Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   184 / 376
(#) Topi válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

A Leadshine-os meghajtók nagyon jók (azok is FPGA alapú külön hidasok), ám a magyar forgalmazó nagyon drágán adja őket sajnos, bár abszolút megérik a pénzüket (lézer gépemet azok hajtják)
(#) vanzerr válasza Topi hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Valóban nem olcsó, de ha van vele valami gond így talán egyszerűbb érvényesíteni a garanciát. Magánszemélyként tudok a gyártótól is vásárolni?
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Idézet:
„Egyszer csináltam egy tesztet. 528KHz-ig bírta a vezérlő fogadni a jeleket a bemenetére. Ekkor 1/8 lépés volt beállítva. Rátettem egy Nema17-es motort üresen és függőlegesen elhelyezett tengellyel. Aztán jelgenerátorról lassan emelkedő frekvenciával mentem fölfelé.”

Ezt tudnád egy kicsit részletezni? Én is csinálnék ilyen tesztet, de nem tudom, hogyan fogjak neki.
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Szerintem ilyesmi. Én is hasonló tesztet akarok majd csinálni, közben fordulatszámot, és áramot mérnék. Természetesen ez mind üresjáratban lesz. Ezen a videón nagyon jó hangja van a mocinak.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Ez oké, de nekem nem tiszta egy-két dolog. Pl. a step bemenetre kell egy négyszögjel aminek a frekijét növelem. Ez idáig rendben van. De a dir bemenettel mit kell tenni? Gondolom az enable bemenetre csak simán 5 V kell.

Az irány szerintem lényegtelen, merre forog a motor. Magas, vagy alacsony jel. Szabadon választott.
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Ez valószínűtlenül jól hangzik... Fel kellett volna szállnia!
8 mikrolépés 1,8°/lépéses motornál 19800 fordulat/perc... nyomatékot mértél?
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
(#) Pali79 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Ez nem én voltam, csak idéztem abból amire válaszoltam, de ott írja is, hogy gyakorlatilag 0 a nyomaték.
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Közben láttam, hogy csak idézet volt.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Csak simán magas vagy alacsony? Azt hittem oda is valamilyen változó jel kell.

magas = egyik irány, alacsony = másik irány
Ez szerencsére ilyen egyszerű. Ezt ugye szoftverből lehet minden tengelyen invertálni, hogy a + - irányok jók legyenek.
(#) abalazs hozzászólása Jan 22, 2014 /

Jó lesz vigyázni egyik-másik kínai vezérlő IC-vel.

Bővebben: Link
(#) kaqkk hozzászólása Jan 26, 2014 /

Találtam a fiókban egy 2*25v os kapcsitápot (kb1éve csereberéltem ) és kipróbáltam vele a marómotort . Igaz hogy még csak manuálisan de egészen jól dolgoznak együtt.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
(#) abalazs hozzászólása Jan 28, 2014 /

Megérkezett a TB6600 motor vezérlő. Próbálgattam, mekkora léptető frekvenciát bír, elég jónak tűnik, csak a funkciógenerátort nem tudtam 121kHz-től fentebb tekerni. ha 100kHz-es skálát választok, akkor meg nem tudok olyan alacsony frekivel indulni, hogy a motor elinduljon. No mindegy, az nem is érdekes. Amit nem értek, hogy alacsony fordulaton valamiért remeg a motor. Ha az áramkorlátot lentebb tekerem, akkor jó, de ott már nincsen nyomatég. A motor névleges árama 2,8A a remegés kb 1A-nél szűnik meg. De ilyen kevés árammal nincsen fordulat sem. Itt egy videó a jelenségről. Valaki tapasztalt már ilyet, mi lehet a megoldás?
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Milyen a motor és, hogy van bekötve?
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Ez a motor, és párhuzamosan van kötve.
(#) kaqkk válasza abalazs hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Mivel van párhuzamosan kötve ??
(#) abalazs válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Így párhuzamosan. Holnap lehet megpróbálom a soros bekötést is.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Nekem is hasonló módon viselkedik a motorom. (Teljesen más típusú motor Sonceboz - svájci gyártmány) Viszont én úgy gondolom (nem biztos hogy ez a helyes teória, csak feltételezés), hogy interferenciába kerül a motor saját rezonanciája az üzemi frekvenciával. Ezért remeg, ugrál a motor. Ha rendesen le lesz fogatva, meg fog szűnni ez a jelenség.
(#) Topi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Ez nem csak feltételezés, hanem a helyes teória. Léptető motornak számos paraméterét kizárólag befogatva és valamelyest terhelt tengellyel lehet mérni.
Ez teljesen normális viselkedés. Microstep osztásának növelésével javítható ill. csökkenthető a rezonancia terheletlen szabadon futó motornál.
(#) Pali79 hozzászólása Jan 29, 2014 /

Mi a különbség használhatóság szempontjából-e két motor között:
1. motor
2. motor
(#) Topi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Klaviós típus kétharmad tekercsfeszültségű, ez előny lehet. Két tengely kivezetéses és 10-es tengelyű. A másiknak magasabb a tekercs feszültsége, 8-as a tengelye és csak egy tengelyvége van.
Az ár az már egy más kérdés. Az első típus nem kétszer annyival jobb.
(#) Pali79 válasza Topi hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Az olcsóbbiknak hol van leírva a tekercsfeszültsége? Én nem látom sehol...
(#) Topi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Ohm törvénye!

Szerk:
1. Katalógus: 2,1V
2. 2,8A*1,2Ohm = 3,36V
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) Pali79 válasza Topi hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Jaaaa!
(#) Pali79 hozzászólása Jan 31, 2014 /

Vett már valaki ER11 parton szettet ebay-ről? Kíváncsi lennék, hogy csak az olyan sz@r amit én vettem, vagy mind ilyen.
(#) mex válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Itthon vettem egy szettet, egy magánembertől, még nem próbáltam, mindenesetre a képeken jobban nézett ki, mint a valóságban...
(#) Pali79 válasza mex hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Hát az enyém már ránézésre is szörnyű. Vettem régen 1 db 1/8-os patront itthon kb 2500-ért. Szívtam is a fogam miatta, de most már belátom az megérte az árát, nem úgy mint 6000-ért ez a 13 db. Az a patron teljes hosszában tartja a szerszám szárát. Ezek csak az elején fogják mint a minidrillek patronjai. Azzal sem lehet normálisan dolgozni, mert mindig üt valamerre. Gondoltam ez majd jó lesz, de úgy látszik pénzkidobás volt.
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Nekem ilyen szettem van - azon kívül, hogy cserélgetni kell - nincs vele bajom. Tény, hogy lehetne jobb anyagból, de akkor nem ennyibe kerülne....
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Mármint úgy érted azt, hogy cserélgetni kell, hogy hamar tönkremegy?
Következő: »»   184 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem