Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   115 / 164
(#) RobyBoy válasza nzozz hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Szia!_Nekem egy példány jelenleg +/- 25v-ról(ez a puffer nélküli fesz a trafó kimenetén) üzemel,_a max meg sztem +/- 40V._Teljesítményre egy 300W-os trafó elég.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
(#) nzozz válasza RobyBoy hozzászólására (») Okt 2, 2013 /

Tehát elméletileg egy 2x26V -os 200VA körüli trafó megfelelő lenne? Erről a VF2 -ről van szó.
(#) RobyBoy hozzászólása Okt 2, 2013 /

Sziasztok!_Egy technics su-vz220-as erősítő gyári végfok ic-je meghalt,_és mivel elég drága bele az ic,_ezért arra gondoltam hogy helyettesítem egy conductorral._Sajnos olyan problémába ütköztem hogy ha az erősítő gyári előfokát rákapcsolom a vf bemenetére,_akkor halk hangerőn szól,_de a volumét feljebb tekerve egyre drasztikusabban elkezd torzítani._A conductor hibátlan,_ugyan erről a tápról,_de előerősítő nélkül ugyanazt a jelet,_max hangerőn torzítás nélkűl fogadja.._Mit ronthattam el?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Szia! Ennyi információból nehéz válaszolni. Még az is számít, a ventilátor által szállított levegő miként fog áramlani a borda lamellái között. Mérd ki műfűtéssel! Pár tranzisztorból/FET-ből készíts áramgenerátort. Mérd a rajtuk folyó áramot és a rajtuk eső feszültséget. Szorzatuk adja a disszipált teljesítményt. Mérd meg a disszipáció 1W-jára hány °C hőmérséklet növekedés adódik. Innen már csak matekozás kérdése megsaccolni milyen meleg lesz a borda terhelés közben
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Értem. Félvezetőknél még hány fok mondható normálisnak? 60-70 akár még 80 is belefér?
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Ezt számítással lehet eldönteni. A félvezetők terhelhetősége a hőmérsékletük növekedésének hatására csökken.
Minél több párhuzamos vég-FET-et használsz, annál magasabb tok-hőmérséklet engedhető meg.
Mellékelem az IRFP240 ide vonatkozó adatlapi ábráját, ami általánosan vonatkoztatható más teljesítmény-félvezetőkre is.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2013
(#) Gab04 hozzászólása Okt 15, 2013 /

Üdv mindenkinek!

Szeretnék építeni egy olyan végfokot amit több dologra is szeretnék használni.
Az egyik: Egy 200W os (4 x 50W os 12" -os hagszórók) 8ohm-os gitárládát szeretnék vele hajtani (eléggé nagy hangerővel)
A másik: Nagyhangerős zenehallgatásra.
Ezért arra gondoltam, hogy alapból 4 ohmra legyen tervezve, 2 azaz Sztereo (max.: a gitárládánál csak az egyik felét használnám, de 100W körüli teljesítmény szerintem kellene)
Jelenleg egy Quad 405 ös 100W os végfokot használok, ennél keresek szebb hangot. Rengeteg jó erősítőről olvastam itt a topicban is, és arra lennék kíváncsi mit ajánlanátok. Válaszokat előlre is köszönöm!
(#) Ge Lee válasza Gab04 hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Nézz szét a topik képei között, fogsz találni többféle megoldást is egészen 400W-ig.
(#) Gab04 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

OKsa, köszi. De erre a célra szerinte(tek)d melyik lenne a legalkalmasabb? Most már azon gondolkodom, hogy igazán Mono-ba is elég lenne ... csak zenekari célra (Gitár)
(#) nzozz válasza Gab04 hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Csak VF2? Esetleg VF3/VF6 nem jöhet szóba?
(#) Gab04 válasza nzozz hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Conductort nézegettem eddíg a +-40V os 8ohmos kivitelt, illetve egy másikat 130W os Mosfetest. Ezek nem tűnnek nagyon bonyolultnak (mármint így amatőr szemmel, és mindent megtalálni hozzá a nyáktervtől, a beültetésig...) Eddig a Conductort találtam nyerőnek a hangját nagyon sokan dicsérik, és megbízhatónak írják. Eddig egy Quad405 öst sikerült összehoznom azt szeretném leváltani (ennél jobbat keresek) VF3/VF6 ot még nem néztem... De most megteszem majd csak már annyi a lehetőség, hogy nem tudok választani A lényeg , hogy tényleg szépen szóljon és megbízható legyen.
(#) nzozz válasza Gab04 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Elméletileg a VF2 -nek jobb a hangja egy kicsivel mint a VF3/VF6 -nak, de azok egyszerűbbek és könnyebb belőlük nagyobb teljesítményűt építeni.
(#) Gab04 válasza nzozz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Átgondoltam Conductor 8ohm lesz... az itteni leírás szerint (ez ugye a javított VF2) Annyi kérdésem lenne még, hogy negyed W-os ellenállások jók(vagy melyiknek kellene nagyobbnak lennie)? Ráadásul nem kaptam pár értékűt (4,3K helyett 4,7K , 8,6K helyett 10K -t kaptam...) pedíg a szabvány értékű kivítelt építeném...így szeretném kérdezni, hogy e -helyett használhatok- e másikat (közelire gondoltam) A fotón láttam, hogy a 0.68mF/100V os van abból csak 63V osat kaptam (formára se ilyen, hanem kisebb kb.: mint a 33nF (amiből szintén 63V-osat kaptam) és a 33pF ból csak kerámiát találtam.
(#) nzozz válasza Gab04 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Én is még csak építem a sajátomat (VF2 Conductor V2b), a 330nF -es kondenzátorból csak tantált tudtam szerezni, 8K6 -os ellenállást én se találtam egyik boltba sem. Szerintem 0,6W -os, 1% tűrésű fémréteg ellenállásokat célszerű használni. 30V körüli táp esetén nem gondolom, hogy probléma lesz a 63V -os kondenzátorokkal.
(#) Gab04 válasza nzozz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

40V osat szeretném megépíteni(8ohm) .... amúgy 8K6 helyett mit teszel bele? Akkor a kis 0,25W osok nem jók?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
(#) nzozz válasza Gab04 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

A 8K6 -ost 2db ellenállásból kombinálom össze, talán úgy lesz a legpontosabb. Hogy a 0,25W -os ellenállások jók vagy sem, arról nem igazán tudok nyilatkozni.
(#) reloop válasza Gab04 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Hála Alkotó kollégának itt egy rajz könnyen beszerezhető ellenállás értékekkel. Neki is van egy egy szép terve hozzá.
Az ellenállások 0,6W-osak legyenek.
(#) Gab04 válasza reloop hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Aha szép lett tényleg De ez 50V os és nem ilyen Fet eket vettem... Conductor féle 8 ohm 40V osat szeretnék építeni...
Tudom nem ide tartozik, de van egy valag régebben beszerzett ellenállásom és nemtudom melyik hány W-os ezt hogy tudom megnézni?

Linkeld be a kiszemelt a rajzot! Az ellenállás méretéből elég jól lehet következtetni a megengedett teljesítményre.

Ott nem látok 40V-ra méretezettet, csak ilyet.

Leírásában van.

Abban sem találom a szükséges értékeket. Annyi lenne a lényeg, hogy az 1,5k és az 1,2k ellenállásokon a nagyobb tápfeszültség esetén is ugyan akkora áramnak kéne folyni. Arra a két helyre 1W-ost ajánlok, mert legalább harmadával nő majd a disszipáció.

Holnap megnézem van e itt nálunk 1W osba ...
Kondik jók lesznek amiket írtam, hogy csak ilyeneket kaptam?
Akkor jól értelmezem, ha 40V al hajtom akkor 8ohmos lesz kb 80W on? Ha 30V al akkor meg 4ohm kb 80W
Azért ez mellett döntöttem mert a 130W osnál használt Fet-ekre azt írták sokan (ha jól értelmeztem) hogy nem olyan jó a hangja mint a Vf2 illetve (annak javított verziójában) conductorban használt.

A FET-et egyértelműen jól választottad.
A kondikkal nem lőnek nyulat
Az 1,5k legyen 2,2k, sőt az 1,2k is lehet 2,2k. A negatív oldalon csak 1mA többletet látok.

Akkor jól értelmeztem a 40V os részt? Ezért kellene a 2,2K is?
És akkor ez az amire 1W os kellene? A lényeg, hogy 80W azért meglegyen (200W os ládát kell majd elég rendesen megszólaltatnia quadnak sikerült )És 8 ohmos a Láda
Akkor a 63V os Kondik is jók ahogy értelmezem
És a többi 0,6W os legyen...

Az IC +/-12V körüli tápfeszültségről megy +/-30V és +/-40V esetén is. Azért körüli, mert ez része a nyugalmi áram stabilizálásának. A végfoktáp és az IC táp különbözetét ezek az ellenállások ejtik. Az IC-nek 10-12mA elég, kár lenne több hőt termelni, ezért a változtatás.
A többi alkatrész jó lesz.
(#) Gab04 válasza reloop hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Rendben, akkor holnap futok egy kört alkatrészügyben... Köszönöm a segítséget!
Akkor mehet így már 8ohmon... és ha azt szeretném, hogy meg is legyen a minimum 80W akkor mekkora trafót nézzek (+-V és W) ? Gondolom a leírás alapján a Kondik maradhatnak azok az értékek... (Mono lesz) Valamint melyik progit ajánlod hogy szépen kitudjam nyomtatni a nyáktervet?
(#) reloop válasza Gab04 hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

A trafó legyen 2x30V-os és tudjanak a szekunderek legalább 2A-t. (ez kiszorozva 120W )
A NYÁK- készítéssel itt tudsz megismerkedni. Simán kinyomtatod.
(#) Gab04 válasza reloop hozzászólására (») Okt 18, 2013 /

Oké köszönöm! Nyák készítés menni fog már csináltam párat (de köszönöm a linket attól majd még nézegetem mert biztos találok benne új információt) Én igazán a .lay formátumú file kezelésére gondoltam
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2013
Következő: »»   115 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem