Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
A szignál generátor kimenete egy erősítő, ha meg csöves, akkor kimenőtrafója van. Tehát, akkor ez egy kimenőtrafó. Már csak az illesztések a kérdés.
Be van illesztve a "Jó lesz ez majd valamire" polcra.Jó sok vékony vezeték van rajta..
Sziasztok!
Leendő erősítőmbe keresek trafót és talán ráakadtam a megfelelőre. Azonban az adattáblájának értelmezése rejt némi érdekességet számomra. A tábla szerint egyetlen szekundere van, a tekercs kozepét vehetjük a 0V nak és ahhoz képest jobra és balra a különböző feszültségszintek szimmetrikusan lecsapolva. A kérdés: hogyan lehet az hogy a 20V-os 2,5amperrel, a 24V-os leágazás csak 1,4 amperrel, a 36,5 pedig 2,2amperrel teerhelhető. Véleményem szerint ha egyetlen tekercs van akkor a 36,5V-os tekercs terhelő árama is átfolyik a 24V-os tekercsszakaszon? Ebből pedig arra következtetek, hogy a 24V-os is nagyobb árammal terhelhető mint ami rá van írva. Jól gondolom? Aki találkozott már ilyen trafóval és van gyakorlati infója kérem ossza meg velem. Köszönettel: Metabo
Szerintem rosszul gondolod. A ráírtakból nem következik, hogy egyetlen szekunder van, sokkal valószínűbb, hogy három középmegcsapolásos szekunder van, amik középen össze vannak kötve egymással. Ha összeadod az egyes kivezetések teljesítményét, akkor kb. 327VA jön ki, és milyen meglepő, a típusszámban meg van egy 330-as szám, szóval szerintem ezek a kivezetések egyidejűleg használhatóak, tehát tök függetlenül vannak feltekerve.
De megnézed a kivezetéseket, és ha a középkivezetés pont olyan keresztmetszetű, mint a három másik együttvéve (esetleg pont három olyasmi vezetékből van összesodorva), akkor a dolog elég egyértelmű lesz.
Köszi a válaaszt! Valószínü igazad van.
De van egy másik trafóm is ugyanettől a gyártótól és azon már jelzik hogy több szekunder van. Akkor ezen is így tüntették volna fel szerintem. Ez bizonytalanít el. -Sajna a kivezetések már szigetelt sodrott vezetékek, így ezekből sokmindent nem tudok kideríteni. Metabo
Bocsánat,de magamtól idéznék ha esetleg nem görgetted lejjebb a már linkelt topicot.
Katt ide
Köszönöm, tisztul a kép. Lentebb is elolvastam mindent amit írtatok a trafóval kapcsolatban. Megtévesztő cimke ellenére tehát külön tekercsekről van szó. (Titkon bíztam benne hogy elírás esetleg és 2,4A akar lenni azaz 1,4A)
Hali! Mindenkinek! Volna 2db ugyan olyan trafóm de nem tudom hogy hány watt lehet.
tda7294 végfokhoz szeretném. Ha valaki meg tudná mondani hogy hány watt lehet kb az jó lenne. A válaszokat előre is köszönöm. magasság: 11cm szélesség: 10cm mélység:8cm súlya: 2,8kg
Súlyra biztosan, de az oszlop keresztmetszetből lehet leginkább megsaccolni a teljesítményt. Azt nem írtad meg. A szekunder huzal átmérőből is lehet tudni kb. az áramot/teljesítményt. A kettő 4db 7294-hez is elég(nek látszik). A magasság ebben a pozícióban épp keresztben van (vízszintesen). Úgy értetted? A járom milyen széles, 15-16mm? Innen nézve ~24cm2 a mag; tud annyit.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
Szia! A fényképen azt látom van két 33V 3A-es tekercse. Szorzok, összeadok: 200VA.
Hali! Nincs még nálam és így nem tudom a keresztmetszetét. 2db tda7294 hídhoz kellene, de azt nem tudom hogy, ezzel a trafóval ki lehetne-e hajtani.
Itt egy kép hogy, hogy értem a mérteteket.
Nem akartam ennyire direkt lenni, adtam esélyt.
Hali! Szerinted jó lenne a tda7294-es hídnak? Én a 2x 25voltot használnám fel mert már a 33volt az már sok egyenirányítás után.
Hali! Szerinted elég lesz 2db tda7294 hídhoz ez a 2db trafó? Ki tudom rendesen hajtani?
A válaszod előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
A 24 Volt milyen vastagságú rézhuzallal van tekerve? 1,5 felett kellene. Ahogy a képből ki lehet venni meg is ez a vasatagság. A 2 trafó már elég lesz kihajtani a hidakat.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
Sziasztok!
Van egy trafóm, ami +-26,5V-ot ad le nekem, elméletileg kb 150VA-es. Szeretnék belőle csinálni labortápot, de két egyfeszültségű panelt szeretnék rákötni, amelyeket aztán +/- ba lehet kötni kívülről, ha szükséges. Ehhez szeretném a trafót "átalakítani" 2egymástól független szekunderűvé. Aki esetleg látott már ilyen típusú trafót, leírhatná, hogy lehetséges-e. A képeket csatolom. A másik képen látható, hogy a közép kivezetés egy ráz vezető, nem kettő jön ki belülről, de gondolatom szerint ez még nem jelenti azt, hogy belül nem látható helyen nincs esetleg külön kivezetve a másik szekunder. Egyébként ferrit mag van benne, bilincsekkel összeszorítva, úgy tudom könnyen szétszedhetőek, csak kérdés van-e értelme hozzákezdeni. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
- FErritből nem csinálnak hálózati frekvenciára trafót, illetve ferrithez nem illik az acélbilincs, azokat inkább ragasztani szokás.
- Vélhetően tekercselt és vágott szalagmagból van a vasmag, ezért kell a bilincs hozzá. - A tekercs egyáltalán nem valószínű, hogy bárhol is ki lenne vezetve. A "középleágazást" tekercseléskor forrasztják a vezetékhez, annak elvágása, vagy megsértése nélkül. Csak a zománcot lekaparják egy kis darabon, mellé tesznek egy másik megtisztított vezetéket 10-15mm hosszan és összeforrasztják. Ezt vezetik ki. - Újra kell tekerni a szekundert, ha függetleníteni akarod a két tekercset. - Egyáltalán nem biztos, hogy nagyon könnyen szétszedhető lesz. Ha olyan mint amire gondolok, akkor az lakkal impregnált, és szinte lehetetlen sérülésmenetesen bontani. Ha mégis sikerül, akkor még mindig ott a korrekt összerakás kérdése, ami szintén nem problémamentes.
Jó lehet az olyan trafó ami egyből egyenfeszt ad le... A középkivezetéseket általában úgy szokták csinálni, hogy feltekerik az egyik felét, kivezetik, majd onnan tekerik tovább a másik felét (így van értelme). Aztán hogy ezt kívül összekötik-e vagy sem az már más kérdés. Annyi esélyt adnék azért neki, hogy lebontanám a külső papírt hátha szétbontható a közepe. Ha nem, mert nem vezették ki, akkor pedig szimmetrikus (+/-) tápot kell csinálni hozzá. Azt egyébként is értelmesebb megoldásnak tartom, mint két szimpla tápot sorba kötni (ugye gyári megoldásokban sem nagyon találkozunk olyannal).
Ha nem látszik elsőre, hogy hol lehet kettészedni a szekundert, akkor valószínűleg nehéz lesz a művelet. Mivel eléggé normális kivitelnek tűnik, nem biztos, hogy jó ötlet szétbarmolni egy ilyen trafót. Én inkább eladnám (és vennék helyette másikat) vagy elcserélném egy független szekunderesre. Ez valaki másnak meg tök jó lehet pl. egy erősítőhöz.
Van valakinek információja, tapasztalata ilyen trafóról? (képek mellékelve)
Ellenállás méréssel a 415V-os kivezetések között 44 ohm, a 2db. 110v-os kivezetések között 8 Ohm, és a CT feliratnál látható vezetékhez képest 4-4 ohm. (vagyis az a közép kivezetése) Az adattábláján a KVA előtt egy 1-es látható, de előtte egy pont, vagy vessző látható. Elképzelhető, hogy 100VA-es a trafó? A vasmag méretei kb. 95x80x38mm. Viszonyítás képpen a 3. képen látható biztosíték tartók (10x38mm-es bizti van benne) kismegszakító méretűek. Úgy gondolom, ha a 415V-os tekercsre 230V-ot kötök, akkor elvileg 2x30V-ot kapok a szekunder oldalon. Egyenirányítva kb. 42V-ot. Lehet ebből valami erősítőnek kettős tápot csinálni? A válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
A nagysága kb. 100VA-nak megfelel, de a huzalkeresztmetszetek az eredeti feszültséghez vannak méretezve. Áramban biztos kevesebbet tud, mintha direkt 2x30V-ra lenne tekercselve, tehát 2x30V-on nem fog kijönni belőle 100VA, de egy próba mérést megér. Terheled a szekundert fokozatosan kb. 50VA fölé, és ha nem melegszik nagyon, kb 1 óra után, akkor talán kicsit túlméretezték, és tudhat többet, ha nem is 100VA-t. Kettős tápnak jó, a neki megfelelő erősítőhöz.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
Ha a 415 V-os bemenetre 230 V-ot kötsz, a szekunderen 2*28 V-ot kapsz. Az eredeti és az új primer feszültség arányába (~1,96) csökken a kivehető teljesítményed is. Azaz ~50 VA lesz. Előny, hogy tartós üzemre készült ipari trafó, emiatt kisebb melegedésre méretezték, tehát 63 VA-ig nyugodtan felmehetsz.
100 W-os hangerősítőt vígan el tud látni, hiszen nem folyamatosan búgatod a mélynyomót 100 W-tal. 50 VA kivételnél ~25 V kimenőfeszültségre és ~80% hatásfokra számíthatsz, 63 VA leadott teljesítménynél ~23 V kimenőfeszültség és ~70% hatásfok várható. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
Hali! Valaki tudna nekem segíteni transzformátor méretezésben? 14v 20A nek kéne lenni a szekunderen. Akksitöltőhöz kellene.
előre is kössz.
Nem túl hosszú a topic, többször leírtuk. A téma képei még rövidebb, ott is megvan.
Rászántam az időt végigolvastam! Most ilyenkor elkezdődik megint a vita hogy miért nem érdemes trafótkészíteni meg stb.? Vasmagméretre lennék kíváncsi meg menetszámokra és huzalátmérőkre és már itt se vagyok!
Köszönöm Szépen!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |