Fórum témák
» Több friss téma |
Az áramigényt nem célszerű "alá" méretezni. Ha csak a 3 "számot" nézzük, amikben darabonként van 7 LED, és ledenként 10mA-t tippelünk, akkor az 3x7x10=210mA. Ha igaz a széles tápfeszültség tartomány, akkor jó eséllyel saját stabilizátora van (ez "tünteti el" a többlet feszültséget), és az áramkörnek is van saját fogyasztása, tehát valahol a 300mA-es tartományban keresném a reális fogyasztást.
De mivel van ilyen műszered, pontosan meg tudod mérni a keresett értéket, de az ne kerülje el a figyelmed, hogy 888 kijelzésnél van a maximum áramigény, és vagy 111-nél vagy 0-nál a minimum (attól függően hány nullával jelzi a nullát).
Rendben, teljesen igazad van!
0,42mm átmérőjű huzalom van, az 320mA, az elég lesz oldalanként (2*10V körülit tekerek). De egyet majd rendelek próbaképpen, s megnézem mennyit fogyaszt. Ennek a műszernek van nálam egy olyan példánya ami nem külső feszültséget igényel, és az 9.80 kijelzésnél 24mA-t fogyaszt. De akkor szerintem a 320mA-el bőven ellesz. Találtam valamennyi 0.6mm-est az 720mA-t tud (ez pedig egy oldal 2db ventillátort elvisz) A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
Lenne egy toroidom ismerőstől kaptam, ami
primer: 230V / 450VA szekunder: 0-12/2A 0-12/2A 0-24/2A 0-24/2A 0-48/3A 0-48 V/3A Az a problémám, hogy letekerni nem tudok belőle, és nekem olyan 30-32V primer feszültség, és 3A áram kellene. Hogyan lehetne megoldani? Nekem az ismerősöm azt mondta valami trafókat kellene vele sorba kötni, valahogy levonja a feszültséget, vagy ellentétesen tekerni, s levonatni a kimenő feszültséget, de nem nagyon értettem.... A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Sziasztok!
Előre köszönöm a segítségeteket ! Elkezdtem építenni egy egyszerű dugtápot egy lm350 ( semmi extra dolog gyári kapcsolás ) de az egyszerűb áramköröt akkarom vele tesztelni és üzemelni! Ehhez egy 80VA toroid trafót használok ami érdekelne , hogy a trafót szükséges e ilyen pici trafót árnyékolni???
Kedves Gafly !
Angol és magyar fórumokon látam pár komentárt , hogy a nagy teljesítményű transzformátorokat le kell általában aluminiumal lefedni , a mágneses zavarok miatt ! Ez lehet , hogy butaság , lehet hogy nem ! Nem tudom a választ , végtére is ezért tettem fel eme egyszerű kérdést.
Ha csak ennyi a kérdés tárgya, akkor szerintem nem kell
Szerintem, ha le is kellene, akkor valami vas anyaggal, az alu sokat nem véd (ugye nem mágnesezhető). Szerintem az árnyékolás inkább felhasználás kérdése. Ha a garázs világítása megy róla, akkor nem kell árnyékolni, de ha mondjuk egy végfokba van építve, akkor célszerű.
Amatör létemre , szerintem meg épp az uluminium a jó választás , pont azért mert nem mágnesezhető , ezért a trafó körül keletkező mágnáses hullámokat , úgymond szigetelne , igy azok nem terjednének szét mert az alumium fel fogja .
De az is lehetséges , hogy ez egy nagyon nagy butaság
Ha atfgalmazod a kerdest, valaszt is kaphatsz.
Nagyon nem tudom átírni, akkor inkább:
Idézet: „Lenne egy toroidom ismerőstől kaptam, ami primer: 230V / 450VA szekunder: 0-12/2A 0-12/2A 0-24/2A 0-24/2A 0-48/3A 0-48 V/3A Az a problémám, hogy letekerni nem tudok belőle, és nekem olyan 30-32V AC primer feszültség, és 3A áram kellene. Hogyan lehetne megoldani? .” A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
30-32V DC kell, vagy 30-32V AC 50Hz-en, vagy 30-32V AC-ból előállítható DC (ez kb. 38-42V DC)?
Mivel szekundert írtam, azért értelemszerűen AC.
Akkor ha rám hallgatsz, eladod/elcseréled egy olyanra, ami azt tudja kb., amit szeretnél.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
Sajnos nem egyszerű, és kell nekem ennyi feszültség is.
Valami megoldás kellene.
Tekerd rá pluszban a 30V-os tekercset, csak az összes teljesítmény ne haladja meg a 450VA-t.
Arra gondoltam, hogy a többi mellett (helyett?) 30-32V szekunder feszültségre lenne szükséged. Amúgy 'ktamás66', toroidokban van akkora hely általában.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Kaptam egy toroid transzformátort! A trafó 115-220V-ról is működik! Sajnos nem tudom megállapítani hogy a primer oldalon melyik két vezeték a 115V és melyik a 220V-os ág... Hogyan tudnám ezt megmérni, megállapítani? Válaszokat előre is köszönöm! u.i.: a trafón semmilyen jelölés nincs, se szín se adattábla... A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
Szia
Tápláld meg AC 24V al. Ha a 0-220V részt tápláltad meg akkor a 0-115V részen mérhetsz 12,5V ot. Ha a 0-115V ra kötöd a 24V ot akkor a 0-220V részen 45.8V mérsz majd. A többit, egy számológéppel, te is kitudod számólni. Ha megmérted a 24V trafod kimenetét akkor számold ki hogy mit kell mérned. Kötheted 0-115V Itt a 115-220V nál egy kicsit kevesebb lesz a feszültséged de a 0-220V márt majdnem a kétszerese. Vagy 115-220V Itt a 0-115V nál kicsitt több mint amit rákötöttél, a 0-220V kivezetésnél márt eppenhogy a kétszerese. És ha 0-220V részre kötöd rá akkora 0-115 V rész kevesebb mint a fele 115-220V rész kicsit több mint a fele. üdv. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
Ne haragudj, de ez egy kicsit magas nekem... Nem vagyok szakma béli... Valahogyan nem lehet sima ellenállás mérővel megmérni? Plusz nem tudom hirtelen honnan szedjek 24V ac-t...
Ha van esetleg valami más ötleted is szívesen fogadom... Idézet: „hirtelen honnan szedjek 24V ac-t...” Például pákatrafóból. Meg lehetne mérni hálózati feszültséggel is, de az veszélyes dolog. De meg tudod mérni ellenállásmérővel is, de mivel kis ellenállásokat kell mérni, figyelmesen kell a mérést elvégezni. Ezenkívül a primer tekercs vékonyabb drótból van általában mint a szekunder tekercs, és nagyobb a menetszáma is, ezzel együtt az ellenállása is. Az ellenállások arányából durván tudsz következtetni arra, hogy melyik a 115 V -os, és melyik a 220 V -os. Általában azért két azonos tekercs van sorba kapcsolva a primeren. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
Szia
A feszültség AC 5V és AC 24V között mindegy. A 48V feletti rázz azért nem javaslom, és ha méred mint lennt irtam, a bemenö feszültség kétszrese is, lehet a vezetéken. "Valahogyan nem lehet sima ellenállás mérővel megmérni? " De lehet, de csak a vezeték folytonosságát tudod mérni. Hitelt érdemlően nem mondanám az ellenállás mérésre hogy ez a 115V tekercs vagy ez a 220V os tekercs. üdv.
Köszönöm az infókat! Mihelyst időm energiám engedi neki is állok... Ha van valami eredmény megosztom veletek!
Sziasztok.
Van nekem két kisebb toroid trafóm, de nem tudom mekkora lehet a teljesítményük. 7cm külsö átmérőjű, 4cm belső átmérő, 3cm magas és 1.5cm vastag a magja. Csak primer van rajta. Úgy kaptam őket, hogy nem müködnek. Szekundert lekellet szedjem róla, mert elvolt olvadva a szigetelése. Primernek látszólag semmi baja, maximum a hőbiztositékok mentek el. Egyébként 47 ohm-ot mérek a tekercseken. Ez jó, vagy a primernek is annyi?
A 47 Ohm akár jó is lehet, de mérj üresjárási áramot. Ekkora trafónál pár mA. Először egy soros 25W-os égővel indítsd.
Redben, rakok elé egy soros izzót, de ha esetleg még is valami baja van a primernek akkor a fő biztositékot nem vágja le a villanyóránál? Nem lenne jó sötétben az elemlámpát keresgetni.
Pont ezért írja Granpa a soros izzót! Az lesz az áramkorlátja az áramkörödnek, ha mégis valami gond lenne a trafó primer oldalának. Ha a tekercs mondjuk zárlatos és nagy áram akarna átfolyni rajta, a soros izzó mint ellenállás fog működni és világít de nagyobb áram nem lesz a körben, mint amit az izzó megkíván. Ha az izzó nem világít (vagy csak nagyon picit parázslik)majd, akkor már nagy gond nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
Rendben. És kb mekkora teljesítményűek lehetnek ezek?
Tán 35VA/karika. De inkább kisebb, azért írtam 25W-os izzót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |