Fórum témák
» Több friss téma |
A felső FET gate-ek feleslegesek, (ahogy modntam alsó FET gate és félhíd).
A félhíd és a primer tekercs nem ugyanaz. A szkóp gorund clipje minden esetben az alsó FET source-ön van (így ahhoz kéest mérjük az alsó FET gate-jét, és drain-jét), így a mérés egyszerű, és nem kell vacakolni a referenciával. Nem sok, de azért valami mégis látszik: - 8 fotón terhelés alatt jó kis zavar van. - 3. és 7. fotón: jó látszik a miller plató (vagyis az amaitti tüske), vagyis a mostani kapcsolófrekvenciád bőven a rezonanciafrekvencia alatt van. Betetted a plusz rezonáns kondit? Ha nem akkor tedd be és mérd meg megint (üres és terhelt állapot, alsó FET gate és drain). Na hogyan is kellene mérni, hogy lássunk valamit: - A gate jelnél ki kellene nagyítani a képet, úgy hogy a gate jel felfutása legyen középen. Meg kell figyelned, hgoy a felfutáson ott van -e a miller paltó vagy 3-5V körénykén ez a tüske, ha ott van akkor nem jó a kapcoslófrekvenica keménykapcsol. Ez eddig a lefontosabb. Ha a frekenciát feljebb (80kHz fölé) kellene vinned, és márbenn van a plusz kondi, akkor valószínűleg a trafó szórt induktivitását rosszul mérted. Ezután jön az extra: ha a gate-en az előbbi eltűnik, vagyis a rezonancia frekvencián (vagy felette vagy), akkor meg kell figyelni egy kis negatív csúcsot a felfutás előtt (100-1000ns-mal). Ez a negatív csúcs azt jelzi, hogy ekkor töltötte át a félhíd kapacitását a mágnesező induktivitás.
Üdv fiúk!
Lenne egy félig-meddig off kérdésem, viszont részemről nagyon hasznos lenne a további tanulásomhoz! Induktivitásmérő nézelődés-vásárlás előtt állok, és kinéztem magamnak ezt a fajtát itt az aprón mivel nagyon olcsó, és jópofa. Nem valami pontos, a hirdető demonstrálja is a képeken viszont az lenne a kérdésem felétek, hogy bele fér-e a tűréshatárba, ha mondjuk 5.4uH helyett 0.005-mér? A témához azért kapcsolódik, mivel nem tudom mennyire érdemes ebből az eszközből pontosat vásárolni ahhoz hogy hobbi célra épített kapcsolóüzemű tápegységeket kísérletezgessek, építgessek. Tehát ez nekem csak hobbi, tanulási célt szolgálna. Mennyire befolyásolja, az értékeket ha mondjuk csak megközelítőleg pontos induktivitásmérővel készítek el egy kapcsitápot? Az offért elnézést kérek!
5.4uH helyett, 5mH? Nem írtál mértékegységet! Amúgy elegendő pontosság.
Ide még a hobbi célra sem elég az 1uH pontosság. De ez igazából alap mérési hiba kérdése.
Nem tudom te ismered -e az értékes jegyek fogalmát? Ha leírunk egy eredményt akkor az értékes jegyek számával egyben a mérési pontosságot is jelezzük. Annyi jegyet írunk le, hogy az utolsó legyen a bizonytalan jegy. Tegyük fel mérünk 5,12-5,38uH-t, akkor ezt úgy írjuk le, hogy 5,2uH, jelezve, hogy a 2-es az a bizonytalan karakterek. Ha úgy írnánk le, hogy 5uH, akkor az azt jelentené hgoy ez úgy 4-6uH. Ebből következik, hogyha egy mérőeszkö 0,005-öt mutat az utolsó jegy bizonytalan jegy, szóval alaból 20-50% hibád van. Jó lenne olyan eszköz, ami legalább 3 értékes jegyre tud mérni a kívánt tartományban, szóval 5,22-t ír ki például. Ez így pár százalék hiba, ami még elfogadható. Mivel mondjuk egy rezonáns tápnál pl 100kHz 1kW körül 10-20uH szórt induktivitásokat kellene méricskélni, így célszerű lenne olyan eszköz, ami tized uH-re mér.
Igen, ám de arra gondoltam, hogy vajon jó lenne-e ha átkapcsolnám a legkissebb 200mV-os méréstartományba és úgy vizsgálódnék. Úgy elvileg már ponosabb, kerekebb érték jönne ki?
Tehát akkor röviden: te szerinted ez nem alkalmas kapcsitápok élesztgetésére? granpa: Neked mi a véleményed erről a kis kütyüről végülis? A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
Ez ügyben hallgass 'lorylaci'ra. A kütyüt nem ismerem, szerintem is kevés a tudása.
Lehet hogy van a multiméteren mV állás, de mennyi az alapzaja a multiméterednek?
Mert hibáa mész el, hgoy uV-okat láss, ennek a kütyünek is van zaja, tehát mondjuk lesz olyan, hogy kiir még jegyeket, de mérsz olyat, hogy 4,18uH - 5,79uH például, ez ugyanúgy 1 értékes jegy Az LCM3 műszer szerintem megbízhatóbb az olcsóbbak közül, pláne ha rendszeresen kalibrálod, figyelsz az alap méréstechnikai dolgokra. Egy ilyen kis kütyü jobb nem lesz, igazán jó csak egy komoly impedancia mérő lesz. Ami mondjuk nagy ugrás, pert ez frekifüggéseket is ki fog adni (a mag Al-je frekifüggő )
Értem, köszi a választ. Hát jó, rendben. Muszáj lesz akkor megvegyem zombee féle alkatrésztesztert, hogy végre be tudjam indítani Ge Lee tápját.
A PIC-esek jók, már ha megfelelő alkatrészekből vannak megépítve. Ha magad csinálod, nem is sokkal kerül többe mint amaz. Minden mérés előtt tudod kalibrálni, és elég pontos. Mondjuk az enyém most kezdett el döglődni, így 4 év után.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Szia! Ott mértem, ahol írtad, bocs a primer tekercs csak rossz szóhasználat volt.
Beraktam a két 47nF-ost, így most 2x94 nF a rezokondi értéke. Mértem és látszik a gate-en 4V-nál valami, az lenne a "miller plató"? (gate_1 2 3) Most 44KHz-et számoltam. Csináltam fotot a félhídról is terhelt, ill. terheletlen állapotban (a kettő csak amplitudojában tér el valamelyest egymástól) Idézet: Ez lenne az: Gate_3 4 fotok. Ezt úgy tudtam elérni hogy lejjebb mentem a frekivel (34KHz) „Ezután jön az extra:...meg kell figyelni egy kis negatív csúcsot a felfutás előtt (100-1000ns-mal)” A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Nem figyelsz. Légy szíves koncentrálják már egy kicsit, fogalmazz egyértelműen.
Mi 44 kHz? A számolt rezonancaifrekvencia vagy a kapcsolófreki? Ha tényleg 58uH a szórt induktivitása a trafónak, akkor 94nF-dal a rezonanciafreki 68kHz. Ha 4V-nál van valami, akkor az miller plató. Ez azt jelenti, hoy a kapcsolófrekit FELJEBB KELL VINNED! Mivel ekkor kapacitív módban van a dolog. Miután eltünt a miller plató, utána lehet menni a negatív csúcs figyelésére (és a ZVS működésre). Először rezonancia frekin (vagy felette) kell lenned, hogy megteremtsük a lehetőséget a veszteségmentes bekapcsolásra. A mérésbe kezdesz amúgy belejönni, de a felfutásokat ennél jobban kell kinaígyítani. Szóval a felfutás lehetőleg foglalja el a szkópképernyő szélességénének 50-80%-át. Amúgy ennek a szkópnak mennyi a sávszélessége?
Azt hiszem már sikerült teljesen összezavarodnom!
A frekiket mindig a szkópon látott ábrákból számolom vissza f=1/T. (azért fotózom a kapcsolószerveket is a szkópon, hogy ez is visszaszámolható legyen. Látszódjon az idő és a V/osztás is). Ezek alapján a félhíd frekije 44KHz. Összegzek:A trafó szórt induktivitását az 1.ábra szerint mértem meg, szerintem helyesen. Eredetileg 2 db 47nF rezókondi vot berakva egy alól és egy felől. Ezt most megdupláztuk. Idézet: „Ha 4V-nál van valami, akkor az miller plató. Ez azt jelenti, hoy a kapcsolófrekit FELJEBB KELL VINNED! Mivel ekkor kapacitív módban van a dolog. Miután eltünt a miller plató, utána lehet menni a negatív csúcs figyelésére” Akkor most, hogy megyek feljebb a kapcsolófrekivel? A két utolsó képet nézted (Gate3 gate4)? Ezt keresnénk? Sajna elég gyengusz kis szkóp, nem tudom mennyi a sávszélessége, két napja van nálam, értékelhető leírást még nem találtam hozzá. Ettől jobban nem lehet kinagyítani. Köszönöm a törődést
Lényegretörő az ábra, köszi. A szórt induktivitás mérés ezek szerint helyes volt
Most akkor egy, kettő vagy négy? Ez nem volt korábban eyértelmű, nekem 47nF kondit mondtál, amit mondtam hogy duplázz meg. Hogy egyértelmű legyek, ha rezonásn kondit kérdezek, akkor a berakott kondik összkapacitása a kérdés (a nagyfrekvenciás áram szempontjából a félhídba kapcsolt rezonáns kondik párhuzamban vannak, így az összeg számít). Ha 44kHz-en szeretnéd járatni az áramkört, akkor ahhoz 230µF rezonáns kondi kell, de ekkor 850W lesz a rezonás korlátozó teljesítmény. Ez szerintem sok neked. Ezrét mondtam, hogy a kapcsolófrekvenciát növeld meg. Ha most összesen 94nF rezonáns kondid van, akkor álíltsd a kapcslófrekvenciát 68kHz-re, ekkor úg 500W-nál fog korlátozni. Az IR2153 RC tagjának méretezése benne van az adatlapban, persze ezt mindig érdemes visszaellenőrizni a szkóppal (de azt csak akkor fogadhatod el, ha az időalap korrekt, ha nem is kalibrálva, de legalább vissza van ellenőrizve, például úgy hogy keresel egy digit áramkört, aminek kvarc adja az órajelét, ami elég pontos). A negatív tüskét még felejtsd el, vedd úgy hogy nem is mondtam. Először álljon be a rezonáns kör. Van még egy ellenőrzési mód, de először maradjunk annál, hogy álíltsuk a kapcsolófrekit a számolt rezonancia frekvenciára. Nincsen 10x nyújtó gomb? Ha tudnál kölcsön kérni egy két csatornás szkópot, akkor az nagyon nagy segítség lenne. Én persze hálát adok azok az égnek, hogy egy szipi-szupi szkóppal mérhetek. Megérte a fél év spórolást a Tektronix TDS3032, Két havi fizum ment rá. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Idézet: „Most akkor egy, kettő vagy négy?” Tudtam itt fogunk elmenni egymás mellett! Eredetileg Bővebben: Link 2x47nF volt (lásd: kapcsolás.jpg), tehát összesen 94nF. Ezt dupláztam aztán meg. (Igazad van a kettő összege számít). Az utólagosan berakott kondit tehát szedjem ki, igaz? Max 300-350W-ot szeretnék kivenni belőle. A kapcsolófrekvenciát a FET gate-én kell mérnem, vagy az IC 3. lábán? Idézet: „Nincsen 10x nyújtó gomb?” Majd holnap megnézem, a munkahelyemen van. Fogok tudni kétcsatornással is mérni csak ahoz nehezebb hozzáférni (be kell jutnom az elektro-laborba). Idézet: Hát így könnyű.. „szipi-szupi szkóppal mérhetek” A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Nem nagyon értek a MCU-k világához, meg a kalibrálás, ajjajj... Inkább megcsináltatom zombeeval. Kijelzőstül, mindenestül valami 5 környékén megoldja nekem. Úgy vagyok vele, ha +/- 1% pontossággal mér, részemről az már profi kütyü. (mivel hobbista vagyok)
Nos,visszaállítottam a kiinduló állapotot: 2db 47nanos van beforrasztva a NYÁK-ba így az eredő kapacitás (rezonáns kondi) 94nF. Kicseréltem a C1 kondit az IC 3. lábán 1nF-ról 680pF-ra, hogy feljebb tudjam vinni a kapcsoló frekvenciát. Így most a P1 potival 50 és 100 KHz között tudom állítani (1nF-al a max: 64KHz volt. A frekvencia értékeket a szkóp ábrájából olvastam ki!).
Beállítottam 68KHz kapcsolófrekit és fotóztam. A terhelt gate fotón továbbra is ott van a felfutó élen (kb 4V-nál, a második osztás) az a valami és nem tűnik el ha változtatom a frekvknciát (a terheletlenen is látszik csak nem olyan szembetűnő). Hogyan tovább? A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
Na, ezek biz hej már sokkal jobb mérések, nagyon jó dolgok látszanak rajta.
Nézzük csak a kinagyított félhíd képeket. Nagyon jól látszik rajtuk,hogy egy először vizonylag lassan emelkedik, majd egyszercsak hirtelen függőleges lesz a vonal. Mit látunk itt? Bizony azt, hogy a táp már induktív módban működik, mind terhelve mind terheletlenül, és a mágnesező induktivitás szeretné áttölteni a FETek parazita kapacitását. Szóval a mágnesező induktivitás tölti is őket, de a holtidőalatt nem tudja áttölteni, és egyszercsak bekapcsol a másik FET és akkor bizony felrepel (vagy lerepül) a fesz. Mivel a FETek nem 320V-nál hanem kb 100V-nál kapcsolnak, így a Miller plató kisebb, de ott van. A holtidő jó nagy az IR2153 esetében, azt nem érdemes növelni, hanem érdemes lenne növelni a mágnesező áramot, mégpedig úgy, hogy beleraksz egy pici (papírdarab a két félmag közé) légrést.
Ezek szerint alakul a dolog.
IR21531 van benne aminek kicsi a holtideje!
Hagyd benne, mert a túl sok holtidő sem jó (ugyanaz lesz mint emmzolee-nak, hogy megfordul az áram).
Rak be egy pici légrést, ahogy mondtam, egész pici elég, egy hajszálnyi Aztán ugyanezek a mérések, hajrá.
Már csak azért is benne hagyom, mert csak ez az egy IC-m vam
Csinálok légrést és mérek, de csak hétfőn, nincs szkópom itthon
Sziasztok!
Tudna valaki építeni egy kapcsitápot, a következő adatokkal: 2x40-45 V, 250W Nyilván megfelelő ellenszolgáltatás fejében. Nekem sajnos sem időm, sem műszerem, de haladni kellene egy projekttel. Privátban írjon, aki érez elég erőt Köszönöm!
Sziasztok.
Valaki ismeri-e ezt az IC-t? SG6848DZ És ezzel meg lehet-e hajtani egy PC táp trafóját?
Nem. A PC tápok zöme (1-2 kivételtől eltekintve) ellenütemű, ez a vezérlő pedig együtemű konverterekhez készült.
De én maga csak a trafóját szeretném meg hajtatni.
A PC-tápban nem flyback trafó van, ez pedig flyback tápba való. A trafó átalakítása nélkül (légrés kellene bele) nem fogsz tudni ebből az IC-ből és a PC-trafóból egy használható tápot csinálni.
Nos, nem tudok berakni légrést, így folytatni se tudom a mérést. Mikor a trafót megtekertem és összeszereltem a menetek közé lakkot öntöttem és bár nem akartam, de befolyt a csévetest és a mag közé is és összeragadt. Ezt a trafót nem akarom kínozni, nehogy sérüljön. Amit működtetnie kell azt hibátlanul működteti.
Azonban szeretném, ha végigvezetnél azokon a "leckéken" amit elkezdtünk ezért már épül is a következő rezotáp (teljesen ugyanez lesz, remélem a héten elkészül). Amint kész van azon folytatom tovább a méréseket. Addig is köszönök mindent, ha készen van zaklatnálak tovább
Miért nem merítesz valami kis piklibe vizet és forrald fel a tűzhelyen. Pikk-pakk megolvad közte a lakk 5-8 perc főzés után. Aztán már is szétszedhető.
Igen, köszi, tudom, hogy hogyan kell ezeket szétszedni, ezt is sok más társával együtt "szétmikróztam", de ez már egy kínkeservesen (58uH-re) megtekert céltrafó. Nem szeretném az új lakóhelyéről kiforrasztani, melegíteni, (kockáztatni, hogy széttörik), emiatt újratekerni, stb. Ez így ahogy van feladatát makulátlanul ellátja, még ha nem is tökéletes minden a szkóp képernyőjén, marad így. Majd a következő amit most építek -az előző mintájára csak más szekunderfeszültségekkel- azon folytatom tovább "tanulmányaimat", (támaszkodva lorylaci segítégére), mivel ez az eszköz remek lehetőségeket nyit meg elöttem építendő projektjeim táplálására.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
Idézet: „Nos, nem tudok berakni légrést, így folytatni se tudom a mérést. Mikor a trafót megtekertem és összeszereltem a menetek közé lakkot öntöttem... ” Értem már! Versbe öntötted, azért nem jön az szét!
Nos, sikerült beindítani a tápomat erről akarok most pár tapasztalatot megadni, és kéréseket feltenni.A trafó végül egy 230 W-os táp vasmagja lett, aminek a keresztmetszete 1,3cm2. Ebből én 35 menetes primert számoltam, szekunderhez 30V egyent szeretnék ezért kb. 21,5 V váltóval számolva 5 menetet kaptam, a segédtáp 4 menet.A primernek 0,8 huzalt használtam, a szekunderhez 6db 0,3 mm-es litzét tekertem.Bekapcsoláskor magas frekvenciás hangot adott ki a táp nem hangosat (ez normális?).Hiába számoltam 21V váltót és abból 30V egyent ha nincs terhelve a táp 50 volt fölé is ment. Miért? A terhelés két 24 V-os weller páka volt amiket szépen meghajtott ilyenkor 25 voltot adott le maxon.Amikor egy 40W-os izzót tettünk rá 31 voltot tartott.Azt szeretném megtudni hogyha kell akkor mit változtassak a tápon.Az alkatrészek megegyeznek a kapcsolásban lévőkkel.Egy másik észrevétel, hogy ha bekapcsoljuk a tápot (az ic külső tápfeszt kap) és az ic működését megszüntetjük mehetne-e tovább a táp? Mert nekem vígan működött utána is. 65kHz-en szeretném használni a tápot ehhez 63uH kell(2x47nF). Én csak úgy tudtam ezt elérni, hogy légmagot raktam bele papírral. Lehet hogy ez okozza a korábbiakat?Akinek még lenne kérdése a tápról arra válaszolok, hogy finomhangolni tudjam még a tápot .Előre is köszi a válaszokat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |