Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok! A mellekelt erosito +/-30V-dc-n 4 vagy 8 ohmon tudja a 30w-ot? Terhelheto egyaltalan 4 ohmmal? Mekkora hutes kell ra? 4 tranzisztor egy bordan van, mutatok kepet rola. Az egesz erosito bontott alkatreszekbol lesz epitve, tegnap egesz este valogattam az alkatreszeket, mind a ket panelen az a bizonyos tranzisztorok majdnem ugyanannyi betaval van, a plane a meghajtok vannak parba valogatva, alig 10 beta kulonbseg van. Meg az ellenallasok is bontottak, de mindegyiket atmertem. A 2 elso NPN tranzisztor ami lesz csak uj az is bc547.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2013
Szia!
Rendben, köszi. Üdv István A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2013
De ez az, és gondolkozom hogy veszek egyet kipróbálni, aztán ha tetszik, legyártok egy pár db-ot.
Szia! Terheld 8 ohm-mal. Annál várható a 30W teljesítmény. A borda és a meghajtók is ahhoz illenek.
400W-nál az egy tranzisztorra eső disszipáció kritikusan nagy. Egy kis túlmelegedés könnyen végez velük. A tápot inkább 2-300W-hoz állítsd be.
Én igazából, a köztes megoldásra gondoltam olyan +-65V-os a tápom puferolva, szerintem ezt el fogja bírni, illetve, biztos hogy nem ad le 400w-ot de ha 300-at igen az már nekem jó
Muszaly feltenni a bordara a meghajtokat? Mert csak kicsi bcket tettem meghajtonak is ahogyan van a rajzba, mert bd-m egyaltalan nincs itthon. Tapom gondolom eleg teljesitmenyu,~85w gyarilag primerbe a biztositek 1 A volt, ugyhogy lehet kicsit tobb. 4ohm-nal gondolom nagy lene a melegedes, nem lenne eleg a borda. Ugyis csak szobaban hasznalnam, majd epitek hozza hangsugarzot is, es akkor 8 ohmost keszitek hozza...de az majd a jovo zeneje...most ez idotoltes ez az erosito elkeszitese, minden itthonrol a fiokbol van.
A meghajtó tranzisztorokat nem kell bordára tenni, a BC-ket nehézkes is lenne. Ha 4 ohm-mal szeretnéd terhelni akkor lenne érdemes erősebb meghajtókat alkalmazni.
Nem nincs tervben a 4 ohmos kinzas. A meghajtok betaja 270 korul van mindegyik. Hutes miatt kell-e aggodnom?
A meghajtó BC-k eléggé melegedni fognak, nem ártana rájuk valami hűtés.
Híd el ez is tökéletes.
Szia! Hangváltós témában nem találtál? Bővebben: Link
Szia! A 3-as láb kapjon testet, 6-os marad a levegőben.
Vezérlés nélkül a meghajtók 100-200mW-ot fűtenek azzal nem lesz gond. Ha alacsony a 2N3055 bétája akkor nagyobb hangerőn melegedhetnek, ez akár egymásra is nyithatja a végtranzisztorokat. R5 helyére betehetnél egy hőfokfüggő feszültségforrást. Ezt a tranzisztort kéne a bordához fogatni.
Ezt a hofokfuggo kapcsolast siman a 220 ohm helyett bekothetem? 500ohmos lehet a trimmer? levegoben megcsinalnam ezt a kapcsolas a labakozt, azt hiszem vanket magasfeszultsegu remelhetoleg npn a tranyo.valami bf458 mikor hazamegyek megnezem, ezek is olyan tokban van mint a bd137 csak most nincs otthon. A panel mar megvan tervezve hozza, csak akkor 2 szal drottal bekotnem az ellenallas helyere. Ha ezt beteszem akkor nemfognak egymasra nyitni?
Szerintem a dekodert a rádióba jobb beépíteni.
Itt láthatsz egy példát a gyakorlati megvalósításra. Az eltérő meghajtó fokozat nem befolyásolja a működését.
Hazaerkeztem..igen lattam csomo kapcsolasi rajzot, tudtam a bekoteset, csak amiatt tennem be, hogy tenyleg nehogy egymasra nyissanak, ettol az egytol felek.
A +/-30V-os táphoz 60V kollektor-emitter feszültségtűrésű meghajtót használj, vagy elégedj meg +/-20V-tal.
Gyari tapom van, ennyi jon ki egyeniranyitva. Uhg, probalok keresni akkor valamit. Megnezem a bc-k adatlapjat, hogy hany voltosak. Nagyon csucson jarnanak vagy egybol pukkananak?
Vezérlés nélkül csak a fél tápfeszültség jelenik meg rajtuk, csúcsra járatva majdnem a teljes táp. A BC177 45V-ja azért nem azt jelenti, hogy 46V-on már elhamvad, de ésszerű betartani a gyártó ajánlását.
Ideglenesen akkor betehetem? Amig nem rendelek rendes alaktreszt, mert PNP-bol van itthon 2n2904, de nincs ilyen nagysagu NPN-em. Ahg megneztem az adatlapjat ez is csak 40V-os.
Köszönöm. De végül csak sejtettem magamtól is
Elvileg megpróbálhatnád, de egy szerencsétlen bekapcsolási tranziens túlterhelheti az alulméretezett tranzisztorokat.
Most hogy igy szepen elmagyaraztad, beugrott hogy az elektro tanarom is mondta hogy az a baj ezzel a kvazi komplementerrel hogy a meghajtonak is ugyanazt a feszultseget kell kibirnia mint a kapcsolo tranyonak. Kell legyen itthon valami mpsa-am de abbol is csak az egyik fajta van. Tapom 5A diodahid 2x4700 uf+2x100nF eleg lesz neki? Talaltam KSP92-t az mar eleg lesz, csak a parja is kene.
Ez nem a kvázi-komplementer egyedüli sajátossága a meghajtó tranzisztorok igénybevétele szempontjából. Ha alkatrészt kell beszerezned akkor a klasszikusnak számító BD139, BD140 párost ajánlom. Magában a tokozásuk is nagyobb hő átadására képes, és igény szerint hűtőfület lehet hozzájuk fogatni.
Szerk.: a táp tökéletes. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2013
Tudom ez lenne a legjobb,legegyszerubb megoldas, most van az a baj, hogy nem draga az alkatresz de ha nincs akkor nagy galibat okoz. Most a Ksp92-ot fogom akkor hasznalni, most meg holnap keresek meg egy egy NPN nagyobb feszultsegut es jolesz akkor?
A Q3, Q5 milyen tranzisztorok lesznek? Azokat is teljes tápfeszültségre kell méretezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |