Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   109 / 1385
(#) huba válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Tintás nyomtatoból kéne kibányászni egy darabot. Ami a fejet összeköti az elektronikával.
(#) kobold válasza huba hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Olyanom is van egy, de nem árnyékolt, azaz a borító fólia nincs rajta az egyik oldalán, a huzalok száma meg kevés
(#) huba válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Érdemes régebbi tipusok között keresgélni. az árnyékolást meg megoldod rézfoliával Szerintem keress fel valami pc-bontót vagy elektrónikabegyüjtőt. Nekem valahol van egy a tiédhez hasonló kivitelü, érszám is elég lenne. Egy laptopért megéri szenvedi vele.
(#) Peti_85 válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Számítgépes BUSZ-kábel nem jó? Az elég kicsit is, de még lehet forrasztani, és rugalmas is...
Csak egy ötlet
(#) kobold válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Éppen ez a mostani jelölt, még kipróbálom, de ha nem jön be, már nem lesz mit visszavágni a szalagról a következő kísérlethez
(#) Peti_85 válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Hát akkor ne is sz@rakodj vele, Az egészet BUS-szal csináld meg! :yes:
Az is vékonyka, és szerintem jobban is nézne ki, mint egy toldott foldott izé.
Meghát minél több illesztgetés-forrasztgatás, annál több a hibalehetőség (szakadás, zárlat stb.)
Pepecs munka, de hát ez van...
(#) kobold válasza Peti_85 hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 

A kijelző felőli csati a gáz ilyen tekintetben, elég apró, azaz túl apró, még nem tudom, hogyan köthetném át kábelesre.
(#) Frankye hozzászólása Jan 4, 2008 /
 
lezer.m fórumtársunk keresett meg privátban, és írta le az alábbiakat a műnyomó papírral, és a vasalásos NYÁK-készítéssel kapcsolatban:

Idézet:
„Nagy érdeklődéssel olvasgattam a nyákkészítés c. fórumot, ahol több izben felmerült a műnyomó papírokkal kapcsolatos kérdés. Miután ebben viszonylag otthon vagyok, írtam róla pár sort. (...) Akkor itt a szösszenet a papírokról:

Elnézést, hogy a csapos közbeszól. Nyákkészítésben nem vagyok otthon, bár ahogy ismerem magam hamarosan kipróbálom, viszont a műnyomó papír testközeli téma. Amit mondok nem kifejezett válasznak érzem hanem kis ismertetőnek, ha elfogadjátok annak. Tehát, a műnyomó papírt az külünbözteti meg a normál papírtól, hogy "mázolt " a felülete. Ez azért szükséges a nyomdatecnikában, hogy az apró raszterpontok ne szenvedjenek a terülésből adódóan "pontnagyobbodást, pontterülést" A műnyomó papír, így tulajdonságaiból adódóan sokkal kevésbé szívja be a festéket és épp ezért nem is terül el úgy a festék, mint a hagyományos, (ofszet) papír. A műnyomó papírok mközött is lehet matt illetve fényes. A fényes, ha lehet még kevésbé hajlamos a pontterülésre, még kontrasztosabb képet ad. A grammsúlya mindíg azt fejezi ki, hogy egy adott papírból 1 négyzetméter hány gramm. Ebből adódik, hogy a 80 gr-os jóval vékonyabb, mint a 300 grammos. Megkülönböztetünk, síknyomtatáshoz és rotációs nyomtatáshoz használatos műnyomó papírokat. Jellemzően síknyomtatáshoz használat műnyomó papírt tudtok vásárolni, a már többek által említett helyeken. Én a 120-150 gr-os fényes műnyomót javasolnám. A budapestieknek némi nyomdai kapcsolataimra való tekintettel szívesen segítek. Óbudaiak előnyben.


Utólagos engedelmével a hozzászólás nyilvános részét bemásoltam ide is.
(#) Norberto válasza Frankye hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Wáow!

Sose gondoltam volna, hogy a világ közepe Óbuda... jeee!!! Éljen Óbuda!

Mellesleg én óbudai lakos vagy már több, mint 22 éve
(#) Linda hozzászólása Jan 5, 2008 /
 
T.Urak! Én egy kezdő 2-vel nyitó személyi számú egyed vagyok aki mellesleg (ez nem szekszus) elektromos végzettséget szerzet.(Igen,sajnos!) Szóval szeretnék nyákot tervezni a számítógépemen! Mivel csak hobbyként, nem kívánok és nem is tudok annyi "Lajos aranyat" pénzzé tenni (mivel amúgy nincs egy db.-m se) amenyiért a szovtvereket kínálják, illetve lehet, hogy meg sem tudnám tanulni. Szóval aki tud és akar az segítsen rajtam!Üdv:Linda
(#) PCB válasza Linda hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Szia !

Tedd fel amit csinálni kell és kiderül megrajzolom-e

Üdv!
(#) Norberto válasza Linda hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Szia Kedves Linda!

Üdvözlünk köreinkben, reméljük, sokáig aktív tagja leszel az oldalnak!

Ami az otthoni NYÁK-tervezést illeti, szinte megszámlálhatatlan program kering a köztudatban világszerte... hogy csak példákat említsek: EAGLE, Sprint Layout, Protel, s ezeknek a programoknak itt az oldalon vannak külön-külön topikjaik is, amelyeket bátran elolvashatsz! A Protel első falatnak nagy lenne, otthoni hobby célokra az első 2 említett programot szokták használni a legtöbben.

De várd meg mások véleményét is, hátha más másképp tudja/gondolja!
(#) Frankye válasza Linda hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Szia Linda! Üdv a fórumban!
Örvendetes, hogy ismét van egy hölgy tagtársunk!
Tehát: Az Egale nevű szoftvernek van ún. "Lite" verziója is, ami gyakorlatilag ugyan azt tudja, mint a "nagyok", de vannak bene korlátozások. A szoftver ingyenesen tölthető le a Cadsoft honlapjáról, és használható is.
Ezen kívül van még "rengeteg" NYÁK tervező progi, de én ezt használom már régóta.

Sok sikert, és ha kérdésed van, tedd fel nyugodtan!
(#) vicsys válasza Linda hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Üdv a fórumon!
Idézet:
„amenyiért a szovtvereket kínálják”

Sztem 10E Ft jogtiszta legális szoftért nem sok. Ennél kicsit olcsóbb a Sprint Layout. Kezdőknek (is) kiváló. Leírás:
Bővebben: Link
(#) lezer.m válasza Linda hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Szerintem a profik most akkorát nevetnek, hogy szinte hallom, de felvállalom. Azon gondolkoztam, hogy a teljesen kezdők miként foghatnának hozzá egy nyák megrajzolásához. Olvasgattam milyen programokat ajánlgatnak a profik! Ja, de ők már erősen haladók, mi meg abszolút kezdők, vagy csak szimpatizánsok vagyunk. Abból indulok ki mindíg, hogy mi az amit meg tudok csinálni. Mi az ami nincs, amihez sem tudással, sem eszközzel, programmal nem rendelkezem. Ezeket átmenetileg elvetem és marad az amiből gazdálkodni tudok. Nevetséges az ötlet, de sokan használnak Corelt, innen jött az ötlet, ráadásul a legrégebbi verziók bőven jók ehhez. Ráadásul a tükrözés egy gombnyomás. Ha nagyon nevetséges az ötlet, legalább felvidítottalak titeket.

nyák.jpg
    
(#) Rapidus válasza lezer.m hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Miért lenne nevetséges? Lényegében mindegy mivel rajzolsz, akár megcsinálhatod a Windows Paint progijával is, a különbség abban rejlik, hogy mennyire könnyű lesz megrajzolni. Hidd el én sem túl régen ismerem a fenti Sprint Layout proigt (ebben az értelemben én is kezdő vagyok), de hogy az alapokat nem több, mint 1/2 óra alatt meg lehet tanulni, az biztos. Van két óriási előnye (több is, de én most csak kettőt emelek ki) az ilyen progiknak a Corel, vagy más rajzprogramokhoz képest. Egyrészt van előre beépített, és bővíthető alkatrészanyaguk. A fenti proginál ez a Makros könyvtárban van. Gondold meg, hányféle formájú és méretű alkatrész kell még a legegyszerűbb nyákhoz is. És másodsorban default módon ismerik a rasztert. Elég nehéz lenne Corelben egy IC lábtávolságát pontosan megtervezni, arról már nem is beszélve, hogy pontozni sem kell, mert a progi ezt is megoldja. Még sorolhatnám, de egyelőre ennyi is elég. Szerintem kár, (sőt kifejezetten hiba) lenne mással kezdeni, rá kell szánni azt kis időt az alapokra. A Sprint Layout egyébként (ha az angol gond lenne), magyarul is elérhető itt a fórumon is.
(#) zoly15 válasza lezer.m hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
szia!
nem nehéz megtanulni a progi használatát
jó én semm tudom 1 pár dolgot hogy kell a sprint layout-ban pl. hogy hogyan kell benne írni új alkatrészt csinállni meg stb.
ha új alkatrész kell előkapom a tolómérőt megmérem és teszek oda pontokat :yes:
az írást pedig csak odaírom a vezetősávval
sok sikert
(#) zoly15 válasza Rapidus hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
szia!
Idézet:
„magyarul is elérhető itt a fórumon is.”

van magyar sprint layout?
vagy csak magyarosítás?
nekem is jól jönne a magyar
(#) lezer.m válasza Rapidus hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Rapidus köszönöm, a hasznos információidat, tanácsodat. Felkeltetted az érdeklődésemet, bár a továbbiakhoz még elengedhetetlenül szükséges, hogy felismerjek pár alkatrészt Én valóban kezdő vagyok, nem csak mondom.
(#) Hektor13 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Üdv Mindenkinek!!
Ha elfogadjátok egy lelkes amatőr tanácsát, próbáljátok ki a Kicad nevű programot. Van magyarosítása, és lépésről lépésre kézikönyve szintén magyarul. Ingyenes platform független progi. Nekem nagyon bevált. Minden elismerésem a fejlesztésén önzetlenül résztvevő embereké!!!
(#) zoly15 válasza lezer.m hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
hy
Idézet:
„felismerjek pár alkatrészt”

a sprint layout-ban menübe van szedve h mi micsoda szóval már csak a máretekből kell válogatnod...
(#) pmaroti hozzászólása Jan 5, 2008 /
 
Egyrészről köszönetet szeretnék mondani Ennek a fórumnak, s leginkább hozzászólóinak: sikerült műnyomópapírral+vasalással remek nyákot készítenem.

Másrészről a fotós eljárással összesen kb. 1 hetet küszködtem, de még nem sikerült. Végképp ezt sem akarom feladni: itthon csak tinasugaras nyomtatóm van (7végén nincs kedvem bemenni a munkahelyre nyomtatni...) és nagynehezen sikerült szereznem egy 1978-as téglalap alakú 250W-os kvarclámpát (kicsinek is volt ilyenünk: az egész család napozott télen előtte...). Használ valaki még ilyet??? (erről még senki sem írt). Ha igen akkor milyen távolságról? Mennyi ideig világítja? (Nekem bármennyit világítom lakkot az 1:9-re higított előhívó nem hívja elő semmit, ha töményebb leszed mindent...)

(#) még1MbR válasza lezer.m hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Természetesen bármivel meg lehet tervezni egy áramkört, akár painttel is. Idővel azonban jóval macerásabb ezzel, mint egy erre való progival.
Olyan ez, mint egy teherautóval versenyt futni. Az első 20 métert még simán megnyered, a többit meg már csakis elveszíted
Arról nem is beszélve, hogy ha rászánod azt az 1-2 napot a tanulásra, akkor új ismeret lesz a birtokodban. Ha ugyanezt az időt paint-es copy-paste-re vered el, akkor csak egy keserű robotmunka szájízed lesz
(#) huba válasza pmaroti hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Világítsd kevesebbet, tegyél rá határozott fénytnemáteresztő anagot, pl egy másik nyákdarabot. Valószínüleg tulvilágítod, anyi fény átszürődik hogy exponál a lakk.
(#) mrex válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Idézet:
„ha új alkatrész kell előkapom a tolómérőt megmérem és teszek oda pontokat
az írást pedig csak odaírom a vezetősávval
ha pedig ezt mindet egy ablakba fogva lelakatolod , majd a fájl menü/makro mentése menüpontban elmented kész a saját alkatrész és valóban nem bonyolult igen felhasználóbarát bár lidi -hála neki próbálta megtanítani az ultiboardot -de nagyon macerás nekem. De amit a sprint layout ról tudok azt PCB-nek köszönöm de nincs új a nap alat az általános cad programokban ezt a technikát blokk vagy attribútum technikának nevezik. ami a leges legnagyobb előny a célszoftverekben az az , hogy nyomtatáskor 1:1 ben lehet nyomtatni a sprint layoutban ez is igen könnyű igara van annak, aki azt mondta, fél óra alatt nagyjából át lehet látni és itt is igaz az ,hogy az egyszerűbb a magasabb rendű.
(#) Rapidus válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Magyarítás van. Bővebben: Link
Ugyan ezen az oldalon van 2 videó is, ami a progi használaátát mutatja be, érdemes végignézni, mert önmagában is ad annyi infót, amivel már el lehet kezdeni.
És hogy magyaril legyen az alkatrészek neve (akkor nem kell felismerni, mert oda vagyon írva, hogy ellenállás ) felrakom a magyar makro könyvtárat is.

MAKROS.ZIP
    
(#) Linda válasza Frankye hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
Kedves Frankye!
Köszönöm a tanácsot,megnézem az ajánlott programokat, és majd reagálok.(Nem vagyok teljesen kezdő, nem is profi.Egyszer unalmamban átterveztem a Qvadot kétoldalasra és a két csatorna a végek nélkül nem lett nagyobb mint az eredeti egy panel háromnegyede,és ráadásul a műv.erőlködőt sikerűlt kiváltani a zajcsökkentés céljából hármas párhuzamítással.(Kb:csak 6-10dB lett a javulás mert a TL-071-k bontottak voltak. Az ötlet lopott.)
Sajnos a számítástacnikához még anyit sem értek mint az analóghoz,így lehetnek majd gondjaim.Üdv:Linda
(#) Linda válasza Norberto hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Kedves Norbert! Örülök az invitálásnak.A Frankynek írt válasz neked is szól. Üdv: Linda
(#) Linda válasza vicsys hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
K.Kolléga! Örülök ,hogy vannak olcsó szoftverek a piacon de nem tudom mit tudnak( nem 555-s multivibrátort akarok tervezni vele),körülnézek. Egy ismerősömnek van egy programja, az 600.000,-Ft nettó volt. Szóval ez rémisztett meg.Köszönöm a szívességed.Üdv: Linda
(#) Linda válasza lezer.m hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Keves Lézer.m!
Nevessenek a profik. Nem mindenki született úgy,hogy páka állt ki a szájából a kapa helyett. Aki a kezdőt nem segíti hanem lenézi, annak olyan nagy a szája, hogy a páka mellé sikerült a kapát is bedugnia. Mi kezdők majd segítjük egymást,konzultálunk.(Vak vezet világtalant)Üdv:Linda
Következő: »»   109 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem