Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
És mekkora is az a bizonnyos üzemidő,amihez viszonyítani tudok?
Ne haragudj de nem értem, hogy lehet 60%-on nyomni, ha azt mondod hogy pl: 1óra az űzemidő és 60%-àig használom akkor azt értem, de a folyamatos terhelésnek mi a 60% vagy15%-a?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Itt van néhány gép adatlapja. Az áramok 100, 60 és 35% bekapcsolási időre vonatkoznak.
Mit nem lehet érteni 60 % bekapcsolási időn? Olvasgatod a MIG-CO2 fórumot is, már néhányszor ott is elmagyarázták. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Tudna valaki segiteni abban hogy:
Egy trafó szekunder oldalát kicsit meg kell bontanom, tekerni kell le belőle, hogy a kivant, a mostaninal valamivel kisebb feszültséget kapjam. semmi hökioldó nincs most benne de tennék legalább erre az oldalra. Milyen konkrét tipust keressek, vegyek a boltban, ami ide való? Ezek kiolvadók , vagy ha visszahül akkor visszakapcsol? az utobbi lenne a jobb.. (ebayen találtam ilyemit, de nincs idö arra hogy várjak rá 3-4 hetet) pl innen, ret elektronik venném, mert helyben van a boltjuk, azonnal egy ilyen pl jó oda? Bővebben: Link Köszönöm a segitséget A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Nem tudom milyen a trafód, de a hőbiztit a primer oldalra (áramra) javallt tenni (ráteszed a tekercsre). Olyan áramút válassz, ami az áramot elbírja, és olyan hőfokút, ami a belső hőmérséklethez képest kisebb. Teheted a szekunderre is, de a hőlépcsőt figyelembe kell venni. Öngyógyulót vegyél, azzal kevesebb a macera.
A primer oldalára is tudom tenni, mert a tekercs most még pöre, szabadon ki van a tekercselés primer oldalomis, 0,2-0,3A mehet max ami ott folyik. Ez a hengeres amit a hozzászólásomban linkeltem 10A -os ha jol látom
Ebböl a hengeresből tehetek mondjuk 84 fokosat ( ez a belsőshöz képest ugye kisebb, vagy még lejjebb menjek 77; vagy72 fok? A kávéfözöben van ilyen kerek hengeres höbizti az is öngyógyulós, csak az 100valahány fokos kb. Az szépen müködik ha elfelejtem kikapcsolni
Arra is kell gondolni, -ha megnyekken-, ne kelljen lebontani a szekundert (osztott csévénél egyszerű). Inkább 70C°-ost ajánlok, mert az belül már 100C° is lehet. Mérd meg terhelten a primer áramot, úgy válassz. 1.5-2×-eset. Van belőle lapos, íves kivitelű is (jobb hőátadás).
Bocsi hogy beleszólok, én is rakok bele hővédelmet, de én a primer, és a szekunder közé fogom betekerni a bimetallt, ami a trafó mágneskapcsolójával lesz sorba, legalábbis gyáriban így láttam.Képen látni hogy mire gondolok.
Szia találtam valamit, itt jól leírták hogy mi is az a Bi.
Mit jelent hegesztőgépeknél a bekapcsolási idő (Bi)? A kézi ívhegesztés egy hegesztési ciklusa 5 perc. A ciklusidő a hegesztési időből és a szünetidőből ( pl. elektródacseréből, salakeltávolításból) áll. Az áramforrás bekapcsolási ideje a hegesztési idő és a ciklusidő százalékos aránya, tehát Bi=hegesztési idő / ciklusidő x 100%. A hegesztőgépeken feltüntetik a 100%-os bekapcsolási időhöz tartozó áramerősséget is. Ennek ismeretében bármely tetszőleges Bi-hez tartozó áramerősség kiszámolható.
Ez csupán egy magyarázata a BI-nek, hogy az egyszerű hegesztő is megértse.
A lényeg.: Készítesz egy trafót X teljesítményre Y hatásfokkal. Ennek lesz a névleges terhelésnél Z vesztesége. Ezt a trafó képes folyamatos "névleges" terheléssel elviselni. Megterhelheted jobban, de ezt az energiamennyiséget (csomagot) nem akarod (szabad) túllépni. Kiszámolod, mekkora áramnál mennyivel kell csökkentened a bekapcsolási időt, hogy ezen belül maradj. Van két lépés, amivel nagyon egyszerű számolni. Ha 100 A a névleges áramod és ehelyett 141 A-t veszel le, a veszteségi teljesítmény éppen duplájára nő, így 50% BI-t kell betartani, ha 200 A-t veszel le, akkor négyszeres lesz a veszteség és 25 %-ra kell csökkenteni a BI-t. Ez sajnos csak példának jó, akkor lenne ilyen egyszerű, ha semmit nem módosítasz, csak terheled. Hegesztésnél az ívfeszültséget is emelni kell, a kábelek és a trafó veszteségeit is ki kell kompenzálni, így a valóságban valahol 130 A-nál érkezünk el az 50% BI-hez és a bóvli trafóknál megszokott 15 %-BI-nél sem biztos, hogy elérhetjük a kétszeres áramot. Természetesen nem célszerű a BI-t úgy elosztani, hogy fél órát folyamatosan hegesztek, majd fél órát pihenek. A gyakorlatban ez általában elég jól eloszlik, mert ritka az a munkafolyamat, ahol ezt egyáltalán meg lehetne csinálni.
Köszönöm, amúgy ezt a trafót néztem ki a CO-nak.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1627383.html?r=0.79...627383 A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
Üdvözletem.
Nem tudom ,hogy jó helyre írok, de lenne egy olyan kérdésem, hogy csak trafó lemezeket hol tudok venni mert neten nem találtam csak kész trafót.
Köbzolinál vár 30 kiló eladásra évek óta.
De nálam is van még anyag
Mondjuk azt nem írta hogy milyen trafólemezt szeretne.
Mint ahogyan azt sem, hogy maga szeretne-e méretre vágni, vagy készen szeretné. Valamint hogy szerelvényekkel együtt kellene-e neki... Kérdezni (is) tudni kell
Köszönöm a válaszokat konkrétan E típusúra lenne szükségem elektron csőhöz kellene a fűtéshez tekercselni egyet ,de már sikerült találnom egy boltot.
Szerencse. Írd ide a tudatlanoknak, mert mások is keresik olykor.
Mondták nekem,hogy Miskolcon a hunyadi út 44. van egy nagyobb bolt és annak a közelébe van egy maszek bolt és van minden ott elvileg elég olcsón.
Sziasztok!
Van lehetőség 220v mágneskapcsolót mondjuk 24v-ra áttekerni?Ha leszámolom a régi menetszámot akkor abból tudni fogom a voltonkénti menetszámot, csak azt nem tudom milyen huzallal kell megtekerni, mert nem tudom mekkora lesz a várható áram?
A relének trafós értelemben nincs "voltonkénti menetszáma". Itt a meghúzó erőt kell létrehozni, és az összefüggés nem egészen lineáris.
De az igazi gond nem itt lesz, hanem azt tételezem fel, hogy a 220V az AC, viszont Te DC24-re akarod használni. Ez komoly kihívás, mert másmilyen vasmag kell a kétféle feszültséghez. Nem tudom milyen reléről van szó, de javaslom inkább a célnak megfelelőt megvenni, vagy ha kapható akkor külön a tekercset venni (akár a vasmaggal együtt az AC-DC anomália miatt).
Lehet kapni készen bármilyen feszültségre tekercset, nem túl drága. Váltó-egyen átalakításnál is használható a régi vasmag. Az egyenáramú tekerccsel sorba kell kötni egy ellenállást, ami beállítja a tartóáramot. Az ellenállást az egyik szakító érintkezőre kell rákötni. Így behúzáskor nagy áramot kap, mikor megszakít az érintkező, lecsökken tartóáramra. A DIL00-ás mágneskapcsolókon van olyan érintkező, ami akkor szakít, amikor a zárók már összezártak. Azt lehet ilyen célra használni.
Egyenlőre még nem tudom hogy egyen vagy váltó lesz de majd kiderül.
Üdv! Van egy trafóm 12v ac 3500mA ebböl kellene nekem 5-6 A. Hogy tudom azt megoldani, hogy 12V-on 5-6A jöjjön le?
Sehogy: 12×3.5=42W, 12×5/6=60/72W, a kevesebből nem lehet többet kihozni. Szerez még egy trafót.
Van megoldás: át kell tekercselni.
És ha szerzek mégegy trafót akkor kössem össze őket vagy, hogy?
Ha találsz még egy ugyanilyent, akkor se valószínű, hogy simán párhuzamosítani lehet. Váltakozóban kell az 5-6A, vagy egyenáramban?
Ha egyenáramban, akkor egyenirányítás után lehet párhuzamosítani őket, de figyelni kell nagyobb terhelésen, hátha az egyik jobban melegszik. Váltakozóáramon csak az 1 db nagyobb trafó a megoldás.
Egyenáramban kellene. Töltőhöz kell azt írja 11-18V max 6Amper eza töltő követelménye. Egyébként egy thunder t6 töltőröl van szó. Esetleg van kapcsolás párhuzamosításra?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Mekkora akkut akarsz tölteni? Lehet, hogy ez is megfelelne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |