Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S

Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 45
(#) scooby_ válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Kielemezve a szimulációt, nem sok eltérést tapasztalok. Mélyekben, 31,5Hz-nél +1-2dB-el erősít nagyobbat mint kellene. Egyébként ez már a csatoló kondenzátorokkal is lecsalható, ha nagyon kell.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) sityu válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Meg lehetne ezt a kérdést oldani egyszerűen,csak nem hagyja magát.Ha visszaolvasol a toic-ban dec. 15-e környékére,megtudod miért!
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Természetesen lehetne játszani vele!Annak idején,kb.30 éve,én szolgai módon megcsináltam,nem volt szimulátor,meg ész sem hozzá.A tudást nagyon nehéz volt megszerezni,ha nem volt szakember az ismeretségi körben.Nekem nem volt,csak én voltam ilyen elvetemült,aki ezzel a hobbival foglalkozott.de volt hozzá irodalom és abból lehetett okosodni a magam módján.Ma,már sokkal könnyebb!
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
(#) Pytzoure válasza sityu hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

A végfokok eredő nyűgjeire gondolsz? Visszaolvastam amit mondtál, de csak erre tudok gondolni, mert a többi hozzászólás jóformán a tunerről szól ebben az időben. Jut eszembe! Én egy olyan modot is elkövettem, hogy az előerősítő és a szabályzó felé menő tápot HR97 ellenállás után közvetlenül bestabilizáltam egy 7824-el. Jótékonyan hatott rá. Az ellenállás cseréje is szükséges volt, mert a 7824 35V-nál többet nem visel el és az eredeti (asszem) 560 ohm és ezzel fölötte van (38V körül). 680 ohmosra cserélve viszont már pöpec.
(#) sityu válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

Konkrétan az ER17,ER35-ös számú ellenállásra gondoltam!A receiver felépítésű készülékekben van csak szerepük,ha jól értelmezem!A Kókai-Varsányi páros szervizkönyve azt írja,idézem:
Mágneses hangszedő üzemmódban ez utóbbi két ellenállást rövidrezárják lineáris üzemmódban pedig párhuzamosan kapcsolják a hordozó alaplemezen levő ellenállással.Eredőjük szabja meg a készülékváltozatoknak megfelelő erősítést.
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

És ez így is van! Nem véletlenül esik annyira nehezemre kiváltani másra. Elég idétlen megoldásnak tartom. Szerintem azon az alaplemezen elfért volna egy kétfokozatú tranzisztoros, akár csatolt erősítő is....
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

...ha már a hangszínmodul is tranzisztoros,és így tényleg filléres megoldás lett volna,ráadásul minőségileg is...
(#) Pytzoure válasza sityu hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

Ok, megnéztem a rajzot, próbáltam kibogozni, de mivel nem vagyok szakmabeli, ez nekem kicsit tovább tart. Jól értelmezem, hogy ez tulajdonképpen egy ki-be kapcsolható "fojtás" az RC tagok előtt, amit csak azzal tudnék magyarázni, hogy ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldás nem jutott eszükbe, akár a minőség rovására is? Cáfoljatok meg, ha nem így van, bírom a kritikát .

Kritika helyett inkább ismét a már említett könyv segítségét választom,így pontos!
Az előerősítő modul kettős feladatot lát el:egyrészt mágneses hangszedő előerősítő biztosítja a szükséges feszültségerősítést és lejátszási frekvenciamenetet,másrészt lineáris előerősítő üzemmódban felerősíti az AM és FM demodulátorok hangfrekvenciás jelét a kívánt mértékben.És a kritikát rád bízom,magaddal szemben!
(#) scooby_ válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

Igen, ennek valószínűleg ez volt az oka. Minél szebbet, de minél olcsóbbat. Lássuk be, eléggé elnagyolt berendezésről van szó. Ugyan akkor meg kell jegyeznem, hogy nem rossz! Hibái ellenére sem, hiszen 30 éveket simán kibír mindenféle meghibásodás nélkül! A maiak hol vannak ettől? Sehol... Nagy részük 2 éven után tönkremegy, nagy integritása miatt nem egyszerű a javítása, dokumentumot szerezni hozzájuk lehetetlen. Ahogy azt egy kis film gyönyörűen megfogalmazta:
Idézet:
„A tervezett elavulás nem más, mint a fogyasztó állandó igénye arra, hogy birtokoljon mindig valami újat, és hamarabb mint arra szükséges lenne”
Ezt nem is olyan régen még csak a villanykörtékre terjesztették ki. Ma mindenre. Némi történelem, a Videoton gyárak annak idején valójában nem is a szórakoztatóelektronikai cikkek gyártására voltak kifejlesztve, hiszen a cég azelőtt Vadásztölténygyár néven volt ismert, és maga a gyár is ezt fedezte. Tudomásom szerint a Videoton nevet csak az országban uralkodó hidegháborúk alatt vették fel, máskülönben lebombázták volna a gyárat, és csak később alakult át mindenféle szórakoztatóelektronikai cikk gyártására. Szerintem az Orion is hasonló cipőben járhatott, csak véleményem szerint egy kicsit jobban csinálta a dolgokat.
(#) Pytzoure válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 10, 2014 / 1

A tervezett elavulás története c. filmecskéből idéztél . Láttam és igen, sajnos erről szól a történet. A Videoton korabeli cuccai, olyanok, amilyenek, de egyszerű, mint egy faék (persze a hozzáértők szintjén), cserébe nemigen megy tönkre. Azontúl pedig biztos hobbialap .

Sityu, ez most nekem így ködös egy picit. Jól értelmeztem, vagy sem?
Idézet:
„:egyrészt mágneses hangszedő előerősítő biztosítja a szükséges feszültségerősítést és lejátszási frekvenciamenetet,másrészt lineáris előerősítő üzemmódban felerősíti az AM és FM demodulátorok hangfrekvenciás jelét a kívánt mértékben.”

Mindezt tulajdonképpen egy ellenállás kapcsolgatásával. Illetve 2 ellenállás, csatornánként egy. Így van?
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
(#) scooby_ válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

Valahogy így!

RIAA.pdf

Ezen-ezeken keresztül zavarják át,szintillesztik a hangfrekvenciás jelet a szabályzó illetve a végfok felé.
(#) Pytzoure hozzászólása Márc 10, 2014 /

Ok, én is így képzeltem el, bocs, ha nem tudtam szakszerűen megfogalmazni. Köszi scooby és sityu!

Érdekesen fura!De a vidiék elkövettek más furcsaságokat is!Pl. R 5932 típusnál.A tuner rész csöves,az utánna következő áramköri részek tranzisztorosak,Jó kis hibrid ugye?Ezt csak mint történeti érdekességből említettem meg.

Igen, de a csöves cuccok már annyira kikerültek a látókörömből, hogy csodálattal fűszerezett viszolygással tekintek rájuk. Egész más világ.

Mivel nekem sem a tanult szakmám. Ezzel,nagyon régen én is így voltam a 70-es években.Elöttem a félvezetök világa,de még volt csöves is,ami akkor is a múlt.Így aztán ki is hagytam,hogy bánom-e,nem tudom a választ!Az bíztos hogy Videotonnal kezdődöt a kaland,volt egy Camping BR mittudomén hanyas táskarádióm,ami egyszer csak elhallgatott-de aztán megszólaltattam...
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
(#) sityu válasza sityu hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

Nem nagyon akarok offolni,de BR 113.1970 aug.4.a minőségi bizonyítványa szerint,mert még az is meg van a kezelési utasítással és a kapcsolási,nyák-és beültetési rajzzal együtt,mintha új lenne!Fogyasztói ára:1850Ft.Kb. egyhavi bérem volt.Elnézést kérek a moderátoroktól,de nem tudtam kihagyni!
(#) Pytzoure válasza sityu hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Az szép! Tényleg, van nekem is még valami régi videoton-kórság a pincében, de valószínűleg már nem csöves. Elő is kotrom alkalomadtán, majd megírom, hogy mifene az.
(#) Pytzoure hozzászólása Márc 16, 2014 /

Srácok, nincs valakinek 1 használható hangerőszabályzó potija fölösben? Sajnos úgy néz ki, hogy az enyém tönkrement, hiába takarítottam ki kultúráltan, nem egyformán szabályozza a két oldalt. Pedig az eddigieken mind bejött a technológia. Bár, ez lehet attól is, hogy a két oldalon a kollektorellenállásokon eső feszültség nem egyforma? Bal 4mV körül, jobb 36mV. Ezutóbbi elég magas, nem? Telepközepek beállítva.

Üdv:
Pytzoure
(#) Pytzoure hozzászólása Márc 16, 2014 /

Még infó: cseréltem kollektorellenállatokat, eddig 0.27ohm 5W volt benne (akkor ezt kaptam), most úgy tudtam kihozni, hogy 2x0.33ohm 2W párhuzamosan (az egyik alkatrészoldalról, a másik fóliaoldalról beforrasztva), az 0.165ohm 4W, ennél jobban nem sikerült megközelíteni a gyári értéket. Eddig is el volt tolódva a két oldal hangereje nagyon alacsony hangerőn, de most ez a jelenség felerősödött.

Üdv:
Pytzoure
(#) scooby_ válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Én 0,22Ohmot használtam a végfokozatban,tökéletesen működik vele! Nem hiszem, hogy ezt a hangerőszabályzó okozza. Vagy ha mégis, akkor zárd rövidre, és valami külső hangforrásról hajtsd meg aminek változtatható a kimenő jelszintje. Ha így is fenn áll a hiba akkor hátrébb kellene kutakodni.
(#) Pytzoure válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Üdv, Scooby!

Igen, nekem is az a gyanúm, hogy a kollektorellenállatokon eső feszt kéne első körben gatyába rázni, csak már nem találom, hogy azt hogy is kell... Neked van erről infód?

Szia!
Szerintem még csak nem is a kollektor ellenálláson eső feszültség okozza ezt. Ilyen jellegű munkaponti eltérés szerintem nem okoz ilyen problémát. Az a baj, hogy nem is tudom, hogy pontosan mekkora feszültségnek kellene azon az ellenálláson esnie. Ha jól emlékszem 50mA a nyugalmi, az átfolyik azon a két ellenálláson is. Tehát elvileg olyan 8,25mV körül? Szerk.: Melyik ellenálláson mérsz nagyobb feszültségesést? VR14-en? Mert ahogy elnézem, azon átfolyik VT34 bázisának és bázisosztójának árama is.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014

Péter szerint 10-15mV elfogadható nyugalmi érték. És igen, VR14-en. Úgy emlékszem, hogy valaki itt már leírta ennek a beállítási módját, de már a bánatom sem tudja hol keressem. Én hülye nem mentettem le... Amúgy BD245-246 párosok vannak benne végnek.

A telepközeped hogy áll a kimeneten?

Az rendben van, de azt már írtam
(#) bekeipeter válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Telepközepet úgy kell állítani (a nagykönyv szerint), hogy kissé túlvezéreljük a végfokozatot szinusz jellel és a telepközép állító trimmerrel úgy állítjuk be - oszcilloszkóp segítségével -, hogy egyszerre kezdje el vágni a pozitív és a negatív félhullámot.
Nyugalmi áramot úgy állítunk, hogy nagyon kis szinusz jellel (0,5 - 2mV) vezérelve a végfokozatot torzítás mentes jelalakot kapjunk a kimeneten. A "0 átmeneteket" kell az oszcilloszkóp ernyőjén ellenőrizni, hogy szép szabályos legyen. Addig csökkentjük a nyugalmi áramot, ameddig tiszta "0 átmenetet" kapunk. Majd az így kapott nyugalmi áramértéknél 5 - 20%-kal nagyobb áramot állítunk be a hőmérsékleti függőség miatt.
(#) reloop válasza Pytzoure hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Szia! A nyugalmi áramot a (hivatkozás) VR21 150 ohm ellenállás csökkentésével veheted visszább. Praktikusan: párhuzamosan rákötsz egy pl. 100k trimmert, beállítod, a trimmert visszaméred és fix ellenállással pótolod.
Következő: »»   23 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem