Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
hegesztő áram szabályzást próbáltam volna állítani úgy, hogy megszaggattam a feszültséget 1 illetve 4kHz-en. A kitöltési tényezőjét pedig állítgattam, de nem hozta a várt eredményt.
Valami rajzot tennél fel az általad megvalósított verzióról, Engem érdekelne a dolog, ugyanis találkoztam már ilyen megoldással.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
Szia Mpisti!
Módosítottam a megbeszéltek alapján, remélem ez már tükrözi a gondolatodat, amúgy maradtam az aluminátnál, ha már minden alumínium, 3x10mm-es profil, 6.5 menet. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2014
Nagyon profi. A hűtés részére a bakelitlemezt nyugodtan kivághatod egy 120mm-es ventilátor részére (115mm átmérőjű lyuk)a diódák alatt. Így a levegőáramoltatás rendben lesz, és egy komplett egyenirányító modulod lesz pufferkondikkal és forszírozott hűtéssel.
Köszönöm.
A hűtést szemből fogom kiszívni 2db egymás fölött lévő ventivel,rögtön a borda elöl.
Jó reggelt mindenkinek!
Ha a trafóm gyárilag 380V vonali feszültségről üzemel és és 700mA az üresjárati árama,és tegyük fel szekunder oldalon 1 menet lead 2V-ot, akkor ha ezt áttekerem 230V-ra hogy ugyan akkora gerjesztésem legyen mint 380V-on, ahhoz növelni kell a primer üresjárati áramát? És ha áttekertem mondjuk 230V-ra akkor nekem hogyan változik az üresjárati áramom? És a további számolásokban mennyire mérvadó az eredetileg lemért menetenkénti feszültség? Ebbe kicsit belekavarodtam és nem akarom elpuskázni a trafómat, inkább megkérdezem? Köszönöm.
Sziasztok! Esetleg valaki CO2 építésén vagy átalakításán töri a fejét, raktam fel az apróba egy szép méretes transzformátort.
Szia
A 380V os tekercs meg van tekerve valamilyen átmérővel. ( kb.én :2 és 2,5 közé teszem) ha átmérő 2mm akkor 9,6A áram folyhat rajta ebből következik hogy a 380Vx9,6A=3648W Te 230V ről akarod üzemeltetni így 3648W/230V=15,8A Igy ha 230V on ugyan azt a heggesztő áramot akarod akkor, huzalt is kell váltanod, min2,55mm re. Ha az előzőt le kell tekerned akkor csak el kell ösztanod a meneteket 380 al majd megszorozni 230 al szerény számolásom alapján ( ha a 2V szekunder helyt álló ) 380V nál345 menet van fenn és ekkor a 230V nál 209 menet kell. Az üresjárati áram függ a vastól esetleg menetzárlattól szerintem ha 230V os lesz akkor is 700mA körül lesz a üresjárati áram. Én nagyon kihajtotnak találom a 1menet 2V ot. Vagy egy nagyon nagy trafórol beszélünk. üdv.
Szia!
Igen, a trafó nagyon nagy 5KVA, a primer 4,5mm huzallal van megtekerve, így bírni fogja a 230V-ot is szerintem.
Mit tettél fel és hova? Hirdetések között nem látok ilyesmit.
Ezen az oldalon végeztem egy kis számolást, hálás lennék ha ránéznél, vagy valaki ránézne.
Az utolsó értékeket csak el kell osztani az 1 menethez tartozó feszültséggel és meg is kapom a fokozatokhoz tartozó menetszámokat, vagyis remélem. A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
Valószínűleg törölték a hirdetést, mert a kolléga úgy tette fel hogy várja rá a legmagasabb licitet, amit itt nem szabad.
Co hegesztőknél nem szokás a maximális teljesítményt 100% Bi-vel számolni. tehát ha 2mm-es vagy annál vastagabb huzallal van tekerve az több mint jó. Hobbi körülmények közt jó ha a trafó 20-30% Bi-t tud a maximális teljesítményen . Még az igazán profi gépeket se méretezik 60% fölé a maximális teljesítményen. ha pedig mégis túlmelegedne, ott a klixon, majd megvédi. De egy jó ventilátor csodákra képes.
Múlthéten volt nálam egy Einhell csodagép javításra, mert rossz volt a huzaltoló "áramkör", ha lehet ezt így nevezni, de nem is ez a lényeg. A hűtés egy 10cm-es átmérőjű ventilátorra volt bízva, amit a "szakemberek" úgy helyezték el, hogy a levegő áramlása a trafó, fojtó és a diódák fölött ment el, így volt kb. 4-5%-os Bi. helyreállítás után és egy 20cm-es ventilátorra kicserélve a hűtést, egy vonalba a hűtendő dolgokkal, kb. 15%-os lett a Bi. Ennyit a hűtés fontosságáról.
A trafót láttam a hirdetésbe, de licitre írta ki, így az törölve lett, ahogy azt Melphi is írta.
Néha nem ártana elolvasni a szabályzatot, ilyen is előfordul sajnos. Remélhetőleg legközelebb odafigyel.
Szia
"Co hegesztőknél nem szokás a maximális teljesítményt 100% Bi-vel számolni." Akkor mivel kell a 700mA rel? Azért irtem a huzalvastagságot hogy abbol lehet következtetni a trafó méretére. De 1,1 tesla érték alá nem mennék, de itt tényleg az a mérvadó, hogy mennyi ideig akarod használni. üdv.
Szia
Néztem, DE én a 35V szekunder feszültségre, számolnám a 230V ot és a 17V ra szerintem 520menet kellene. (itt 1menet /V az alap számolás. ) Nem értem hogy egy 230V trafóra miért kell modjuk 109V os tekercset tenni. üdv.
Nem értem minek ennyit találgatni... A szekundert úgyis le kell tekerni. Letekerés előtt pontosan megméred mennyi a szekunder feszültség, aztán letekered a szekundert és megszámolod a menetszámot, majd ebből pontosan meg lehet határozni a menetenkénti feszültséget. Mivel nem ismered a vas adatait, az életben nem tudod ettől pontosabban meghatározni. De ha nem bízol magadban, akkor csinálj a szekunderre is plusz egy-két kivezetést, az egyik biztos jó lesz.
Ha te a Co hegesztődet 100% Bi-vel kívánod használni a maximális teljesítmény mellett, rendben, ám legyen. De akkor úgy számolj hogy a huzal maximális terhelőárama kb. 2,5-2,8A lesz mm2-ként egy 5kVA-es trafó esetében, ha a tekercs nem szellőztethető át, illetve nem olajhűtésű. Az 5kVA-hez kell durván 22A ha 2,5A/mm2-el számolok ehhez kell 8,8mm2-es keresztmetszetű huzal. Ez 2,8mm átmérőt ad a primernél. A szekunder 35V feszültség esetén 142A-al terhelhető ha 5kVA-t veszek figyelembe. Ehhez kell durván 57mm2-es keresztmetszetű huzal. Mindez rézzel számolva. El fogsz férni az ablakban? Vagy inkább lemondasz a 100% Bi-ről?
Na működik a valamikori Güde MIG 155/6W gép ( doboz még a régi ). Olyan kérdés hogy kondi kisütésre mekkora ellenállást szokást oda rakni. A 500 Ohm kevés, még ívet fog amikor már nem kéne ? 1 Ohm?
üdvözletem minden kedves fórumozónak!
Azért regisztráltam a fórumra mert segítséget szeretnék kérni. Következő lenne a problémám: Van egy magyar mig có hegesztőm, 1fázisú és 160 amperos. Mikor abbahagyom a hegesztést és a pisztolyból kilógó huzaldarabot nekiérintem a hegesztendő anyagnak akkor mindig szikrázik egyet. Hogy ez természetes vagy valami hiba forrása lehet? Amúgy a gép tökéletesen működik. Rendszeresen karbantartott,nem vasporos mindig tiszta belülről is. A munkakábel is új rajta,de a régivel is ezt csinálta. Igazából nem értek nagyon ezekhez az elektronikai dolgokhoz azért kérném a hozzáértők segítségét.Hogy maradjon így vagy valamit cseréljek ki rajt? Először mágneskapcsoló cserére gondoltam,de addig nem akarok cserélni semmit még nem valószínűsíthető a dolog. Előre is köszönöm.
Szia!
Igen ez hiba, de nagyon egyszerű orvosolni van a kondenzátorokon egy nagy teljesítményű ellenállás ami a pisztoly gombjának elengedésekor rögtön kisüti a kondenzátorokban tárolt energiát, ha mostanában jött elő a probléma akkor valószínűleg a fő mágneskapcsolód kontóakthibás és nem kapcsolja be a kisütő ellenállást, vagy maga ez az ellenállás ment tönkre. Ha nem értesz hozzá akkor küldj pár képet a belsejéről és segítünk megoldani a problémát, mert mint mondtam ez egy gyakori és egyszerű probléma. Üdv:.Lajos A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
köszönöm.
ok rendben,valószínű ma lefényképezem a dolgokat és felrakom. Mert nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz. A mágneskapcsoló az DIL-052-es. Még egyszer köszönöm. üdv.Varga Lajos.
Általában a mágneskapcsolón van az ellenállás és el szokott törni a lába, vagy teljesen leszakad. 22-32-es érintkezőkre van kötve az ellenállás, 21-31-re a hegesztőfeszültség.
Szia Tamás! Találkoztál-e már olyan hibával, hogy 3 fázisú tirisztoros hegesztőgép fázissorrend érzékeny? A hibajelenség az,hogy egy bizonyos fázissorrendnél hibátlanul dolgozik, de ha egy irányváltó kapcsolóval a fázissorrendet felcserélem, akkor nem lehet vele hegeszteni.
A gépben mindent leellenőriztem, a gyújtóköre fázisonként működtetve hibátlan,a szinkronjel és a tirisztor bemenőfeszültség fázishelyzete OK, de ha mindhárom fázis tirisztorai működnek akkor a gép fázissorrend érzékeny lesz.
üdvözletem.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Csináltam pár képet,mivel én nem értek ezekhez a dolgokhoz. A mágneskapcsolón lévő ellenállás a helyén van és nem szakadt. Előre is köszönöm.
Nos akkor a következő a tehendő, először kisípolod műszerrel hogy zárnak e az érintkezők a mágneskapcsolón, 21-22, majd 31-32 között ha jók akkor anélkül hogy bármit áram alá helyeznél a műszernek azt kell mutatnia hogy zárnak, ha ezek jók akkor kikötöd az ellenállás egyik lábát mondjuk a 21-est, majd műszerrel kiméred hogy jó-e, ha jó akkor kb 27R-ot kell mérned, ha ez is jó akkor csak a két szál kábel csatlakozásával lehet gond.
De ha csak kikötöd a 22-es csavar alól a fekete vezetéket, és rámérsz ohm állásba a 22-32 kapcsokra akkor is kel tudnod 27R-ot mérned, ahogy neked jobban kézre esik. Remélem a műszert azért tudod használni, de ha nem akkor legrosszabb esetben megpróbálok telefonon segíteni. Valami van kérdezz bátran. A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |