Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   220 / 382
(#) Melphi válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

És mekkora is az a bizonnyos üzemidő,amihez viszonyítani tudok?
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Mekkora? Hát 100%. Folyamatos terhelés.
(#) Melphi válasza erbe hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Ne haragudj de nem értem, hogy lehet 60%-on nyomni, ha azt mondod hogy pl: 1óra az űzemidő és 60%-àig használom akkor azt értem, de a folyamatos terhelésnek mi a 60% vagy15%-a?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Itt van néhány gép adatlapja. Az áramok 100, 60 és 35% bekapcsolási időre vonatkoznak.
Mit nem lehet érteni 60 % bekapcsolási időn? Olvasgatod a MIG-CO2 fórumot is, már néhányszor ott is elmagyarázták.

kdo.JPG

(#) acrux hozzászólása Máj 10, 2014 /

Tudna valaki segiteni abban hogy:
Egy trafó szekunder oldalát kicsit meg kell bontanom, tekerni kell le belőle, hogy a kivant, a mostaninal valamivel kisebb feszültséget kapjam. semmi hökioldó nincs most benne de tennék legalább erre az oldalra. Milyen konkrét tipust keressek, vegyek a boltban, ami ide való?
Ezek kiolvadók , vagy ha visszahül akkor visszakapcsol? az utobbi lenne a jobb.. (ebayen találtam ilyemit, de nincs idö arra hogy várjak rá 3-4 hetet) pl innen, ret elektronik venném, mert helyben van a boltjuk, azonnal
egy ilyen pl jó oda?
Bővebben: Link

Köszönöm a segitséget
(#) granpa válasza acrux hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Nem tudom milyen a trafód, de a hőbiztit a primer oldalra (áramra) javallt tenni (ráteszed a tekercsre). Olyan áramút válassz, ami az áramot elbírja, és olyan hőfokút, ami a belső hőmérséklethez képest kisebb. Teheted a szekunderre is, de a hőlépcsőt figyelembe kell venni. Öngyógyulót vegyél, azzal kevesebb a macera.
(#) acrux válasza granpa hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

A primer oldalára is tudom tenni, mert a tekercs most még pöre, szabadon ki van a tekercselés primer oldalomis, 0,2-0,3A mehet max ami ott folyik. Ez a hengeres amit a hozzászólásomban linkeltem 10A -os ha jol látom
Ebböl a hengeresből tehetek mondjuk 84 fokosat ( ez a belsőshöz képest ugye kisebb, vagy még lejjebb menjek 77; vagy72 fok?
A kávéfözöben van ilyen kerek hengeres höbizti az is öngyógyulós, csak az 100valahány fokos kb. Az szépen müködik ha elfelejtem kikapcsolni
(#) granpa válasza acrux hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Arra is kell gondolni, -ha megnyekken-, ne kelljen lebontani a szekundert (osztott csévénél egyszerű). Inkább 70C°-ost ajánlok, mert az belül már 100C° is lehet. Mérd meg terhelten a primer áramot, úgy válassz. 1.5-2×-eset. Van belőle lapos, íves kivitelű is (jobb hőátadás).
(#) Melphi válasza granpa hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Bocsi hogy beleszólok, én is rakok bele hővédelmet, de én a primer, és a szekunder közé fogom betekerni a bimetallt, ami a trafó mágneskapcsolójával lesz sorba, legalábbis gyáriban így láttam.Képen látni hogy mire gondolok.
(#) Melphi válasza erbe hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Szia találtam valamit, itt jól leírták hogy mi is az a Bi.
Mit jelent hegesztőgépeknél a bekapcsolási idő (Bi)?
A kézi ívhegesztés egy hegesztési ciklusa 5 perc. A ciklusidő a hegesztési időből és a szünetidőből ( pl. elektródacseréből, salakeltávolításból) áll. Az áramforrás bekapcsolási ideje a hegesztési idő és a ciklusidő százalékos aránya, tehát Bi=hegesztési idő / ciklusidő x 100%. A hegesztőgépeken feltüntetik a 100%-os bekapcsolási időhöz tartozó áramerősséget is. Ennek ismeretében bármely tetszőleges Bi-hez tartozó áramerősség kiszámolható.
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Ez csupán egy magyarázata a BI-nek, hogy az egyszerű hegesztő is megértse.
A lényeg.:
Készítesz egy trafót X teljesítményre Y hatásfokkal. Ennek lesz a névleges terhelésnél Z vesztesége. Ezt a trafó képes folyamatos "névleges" terheléssel elviselni. Megterhelheted jobban, de ezt az energiamennyiséget (csomagot) nem akarod (szabad) túllépni. Kiszámolod, mekkora áramnál mennyivel kell csökkentened a bekapcsolási időt, hogy ezen belül maradj. Van két lépés, amivel nagyon egyszerű számolni. Ha 100 A a névleges áramod és ehelyett 141 A-t veszel le, a veszteségi teljesítmény éppen duplájára nő, így 50% BI-t kell betartani, ha 200 A-t veszel le, akkor négyszeres lesz a veszteség és 25 %-ra kell csökkenteni a BI-t.
Ez sajnos csak példának jó, akkor lenne ilyen egyszerű, ha semmit nem módosítasz, csak terheled. Hegesztésnél az ívfeszültséget is emelni kell, a kábelek és a trafó veszteségeit is ki kell kompenzálni, így a valóságban valahol 130 A-nál érkezünk el az 50% BI-hez és a bóvli trafóknál megszokott 15 %-BI-nél sem biztos, hogy elérhetjük a kétszeres áramot.
Természetesen nem célszerű a BI-t úgy elosztani, hogy fél órát folyamatosan hegesztek, majd fél órát pihenek. A gyakorlatban ez általában elég jól eloszlik, mert ritka az a munkafolyamat, ahol ezt egyáltalán meg lehetne csinálni.
(#) Melphi válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Köszönöm, amúgy ezt a trafót néztem ki a CO-nak.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1627383.html?r=0.79...627383
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) davix95 hozzászólása Máj 12, 2014 /

Üdvözletem.
Nem tudom ,hogy jó helyre írok, de lenne egy olyan kérdésem, hogy csak trafó lemezeket hol tudok venni mert neten nem találtam csak kész trafót.
(#) Gafly válasza davix95 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Köbzolinál vár 30 kiló eladásra évek óta.
De nálam is van még anyag
(#) Gafly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Mondjuk azt nem írta hogy milyen trafólemezt szeretne.
Mint ahogyan azt sem, hogy maga szeretne-e méretre vágni, vagy készen szeretné.
Valamint hogy szerelvényekkel együtt kellene-e neki...

Kérdezni (is) tudni kell
(#) davix95 hozzászólása Máj 13, 2014 /

Köszönöm a válaszokat konkrétan E típusúra lenne szükségem elektron csőhöz kellene a fűtéshez tekercselni egyet ,de már sikerült találnom egy boltot.
(#) granpa válasza davix95 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Szerencse. Írd ide a tudatlanoknak, mert mások is keresik olykor.
(#) davix95 válasza granpa hozzászólására (») Máj 14, 2014 / 1

Mondták nekem,hogy Miskolcon a hunyadi út 44. van egy nagyobb bolt és annak a közelébe van egy maszek bolt és van minden ott elvileg elég olcsón.
(#) Melphi hozzászólása Máj 16, 2014 /

Sziasztok!
Van lehetőség 220v mágneskapcsolót mondjuk 24v-ra áttekerni?Ha leszámolom a régi menetszámot akkor abból tudni fogom a voltonkénti menetszámot, csak azt nem tudom milyen huzallal kell megtekerni, mert nem tudom mekkora lesz a várható áram?
(#) Alkotó válasza Melphi hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

A relének trafós értelemben nincs "voltonkénti menetszáma". Itt a meghúzó erőt kell létrehozni, és az összefüggés nem egészen lineáris.
De az igazi gond nem itt lesz, hanem azt tételezem fel, hogy a 220V az AC, viszont Te DC24-re akarod használni. Ez komoly kihívás, mert másmilyen vasmag kell a kétféle feszültséghez.
Nem tudom milyen reléről van szó, de javaslom inkább a célnak megfelelőt megvenni, vagy ha kapható akkor külön a tekercset venni (akár a vasmaggal együtt az AC-DC anomália miatt).
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Lehet kapni készen bármilyen feszültségre tekercset, nem túl drága. Váltó-egyen átalakításnál is használható a régi vasmag. Az egyenáramú tekerccsel sorba kell kötni egy ellenállást, ami beállítja a tartóáramot. Az ellenállást az egyik szakító érintkezőre kell rákötni. Így behúzáskor nagy áramot kap, mikor megszakít az érintkező, lecsökken tartóáramra. A DIL00-ás mágneskapcsolókon van olyan érintkező, ami akkor szakít, amikor a zárók már összezártak. Azt lehet ilyen célra használni.
(#) Melphi hozzászólása Máj 16, 2014 /

Egyenlőre még nem tudom hogy egyen vagy váltó lesz de majd kiderül.
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Máj 18, 2014 /

Üdv! Van egy trafóm 12v ac 3500mA ebböl kellene nekem 5-6 A. Hogy tudom azt megoldani, hogy 12V-on 5-6A jöjjön le?
(#) granpa válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Máj 18, 2014 / 1

Sehogy: 12×3.5=42W, 12×5/6=60/72W, a kevesebből nem lehet többet kihozni. Szerez még egy trafót.
(#) szabics válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Máj 18, 2014 1 /

Van megoldás: át kell tekercselni.
(#) pucuka válasza szabics hozzászólására (») Máj 18, 2014 / 1

Akkor se. Kicsi a vas.
(#) t4nt1zjeee válasza granpa hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

És ha szerzek mégegy trafót akkor kössem össze őket vagy, hogy?
(#) erbe válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Ha találsz még egy ugyanilyent, akkor se valószínű, hogy simán párhuzamosítani lehet. Váltakozóban kell az 5-6A, vagy egyenáramban?
Ha egyenáramban, akkor egyenirányítás után lehet párhuzamosítani őket, de figyelni kell nagyobb terhelésen, hátha az egyik jobban melegszik.
Váltakozóáramon csak az 1 db nagyobb trafó a megoldás.
(#) t4nt1zjeee válasza erbe hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Egyenáramban kellene. Töltőhöz kell azt írja 11-18V max 6Amper eza töltő követelménye. Egyébként egy thunder t6 töltőröl van szó. Esetleg van kapcsolás párhuzamosításra?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
(#) erbe válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Mekkora akkut akarsz tölteni? Lehet, hogy ez is megfelelne.
Következő: »»   220 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem