Fórum témák
» Több friss téma |
A lézer miatt nem kellene valami burkolat? Nehogy valami géz legyen?
Szia! Nem tudom jól látom-e, hogy a lézer útjába bele-beleesik a bordásszíj? Mert akkor nem lesz túl hosszú életű...
Beállítási gondok, mivel lassan forog a motor. Még dolgozom rajta.
Gyorsabb nem lesz az LPT miatt. Így szerintem.
Sokkal fürgébb is lehet, de akkor nem éget a lézer.
Használja valaki a cambam nevű progit? Van hozzá valami post processoros plugin, direkt lézerhez.
Írok privit.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Közben meglett. Csak a beállítással lesz gondom. Van benne egy cut on és cut off sor, ahol egy portot lehet nyitni vagy záni.
Sziasztok!
Építettem egy lézervágót, egy 60W-os CO2 lézer dolgozik benne. Minden rendben van, már vágtam is vele sokat. Hagyományos marókéses CNC esetében EasyCAM-el tökéletesen tudtam képet átalakítani hogy gravírozhassam. Most viszont lézerrel kellene gravíroznom, amihez magának a G-Code-nak kéne M3/M5-ökkel teletűzdeltnek lennie, és emellé útvonal optimalizálás okán nem lenne rossz, ha alternáló mozgást generálna. Magyarul úgy gravírozna, mint egy rendes kisteljesítményű lézergravírozó. Sajnos a lézer teljesítményét csak minimális szintre van lehetőség leszabályozni, mert adott szint alatt nem gyújt be. Maga a mechanika bírná jócskán 5000mm/s fölött is megfelelő pontossággal. (Egy két része elvégre első lézervágó mechanika túl lett méretezve, túlontúl...) Mivel tudok mondjuk egy DXF-et átalakítani alternáló mozgást tartalmazó lézerhez való gravír programmá? Sajnos rengeteg generáló kiesik, mert ugye nem a Z tengelyt kell emelgetni... A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2013
Már megbocsáss, de minek az M3 M5?? Ha lefelé mozgatod bekapcsol, ha felfelé kikapcsol(vagy leszabályoz) - ezt a Mach3 tudja.... Persze lehet, hogy én értem félre a dolgot..
Nézz át a cncart- ra. Ott van egy nagy topic ami ezzel foglalkozik. A marómotor be ki kapcsolás túl lassú ide. Ingyenes dot-g és a G ray is rendelkezésedre áll. A dot-g posztjába simán bele tudsz nyúlni, a g-rayt annyira nem ismerem. Mindkettő kielégítő eredményt adhat. A graynél nem is kell kapcsolgatnod a lézert, viszont gyors/nagy gyorsulású gép kell hozzá és egy bizonyos mach verzió. A G-ray el a cnc pirográf oldal foglalkozik.
Köszönöm a válaszokat, de azt hiszem nagyon félreértettetek. Nem a gépemben keresek hibát, hanem g-code generálót.
M3 és M5 nem lassú, USB-s CNC vezérlő kártyán a parancs kiadása után ~ 100us-el kapcsol be (mérve). Fotodiódás mérés alapján pedig 200us-elteltével a sugár is előállt. Ismerem a Z dir bit erre használásának trükkjét, viszont a cnczone-on van egy ezzel foglalkozó téma, ami részletesen taglalja, miért nem ajánlatos. Nem Mach és nem printerport hajtja a gépet, tehát egy G0 is annyi idő mint egy M3. Tudja a vezérlő program, hogy safe-heightnál kikapcsolja (késleltetés nélkül). A gép tökéletesen vág és megfelelő programmal gravíroz. Nem hibát kell keresni az M5/M3 párosban, hanem megfelelő g-code generáló volt a kérdés. A lézervágó már négyzetmétereket megmunkált. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
Szia, Talán -egyéb híján- meg lehetne próbálni, a Edge Cam-et. Nem nagyon kísérleteztem ugyan vele, de a postprocessora jónak tűnik, van hozzá kódvarázsló...talán hasznodra lehet
Köszönöm szépen! Megnézem.
Időközben meguntam a keresgélést és a huszadik magáról mindent ígérő program kipróbálását. Írtam egy bitképből közvetlenül g-codeot generáló programot. Amire most azonnal kellett, azt megoldottam vele, a jövőben pedig vagy találok jobbat, vagy fejleszerintem a sajátomat tovább.
A gray-t eredetileg lézerhez fejlesztették. Szóval ez jó lenne neked. Nem ki be kapcsolással hanem sebességgel operál. A legújabb verzió pedig gyors is. Csak egy mach3 verzióval megy rendesen.
A diagnostics fülön kell világítani az aktív Output melletti kockának?
Lehet, nem jól paraméterezem.
Megnézem ezt is. Mach3 nálam kiesett, mert I2C-s kiegészítő eszközeimet is kell kezelnie (víznyomás ellenőrzés, hűtővízhőmérséklet szabályzó visszajelzése /hibakód adás/, automatikus asztalmagasság és fókusztávolság állítás) millió egy funkció van, amihez a Mach3 butuska egy kicsit. Illetve pontosabban fogalmazva annyit kellene konfigurálni, meg szenvedni, ami nem éri meg. Az USB-s vezérlő pc szoftver pedig enged tetszőleges I2C kommunikációt.
Erról nem is beszélve, hogy a saját vezérlőnek beágyazott g-code interpretere van, és nem step-dirt kell adni, hanem magát a g-code-ot dolgozza fel a mikrovezérlő. (Igen, tudom a Mach3 is át tudja küldeni elvileg - megfelelő átalakításokkal és szenvedéssel) Másik indok, hogy az USBCNC vezérlő szoftverhez van vásárolt unlimited felhasználói és fejlesztői licenszünk (adott hw-id tartományban elfogad bármit).
Készülget a cnc-m vezérlése, tápja. A hőmérők hiányoznak, azok az előlapba lesznek beépítve.
A híd is kész.
Hőmérő? Milyen IC a léptecs meghajtó?
A műszerek a léptetők áramfelvételét, a hőmérők a hőmérsékletét mérik. A meghajtókat készen vettem, nem tudom az ic típusát.
Ok, a toroid lefogató + kapupánt csavarra azt hittem hirtelen, hogy egy magas hangszóró
Szép kivitelezés
Ez a hangszóró dolog meggondolandó, lehet, hogy teszek bele.
A gray nek a mach3 al az volt a hibája hogy a gyorsításokat a sok állandó sebesség változást nem bírta lekövetni. Esetlegesen lehetne beszélned a fejlesztővel hogy alakítsatok ki egy árnyalat-teljesítmény részt. Az usbcnc valószínű valamiféle motorvezérlést tud működtetni. Nekem első blikkre az ugrik be hogy a teljesítményt vezérled a lézerednél. Persze kérdés ez milyen gyorsan lehet a teljesítményt váltani, ebben te vagy inkább a szaki, mert van lézered. Ami miatt ez lenne a legjobb megoldás az a mechanika kímélése. Amúgy ha az usbcnc rendesen kezeli a sebesség gyorsítás részt akkor valószínű úgy ahogy van működik a dolog. Ez azért egy tesztje is lenne a vezérlőnek, persze a mechanikát igénybe veszi, de végül is bírnia kell.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
Tócsákban áll a székem alatt a nyálam, úgy csorgatom!
Köszönöm az elismerést!
A valóságban jobban néz ki.
SZiasztok, szeretnék építeni egy CNC-gépet, mégpedig egy 2 tengelyest (lézerrel szeretnék gravírozni, és balsafát vágni), hol kéne elkezdenem , sajnos a külföldi DIY oldalak nem szólgáltak elég információval , hogy nyugodtan nekiáljak. Remélem tudtok segíteni.
Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |