Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   50 / 96
(#) Alkotó válasza szili83 hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Az áramigényt nem célszerű "alá" méretezni. Ha csak a 3 "számot" nézzük, amikben darabonként van 7 LED, és ledenként 10mA-t tippelünk, akkor az 3x7x10=210mA. Ha igaz a széles tápfeszültség tartomány, akkor jó eséllyel saját stabilizátora van (ez "tünteti el" a többlet feszültséget), és az áramkörnek is van saját fogyasztása, tehát valahol a 300mA-es tartományban keresném a reális fogyasztást.
De mivel van ilyen műszered, pontosan meg tudod mérni a keresett értéket, de az ne kerülje el a figyelmed, hogy 888 kijelzésnél van a maximum áramigény, és vagy 111-nél vagy 0-nál a minimum (attól függően hány nullával jelzi a nullát).
(#) szili83 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Rendben, teljesen igazad van!
0,42mm átmérőjű huzalom van, az 320mA, az elég lesz oldalanként (2*10V körülit tekerek). De egyet majd rendelek próbaképpen, s megnézem mennyit fogyaszt. Ennek a műszernek van nálam egy olyan példánya ami nem külső feszültséget igényel, és az 9.80 kijelzésnél 24mA-t fogyaszt. De akkor szerintem a 320mA-el bőven ellesz.
Találtam valamennyi 0.6mm-est az 720mA-t tud (ez pedig egy oldal 2db ventillátort elvisz)
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
(#) kokimy hozzászólása Szept 7, 2013 /

Lenne egy toroidom ismerőstől kaptam, ami
primer: 230V / 450VA
szekunder: 0-12/2A 0-12/2A 0-24/2A 0-24/2A 0-48/3A 0-48 V/3A

Az a problémám, hogy letekerni nem tudok belőle, és nekem olyan 30-32V primer feszültség, és 3A áram kellene.

Hogyan lehetne megoldani?

Nekem az ismerősöm azt mondta valami trafókat kellene vele sorba kötni, valahogy levonja a feszültséget, vagy ellentétesen tekerni, s levonatni a kimenő feszültséget, de nem nagyon értettem....
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
(#) Ricsi96 hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sziasztok!
Előre köszönöm a segítségeteket !
Elkezdtem építenni egy egyszerű dugtápot egy lm350 ( semmi extra dolog gyári kapcsolás ) de az egyszerűb áramköröt akkarom vele tesztelni és üzemelni!
Ehhez egy 80VA toroid trafót használok ami érdekelne , hogy a trafót szükséges e ilyen pici trafót árnyékolni???
(#) Gafly válasza Ricsi96 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Ez honnan jutott az eszedbe???
(#) Ricsi96 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Kedves Gafly !
Angol és magyar fórumokon látam pár komentárt , hogy a nagy teljesítményű transzformátorokat le kell általában aluminiumal lefedni , a mágneses zavarok miatt !
Ez lehet , hogy butaság , lehet hogy nem !
Nem tudom a választ , végtére is ezért tettem fel eme egyszerű kérdést.
(#) Gafly válasza Ricsi96 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Ha csak ennyi a kérdés tárgya, akkor szerintem nem kell
(#) bakos13gab válasza Ricsi96 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Szerintem, ha le is kellene, akkor valami vas anyaggal, az alu sokat nem véd (ugye nem mágnesezhető). Szerintem az árnyékolás inkább felhasználás kérdése. Ha a garázs világítása megy róla, akkor nem kell árnyékolni, de ha mondjuk egy végfokba van építve, akkor célszerű.
(#) Ricsi96 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Amatör létemre , szerintem meg épp az uluminium a jó választás , pont azért mert nem mágnesezhető , ezért a trafó körül keletkező mágnáses hullámokat , úgymond szigetelne , igy azok nem terjednének szét mert az alumium fel fogja .
De az is lehetséges , hogy ez egy nagyon nagy butaság
(#) kokimy válasza kokimy hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Ilyen megoldásra van vajon lehetőség?
(#) granpa válasza kokimy hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Ha atfgalmazod a kerdest, valaszt is kaphatsz.
(#) kokimy válasza granpa hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Nagyon nem tudom átírni, akkor inkább:

Idézet:
„Lenne egy toroidom ismerőstől kaptam, ami
primer: 230V / 450VA
szekunder: 0-12/2A 0-12/2A 0-24/2A 0-24/2A 0-48/3A 0-48 V/3A

Az a problémám, hogy letekerni nem tudok belőle, és nekem olyan 30-32V AC primer feszültség, és 3A áram kellene.

Hogyan lehetne megoldani?
.”
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) _vl_ válasza kokimy hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

30-32V DC kell, vagy 30-32V AC 50Hz-en, vagy 30-32V AC-ból előállítható DC (ez kb. 38-42V DC)?
(#) kokimy válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Mivel szekundert írtam, azért értelemszerűen AC.
(#) _vl_ válasza kokimy hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Akkor ha rám hallgatsz, eladod/elcseréled egy olyanra, ami azt tudja kb., amit szeretnél.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) kokimy válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Sajnos nem egyszerű, és kell nekem ennyi feszültség is.

Valami megoldás kellene.
(#) ktamas66 válasza kokimy hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Tekerd rá pluszban a 30V-os tekercset, csak az összes teljesítmény ne haladja meg a 450VA-t.
(#) granpa válasza kokimy hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Arra gondoltam, hogy a többi mellett (helyett?) 30-32V szekunder feszültségre lenne szükséged. Amúgy 'ktamás66', toroidokban van akkora hely általában.
(#) kisphilip hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Kaptam egy toroid transzformátort! A trafó 115-220V-ról is működik! Sajnos nem tudom megállapítani hogy a primer oldalon melyik két vezeték a 115V és melyik a 220V-os ág... Hogyan tudnám ezt megmérni, megállapítani?
Válaszokat előre is köszönöm!

u.i.: a trafón semmilyen jelölés nincs, se szín se adattábla...
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
(#) fongab válasza kisphilip hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Szia
Tápláld meg AC 24V al. Ha a 0-220V részt tápláltad meg akkor a 0-115V részen mérhetsz 12,5V ot. Ha a 0-115V ra kötöd a 24V ot akkor a 0-220V részen 45.8V mérsz majd.
A többit, egy számológéppel, te is kitudod számólni.
Ha megmérted a 24V trafod kimenetét akkor számold ki hogy mit kell mérned. Kötheted 0-115V Itt a 115-220V nál egy kicsit kevesebb lesz a feszültséged de a 0-220V márt majdnem a kétszerese.
Vagy 115-220V Itt a 0-115V nál kicsitt több mint amit rákötöttél, a 0-220V kivezetésnél márt eppenhogy a kétszerese. És ha 0-220V részre kötöd rá akkora 0-115 V rész kevesebb mint a fele 115-220V rész kicsit több mint a fele.
üdv.
(#) kisphilip válasza fongab hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Ne haragudj, de ez egy kicsit magas nekem... Nem vagyok szakma béli... Valahogyan nem lehet sima ellenállás mérővel megmérni? Plusz nem tudom hirtelen honnan szedjek 24V ac-t...
Ha van esetleg valami más ötleted is szívesen fogadom...
(#) pucuka válasza kisphilip hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Idézet:
„hirtelen honnan szedjek 24V ac-t...”

Például pákatrafóból. Meg lehetne mérni hálózati feszültséggel is, de az veszélyes dolog.
De meg tudod mérni ellenállásmérővel is, de mivel kis ellenállásokat kell mérni, figyelmesen kell a mérést elvégezni. Ezenkívül a primer tekercs vékonyabb drótból van általában mint a szekunder tekercs, és nagyobb a menetszáma is, ezzel együtt az ellenállása is. Az ellenállások arányából durván tudsz következtetni arra, hogy melyik a 115 V -os, és melyik a 220 V -os.
Általában azért két azonos tekercs van sorba kapcsolva a primeren.
(#) fongab válasza kisphilip hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Szia
A feszültség AC 5V és AC 24V között mindegy. A 48V feletti rázz azért nem javaslom, és ha méred mint lennt irtam, a bemenö feszültség kétszrese is, lehet a vezetéken.

"Valahogyan nem lehet sima ellenállás mérővel megmérni? "
De lehet, de csak a vezeték folytonosságát tudod mérni. Hitelt érdemlően nem mondanám az ellenállás mérésre hogy ez a 115V tekercs vagy ez a 220V os tekercs.

üdv.
(#) kisphilip válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Köszönöm az infókat! Mihelyst időm energiám engedi neki is állok... Ha van valami eredmény megosztom veletek!
(#) Robi85 hozzászólása Szept 14, 2013 /

Sziasztok.

Van nekem két kisebb toroid trafóm, de nem tudom mekkora lehet a teljesítményük. 7cm külsö átmérőjű, 4cm belső átmérő, 3cm magas és 1.5cm vastag a magja. Csak primer van rajta. Úgy kaptam őket, hogy nem müködnek. Szekundert lekellet szedjem róla, mert elvolt olvadva a szigetelése. Primernek látszólag semmi baja, maximum a hőbiztositékok mentek el. Egyébként 47 ohm-ot mérek a tekercseken. Ez jó, vagy a primernek is annyi?
(#) granpa válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

A 47 Ohm akár jó is lehet, de mérj üresjárási áramot. Ekkora trafónál pár mA. Először egy soros 25W-os égővel indítsd.
(#) Robi85 válasza granpa hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Redben, rakok elé egy soros izzót, de ha esetleg még is valami baja van a primernek akkor a fő biztositékot nem vágja le a villanyóránál? Nem lenne jó sötétben az elemlámpát keresgetni.
(#) dudassandor1 válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Pont ezért írja Granpa a soros izzót! Az lesz az áramkorlátja az áramkörödnek, ha mégis valami gond lenne a trafó primer oldalának. Ha a tekercs mondjuk zárlatos és nagy áram akarna átfolyni rajta, a soros izzó mint ellenállás fog működni és világít de nagyobb áram nem lesz a körben, mint amit az izzó megkíván. Ha az izzó nem világít (vagy csak nagyon picit parázslik)majd, akkor már nagy gond nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) Robi85 válasza dudassandor1 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Rendben. És kb mekkora teljesítményűek lehetnek ezek?
(#) granpa válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Tán 35VA/karika. De inkább kisebb, azért írtam 25W-os izzót.
Következő: »»   50 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem