Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   134 / 276
(#) Phile80 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
A trafó teljesítménye nem a huzal vastagságától függ. Tervezésekor a legfontosabb szempont a melegedés. A Te 630VA trafód 1Fázisú EI vasmagos köpeny típusú, ami mindíg nagyobb a többihez képest. A másik trafó mag típusú trafó és 3 fázisú. Pont ez a lényege a 3 fázisnak, hogy kisebb keresztmetszetű huzallal kelljen dolgozni, mivel 3 felé oszlik a teljesítmény.
A lényeg a vasmag keresztmetszet, de szerintem nem kellene trafót tekerned...
Nem értem mit sajnálsz, amikor normális magyar gyártmányú új alkatrészeket tudsz venni az árából, ami nem barkács kategória. De ha ezt nem tudod megcsinálni, nem értem hogy akartál trafót tekerni meg minden mást csinálni.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
(#) Dr.God Man válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1
 
A hiányos hegesztővel nem akarok görcsölni mert csak az időt vinné el, és nagyobb munka lenne összerakni mint trafót varázsolni valamiből vagy valahonnan a gyakorlatilag működőbe. Ha meg mégis összerakom és eladnám a jót, biztosan elmenne másra a pénz és garantáltan nem lenne hegesztő.

A trafót megcsinálni megtudom, tekercseltem már ugyan ilyen trafóból 24V/230V inverterhez trafót. Csak fenn vagyok akadva azon , hogy csak 600W-os a trafó, hiszen a méretei messze túlvannak a 600w-nál. Természetesen azt értem, hogy 600w-ból az életbe nem lesz nagyobb teljesítményű, bárhogyan is tekergetem a szekunder oldalt.Viszont ezekkel az arányokkal tartva 4000w már nevetségesen brutális terjedelmű lenne,és lehet be sem férne a helyére, vagy csak szerintem lenne nagy méretű?

Persze régen azért szerették megadni a módját a méreteknek!

Ív hegesztőim vannak de azok is békebeliek és készítettek, többnyire leverik az automatát csak és nem szabályozható vagy csak 2-3 fokozatban. Persze tudom, a boltban van minden de vagyonokat nem akarok költeni rá, hiába komoly a gép, inkább eladom a hiányosat és az árából csak kijön egy 230V-os trafó.

Ezt a trafót félretéve , egy sima ívhegesztő trafója nem lenne jó hozzá? vagy egy inverteres hegesztő? (nekem van egy CT520 kombi hegesztőm, ezzel próbáltam de 100A alatt csak mócsingokat rak és nem ég be az anyagba, illetve szakad az ív és abszolút nincs stabil ív csak 100-110A felett de vékony lemezekhez nem jó ekkor)
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
(#) Phile80 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
A tekercsen átmenő vasmagkeresztmetszet számít. Legalább 60négyzetcentiméter kell. Invertert felejtsd el Co-ra.
Ha megcsinálod az egyik gépet tökéletesre, 100ezerért el tudod adni. Abból könnyen tudsz csinálni egy jó egyfázisú gépet ha már megvan a dobozod és még ki tudja mi van benne pluszban.
(#) mpisti válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Azt ne felejtsd el,hogy a 0,63kVA-es trafód 100% Bi-re van méretezve. Egy hobbi Co meg jó esetben 35%-ra, tehát a 0,63 kVA-es vasból ki lehet venni akár háromszoros teljesítményt, de csak 35% Bi-vel. Ettől függetlenül jobb lenne ha a másik ugyanilyen trafót is bevonnád a projektbe, mert garantáltan sokkal jobb gépet tudnál csinálni ha a vas az eredetinél legalább 50 %-al nagyobb lenne. Ehhez persze át kellene alakítani a csévetestet, és újra kellene tekerni a trafót. Az áttekeréssel mindjárt megoldódna a fokozatváltás problémája is. Ezeket pedig add el, és kapsz érte annyi pénzt, ami egy jó gép építéséhez kell.
(#) Dr.God Man válasza mpisti hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1
 
Hát sajnos az új megfelelő egy fázisú trafó egyre reménytelenebbnek tűnik. van 2db brutális ívhegesztő, az egyik trafója korrektül néz ki, lehet kis pofozgálás után alkalmassá lehetne tenni de teljesen át kellene tekercselni szerintem... új huzalom van az erős áramú részhez , a primer oldallal van gond, ide nincs huzalom. De lehetséges, hogy inkább nem görcsölök vele és a kettőből összerakom a jó gépet 3 fázisra és eladom az egészet és veszek egy 1 230V-os gyári gépet. Csak azt bánom, hogy ezek komoly ipari gépek, amit tudna venni az ember elérhető áron azok többnyire csak barkács masinák.
(#) Melphi hozzászólása Máj 8, 2014 /
 
Sziasztok!
Kellene egy kis infó, ha egy trafóból szeretnék bő 150A-es hegesztőt építeni akkor mekkora teljesítményű trafó kellene, itt is érvényes a P=UxI mert akkor kb 40V számolva az 6000VA ez nagyom nagy trafó, vagy itt lehet valamit csalni a teljesítménnyel?
Egy ilyen teljesítményű hegesztőnek mekkora általában az üresjárati feszültsége?
Köszönöm
(#) Ricsi89 válasza Melphi hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Ne az üresjárati feszültséggel számolj, hanem az ívfeszültséggel. 150A esetén kell kb 23V. Ez így már csak 3,5kW.
(#) Melphi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Értem, 150A-el milyen lemezvastagságig lehet kellően jó varratot készíteni?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
(#) mpisti válasza Melphi hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Az a huzalátmérőtől függ. De 150A mellé egyfázisú trafónál kell kb. 32-34V üresjárati feszültség 0,8mm-es huzal esetén. Ekkora áramhoz kb.40-45cm2-es vas kell. Ha nagyobb a vaskeresztmetszet az nem baj. Építettem én 230V/400V-os trafót 90cm2-es vaskeresztmetszetű trafóból, a a HEGA 350 Co egyik trafóját felhasználva, Nem kellett túlgerjeszteni, a legerősebb fokozatban az üresjárási áramfelvétele 1,4A volt. és tudott 180A-t egy fázisról 1,2mm-es huzallal. Persze volt benne 100000µF-nyi kondi. Igaz,hogy a súlya kb. 100kg volt a kész gépnek. Tehát a gép vagy könnyű és gyengécske, vagy jó nehéz, de akkor tudja a dolgát. Legalábbis ez 50Hz-ről működő gépeknél így van. A lényeg majdnem lemaradt. 150A-al egy sor varrattal kb.4mm-es lemez hegeszthető meg. Ha beköszörülöd az éleket, akkor 6mm-ig bőven jó.
(#) Dr.God Man válasza mpisti hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Helló!
Idő közben találtam egy elég izmos trafót a garázsban.
A trafónak a vasmagja 26cm X 8cm, a középső mag 8cm X 8cm.
A primer oldal 2X 110V és 4 fokozat kivezetés van.
A szekunder oldalon 2 tekercs van, az egyik 10mm X 4mm alu vezeték, ezen 24V-29V-ig mértem.
A másik szekunder 6mm X 3mm es alumínium. Ezen mértem 36-42V-ig. A mért feszültségek 1-1,3V-al növekedtek a fokozatok átkapcsolása közt.

Ez a trafó már alkalmas lehet a hegesztőbe?

Sajnos csak 4 fokozat állítható de ahogyan a többi hozzászólásból kivettem , inkább 20V körüli feszültség kellene a szekunder oldalon és a 30-40V az már sok?

Az áttekercselésen kívül van más megoldás arra, hogy több fokozatban tudjam állítani?
Csatolok egy képet egy motor teljesítmény szabályzóról, kínai gyártmány és elvileg 2kW-ot bír el. kipróbáltam a 600W-os trafóval és kitűnően szabályozta a kimenő teljesítményt, egy fúrógéppel terheltem, illetve 50-60%-on rövizdárra is kötöttem, az elektronika nem melegedett.
Ez a kis vezérlő jó lehet a célra?, ha igen, simán a trafó elé kössem, vagy a 2db 110V-os tekercs közé? Vagy nem számít?
Sajnos a TO220-as tokozású alkatrészen nincs felirat, így nem tudom , hogy mi lehet az.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Darázsfészekbe nyúltál! Tuti újrakezdi az egész hülyeséget...
(#) Melphi válasza mpisti hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Szia!
Kiszemeltem egy trafót ma hozok haza egy lakatfogót, és lemérem mit tud, meg le is adatolom.
Köszönöm a kielégítő válaszod.
(#) Melphi hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Lenne egy transzformátor, ami makulátlan állapotban van, 5KVA-es, Up=380v, továbbá van rajta 60A,és 30A szekunder tekercs. A kérdésem az lenne, hogy ez a trafó EI vasas , ez alkalmas CO hegesztő készítésére, az ára 15e.
Arra gondoltam hogy lepucolnám a szekundert és a primert visszabontanám egy darabig és átszámolnám 220V-ra tennék bele több megcsapolást.
Ha lehet minél előbb válaszoljatok, mert ha beválna szeretném minél előbb megvenni.
Köszönöm.
(#) mpisti válasza Melphi hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Egy ekkora trafó tökéletes lesz Co hegesztőbe. Csak ne 3 fázisú legyen.
(#) mpisti válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 10, 2014 1 /
 
Az a trafó kiváló.Ez a szabályzó viszont nem való trafóhoz. A trafóval és méretezésével kapcsolatos részleteket betűről betűre megérted, ha visszaolvasod a topikot mondjuk az elejétől. Nem lenne jó újból és újból 100x leírni ugyanazt.
(#) Melphi hozzászólása Máj 10, 2014 /
 
Megvan a picikém a maga 62kg-ávalés 5KVA-ével, ebből lesz egyszer a Co hegesztőm. Hála istennek az átméretezéshez nem kell venni semmit mert annyi anyagot tartalmaz hogy minderre elég lesz 2mmx8mm fazonhuzallal tekerve.Majd a továbbiakban szeretném a segítségeteket kérni.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) Melphi hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
A képek lemaradtak.
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Ez a trafó 62 kg? Lesz munkád vele bőven. Egyfázisú CO2 hegesztőbe ez túl nagy. Még a fele is sok lenne. Kérdés, milyen lakkal kezelték, mert ha nincs szerencséd, leszedi a zománcot. A primert nem kell újratekerni, elég, ha keveset letekersz belőle és készítesz helyben néhány megcsapolást. A szekundert kétutas egyenirányításhoz tekerd vissza. Arra is készíthetsz megcsapolást. Nem egyszerű átkapcsolni, de megéri, ha néha karosszériázni máskor meg ekevasat hegeszteni használod.
(#) Melphi hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
Igen ez 62Kg, nem gond az 1fázis mert van itthon 32A-r,elméletileg nincs lakkozva a szekunder, a primert én is csak részben akarom vissza szedni és csapolásokat rátenni.
Szerinted mekkora áramot lehet ebből kicsikarni, akár 25-ös BI-vel?
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Akár 300 A-t is lehet. Persze arra kevés a 32 A a primeren. Az kb. 240-250 A-ig elég.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) Melphi hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
Az szuper, megmondom őszintén a trafó méretezéshez nem sokat értek, de mégis kicsit szakmába vág, ezért ma ezt a trafót elrakom jó mélyre, és megtanulom trafót méretezni.
(#) kissadam válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Szerintem az nem lesz baj ha ilyen hatalmas a vasmag. Egyik ismerősömnek van egy pálcás hegesztője, munkakábelek nélkül a trafó kb 80-100kg, igazi két emberes gép. Jól méretezett házi készítésű cucc, egy műszerész illető készítette neki. C10-es kismegszakítóról 2,5-ös pálcával tud vele hegeszteni. Több primer menetszám, alacsonyabb gerjesztés és nem rángatja a hálózatot.
(#) erbe válasza kissadam hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Idézet:
„Jól méretezett házi készítésű cucc”
Ezt nem méretezésnek szokták hívni, hanem barmolásnak.
'79-ben hoztak egy túl lapos karakterisztikájú 45 kg-os gépet. A vasmagból kis + huzallal készítettem 3 db jól működőt.
(#) kissadam válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Nem mondanám barmolásnak, mert a srác állítása szerint nagyon jól működő gép, ráadásul felépítés és küllem tekintetében egy két gyárit is megszégyenít. (Alkalomadtán ha arra járok majd készítek róla egy képet is.) Egész napos használatra lett tervezve. Faterom is hegesztett vele, ő is nagyon dicsérte, megfelelően ívet lehet vele fogni, nem fröcsköl, jól hegeszt. 3 fokozatú, valami triakos szabályzó van a primerrel sorban, a szabályozás is megfelelő.
Egyébként kíváncsi lennék a véleményedre egy másik trafóval kapcsolatban is, később majd írok egy privátot.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) tamas500 hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy vettem egy T.I.P industrie MIG150-es gépet. A hiba az előtolásal van mikor megvettem nem agyári motor volt benne hanem egy sokall nagyobb gépé.
De a nagyobb motort nem bírta a biztosítéka. A kis gyári motor meg nem tudja kelően tolni csak darabosan. Szerintetek belelehetne rakni a nagyobb motort hagy azzal üzemeljen? képet rakok fel.
A nagy motor 24V a kicsit nem tudom mert nem volt ráírva semmi.
(#) tamas500 hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
lemaradt a kapcsrajz csak ez volt a gyári könyvében.
(#) Phile80 válasza tamas500 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Ahhoz a motorhoz kevés az a vezérlés ami benne van. 24V-os segédtrafó kell bele és egy másik vezérlés, ha a nagyobb motort szeretnéd használni.
(#) Dr.God Man válasza mpisti hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Idő közben kiméregettem rendesen a trafót amit legutóbb találtam a garázsban. Elég zömök, kb 20kg, a szekunder tekercs 10mm X4mm alu vezeték.
Ez 4 fokozatos, a legkisebb fokozatban 24,3V majd fokozatonként felfelé 25,6V - 26,7V - 27,8V AC váltóáramot mértem. Kipróbáltam a hegesztőbe, összekötözgettem , hogy tudjam próbálgatni. A gári trafó 3 fázisú folt, így 2 diódát kivettem, a maradék 4db-ot összekötöttem őket graetz-ba és tettem rá egy 27.000µF 75V kondit.

Elég jól használható viszont lassú előtolással szaggatottan hegeszt és nem ég be a varrat, ha feljebb veszem az előtolást, hogy egyenletesen hegesszen akkor magas varratot rak de rendesen beég a varrat az anyagba. Nagyobb fokozatban ugyan ez a helyzet csak annyi, hogy jobban és előbb beég a varrat a munkadarabba. Ha van egy kis hézag vagy erősebben begyökölöm az anyagot a két munkadarab közt akkor jól kitölti és szép a varrat. Vékonyabb lemeznél 0,8mm-1mm 2-es fokozatban néha átég a lemez de szaladósan hegesztve jó, normál tempóba magas a varrat. 1-es fokozatban nehezebben ég be a varrat de jobban kezelhető a sebesség.

A egyenirányító után nincs fojtó tekercs még.
Amit régebben írtam de mindenki lebeszélt róla kis 2kw-os szabályzó , azt bekötöttem a trafó elé, erősebb hűtéssel nagyon jól bevált! szépen szabályozza a trafót, és így elég jól be lehet állítani a teljesítményt a lassabb előtoláshoz csak ki kell tapasztalni, hogy jó legyen az előtolás és a varrat sebessége, viszont még így sem tökéletes a varrat csak nagyobb gyökölésnél. Most rendeltem egy nagyobb teljesítményűt, 9,5kW-ot bír, ezt fixre be is építem amint megérkezik. Szerintem nagyon jól működik a hegesztő szabályozása ezzel, pedig senki nem javasolta.

Lenne pár kérdésem , hogy ez a kondi elég-e vagy nagyobb kellene? Illetve a fentebb írt magas varratos gond miért lehet? Illetve fojtót rakjak-e be a gépbe? A 3 és 4-es fokozatba már leveri a 16A-es automatát. De nagyon ritkán még a 2-es fokozatban is.

Az egyenirányított kimenő feszt mértem 30,8V (a kondira párhuzamosan tettem egy 500R 20W ellenállást, hogy kisüsse a kondit hegesztés után). Használat közben az ív feszültséget holnap megmérem. illetve csinálok rendes képet a varratról is. Most hirtelen a nap közbeni hegesztésről csináltam egy képet, ott is látszik, hogy a varrat eleje nem az igazi de lejjebb már szebb de még így sem az igazi még.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) erbe válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Fojtó nélkül a kondi nem sokat ér. A fojtó sokkal nagyobb energiát képes tárolni (átmenetileg) mint a kondenzátor. Beteszed a sok helyen ajánlott méretű fojtót, lényegesen javulni fog a beégés és a varratminőség. Ellenben lehet, hogy egy fokozattal feljebb kell váltani. Valamit valamiért!
A kondi is lehetne nagyobb, akár 2x.
(#) szunyi55 hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
Sziasztok.Elköszönt a 3fázisu gépemben az egyenirányitohídból pár dioda.Az lenne a kérdésem hogy a laponként csak egyfajta diodákat raknak bele(+vagy-)?Az egyik lapon kihalt mind a 4,ezért nem tudom kimérni.Megprobáltam kirajzolni,szerintetek jo lesz igy?Üdv Zoli.
Következő: »»   134 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem