Fórum témák
» Több friss téma |
A bal oldali link valóban egy vevő akar lenni, de a jobb oldali inkább egy adó lenne. Túl sokat ne várj tőlük! Mondjuk a kéttranyós nem is tudom, hogy képes FM vételre, AM-re jobban el tudom képzelni. Egy TDA 7000-es IC-vel jobban jársz, bár az is csak a helyi adókra alkalmas.
Igaza van Kristi komának, a jobb oldali az egy poloska. A bal oldali meg ugyanaz a DC rövidre zárt kollektor-bázisú oszcillátor kapcsolás, ami nekem soha semmilyen tranzisztorral sem ment, pedig kipróbáltam legalább 6 fajta tranzisztorral, még germániumokkal is. Hogy BF199-ekkel be tud rezegni? Szerintem az összes ilyen kapcsolás vicc. Ha valaki sikeresen megépítette valaha, bármilyen tranzisztorral, az feltétlenül írja be ide. Ha az a kettő tranzisztoros oszcillátor egyáltalán berezegne, akkor ez egy szinkrodin vevő lenne. Az a legnagyobb bajom vele, hogy nálam semmilyen tápfeszültségről, és semmilyen frekvencián nem oszciillált semelyik fajta tranzisztorral sem.
A masodik sema egy miniatur fm ado, az elso nekem tul egyszeru fm vevonek, talan probalkozal audon kapcsolassal, azzal lehet mukodne az FM vevo tobb fele kapcsolasa van, egyszeru audion, amstrong fele , Flewelling fele. Nezz utanna a googlen. Az audionok ep az ultrarovid hullamon a legerzekenyebbek. A par ijen dolgokrol szolo lapot be birom szkenelni akonyvembol de sajnos az szerbhorvat nyelven van es nem ad kesz adatokat csak formulakat.
Kozepiskolas koromba szerettem oket foleg a csoves keszulekeket.
Én a folyékony szappanos adagolók műanyag csöveit előszeretettel használom fel csévetestnek. A vastagabbik cső például a VEF rádió ferrit rúdjára kiválóan passzol. Csak valaki hátha hasznát veszi az ötletnek, remélem nem gond, én már nem készítek csévetestet kartonból.
Sziasztok!
Szeretnék egy ki s segítséget kérni tőletek.Suliba gyakorlaton felmerült ,hogy építenénk egy egyszerű kis fm vevőt.A feladat annyi ,hogy nem lehet felhasználni rádióvétel célra integrált áramkört (PL TDA7000) csak tranzisztort és diódát ,erősítésre ha kell már lehet. Az lenne a valódi kérdésem ,hogy tudnátok-e egy működő könnyen elkészíthető áramkört adni nekem?(Tudom Google a barátom ,de a net eláraszt minden féle fajta rajzal) Amit találtam erre a célra itthon: Félvezetők: BC109C,BFR90,BC182B,Germánium diódák, Huzalok: 0,1mm 0,2mm 0,5mm mind lakkozott sajna litzém nincs . Továbbá találtam még ferritrudakat és bontott rádiókat többnyire Sokolok. ezekből össze lehet valamit hozni?
Tranyók közül a BFR 90 meg a BF 199 alkalmas. Ha egyszerű egyenes vevő kell, akkor a Ge dióda felesleges, kivéve, ha van a rajzban. Huzalból 1mm kellene, zománcozott. Ferrit az URH sávon felejtős. Sokol szintén, talán a hangszóró, ha teljesen ép. Fecameca tranyóssal, madzagos pedig csöves vevőkkel kísérletezett. Olvass vissza pár oldallal.
Ha van helyi adó akkor: Bővebben: Link
sajna nincs 100V -os trafóm csak ecl82-höz való hálózati ,azt hiszem 180V váltó és a ferrites 15-22 uH-s tekercseket nem tudom megcsinálni ,sem induktivitásmérőm sem megfelelő anyagom
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
Jó csak egy ötlet volt. Nem lehetne AM vevőt építeni, az sokkal egyszerűbb. Egy detektoros rádió nagyon érdekes, kevés alkatrészt tartalmaz, egy aktív hangszóróra rákapcsolva szépen hozza az adókat KH-n.
40 és 600 volt között működik a trióda, az ECL82-ben van trióda is. A két 15-22 uH tekercs nem ferrites, csak egyszerű fojtótrafó. Olvasd el a cikket.
Üdv
A 180 v-os váltó az jó a csöves Fm rádióhoz. Az ECL82 höz kell még egy ECC85 és kész az egyszerű csöves FM rádió. Amit én csináltam az ezzel a két csővel működik és jó néhány adót behoz egy 80 cm-es botantennával. A kapcsolási rajz :Bővebben: Link Üdv Madzagos A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
Én egy egyszerű szupreg vevőt ajánlok. fél óra alatt össze lehet rakni, és nálam még a szerbeket is simán hozta (Némi kis sípolással a háttérben, ezért nem kellett nekem, de az érzékenysége elég jó.)szupreg
Szia! Elnézegetve a webalbumod, ha azok mind a te munkáid, akkor nem okozhat neked túl nagy problémát egy rádió. Biztos van a családodban valakinek kidobásra itélt (alig vagy nem ) működő rádiója, amit neked adna a cél érdekében. A neten fellelhetőek a kapcsi rajzai, és aztán már gyerkjáték "újraépíteni" a rajz birtokában. (ha már végképp nem lehet benne ic, akkor akár korszerű si tranyókkal is)
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Valószinüleg a Madzagos álltal linkelt ECC85-re alapuló áramkört fogom összerakni. Kallaci:Amik a webalbumomban vannak azokat én raktam össze ,de nekem ez a nagyfrekvencia a tudástáramban egy kicsit "sötétség" ,Sosem tudtam eldönteni ,hogy milyen hosszú lehet egy láb vagy ,hogy mi okozza a gerjedést továbbá az antenna dolgokat sem értem soha , milyen hosszú ,stb. De a csöves vevővel lenne egy pár kérdésem: rezgőköri tekercs:1.a cséve amire feltekerem az ferrit vagy műanyag? Hány menet az antenna? Illetve ha nincs 1,5mm-es tekercselőm megfelel-e a villanyszerelési vezeték ami kb 1,2 -1,3mm? RFC: oda is megfelel-e ez a vezeték? Mire vonatkozik a 255 pF? mekkora legyen az antenna? És ,hogy jó lesz -e ide az ECl82 tápja?
A lényeg URH-n az, hogy minél rövidebb legyen egy vezeték. Nézz meg egy KH-ú és egy URH keverőt! Fel kell tűnjön a különbség. Ha mindenáron magos tekercs kell, akkor alu vagy réz. Ferritnek elég nagy a vesztesége 30 MHz felett, ezért ritkán alkalmazzuk. Antenna: hajlított dipól, méretezni kell(hullámhossz/2), ez általában megfelelő, CCIR sávon 97 MHz-re méreteztem, ez rendesen működik. A teljesítményillesztés miatt fontos a jó antenna, ugyanis elég pici az energia. A tekercsadatokat célszerű kísérlettel megállapítani, mert nem mindegy, hogy tekercselsz.
Jó a villanyvezeték is, csak húzd le a kabátját. Próbálni kell sajnos, mert az huzal-átmérő itt számít; de lehet, hogy jó lesz így is az eredeti menetszám, és spulni-átmérő (amire tekered, és lehúzod róla). Öntartó! A '255 pF,' az 25sp (spin), azaz 25 menet! Ahogy a szövegben is van. A spulni lehet műanyag, papír, akár öntartó. Ide vékonyabb drót a jó (ami van ~0.5-es). A táp jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
Az összes tekercs légmagos, kivéve a fojtót (RFC)!
Az RFC nem 255 pF, hanem 25 Sp, azaz Spulen, ami menet németül. Az madzagos szerint 0,3 mm-es CuZ huzal 5 mm-res csévén. Jó az ECL82 tápja, ha megfelelő feszültségeket biztosít.
Szia! A kérdéseidre már megkaptad a választ. szerintem legjobb lenne az ezüstözött réz huzal, de jó a "sima" zománcozott is.(a rádióvilág oldalán van egy jó kis ingyenes légmagos tekercsméretező program, de vigyázz, az se pontos, mert a szerelési kapacitások már nagyon számítanak urh-n! Én annó sokat szívtam egy hasonló kapcsolással, persze nem indult "első rúgásra" pedig minden rendben volt (mire nem jó egy gdo!) de akkor még nem voltak nagy térerejű országos ccir urh adók, még a gyári készüléknek is kellett a tetőantenna.
Köszönöm a válaszokat hétvégén nekiugrok és megpróbálkozok vele.
Az utolsó fejtörés csak a réz vagy alu ferrit készítése alulemezem van.Abből nem hajthatok hengert?Illetve 0,3mm huzal helyett csak 0,5mm van
Nem kell oda semmi réz, alu, ferrit! (mag). Papírból, fából, műanyagból, bármiből csinálsz gurigát, arra tekersz. Jó a 0.5-es drót is.Olvasd el a kapcsolás melletti szöveget.
http://morgoelektronika.hu/kapcsolas_rf.php?menu=5004 Ez elég egyszerű,jó bele a BFR90,csak a tekerccsel kell játszadozni egy kicsit. A .5-ösből tudsz hozzá tekerni egy tekercset.Nekem 5 menetes,csak úgy a levegőben szabálytalanul kézzel tekergettem amíg bejött rajta a Kossuth 17 kilométerre Győrtől,azóta a garázsban ezt hallgatom.Méhviasszal rögzítettem a tekercset,de azért így is néha utána kell picit állítani a trimmerrel.
Látom, még pici homály gomolyog a magok körül.
A réz és alu magokat valóban hangolásra is használják. Kettős a hatásuk. Az alu mag μr-je, azaz relatív permeabilitása 1 fölött picivel van, és paramágneses anyag. A rézé 1 alatt van, diamágneses, tehát szórja a mágneses teret, csökkentve az induktivitást, ha beteszed a tekercsbe. Lehet vele hangolni. Illetve több menet kell ugyanannyi indukcióhoz. De mindkettő vezeti a áramot, rövidrezárt menetként is viselkedik, tehát a tekercsben folyó váltakozó áram áramot indukál bennük - mint egy kis trafó lenne. Emiatt terheli a tekercset, ezért annak vesztesége is nő, csökken a tekercs Q-ja, azaz jósága. A csökkenő Q szélesebb-laposabb rezonanciagörbét jelent, tehát a rezgőkör sávszélessége nő. Mikor jó a nagy sávszélesség? FM-adás vételekor, mert ott a frekvencialöket a modulációhordozó, azaz a behangolt adó széles sávon jön, minél nagyobb a dinamika, annál szélesebb. A ferrit mag viszont nem terheli úgy a rezgőkört, mert elég jó szigetelő, permeabilitása nagy, tehát növeli az indukciót és a Q-t. De neked itt nem kell semmi szilárd mag, ezek a tekercsek légmagosak (kivéve az RFC-t), elég vastag huzalból, hogy öntartók legyenek. Ezért fogsz megfelelő átmérőjű levegőt (ne legyen párás-dohos, mert az rontja a minőséget!) és rátekered a huzalt! A hangolás a menetek összenyomása-széthúzása útján történik.
Ha ezek után sem jön össze a srácnak, akkor összerakom neki, aztán azon megtanulhat mindent.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
Légmagos tekercsnek leggyakrabban használt sablon a fúrószár. Azért írom csak ezt ide, mert még senki sem említette, pedig ez lenne a legtermészetesebb, ha van valakinek fúrókészlete, és tudja, hány mm átmérőjű tekercset akar készíteni előveszi a megfelelő vastagságú fúrót, és azon tekeri meg, természetesen szeg, csavar, vagy egy ceruza, ugyanúgy megfelel. Még egy tanács: én mielőtt a tekercset agyonra nyomorgatnám, vasmag-rézmag varázspálcával nézem meg, hogy az induktivitást csökkenteni, vagy növelni kell, és azután tologatom a meneteket műanyag eszközzel, mert ha fém csavarhúzóval közelítesz hozzá, az is elhangolja, a végleges állapot olyankor az, ha a csavarhúzómat onnan egészen elvettem. Ha a rögzítéshez viaszt, lakkot, vagy valami ragasztót használok, a menetek közti kapacitást annak a dielektrikuma kissé megnöveli, olyankor a hangoláskor még ezt a tényt is bel kell kalkulálni.
Köszönöm. Természetesen elolvastam .ennyi információ ismeretbén remélem ,hogy összejön.
Melyik fajta kialakítás az előnyösebb? Bővebben: Link A videóban látható vagy forrléc használata?
Csak olvass vissza, volt szó a kialakításról is.
Kialakítás termén a minél rövidebb lábakról és vezetősávokról volt szó. Ezesetben a linken látahó kialakítás lenne a leg előnyösebb hiszen itt a PAD-eket oda teszem ahová szeretném
|
Bejelentkezés
Hirdetés |