Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1004 / 1385
(#) eyess válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Ez mind szép , és jó , hogy ennyire megtetszett újfent a vasalásos , vagy laminálós technika.De akkor felvetődik a kérdés , hogy eddig milyen technikával csináltad , és hogy jött a laminálós dolog előtérbe , és miért.És talán még az is lehet , hogy vannak még mindig kiaknázatlan lehetőségek e téren ?
(#) waterbear válasza speedbump hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Valami ilyesmire gondoltál?

Teszt3.jpg
    
(#) szili83 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
És a feliratokat úgy szoktam, hogy átvasalom, majd melegen húzom le, vasalóval kísérem előtte, s forró az egész, és akkor nem kell áztatni a műnyomó papírt, és szinte tökéletes, nem rad semmi a műnyomóról. Mikor áztattam, akkor tiszta fehér volt, az nem is volt jó! Próbáld ki.
De a rézről áztatom, az úgy jó.

SESC.jpg
    
(#) bzumi hozzászólása Márc 2, 2014 /
 
Sziasztok
Esetleg tudna valaki mondani egy olyan céget aki megrendelésre legyárt OLCSÓN nyákokat? Én néztem pár céget de amikor 80x200-ra kiírta hogy 11.000 forint majdnem dobtam egy hátast
(#) szili83 válasza bzumi hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Mi kell, s milyen minőségben? Miért nem házilag csinálod meg? A NYÁK gyártás nem olcsó sajnos hobby célra, sok cég pedig profin gyárt, és az nem hobby árkategória.

Esetleg: elektrolight Nekem ez van közelben onnan tudom, de egyszer sem gyártattam velük semmit sem. Ha sürgősen van alkatrész, akkor innen veszek (2-3x áron adják )
(#) sastas01 válasza szili83 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Ehhez hozzátenném, hogy az sem mindegy hány darabot rendelsz... Az is komolyan beleszól az árba.
(#) szili83 válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Az egyértelmű. De hobby saját célra senki nem csinál 1-2 db-nál többet általában.
(#) bzumi válasza szili83 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Csak 1 nyákról van szó de akkor marad a jó öreg lami gép + a többi kellék
(#) bzumi válasza szili83 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Na igen szili, alkatrészekről ne is beszéljünk még a hestore mondhatjuk a olcsóbb a többinél de ez is alkatrész függő hogy pont mi kell ugye. amúgy egy matrix kijelzőhöz kellet volna a deszkát legyártani (gondoltam legyen minőségi) de igy marad a otthoni fix verzió.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) Alkotó válasza bzumi hozzászólására (») Márc 2, 2014 / 1
 
Ez a cég vette át a Satronik filmjeit. Hasonló árban dolgoznak mint ők, minőség kifogástalan.
A drága és olcsó elég bizonytalan. Ha magad csinálod, akkor nem számítasz fel mindent, ezért tűnik olcsóbbnak, de valójában egyáltalán nem biztos hogy valóban olcsóbb is.
(#) Alkotó válasza szili83 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Ezt akárhogy csinálod, hibátlan.
A vasalt felirat oldhatósága nem kifogástalan, de pl. denaturált szesznek jól ellenáll.
(#) Sanyi220v hozzászólása Márc 2, 2014 /
 
Történt már veletek meg hogy amikor vasaltátok ráfelé a tervet a nyákra valami okná fogvást felpuffadt a nyákon a fólia? Mi lehetett a hiba? ma készítettem volna el az első vasalós nyákomat, és felpuffadt rajta a fólia.
(#) pjg válasza Sanyi220v hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Túl meleg a vasaló. Bakelit nyák?
(#) Sanyi220v válasza pjg hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Igen az.de a vasaló ahogy a videóban is láttam 200 Cfokon volt.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2014 / 1
 
Idézet:
„minőség kifogástalan.”

És ez nem csak alkalmi dolog, nálam már tizennéhány éve változatlanul a minőség kifogástalan a linkelt cégnél. A szállítási határidőket is mindig betartották.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) bzumi válasza Sanyi220v hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Szerintem gyári hibás a nyák, nem lehet? mert én akárhogy melegítem, sőt egyszer meg is égettem véletlenül, de soha ilyen nem volt pár év alatt. Szerintem az tuti hibás darab sajnos
(#) Sanyi220v válasza bzumi hozzászólására (») Márc 2, 2014 /
 
Én is erre gondoltam, de mivel ez lett volna az első panel amit vasalással csináltam volna arra is gondoltam hogy esetleg én csináltam valamit rosszul.
(#) kaqkk válasza Sanyi220v hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
A bakelit hordozójú nyákok ragasztója nem bírja sokáig a magas hőmérsékletet ...
(#) Szpisti válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2014 1 /
 
... főleg ha kicsit nedves (elég ha nagyon párás a levegő) és a hirtelen kigőzölgő víz ledobja a rezet.
(#) kaqkk válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 3, 2014 1 /
 
Gondold át légyszives mit írsz le...
(#) Szpisti válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Miért, szerinted a "bakelit" (papír alapú hordozó) az élei mentén nem kapja magába a nedvességet?
(#) kaqkk válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ha a hordozó beszívja a vizet akkor használhatatlan, a bakelit víztaszító ..A papír be van áztatva a bakelittal és utána van préselve és hőkezelve .
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) Szpisti válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Idézet:
„NYÁK (PCB): 1-16 rétegű bakelit, vagy üvegszál gyanta alapú furatszerelt, felületszerelt áramköri elemek. Felületén forrasztási pontokkal és ezeket összekötő vezető sávokkal. Nyomtatott huzalozás felépítése: vezetősávok, lemez, vagy filmszerű anyagra rögzítve. Anyagai: Alaplemez: szigetelő réteg, vezető anyag. Szigetelőanyagok: Alapanyaga: hőre keményedő polimer műanyag + vázanyagként papír, üvegszál, vagy szövedék lapokkal. Fenolgyanta alapú: Cellulóz papírváz alapú lemez. Olcsó az előállítása, megfelelően hőálló. Villamos tul közepes, nagy a nedvszívó képességük, kicsi a mechanikai szilárdságuk, ezért jól alakíthatóak. 1-2 oldalas, nem furatfémezett kártyákat készítenek. stb......”
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Ez talán még a 60as évek gyártástechnológiájával igaz lehetett de ma már nem . De tudod mit ?Hagyjuk az egészet semmi értelme a vitának.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) elektros90 hozzászólása Márc 5, 2014 /
 
Sziasztok!
Bocsánat, hogy beoffolok. Sikerült elkészítenem végre a levilágitó szekrényt. Semmi extra, felől 4x8w os fénycső, olyan 50cm re a paneltől.Dry fólia esetén 3perc a levilágitási idő egy rétegű film esetén.Kipróbáltam normál (>1mm) vezetősáv ill. az itt csatolt smd tesztekkel is. Az eredmény megfelelő lett. Nem tökéletes mivel a laminálásnál trehány voltam, így néhol kimaradtak részek. Viszont ez már az előhívásnál is látható volt. Legközelebb igényesebben laminálok és töltök fel képeket. A vas-klorid viszont lassú, félórát lötyögtettem. Átállok a HCl + H2O2 re.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
(#) kaqkk válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
A levilágítós témában várjuk a képeket róla...
(#) elektros90 hozzászólása Márc 8, 2014 /
 
Sziasztok!
Kaqkk: Majd teszek fel képeket, amikor már teljesen kész lesz.

Kedves fórum társak!
Van valamilyen kifejlett módszeretek arra,hogyan lehet pdf ből eredeti méretben kimásolni a nyák tervet egy üres oldalra, hogy az nyomtatásnál is mérethű legyen?
Van rengeteg magazinom amikből szívesen kipróbálnák egy két dolgot, de nemtudom mérethelyesen kinyomtatni. Próbáltam PDF szerkesztővel, Corellel stb.
Örömmel kipróbálnám a tanácsaitokat.
(#) Bakman válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
Nekem van rá módszerem. Az adott oldalt megnyitom Illustrator-ban, a rácsot 2,54 mm-re állítom és hozzáigazítom a már mindenféle feleslegtől megszabadított kapcsolási rajzot.
Elmentem ismét pdf-be és 100 %-os méretben kinyomtatom. Fontos, hogy előzetesen a programban az a nyomtató és papírméret legyen beállítva, mint amiben ki fogod nyomtatni, különben az eltérő papírméretek miatt változhat a méret.

Másik módszer: A tervet lefényképezed a lehető legjobb minőségben (Screen Shot). Vagy csak a szükséges területről csinálsz fotót, vagy utólag körbevágod. Ezután a tervet beilleszted egy szövegszerkesztőbe, ahol viszont meg lehet adni, hogy mekkora legyen a kép. Ha megadják a panelméretet, a terven be is van jelölve a panel széle és a kép valóban a NYÁK széléig tart, akkor könnyű dolgod van. A módszer hátránya, hogy a képernyőfotó többnyire 72 DPI felbontással készül, jó minőségű nyomtatáshoz pedig legalább 300 DPI kell.
(#) Alkotó válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Van a kérdés feltevésedben egy rendkívül fontos kis részlet, amit tulajdonképpen nem is említesz, éppen csak utalsz rá áttételesen. A magazinok PDF kiterjesztésű változatai többféle módon jöhetnek létre.
Ezek közül a legjobb az lenne (de ilyen anyaghoz nem juthatsz hozzá, mert azonos minőségben tudnád a kiadványt nyomtatni), amit a nyomdák tudnának készíteni, az általuk általában Corel-lel szerkesztett munkaanyagból. Ha ebben a panelrajzok vektorosak voltak, akkor azok továbbra is azok maradnak, és ha a nyomdai előkészítő nem piszkált bele, akkor hajszál pontosan arányosak.
Sokkal valószínűbb, hogy amiket meg tudsz szerezni, azok a kész kiadvány, utólagosan oldalanként beolvasott változatai, amit sok bővitménnyel el lehet látni, többek között PDF-el is. De ennek semmi köze az eredeti vektoros ábrához, mert itt a minőség kizárólag az eredeti nyomat és a beolvasó eszköz minőségétől és felbontásától függ. Tehát ez hiába PDF, akkor is csak egy valamilyen felbontású "pont-kép".
Ha ezt megértettük, akkor már lehet azon filozofálgatni, elég-e az adott minőség a gyártáshoz, és elegendően jól fednek a fekete részek. Tapasztalatom szerint mindkét kérdésre NEM a helyes válasz, tehát az anyagot leginkább az átrajzolás alapjaként lehet csak értelmezni.
Ennek ellenére, több lehetőség is van pontképek szerkesztgetésére. Ha valóban rendelkezésedre áll egy Corel, akkor ott elég sok mindent meg lehet csinálni. A méretet tetszőlegesen be tudod állítani, és ha kell, akkor egyéb "bűbájok" garmadából válogathatsz. Ha a panel mérete nincs megadva, akkor valamilyen ismert méretű alkatrészhez tudod az arányt igazítani.
(#) ktamas66 válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Ha nem túl bonyolult a nyák, egyszerűbb újrarajzolni. Csinálsz egy képernyőfotót, azt beilleszted pl. Paint-be, mented bmp-be. A Sprint-Layout-ban megadható háttér bitmap ( Exrák/Szkennelt kép betöltése). Ott a felbontás állítgatásával egy ismert méretű alkatrészhez igazítod a méreteret. és már csak át kell rajzolni a vonalakat . (Akár egy jó fényképpel is működik, vagy beültetési rajzzal.)
Következő: »»   1004 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem