Fórum témák
» Több friss téma |
Linux CNC-t használok. A "Stepconf Wizard"-ba be lehet állítani az egyik kimenetet "SpindlePWM"-nek. Ezzel a jellel lehet vezérelni a marómotort. Szerintem bármilyen motort lehet róla vezérelni, csak másmilyen illesztőáramkör kell a párhuzamos port és a motor közé.
Nézz szét a távol keleti piacon (pl.:Bővebben: Link), ennyiért nem érdemes csinálni.
Tud külső PWM jelet is fogadni, pont jó egy 300W-os marómotorhoz.(Van olcsóbban is.)
Üdv mindenkinek.
Egy kis segítséget kérnék. Most szeretnék belevágni a CNC építésbe. Nagyobb teljesítményű gép készülne így én készítem a teljes elektronikát (kicsit egyedi lesz, unalom ellen). Az elektronikával nincs kérdésem, de a MACH3-mat nem ismerem. Olyat tud-e a Mach3 , hogy ha valamelyik tengelyen az áram túl menne egy adott értéken akkor egy jel keletkezne a PIC komparátoráról és ennek hatására pl 50%-al vissza venné az owerridet. Ettől nem állna meg a program csak lassítana ,de tovább futna. Nagyobb áramnál természetesen lenne vész stop a másik komparátorról. A 3 tengely külön komparátorai szabadkollektoros kapukkal lennének közösítve egy jellé. Tehát a kérdés tud-e a Mach3 ilyet, hogy külsö jel hatására lassítson? A másik kérdés: lenne egy másik gép ez gyári cnc csak nagyon öreg és rossz a vezérlője. Ez DC szervómotoros gép aminek mérőrendszere van léc jeladóval. Ezt a rossz vezérlőt ki lehet-e váltani pl. Mach3-al vagy valami mással? A szervó motoros gépek hogy működnek? Mindegyikhez kell mérőrendszer? Van-e leírás anyag erről? Ha össze lehetne hozni valahogy akkor a helyükön maradnának a gyári DC-szervók és a hajtások. Előre is köszönöm.
A DC szervós meghajtáson van encoder tárcsa?
Mert akkor az is ad vissza pozíciójelet. Ebből és az áttételből az útmérőlécek nélkül is tud pozicionálni a mach3.
Köszönöm a tippet utána nézek.
Ha lenne valamilyen anyag arról hogy müködnek ezek a szervós encóder tárcsás dolgok a Mach3-al az sokat segítene. Azt nem értem, ha az LPT- n 4 bemenet van ebből 1 a refpont tok hoz 1 a vész gomb, akkor a 3 motor jelei hova kerülnek? Előre is köszi.
Javaslom ennek az anyagnak az átfutását kezdetnek:
Mach3 kézikönyv Jó eséllyel olyan kérdésekre is választ ad, amiről nem is gondoltad, hogy fel fogod tenni egyszer
Pont a minap gondolkodtam valamin, aztán megláttam ezt a leírást és rögtön keresni is kezdtem benne a dolgot, de nem találtam...
Szóval a leírás említi hogy tud kezelni a Mach3 2db LPT portot is, de többet nem nagyon találtam erről. Kaptam egy bontott elektronikát amin van 9 opto szenzor, egy e-stop a hozzájuk tartozó leválasztós elektronika, valamint egy PCI LPT port. Mach3 alól tudom ezt használni? Úgy gondoltam beleteszem a kis gépbe az LPT kártyát a gyári mellé, az integráltról mennének a motorok és a két kártya összesen 10 bemenetét használnám a limit és ref kapcsolóknak. Tudom pazarlás de ha van akkor már használnám, de a nagy kérdés, lehet ezt a Mach3-al? A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
Szerintem a leírás 5.2.1 pontja elég jól leírja, hogy kell második (harmadik) lpt portot aktiválni.
Na igen, tipikus eset amikor annyira keresem hogy nem látom, pedig kiveri a szemem Köszönöm!
Sziasztok!
Motor Statikus zajra lép a motor, de valamiért a gépbe bedugva nem működik (minden bekapcsol, a motorok sülnek) A video alapján a PC-vel van baj, nem a vezérlővel, ugye?
Szia, én is erre tippelek, ellenőrizd, hogy a gépből kap-e a vezérlő impulzusokat, jól van-e konfigurálva a port. A kábellel is lehet gond, ha gyári.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
Jó hír, hogy sikerült megoldani azóta!
Egész egyszerűen csak nem tudtam, hogy ciklus előtt nem kaphat tápot a vezérlő. A mach-es beállítások sem voltak jók! De működik már
megesik, én már a PC-t akartam lecserélni.
Az első próba a CNCUSB vezérlővel ...Még építek hozzá egy pices segédpanelt ami a step dir jelből az STK motormeghajtóknak emészthető jelet csinál és egy motormeghajtó panelt STK6713 hidakkal
Elég rosszul sikerült a videó de a képernyőn látszik hogy megy a szerszám és az x tengely csatlakozóján villognak a ledek .
Szintén az első próbámat szeretném bemutatni:
VIDEO Úgy terveztem, hogy egy 1000x2000-es asztalom lenne, direkt szíjas (omega) meghajtással. Két 1,7 amperes a videon látható (nagyobb) léptetőmotor húzná a hidat. Kép Az lenne a kérdésem, hogy hány kilót bírnak el ezek a kismotorok ilyen hajtással? Mennyire lehet nehéz a híd? A hajtás ilyesmi lenne. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
Sziasztok! Szükségem lenne egy vezérlő áramköri rajzra és a vezérlő programra mert bontott nyomtatóból építettem egy kis marógépet. Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm! Üdv
Szia!
ATB6560-as IC adatlapján található alapkapcsolást tudom javasolni. Elvileg közvetlenül rá lehet kötni a nyomtatóportra,de azért nem árt egy leválasztó.
Köszi a választ és van is ilyen csippem, de valami konkétum, panelestől nem látott napvilágot?
Sziasztok!
találtam egy léptető motor vezérlő elektronikát, sufniCNC oldalán, azt olvastam erről az ic típusról hogy egy igen megbízható kis eszköz, arra gondoltam összedobnák egy ilyent próba képen. Még nagyon nem értek a dolgokhoz, de amit belinkeltem képet valamit hiányolok róla, mégpedig a soros porti kártyát, erről vajon miért nem beszélt? Köszönöm
Párhuzamos port kártyát szerettél volna írni gondolom. Ez gyakorlatilag szabadon választott, lehet azért nem írt róla többet. Én megépítettem ezt a vezérlőt (SLA7062M) Tényleg szépen működik. Egy dolog ami zavar, hogy ha fél lépésben áll meg a motor, akkor rettenetesen sípol a motor tekercs. ezt leszámítva jól működik. szerintem a TB6560 jobb választás. Egyrészt olcsóbb is, meg sokkal halkabban sípol. Szinte alig észrevehetően. (Motor áram függvénye)
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
Zoli bácsi félve ám de megkérdem, nem tudom mennyire titkos az anyag ehhez a TB6560 lenne egy bevált kapcsolása és nyákterved, 3 tengelyre, szeretnék építeni egy ilyen vezérlést hogy kicsit tudjam elemezni.
Köszönöm
Nézegettem, de nagyon kapcsolási rajzot nem találni, inkább kész áramkörök vannak, de viszont tényleg nagyon olcsó az ic, az eBay-n kb 1000ft ért lehet kapni.
Építettem ugyan vezérlőt, de ha most kéne elkezdeni, 100%, hogy készen vennék TB6600-s vezérlőket az ebay-en. (tengelyenként) Ha rám hallgatsz, akkor ezt teszed. Aztán ehhez lehet tápot építeni, meg az egészet egy komplett rendszerré gyúrni. A TB6560AHQ IC-kel vigyázni kell, mert hamisítványok is fellelhetőek.
Olvastam hogy ezek az ic-k rendkívül érzékenyek gerjedésre, ha nem jól van megtervezve a nyák hamar kinyírja magát az ic. Amúgy félek ezektől az ebay-s dolgoktól, például hogy nem e jön be valami kompatibilitási hiba a szoftverrel?
Én nagyon elégedett vagyok a TB6560-al. Valószínű, hogy a 6600-s is remek lenne. Amit az ebay-en lehet kapni, szerintem gerjedés szempontjából jól van megtervezve. Több ember is használja ezeket itthon. Szoftver kompatibilitási hiba szinte elképzelhetetlen, mivel a mach3 is és a linuxcnc is széles határok között konfigolható.
Akkor azt tetszik mondani hogy egy gyári, pl: ebay-n vásárolt vezérlő-vel rosszat nem csinálok, ugye?
Pl: amit a képen láthatunk.
Ez a rosszabb, kiforratlanabb verziójú "kék" vezérlő. Ha mindenáron 3 tengelyes egybe vezérlőt választasz, akkor a "piros" V-TYPE vezérlőt válaszd. 3 tengelyes
Én inkább a TB6600-s tengelyenkénti vezérlőt választanám. TB6600 vezérlő Egy ok: Ha valamelyik tönkremegy, nem kell mindhárom tengelyt bolygatni, csak azt az egyet, ami hibás. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
Ha kérhetem pontosítson egy linkel, hogy pontosan mire is gondol.
Előző hozzászólást módosítottam egy linkkel Nagyon szépen kérem, hogy tegeződjünk!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |