Fórum témák
» Több friss téma |
A gratz-et ha leszámolom akkor meg lehet csak 2x29V, az már türhető nem?
Mint javasoltam, tapintsd meg óvatosan az IC-t teljes terhelésnél. Ha forrónak találod és tovább nem javítható a hőelvezetés, akkor valóban érdemes a tápfeszültséget csökkenteni. Az eredményt majd a gyakorlat mutatja meg.
Üdv mindenki!
Életem első projectjébe fogtam bele, mivel érdekel ez az építős elektronika. Rendeltem a hestore.hu-ról TDA2030-as, és TDA7294-es IC-ket, és a hozzávaló ellenállások-kondenzátorokkal. Először a 2030as verziót építeném meg, majd a 7294-est. Szeretném ha megosztanátok velem a javaslataitokat, ötleteiteket, mire kell ügyelni, és stb. Rengeteg fórum tanulmányozás után vetemedtem rá eme nagyszerű erősítőre. Köszi előre is
Szigeteld el elektromos szempontból a hűtőbordától. A Magasfeszültség mellett ez a másik ami ki tudja nyírni ezeket az ic-ket.
A téma "kicsit" off, tudom. Ha szimplatápos kapcsolásban alkalmazzuk a TDA2030-at, akkor nem javasolnám feltétlenül az elszigetelést, méghozzá azért, mert a lapka-tok termikus ellenálláson kívül (amivel ugye nem tudunk mit kezdeni - adottság) a szigetelőlap / csillám termikus ellenállása a legjelentősebb tényező ami a hűtésnél ellenségünk. Persze ha a bordára testelés földhurkot okoz, akkor el kell szigetelni (nekem még egyszer sem okozott).
A "magasfeszültség" alatt a túl magas tápfeszt, vagy az elektrosztatikus feltöltődés által okozott káreseményt érted?
Szerintem a túl magas tápfeszre gondolt
Ja, és még annyit szeretnék kérdezni, hogy tápnak megfelel egy DELL laptop töltője?
DC 19.5V, 3.34A
A szimplatápos kapcsoláshoz akár jó is lehet, de nehéz előre megmondani, mert a számítógépekhez készült tápok kapcsolófrekvenciája lehet viszonylag alacsony, így előfordulhat, hogy a kapcsolófreki hallható lesz a kimeneten. Ki kell próbálni, meghalni nem fog tőle az IC. Ha nem válik be legfeljebb készítesz hozzá egy trafós tápot.
Most az ic 70C-ig felugrál tok hőmérsékletben, de már nem koppan fel. Ezzel a kb +/-30 V-al már jól el van. Köszönök minden segítséget!
Jó lett a kicsike, Köszönöm a segítséged!
Helló.Lenne egy olyan kérdésem hogy valaki tapasztalt már olyat hogy kikapcsolta a TDA7294-es IC-vel készült erősítőjét és így kikapcsolás közben recsegett és úgy halgatott el a hang?Azmeg a másik hogy a következő indításnál hangot nem akar adni az Ic.Nemtudom mi lehet vele,sem füst sem semmi más jel az IC-n.Valaki hátha tapasztalt már hasonlót.A választ előre is köszönöm.
Szia! Elsőként mérd meg mekkora feszültséget kap testhez képest a 9. (készenlét) és 10. (némítás) láb! Legalább 3,5V kell minkét láb esetében, hogy hangot adjon ki.
Akkor valószínü elhalálozott az IC-m mivel mindkét lábon megjelenik a + oldali tápfeszültség.
Még annyi maradt, hogy ellenőrizd a ki és bemenetet. Nem ritka, hogy ott lép fel érintkezési hiba ahol nem is gyanítanánk.
Tehát akkor még működésképes az erősítő,csak át kell nézni alaposabban?
Az erősítőről nem tudjuk még teljes bizonyossággal, hogy hibás-e.
Tápfeszültséget gondolom kap, mint írtam ellenőrizd le kap-e jelet a bemenetére és rendesen kapcsolódik-e a hangszóróhoz. Érdemes megmérni a kimeneti egyenfeszültséget hangszóró nélkül. Ennek 0V körül kell lenni.
Az marad holnapra ma már nem tudok nekiálni mérni sajnos.Holnap írom délután a fejleményeket.
Hát ez valószínűleg halott kintvan az egyenáram a kimeneten,még jó hogy nem volt rajta hangszóró,csak a mérőműszer.
Mivel szeretném a fórum szakmai jellegét erősíteni, engedj meg egy kiigazítást. A kimeneten nem áramot, hanem feszültséget észleltél. Áram akkor folyt volna, ha rajta van a hangszóró.
Ez bizony halott
Sejtettem,de okozott meglepetést,nem úsztam meg ennyivel a hangsugárzó is elszált egy az egybe .Ja és köszönöm a kiigazítást,magam észre sem vettem volna.
Ha mégy anyagért, szerezd be a hangszóróvédőhöz valókat is! Bővebben: Link
Hál isten a közelben az elektronikai boltban már lehet rendelni TDA7294-est is így nem kell Hestore-ról megvárnom.Majd a hangszóró védelmet meg megcsináom az erősítővel eggyüt.
Na, megépítettem a 7294-es erősítőt... nem szól, csak alap zúgása van, mint egy szobai erősítőnek, amikor bekapcsolod... de hangot nem ad ki.... vélemények ? :S
Na, olvasd el a bejegyzésed előtti néhány postot, tele van tanácsokkal miket érdemes ilyenkor megnézni. Mutass egy-két éles fotót az erősítődről! Jó lenne látni hogyan csatlakozik a táphoz, valamint a ki és a bemenetek miként festenek.
Helló.Annyi kérdésem lenne összesen csak hogy a TDA-s erősítő és a tápegység + és - ágába ha beraknék mindkét oldalra egy 10ohm-os 10W-os ellenállást mit változtatna a tápáramon?
Szia! Korlátozná a legnagyobb áramot. Gyakorlatilag hozzáadódik a hangszóróimpedanciához.
És hogyan tudnám a bemenő feszültséget lejjeb csökkenteni pár voltal?Mert szerintem nagyon határértéken jár az erősítő ic...
Szia!
"nagyon határértéken jár az erősítő ic" - miből vontad le ezt a következtetést? Mekkora a tápfeszültséged és hány ohm-mal terheled? Az IC-re leselkedő legnagyobb veszély - a beépített hővédelem ellenére - a nem elég hatékony hűtés. Fotózd le!
Holnap rakok fel róla képet,de a tápfeszültség +-47V-on van.A terhelése pedig 4 ohm/240W RMS.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |