Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   188 / 376
(#) Pali79 válasza Thowra hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Tegyük hozzá, hogy ez csak 1 db motort tud vezérelni, értelemszerűen 3 tengelyhez 3 db ilyen kell.
(#) Thowra válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Ez így van.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Hello

Ilyet még nem láttam. Nagyon tetszik is a mérete miatt. Na de mit tud ez pontosan? Ismered?
(#) Petjaa válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Helló!
Amit tud az max 35V és 2A. Tud ezen felül mikrolépést is 1/16-ig. Step, dir bemenetű. Ezen felül még van benne túláram és túlfeszültség védelem is. Szerintem a 2A-hez hűtőborda már kelleni fog.
Üdv Petjaa
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Hali! Nem ismerem pontosan vagyis nem volt még ilyenem, de olvastam róla és jókat írnak. Kb azt tudja mint a TB6560 csak picibe. A sárga fórumon kínál nemrég valaki ilyennel épített komplett 4 tengelyes vezérlőt 10-ért.
Sir-nyeteg is csinál ilyen chipre épülő vezérlőt (Bővebben: Link) csak hát sajnos elég drága itthon. Ha csak a chipet vesszük az is majdnem 2000.-
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) emmzolee válasza Petjaa hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Frankó kis cucc. Kössz. Ezzel lehet pici vezérlőt csinálni.
Az MS1 MS2 MS3 RST SLP mire való?
A step dir vezérlésnél az nem szokott kelleni.
Ehhez is kell leválasztó kártya?
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

MSx - mikrolépés beállítás, RST - reset, SLP- sleep

A4988 adatlap

Kell hozzá leválasztó, mint bármelyik másik vezérlőhöz.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) pipi hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok!
Van pár nyomtatóból bontott kisebb nagyobb léptetőmotorom, hogyan lehetne megállapítani mekkora árammal illik hajtani? 4 ill. 6 vezetékesek (bipoláris vezérlővel lenne hajtva)
Köszi
(#) Pali79 válasza pipi hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Legkönnyebben próbával. Hajtod mondjuk 1,5-2A-rel, ha mondjuk 10 percen belül nagyon melegszik a motor akkor visszább veszed. Ha nem melegszik akkor mehet finoman feljebb.
(#) pipi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Hali!
Igy próbálgattam már én is, csak valami "tudományosabb" módszerre gondolnék.
Nehéz eldönteni mennyire meleg az ami még normális a motornak.
Köszi
(#) Pali79 válasza pipi hozzászólására (») Márc 28, 2014 / 1

50 fokon még nem lesz baja, az már jó forró megfogni. Ha semmi adatod nincs a motorról akkor elég nehéz, mert a tekercs ellenállását meg lehet mérni, de ha nem tudod, hogy mekkora feszültséggel kéne számolni akkor azzal nem sokra mész.
(#) pipi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Az ellenállásukon kivül nincs más infóm. Nem tudom lehetne-e valahogy szkópolni az áram jelalakot, hátha következtethető belőle valami..
Köszi
(#) Zoli_bácsi válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 29, 2014 / 2

Szerintem is ez a legjobb módszer. Annyival egészíteném ki, hogy kezdetben 24V-ot próbálj meg, aztán mehet az is feljebb, max 30-35V-ig Az áram értékből adódik a nyomaték, a feszültség értékből pedig a sebesség.

Fontos!

Ha túl nagy árammal hajtod a motort, akkor túlgerjesztett lesz a vas és gyakorlatilag a mágneses tér nem tud összeomlani adott időn belül, és ez úgymond fékezni fogja a motort. Magyarul nyomatékot veszít. Ugyan az a jelenség fog előjönni, mikor kicsi az áram. Tehát a kísérletek alkalmával meg kell találni a legnagyobb nyomatékhoz tartozó áram értéket.
(#) pipi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Köszi
(#) emmzolee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Ezt a jelenséget én is észre vettem. Ki lehet találni, hogy mekkora árammal lehet egy motort jól hajtani. Ehhez hozzá jön a vezérlő áram lecsengés beállítása, meg minden. Az a lényeg, hogy a motor ne fűtsõn és minél gyorsabb tudjon lenni.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) pcb12 hozzászólása Márc 31, 2014 /

Hali!

Cnc forgácsot hogy lehet elszívatni?
Milyen motor kell hozzá?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
(#) Pali79 válasza pcb12 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Az attól függ milyen agyagot forgácsolsz...
(#) pcb12 válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Nyákot, és fémet is szeretnék megmunkálni.
(#) Pali79 válasza pcb12 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

A nyákot viszonylag egyszerű, sima porszívó elviszi, de a fém forgácsot tudtommal nem szokás elszívni, mert nehéz.
(#) pcb12 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Én valami olyasmire gondoltam, hogy amikor fur/mar akkor egyből elszívatom.
(#) sastas01 válasza pcb12 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Nyákot el tudod mert az finom, szálló por. A fát is. De a fémmel nem fogsz boldogulni mert túl nehéz, és ha sikerülne is a szívóeszközödet durván koptatná belülről.
(#) Pali79 válasza pcb12 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Értem én, de csak a könnyű, porzó anyagot tudod elszívni, arra jó a sima porszívó is, de fémforgácsot nem tudod elszívni. A gyári nagy fém megmunkáló gépeken sincs elszívás. Az esztergákon a forgács a gép aljába hullik ahonnan futószalag viszi ki.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
(#) pcb12 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

akkor maradjunk a porzó anyagoknál, porszívót kössem rá a gépre? más megoldás nincs?
(#) sastas01 válasza pcb12 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Nem nagyon. Vagy szívsz vagy fújsz. Ha szívsz akkor porszívó csöve a megmunkálás közvetlen közelébe(minél közelebb) vagy ipari elszívó, amit nem használnál ki és lehet meg sem vennéd.fémet meg inkább lefújják vagy lemossák a munkatér aljába, ahol a futószalag szépen kiviszi a munkatérből.
(#) hvrobi hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Skacok lenne egy kérdésem
Tudom el vetettétek már azt az ötletet hogy nyomtató panelt át programozni de van most egy olyan fejlemény hogy találtam egy régebbi lézernyomtatót amiben a vezérlő panel olyan mint egy pc alaplap, van 2 vinyó csatlakozás egy kissebb ramra hasonlító kártya meg egy csatlakozó rész ami egy ddr1-esre hasonlít+ van egy kb 42lábas pic-nek való foglalat.
Ha foglalatba raknék egy általam programozott pic-et vagy valami azzal nem lehet valahogy úgy mond a magamévá tenni
Válaszokat előre is köszi
(#) Pali79 válasza hvrobi hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Megmondom őszintén nem nagyon tudlak követni. Tulajdonképpen mi lenne a célod?
(#) hvrobi válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Hát cnc vezérlőnek lehetne é így használni??

A cnc-vel mi lenne a célod?
(#) hvrobi válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Hát hogy pl ha belerakom az általam cnchez programozott picet akkor az át tudná e venni az irányítást vagy ez hülyeség??

Azt értem, de a cnc-nek mi lenne a dolga?
Következő: »»   188 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem