Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   227 / 382
(#) Edimax válasza granpa hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Köszönöm.
(#) suhanc92 hozzászólása Júl 28, 2014 /

Sziasztok!Kérdésem a következő lenne,hogyan tudom egyszerűen kiszámolni a primer menetszámot?Vagy arra csak a bonyolult képletek maradnak?
Vagy a másik,van nekem egy 24V/160VA-es trafóm és arra gondoltam hogy visszbontanám a szek.oldalt és csöves erősítőhöz tekernék rá megfelelő menetszámú huzalt,többszörös feszültséggel.Tehát pl.:
-110V
-127V
-150V
-200V
Hogyan tudom ezt kivitelezni?
Illetve kibírná-e a trafó izzadás nélkül?
Köszönöm a válaszotokat előre is.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
(#) crapgame válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /

Barátkozz a gondolattal, hogy barátkozz a Google-lal!
(#) crapgame válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1637710.html#1637710Ez is kell majd!,/url] de van magyar nyelvű is.
Jó munkát!

A LEGFONTOSABB
(#) granpa válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /

160VA-ig kibírná, amennyiben nem több a szekunder összteljesítmény. Ennyi már egy komoly csövihez elég.
(#) suhanc92 válasza granpa hozzászólására (») Júl 28, 2014 /

Igen,de most gondolkodom hogy nem is jó mit kitaláltam..
Mert rétegezve kellene tekercselnem,ugye?
Például ezt jólenne megtekerni,de én már nagyon hülye vagyok a számolásához..
(#) suhanc92 válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 28, 2014 /

Tehát egy szekunder,egy primer,egy szekunder,egy primer..szerintem..

Ezekből az értékekből nem lehetne kiszámolni visszafelé hogy milyen vastag huzallal van tekercselve és hogy melyik mennyi menet?

Szívesen megrendelném ezt aTranszformátor trafót,csak az a baj hogy külföldi az oldal...az ilyenekben pedig nem vagyok jártas hogy külföldről rendeljek..

Amire gondolsz, az a kimenőtrafóknál alkalmazott finomítás. Hálózatinál simán rétegezünk: Primer, aztán a szekunderek. A legmelegebb (nagy áramú) tekercsek legkívül. Jó rétegszigetelés a primeren, illetőleg az anód feszültség tekercseken!

Természetesen a lebontandó tekercset, előbb megmérjük (üresen, és terhelve is), aztán megszámoljuk hány menet volt rajt. Ebből kijön a voltonkénti menetszám, amit beszorzunk a kívánt új tekercsek feszültségeivel. Az átmérő az áram-értékekből számítható. Pl. J=3-mal. A mellékelt ábrán nagyon precízen meg van adva. A 350V-os, és a 6.3V-os tekercsek duplák!
(#) suhanc92 válasza granpa hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Köszönöm szépen a válaszod,feszültséget mérjek rajta?
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
(#) granpa válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Természetesen. Terhelésnél közelíts meg a 80%-ot. Ehhez jó egy 1kW-os vasaló is, vagy 4 db. autó reflektor izzó.
(#) gorazs hozzászólása Júl 29, 2014 /

Sziasztok!
Olyan problémám lenne hogy van egy Myrra 44584-es trafóm(1X7,5v 2VA 230V) ami tönkrement, nem találtam a neten olyat aki be tudná szerezni (SOS electonic, Setron se) ezt mivel tudnám helyettesíteni vagy megjavítani lehetne-e? Köszi!
(#) granpa válasza gorazs hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Szia!
A "Vásárlás, hol kapható" rovatban előbb kapsz választ. Ilyen kis trafó javítása házilag, nem járt út (ha 2VA-es?). Bármelyik 7.5V, 0.3A-es adapter megteszi helyette (nem írtad: egyen/váltó a 7.5V). Nézd meg a hőbiztosítóját, lehet, hogy az makkant csak meg.
(#) suhanc92 válasza granpa hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Sajnos egyikem sincs
(#) suhanc92 válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Úgy nem jó hogy tekerek-rámérek,tekerek-rámérek??
Csak vicc
(#) granpa válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Hősugárzó, villanyradiátor, bojlerbetét? Elég, ha leméred az üres-járási feszt, és azzal számolsz; legfeljebb minden tekercsnek csinálsz + 2 kivezetést.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
(#) suhanc92 válasza granpa hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Hát marad az üresjárati mérés,maximum sok vezeték lesz a kimenő oldalon :-S
(#) gorazs válasza granpa hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Köszi a segítséget, megnézem a hőbiztosítóját lehet hogy tényleg az ment tönkre (csak azt nem tudom hogy szét tudom-e szedni és hogy hogy is néz ki?) mert ez egy kazán elektronikájában van és ott kap meleget. Hogy egyen vagy váltó azt nem tudom. "Bármelyik 7.5V, 0.3A-es adapter megteszi helyette" lehet kapni ilyet kicsiben mert a mostani nyákban van és nem sok helyem van? Még egyszer köszi!
(#) Gery78 válasza gorazs hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Szia! Nézd meg a Lomexben, ott vannak ilyen kis teljesítményű, kiöntött kivitelű, nyákba forrasztható kis trafók.
(#) gorazs válasza Gery78 hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Köszi!
(#) Gafly válasza gorazs hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Valamint börzén is
(#) gorazs válasza Gafly hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Köszi de arra nincsen időm. Tme.eu-n találtam hasonlót és még is rendeltem. Csak a 70 es hőérték helyett 60 as volt de rendeltem belőle többet.
(#) suhanc92 hozzászólása Aug 2, 2014 /

Sziasztok!Mit jelent igazából az hogy légrésesen belemezelni egy EI transzformátort?Az hogy kihagyom az "I" idomokat?
(#) pucuka válasza suhanc92 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Nem, hanem az "E" vasakat egyoldalról lemezeled, és szembe vele van az "I" pakk. A kettő között van a légrés. A légrésbe megfelelő vastagságú nem mágneses szigetelő anyagot teszel, és így fogatod össze. (ha nem teszel, akkor is lesz minimális légrés)
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014
(#) suhanc92 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Köszönöm szépen a válaszod.Kötelező a szig.anyag?
(#) pucuka válasza suhanc92 hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Attól függ, mekkora légrés szükséges. Ha nem teszel semmit, akkor is lesz, ha nem nagy az előmágnesező áram, akkor elég lehet. Nagyobb légrést másképp nem tudsz beállítani.
(#) suhanc92 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Értem és köszönöm
(#) rascal hozzászólása Aug 3, 2014 /

Sziasztok!
A pincében találtam egy trafót. Leméretem amit tudtam (lásd képek), és ezek alapján úgy számoltam, hogy maga a vas elbírna kb. 580VA-t, (3.5x7.6 cm középen), de a primer oldalon (ahol a legmagasabb feszültségű tekercs van), 1mm átmérőjű vezetéket mértem (Imax. =1.6A), a másik oldalon pedig 1.3 mm átmérőjű vezetéket találtam. (Imax =2.7A) A táblázatban kettős szigetelésű zománchuzalt vettem alapul, hogy inkább a biztonság irányába tévedjek. Ezeket kb. helyesen határoztam meg tartós üzemre?
Ha csak a legnagyobb feszültségű tekercse kötöm a 230V-ot, akkor a szekunderen kb. 2x50V-ot tudok levenni, ha az összes primert sorba kötöm, akkor 41V-ot (csak számoltam a méréshez képest). A sorba kötést megtehetem? Amennyire látom egyforma vastagságú vezetékek vannak. A primer és a szekunder külön csévetesten van elhelyezve, közöttük leszigetelt fémlemezek vannak távtartónak berakva. Ezeknek van más szerepe is?
Nem látom, hogy egy-egy tekercsen belül soronként lenne szigetelés. Ez a 230V-nál nem gond?
Az biztos, hogy a legmagasabb feszültségű tekercs van legbelül. A mérésnél az egyik szekunder tekercsre kötöttem kb. 30V-ot, és minden feszültség üresjárati érték.
Következő: »»   227 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem