Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Sziasztok!Kérdésem a következő lenne,hogyan tudom egyszerűen kiszámolni a primer menetszámot?Vagy arra csak a bonyolult képletek maradnak?
Vagy a másik,van nekem egy 24V/160VA-es trafóm és arra gondoltam hogy visszbontanám a szek.oldalt és csöves erősítőhöz tekernék rá megfelelő menetszámú huzalt,többszörös feszültséggel.Tehát pl.: -110V -127V -150V -200V Hogyan tudom ezt kivitelezni? Illetve kibírná-e a trafó izzadás nélkül? Köszönöm a válaszotokat előre is. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
Barátkozz a gondolattal, hogy barátkozz a Google-lal!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1637710.html#1637710Ez is kell majd!,/url] de van magyar nyelvű is.
Jó munkát! A LEGFONTOSABB A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
160VA-ig kibírná, amennyiben nem több a szekunder összteljesítmény. Ennyi már egy komoly csövihez elég.
Igen,de most gondolkodom hogy nem is jó mit kitaláltam..
Mert rétegezve kellene tekercselnem,ugye? Például ezt jólenne megtekerni,de én már nagyon hülye vagyok a számolásához..
Tehát egy szekunder,egy primer,egy szekunder,egy primer..szerintem..
Ezekből az értékekből nem lehetne kiszámolni visszafelé hogy milyen vastag huzallal van tekercselve és hogy melyik mennyi menet?
Szívesen megrendelném ezt aTranszformátor trafót,csak az a baj hogy külföldi az oldal...az ilyenekben pedig nem vagyok jártas hogy külföldről rendeljek..
Amire gondolsz, az a kimenőtrafóknál alkalmazott finomítás. Hálózatinál simán rétegezünk: Primer, aztán a szekunderek. A legmelegebb (nagy áramú) tekercsek legkívül. Jó rétegszigetelés a primeren, illetőleg az anód feszültség tekercseken!
Természetesen a lebontandó tekercset, előbb megmérjük (üresen, és terhelve is), aztán megszámoljuk hány menet volt rajt. Ebből kijön a voltonkénti menetszám, amit beszorzunk a kívánt új tekercsek feszültségeivel. Az átmérő az áram-értékekből számítható. Pl. J=3-mal. A mellékelt ábrán nagyon precízen meg van adva. A 350V-os, és a 6.3V-os tekercsek duplák!
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2014
Köszönöm szépen a válaszod,feszültséget mérjek rajta?
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Természetesen. Terhelésnél közelíts meg a 80%-ot. Ehhez jó egy 1kW-os vasaló is, vagy 4 db. autó reflektor izzó.
Sziasztok!
Olyan problémám lenne hogy van egy Myrra 44584-es trafóm(1X7,5v 2VA 230V) ami tönkrement, nem találtam a neten olyat aki be tudná szerezni (SOS electonic, Setron se) ezt mivel tudnám helyettesíteni vagy megjavítani lehetne-e? Köszi!
Szia!
A "Vásárlás, hol kapható" rovatban előbb kapsz választ. Ilyen kis trafó javítása házilag, nem járt út (ha 2VA-es?). Bármelyik 7.5V, 0.3A-es adapter megteszi helyette (nem írtad: egyen/váltó a 7.5V). Nézd meg a hőbiztosítóját, lehet, hogy az makkant csak meg.
Úgy nem jó hogy tekerek-rámérek,tekerek-rámérek??
Csak vicc
Hősugárzó, villanyradiátor, bojlerbetét? Elég, ha leméred az üres-járási feszt, és azzal számolsz; legfeljebb minden tekercsnek csinálsz + 2 kivezetést.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Hát marad az üresjárati mérés,maximum sok vezeték lesz a kimenő oldalon :-S
Köszi a segítséget, megnézem a hőbiztosítóját lehet hogy tényleg az ment tönkre (csak azt nem tudom hogy szét tudom-e szedni és hogy hogy is néz ki?) mert ez egy kazán elektronikájában van és ott kap meleget. Hogy egyen vagy váltó azt nem tudom. "Bármelyik 7.5V, 0.3A-es adapter megteszi helyette" lehet kapni ilyet kicsiben mert a mostani nyákban van és nem sok helyem van? Még egyszer köszi!
Szia! Nézd meg a Lomexben, ott vannak ilyen kis teljesítményű, kiöntött kivitelű, nyákba forrasztható kis trafók.
Köszi de arra nincsen időm. Tme.eu-n találtam hasonlót és még is rendeltem. Csak a 70 es hőérték helyett 60 as volt de rendeltem belőle többet.
Sziasztok!Mit jelent igazából az hogy légrésesen belemezelni egy EI transzformátort?Az hogy kihagyom az "I" idomokat?
Nem, hanem az "E" vasakat egyoldalról lemezeled, és szembe vele van az "I" pakk. A kettő között van a légrés. A légrésbe megfelelő vastagságú nem mágneses szigetelő anyagot teszel, és így fogatod össze. (ha nem teszel, akkor is lesz minimális légrés)
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014
Köszönöm szépen a válaszod.Kötelező a szig.anyag?
Attól függ, mekkora légrés szükséges. Ha nem teszel semmit, akkor is lesz, ha nem nagy az előmágnesező áram, akkor elég lehet. Nagyobb légrést másképp nem tudsz beállítani.
Sziasztok!
A pincében találtam egy trafót. Leméretem amit tudtam (lásd képek), és ezek alapján úgy számoltam, hogy maga a vas elbírna kb. 580VA-t, (3.5x7.6 cm középen), de a primer oldalon (ahol a legmagasabb feszültségű tekercs van), 1mm átmérőjű vezetéket mértem (Imax. =1.6A), a másik oldalon pedig 1.3 mm átmérőjű vezetéket találtam. (Imax =2.7A) A táblázatban kettős szigetelésű zománchuzalt vettem alapul, hogy inkább a biztonság irányába tévedjek. Ezeket kb. helyesen határoztam meg tartós üzemre? Ha csak a legnagyobb feszültségű tekercse kötöm a 230V-ot, akkor a szekunderen kb. 2x50V-ot tudok levenni, ha az összes primert sorba kötöm, akkor 41V-ot (csak számoltam a méréshez képest). A sorba kötést megtehetem? Amennyire látom egyforma vastagságú vezetékek vannak. A primer és a szekunder külön csévetesten van elhelyezve, közöttük leszigetelt fémlemezek vannak távtartónak berakva. Ezeknek van más szerepe is? Nem látom, hogy egy-egy tekercsen belül soronként lenne szigetelés. Ez a 230V-nál nem gond? Az biztos, hogy a legmagasabb feszültségű tekercs van legbelül. A mérésnél az egyik szekunder tekercsre kötöttem kb. 30V-ot, és minden feszültség üresjárati érték. |
Bejelentkezés
Hirdetés |