Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Témaindító: rockersrac, idő: Jún 28, 2010
Témakörök:
Akkor a feldolgozó áramkört is kitennéd a vevőhöz ?
Nagyon jó ötlet ez a vezeték nélküli átvitel. Kivitelezhető?
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
Én még nem próbáltam, csak itt szemezgetek a két modullal. Most éppen az IV-18 -as órámba próbálok dcf kiértékelő rutint hegeszteni és szívok, mert nincs normális dcf vétel itt Miskolcon. Beindítottam egy laptopon futó szimulátor programot, ami a rendszeridőt kinyomja dcf kódolással a soros porton, azzal tudok tesztelni.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
Mennyit fogyaszt a vevő plusz a vezeték nélküli adó? Sztem akkuról simán menne hónapokig...
Szia! Nekem is megfordult a fejemben már ilyen 433MHz modulokkal történő DCF szinkron a lakáson belül. Én úgy szeretném kivitelezni,hogy egy DCF vevő a padláson jól beállítva a vételre mely egy 433MHz adó modulon keresztül sugározza a jelet a lakásba és képes legynne több órát (vfd,nixie,propeller,wand,) szinkronizálni akár párhuzamos üzemben is mivel nekem ezek az órák napi 24 órát üzemelnek van melyik több éve megy a mule 2 most megy pont egy éve .
Nem szeretem az olyan órákat amiket után kell állítani hetente ... Még egy automata kézióránál azt mondom oké, van is olyanom, de az ugye mehanikus és ott lehet eltérés... de egy ilyen "hiperszuper" óránál amibe van 15 ébresztési időpont meg hőmérő meg bla bla bla ne már állígatni kelljen. Szerintem. Aztán lehet én vagyok a hülye
![]()
Helló!
Úgy látom, még most sem érted a dolog lényegét! Az óra pontosságát behatárolják az alkatrészek, amiből építed.A tervezők a lehető legjobb munkát végezték, köszönöt érte. Vannak azonban határok, amit nem lehet átlépni.Ezért találták ki a DCF-et. Ennek a feladata, hogy pontosítsa az órát. Vagy használhatsz pl.rubidium időalapot.Biztos hogy pontos lesz! ![]()
Igazából csak az RTC-t kellene olyanra kicserélni ami hőkompenzált, tehát nem mászik el attól hogy a szobámban kinyitom az ablakot és esik a hőmérséklet. Azon kívül tényleg profi a kivitelezés, csak szerintem túl sok idő lett fordítva lényegtelen dolgokra és a lényegesre meg kevesebb
![]()
Ebben majdnem igazad van, ezért ajánlottam a másik időalapot.Az hogy kinyitod az ablakot, nem teljesen igaz...
Tudomásom szerint többen is dolgozunk azon - egymástól függetlenül - , hogy a DCF jel a lakásban valamilyen módon sugározható legyen ( pl. RF, WI-FI...) Mivel különböző fejlesztések, nem tudni, kompatibilis lesz-e az eddigi készülékekkel. Türelem...
Az ablak kinyitást arra értettem hogy lehűl a levegő és változik az RTC pontossága. Amúgy mire van szükség az adón és a vevőn kívül hogy ez a távoli DCF működhessen?
Elnézést kérek, én csak a kérdésre válaszoltam.
![]()
A Tom025-ös órám nekem is elég pontos mindennemű állítgatás nélkül. De a Mule v2 és Iv-6-os vfd pedig beállítható 3 helyen lehet állítani rajta, ha nem lett kinyírva az rtc és a kvarcok jók nem szabad, hogy elmászkáljon. Ha eleve sincs beállítva, a trimmerkondi eltekergetve, a szoftveres beállítás elprogramozva, akkor késhet vagy siethet extrém módon.
Egyébként mihez képest siet/késik és mennyit az IV-6 ? Be van állítva az rtc átírása? Milyen időközönként? Ha nincs bekapcsolva az óra miután beállítottad mennyit siet/késik kb. egy nap alatt?
Szoftveresen hogyan lehet beállítani? a trimmerkondi találomra van tekerve, mert senki nem mondott semmi normális beállítási módot. Az összehasonlítás a karórámhoz történik ami pedig DCF-es
Mindenekelőtt a 10. menüben be kéne állítani az átírást, a trimmert meg középállásba állítani:
Idézet: „RTC újraolvasás : __.rr.rh rh óránként újra kiolvassa az RTC idejét rh=0 – nem olvassa újra. ” Nem látom a leírásban a pontosítás menüpontját, a mule-ben benne van: Idézet: „RTC újraolvasás Co.5_.rh rh óránként újra kiolvassa az RTC idejét Rh=0 – nem olvassa újra. Co= Idő számítási korrekció: 50: nincs korrekció. 51..99: Az óra lassítása (sietett). 01..49: Az óra gyorsítása (késett). Minél jobban eltér a szám az 50 -től, annál nagyobb a korrekció. ”
sajnos ebben csak az van hogy hány óránként olvassa újra az RTC-t. Ha benne lenne ez az állítási lehetőség akkor serényen állítgatnám, míg nem pontos
![]()
Akkor marad a trimmer, illetve az rtc melletti kvarc cseréje (ha az rtc nem rossz...)
![]()
jó lenne ez a szoftveres pontosítás. Nem lehet valahogy módosítani a programot? Nem olyan vészes az eltérés, viszont a trimmerrel szerintem nem lehet kiegyensúlyozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Mivel a mule v2-ben benne van/volt , szerintem Hp41C el tudná indítani, de ha az rtc-s rész nem pontos, nincs sok értelme, mert az arra való, ha az rtc-hez képest késik vagy siet az óra a saját órajeléről. Ha kikapcsolod az rtc újraolvasást akkor is késik/siet az órád? Vagy ki szoktad húzni és akkor rtc-ről indul, tehát mindegy milyen pontos a saját kvarcóra része?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
A trimmert először is merre kell állítani? Mert eddig az óra járásával megegyezően tekertem, így csökkent a késés, viszont még mindig késik. Ma megint állítottam raja egy picit, holnap majd kiderül mennyi az eltérés.
Alakul az Iv-18 dcf dekódere: (a kész változatban már nem fog látszani, ahogy bitenként összeszedegeti az időkódot
![]()
A VFD és a Mule-2 (meg a többiek) DCF dekódolásához 200us -enként beolvassa a DCF jelet. 20 ms -enként 128 -ra állít egy számlálót, amit a DCF jel magas szintje esetén növel, alacson szintje esetén csökkent. A 20ms végén kiértékeli a számlálót és újra 128 -ról indítja. A 20ms szűrt jellel végzi a DCF szintek idejének meghatározását...
Próbálgattam úgy is, de még nem forrott ki a kód. Most még csak azt figyeli hogy volt-e magas-alacsony átmenet és akkor dönti el milyen érték volt. A szimulált jellel jól működik, ha megy így a dekódolás , majd finomítok rajta. (Most 40-ig illetve 80-ig számol el a figyelő rutin és detektelja a az 59. percben a szünetet is, sajnos a basic programnál ilyen empírikus módszert tudtam alkalmazni, a hardvermegszakítást a fényerőszabályzáshoz használom) Azon gondolkodtam, ha olyan zajos a dcf-jel, van-e értelme egyáltalán erőltetni a dcf szinkront, amikor a plusz-minuszos módszernek lenne előnye.
![]()
Sajnos, a tapasztalataim szerint, nagyon zajos a DCF jel, mivel a vételi körzet határán vagyunk. Az általam leírt szűréssel volt csak megbízható a vétel itt Budapesten és a Egerben. Több előnye is van az élfigyelésessel szemben:
- rövid idejű zavarok hatását a számlálós szűrő elnyomja, - a 20ms ideig való számoltatás az esetleges hálózati zavarokat szűri ki. Egyébként, amikor fejleszettem a dekódolót, pont ilyen otkóber - november volt. A maradék hajamat is majdnem kitéptem, mert egyetlen hibátlan vétel sem volt, így nem tudtam eldönteni, hogy a rutin jó-e. Persze szimulátorban minden jó volt. Mindig munka után 6 - 7 órakor méricskéltem, amikor már mindenki a TV -t nézegette. Egy szép vasárnap délelőtt magára hagytam az órát (valami házimunka miatt) és nem hittem a szememnek, elkezdett szinkronizálni. Aztán kiteszteltem: Tápszűrés, kábel, algoritmus csiszolása, stb. A vételt nagyon zavarja a monitor (ne legyen egy síkban a DCF modullal), a fénycsőlámpa és egyéb kapcsolóüzemű tápegység, TV (77.5 kHz ~ 5 * 15625 Hz), időjárás (zivatar, eső, hó front Frankfurt és a vételi hely között). Egyébként az MpLab -ban igen jó stimulusokat lehet készíteni. (Bár a módosításuk nagyon körülményes). A figyelmeztetés ellenére a kontroller típusa és port kivezetés egyszerűen átírható. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
Nekem most az a gondom, hogy nagyon rövidek a jelek a névleges 200 és 100 mS-hoz képest. A szimulált jel viszont egy kicsit hosszabb is mint kéne, ami ennek a Tom's DCF simulator nevű programnak az ismert hibája. Az előnye viszont, hogy a rendszeridőt kódolja át és teszi ki a soros portra a dcf77 kódként . A forrása is elérhető, ezért lehetne finomhangolni, hogy a jelalakja jobban hasonlítson a valós dcf jelre (mellékeltem a programot és a forrását). Mindenképpen meg kell oldanom, hogy az óra adaptálódjon a mérések eredményét figyelembe véve a valós hosszakhoz. És a szűrésen is fogok dolgozni, ha már a bitek dekódolását megírtam, mert most még csak az óra perc van letesztelve.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
Gondolkoztam rajta, hogy lehetne ezt a 200us-os vizsgálatot megcsinálni: tehát 20ms alatt vagy 28 vagy 228 körül lesz a végeredmény és ez mondja meg, hogy magas vagy alacsony érték volt a mintavételezés idején és ezt kell megszámolni, ha az eredmény 5 akkor rövid, ha 10 akkor hosszú jel jött? Közben annyit változtattam a programomon, hogy már dekódolja az összes adatot és a 20. másodperchez, ami mindig 1 (hosszú) igazítja a vett bit értékének vizsgálatát (0;1) így most a jelforrástól függetlenül jól dekódol, akár a pc-ről jön akár a dcf vevőről (már ha van jel ebben a viharban ami kint van...
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2013
Hülye kérdés: Tényleg nem létezik kimondottan bcd to 7 segment meghajtó IC ami illeszthető a VFD csőhöz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |