcsapolásos trafó. Vagy a 7905-höz sem kell?
(#) Gafly válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Ahhoz sem kell középmegcsapolásos trafó.
Mellesleg középmegcsapolásos trafót kiválthatod ám két trafóval is. Még csak kötelezően egyformának sem kell lenniük. Mostanság dobálják ki a régi trafós telefontöltőket, analóg műholdvevőket, stb...
(#) zoltan0801 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Köszönöm a tippet! Mostantól figyelek az ilyenekre.
(#) ColT válasza mps hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

A franc, pedig ez nekem is jó lett volna, csak nekem is olyan cucchoz kéne, ami nem csak magában van, hanem máshoz van kötögetve... Gondolom összeföldelés esetén pápáb-5V. :S

Most verem a fejem a falba, hogy kidobáltam, meg eladtam (pont itt ) a régebbi trafóimat, merthogy úgysem építek már semmit
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) Action2K válasza ColT hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Soha ne mond, hogy soha.
(#) ColT válasza Action2K hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Azám! Nem is gondoltam, hogy még Arduinoval fogok szórakozni, és működni is fog a dolog
(#) kormika hozzászólása Dec 26, 2012 /

Sziasztok! Most kerültem először közeli kapcsolatba IGBT-vel, és az lenne a kérdésem, hogy ha párhuzamosan szeretnék több IGBT-t használni, akkor mi a helyes kapcsolás? Neten találtam olyan rajzot is, ahol simán párhuzamosították őket, mint a FET-eket szokás, de volt olyan is, ahol emitterköri kiegyenlítőellenállásokat használtak. Melyik a helyes kapcsolás? Az IGBT-k típusa egyébként IXEH 40N 120D. A válaszokat előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) erdgab válasza kormika hozzászólására (») Dec 26, 2012 / 1

Ezeknek az IGBT-knek pozitív hőmérsékletű együtthatójuk van,ott a PDF-ben is,ezért egyszerűen párhuzamosíthatók,nem kell semmilyen kiegyenlítő ellenállás a E. lábakhoz.A pozitív együttható azt jelenti röviden,hogy minél melegebb egy IGBT,annál kevésbé fog vezetni,nem rántja magára az áramot,nem szalad meg zárlatra,a párhuzamosan kapcsolt félvezetőkön jobban eloszlik a terhelés.
(#) kormika válasza erdgab hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Köszönöm a válaszodat, nekem sikerült átsuhannom az adatlapban ezt a pozitív hőmérsékleti együtthatós dolgot
(#) mrobi hozzászólása Dec 26, 2012 /

Sziasztok! Ezek az NTC ellenállások milyen pontosak? Ezeknek is van valamilyen tűrése? Ha igen akkor ezek jellemzően mekkorák?
(#) zolika60 válasza mrobi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Megkeresed az adatlapját megtudod.
(#) blackdog válasza mrobi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Melyik NTC? Milyen célra?
(#) gordonfreemN hozzászólása Dec 26, 2012 /

Nem tudjátok véletlenül, hogy ezen az oldalon lehet szerkeszteni is egy áramkört szemléltetésre?
(#) szucsip hozzászólása Dec 26, 2012 /

Sziasztok!

Ha meggyullad egy NPN tranzisztor, és ontja magából a füstöt, akkor az jelent komoly egészségügyi kockázatot (mármint ha belélegezzük a füstöt). Első sorban a kristály adalékolás miatt kérdezném. Úgy tudom, hogy arzént is használnak un. szennyező anyagként. Vagy túl kevés van benne, hogy mérgező legyen?
(#) zebra85 válasza szucsip hozzászólására (») Dec 26, 2012 / 1

Az egész tranyó maga akkora hogy nem hiszem hogy egy normális szobában nem egy kamra méretűben tudna az egészségügyi határérték felé emelni egy bizonyos értéket. De várad a profikat
(#) szucsip válasza mrobi hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Az NTC ellenállások tudtommal nem pontosak. Nem is arra valóak, hogy pontosak legyenek. Hőmérsékletmérésre nem valóak (nemlineáris karakterisztikájuk miatt), szóval nincs értelme pontosra csinálni.
(#) pucuka válasza szucsip hozzászólására (») Dec 26, 2012 / 1

Az attól függ, milyen volt a tranzisztor. Si -vel, GE -vel nincs baj, hacsak nem RF végtranzisztor, mert abban a szigetelő kővezető kerámia mérgező, vagy nagyon nagyfrekvenciás tranzisztor, amiben a félvezető galliumot arzénnel szennyezik. De egyik sem akkora mennyiség, hogy egy darabnál jelentős lenne. Persze más a helyzet gyártásnál.
(#) szucsip válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Köszönöm a választ!

Nem tudom hogy pontosan milyen volt, nyilván SI. Egy ATX tápban volt, TO-92 tokozásban.

Szia!-sztok! Ez így jó ez a kötés? Ha ez jó ez a bekötés R,C-és C3 adott .Itt a C2-nek milyennek kell lennie? Köszönöm a választ! Üdv.
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

A C2 értéke nem kitikus, legyen 10nF.
(#) pucuka válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Akkor szinte kizárt dolog, hogy mérgező anyag lenne benne.
Következő: »»   1886 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem