Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Igazából, csak egy számra lennék kíváncsi, mégis milyen frekvenciáig használható a lemezes transzformátor, elfogadható hatásfok mellett? 10kHz?
Mert gondolom, hogy a magasabb frekvenciákon, az örvényáramú veszteség miatt használnak ferritet. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
Persze a magasabb frekvenciákra vékonyabb lemezűek a jobbak (akár <0.05mm), 10kHz-en bármi (a vastagabbak is, 0.3-0.5mm)jól teljesít. A kimenő trafóknál az alacsonyabb hatásfok az üzemmód miatt van.
Kedves fórumtársak!
Tőlem tapasztaltabb emberek szakvéleményét kérem. Tehát vélemény szerint mit tudhat (VA) a képen látható transzformátor, amit tudni 2x26V plusz 12V, sima hálózati.
Milyen vastagok a kivezetések? Milyen széles? Mérj rajt üresjárási áramot. ~450VA is lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
Sajnos még nem az enyém a trafo csak felkínálták megvételre, és egy sima conductor vf2 (2x60W) es hez kellene. Az illető elmondása szerint a primer 0,5mm a sec pedig 1,2mm rézhuzal. Adna még hozzá kondenzátorokat, meg egyeniránytást is. Annyit kihámoztam, hogy egy JVC hazimozi rendszer tápja volt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
A huzal átmérők szerint elég a 2×60W-hoz. A burkolás miatt nem látható a vaskeresztmetszet, jól fölé saccoltam. Bár 250-et akartam írni, de eszerint azt sem tudja.
Igazából ha tud 150VA akkor már megfelel. Az erősítő jelenlegi tápjában 2,5A es biztosítékok vannak, azt tudni kellene még az 1 mm es rézhuzalnak is elméletileg.
Nem mindegy, hogy d-1mm (0.785mm2), vagy 1mm2 keresztmetszet (d-1.13). A d-1mm is tud 5-10A-t szabadon, vagy csőben. Trafóban, 2-2.5A. Kb. 150VA-t tud a trafó (csúcsban többet is).
Egy próbát megér! Úgyis figyelem a melegedést tesztjárat közben. Ha nagyon nem bírja magát akkor másra lesz használva.
Köszönöm a véleményeket.
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni ennek a trafó bekötésében? Akitől kaptam már nem emlékszik. Hiperszil magos, quuad 405-höz méretezett, valamint a hangszínszabályzó tápjához lenne még tekercselve. Multiméterrel az 1-2; 3-4; 5-6; vezetékeken mérek zárlatot. Ilyen esetben hogyan kezdjem meg a mérést, melyik kivezetések lözött, illetve melyeket köthetem össze? Ha jól számoltam 200w-ra tervezett trafo. Lágyindító nélkül megindíthatom?A vasmagoknak nem volt meg a szorítója. Én az egészet egy nagy aba bilincsel szorítottam össze. Nagyon feszes lett, de láttam hogy külön külön szoktátok. Ez így mennyire járhato? Vegyek hozzá vekonyabbat, és külön külön szorítsam össze? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
Nem zárlatot kellene mérned, hanem ellenállást, pár ohmosat, aránylag pontosan.
Amúgy szemre: baloldalt Az 1 - 2 lehet a primer (hálózati) tekercs A 3 - 4, 5 - 6 egy középleágazásos kisebb feszültségű, nagyobb áramú szekunder tekercs. A 4 - 5 egy csőből jön ki, összekötve ez a középleágazás. jobboldalt Egy szintén kisfeszültségű, nagyobb áramú szekunder Ha az 1 - 2 közé 230 V -ot adsz, a többin mérheted a feszültségeket. Biztonság kedvéért nem árt ha a 230 V -ot a primerre egy 230 V 60 W körüli izzón keresztül adod, és a trafót üresjárásban méred. Ha az izzó nem nagyon, vagy egyáltalán nem világít, akkor az a primer tekercs.
Sziasztok!
Vásároltam a piacon egy hálózati adaptert. Tudom, hogy gagyi kategória de egy kisrádióhoz vettem 400 Ft-ért. Állítható feszültségű 1,5V - 12V -ig és max. 500 mA van ráírva. Szerencsére működik, de működés közben elég hangosan búg. Annyi lenne a kérdésem, hogy ezt a búgást valahogy lehetne csökkenteni? Szétszedtem. A vasmag egy kicsit mozog , gondolom ez okozza a búgást. Arra gondoltam, hogy belakkozom a vasmagot. Ez jó megoldás lenne? A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
Úgy nem gyulladhat ki, ha egy kis fadarabot teszek mellé?
A trafó üzemi hőmérséklete 60 foknál kisebb kell hogy legyen. Nem sok fa gyulladt még ki, ha 100 fokos forró vízbe tetted, sőt, még egy 2 - 300 fokos pákával sem tudod lángra lobbantani. Max elszíneződik egy kicsit.
Köszönöm a válaszokat!
Belakkoztam a trafót. Sokkal halkabb lett , a kínaiak elfelejtették a lakkozást.
Ha a vasak közt hézag maradt (az eredeti rögzítők helyén, belül), azt ki kell hézagolni, mert meglazulhat, és zörögni fog. A számozatlan(jobbra menő) két vékony a hangszín táp? A hálózati (primer) tekercsen mérhető ellenállást kellene mérned. Mehet lágyindító nélkül.
Sziasztok!
Valaki esetleg nem tudja miért ad ki a toroid transzformátor szinuszosan bürrögő hangot, a bürrögés hangosodik majd elhalkul és így tovább? Köszönöm
Mert a toroidból hangszórót csináltál. A hangszóróban mozog a tekercs, a trafóban nem lenne szabad. Valahol laza a tekercselés, és tud mozogni, ráadásul valamilyen mechanikai rezonancia közelében is van.
Segítséget kérnék:
szükségem lenne Budapesten transzformátor tekercselőre, javítóra. Köszönöm, ha lenne valakinek információja. ( Kertész utcában sajnos megszünt. ) Kis méretű trafót kellene tekercselni, primer szakadt ( különálló, önálló tekercs). 220V / 12/6V. Üdv mindenkinek.
Szia! Csak egy ötlet.Bővebben: Link
Helo.Nagyfeszültség trafó készítésére szeretnék némi infórmáciot ,ha lehetséges lenne.Kb. 15KV -ig.Tehát én szeretném megtekerni,csak nem tudom milyen rétegközti szigetelő fóliát használjak.A cél villanypásztor nagyfesz trafó lenne.Köszönöm szépen .
Értem, és az ok arra is hogy ennek megfelelően az áram is változik?
Köszönöm
Fordítva talán. A terhelés változásával változik a trafóban az áram, és ez a áram változó mágneses tere rezgeti a tekercs elszabadult (vagy nem kellően rögzített) meneteit.
Sziasztok!
Egy speciális -tehát nem eredeti felhasználásra- célra szükségem lenne egy transzformátorra. A régi Junoszt tv transzformátora majdnem alkalmas lenne de sajnos kicsi. Fontos lenne az "U", "I" felépítés. Ezt a felépítést az Oroszok annak idején a hulladékmentes gyártás miatt találták ki. Valahol a neten láttam ennek egy nagyobb verzióját. Talán Béka oldalán. Ez vélhetően jó lehet a céljaimra. Nem tudjátok, hogy miből termelhető ki ez a transzformátor?
Megoldódott a probléma.
Kaptam egy tippet, hogy ez az elrendezés némi lemezvágás után egy nagyobb "E", "I" transzformátor vasanyagából is megoldható. Néha egyszerű problémára bonyolult megoldást keresünk és eközben nem látjuk a fától az erdőt.
Köszönöm a tanácsokat! Rögzítésnél nagyon feszesek lettek a vasak, az összeillesztésnél a rozsdát letakarítottam, majd felpolíroztam. A tekercset még csak műanyag hézagolóval rögzítettem a rezgések miatt. A két szélső vezetékre mondta hogy az a primer. (de hát annak már 20-30 éve) Ez vékonyabb huzal. Most sajnos kölcsön adtam a multimat, de hétvégére be üzemelem a leírtak szerint, de előtte megmérem az ellenállását.
Köszönöm az eddigieket!
Sziasztok, van egy 17.16 cm2 keresztmetszetű EI vasam, 250 voltra 510 menetet tekertem fel primernek, szekundernek pedig 2*50 menetet tekertem fel. Terheletlenül szépen meg is vannak a feszültségek, de már ha hozzáérek a kapocsfeszültség leesik azonnal a felére. A primert 0.5ös drótból ,a szekundert 1mm-esből, 250 VA-t szeretnék kivenni belőle. A feszültség azért csökken, mert a primert alulméreteztem, itt a kis huzalátmérőre gondolok, vagy valami a primer menetszámával nem stimmel?
Ha 250 VA-t szeretnél kivenni belőle, akkor a primerhez minimum 0,7-es, de inkább 0,8-as huzal kellene. A menetszám elfogadható, legfeljebb 5-10 menettel lehetne kevesebb. A szekundernél hasonló gondok vannak. 1,3-1,4 mm átmérőjű huzal kellene a kívánt teljesítményhez. Ettől függetlenül ahhoz, hogy felére essen a kapocsfeszültség, komolyabb terhelés kell. Nem egyenirányítás után méred? Ha igen, mekkora a puffer?
Lemezelt vasmag? Jól raktad össze, elforgatva a lemezeket? Mekkora az üresjárásban mérhető primer áram?
Hogy érted azt, hogy elforgatva ? EI lemezelt vasmagról van szó. Most raktam össze másodjára a trafót, elsőre semmi baj nem volt, de a feszültséget elszámoltam, ezért letekertem , majd korrigáltam amit kellett, a vasmagot úgy raktam össze, hogy egy e lemez balról majd egy jobbról, majd i lemez, és ezt ismételgettem amíg kész nem lett. Nem egyenirányítottam, még csak a trafót készítettem el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |